Razmisljam si zasto uprava prodaje mimo burze..
Transakcija mora biti dogovorena, jer bi u suprotnom tolikom kolicinom na burzi srusili cijenu. Mislim da im troskovi prodaje na burzi nisu bili presudna stvar pri trgovanju.
E sad, posto im je opcija da prodaju po nizoj cijeni, npr hipotetski prosjecno i do 10%, zar ne bi bilo bolje da direktno prodaju kupcu opet uz tih hipotetskih 10% popusta? Za svoje dionice dobivaju istu lovu, a tako ce ipak odrzati cijenu na burzi, jer ostali ne vide po kojoj cijeni je transakcija obavljena. Ipak jos znacajnu kolicinu tih dionica prodavatelji i dalje imaju.
Druge opcije koje mi se cine nevjerovatne su:
Ako su izvan burze uspjeli prodati po slicnoj cijeni, bilo bi bolje da su prodali na burzi jer imaju stabilnu cijenu uz veliki promet, dakle pozitivna stvar.
Ako su izvan burze uspjeli prodati po visoj cijeni, bilo bi im takodjer bolje da su prodali na burzi jer bi time digli cijenu na velikom prometu.
Ukratko, dedukcijom (iskljucivanjem ostalih rjesenja) dolazim do toga da je transakcija ipak obavljena uz veci popust.
Da li dijelite isto misljenje?
Razmisljam si zasto uprava prodaje mimo burze..
Transakcija mora biti dogovorena, jer bi u suprotnom tolikom kolicinom na burzi srusili cijenu. Mislim da im troskovi prodaje na burzi nisu bili presudna stvar pri trgovanju.
E sad, posto im je opcija da prodaju po nizoj cijeni, npr hipotetski prosjecno i do 10%, zar ne bi bilo bolje da direktno prodaju kupcu opet uz tih hipotetskih 10% popusta? Za svoje dionice dobivaju istu lovu, a tako ce ipak odrzati cijenu na burzi, jer ostali ne vide po kojoj cijeni je transakcija obavljena. Ipak jos znacajnu kolicinu tih dionica prodavatelji i dalje imaju.
Druge opcije koje mi se cine nevjerovatne su:
Ako su izvan burze uspjeli prodati po slicnoj cijeni, bilo bi bolje da su prodali na burzi jer imaju stabilnu cijenu uz veliki promet, dakle pozitivna stvar.
Ako su izvan burze uspjeli prodati po visoj cijeni, bilo bi im takodjer bolje da su prodali na burzi jer bi time digli cijenu na velikom prometu.
Ukratko, dedukcijom (iskljucivanjem ostalih rjesenja) dolazim do toga da je transakcija ipak obavljena uz veci popust.
Da li dijelite isto misljenje?
ne![smiley]
zg828: “….dolazim do toga da je transakcija ipak obavljena uz veci popust. Da li dijelite isto misljenje? ”
ne![smiley]
OK, ne slažeš se. Ali koji je po tebi odgovor na pitanje “Zašto su prodali mimo burze?”
Možemo nagađati, ali evo jedna mogučnost:
Možda prodaje osobi koja će ga podržati na skuštini dioničara kad se bude o nečem odlučivalo.
I druge bi se mogle zamisliti ….
a čuj, da li su ti pali na pamet troškovi ovako velikih transakcija, kao i jednostavnost i ažurnost prodaje, ipak se radi o velikim količinama.
Ja bi se bolje zapitao tko to kupuje i zašto.
Iako znamo tko ,mirovinski fondovi i PBZ Equity.
Možda oni znaju nešto što mi ne znamo, a obzirom na količine možda bi bio i red da su im natuknuli nešto iz Ingre.
shabaneli:
”
zg828: “….dolazim do toga da je transakcija ipak obavljena uz veci popust. Da li dijelite isto misljenje? ”
ne![smiley]
”
OK, ne slažeš se. Ali koji je po tebi odgovor na pitanje “Zašto su prodali mimo burze?”
djelom je i plavi odgovorio zašto mimo burze jer hoće prodati samo odabranima, uglavnom to po meni uopće nije loš znak čak dapače[cool]
Evo malo novih vijesti, sa To one:
PRVA GREENFIELD INVESTICIJA U RH
Ingra krajem 2008. kreće s gradnjom turističkog naselja, Posedarje Rivijera, vrijednog 100 milijuna eura, po modelu zajedničkog ulaganja između Općine Posedarje i Ingre
Ingra krajem iduće godine kreće s realizacijom pojekta Posedarje Rivijera vrijednog 100 milijuna eura, odnosno gradnjom novog turističkog naselja po modelu zajedničkog ulaganja između Općine Posedarje i Ingre. Riječ je o prvoj greenfield investiciji u hrvatskom turizmu, a izmijenjenim prostornim planom općine Posedarje, koji ovih dana stupa na snagu, stvoreni su zakonski temelji za ostvarenje ovog projekta.
Izmijenjenim planom planirana površina zemljišta budućeg turističkog naselja smanjena je sa 45 na 20 hektara. Izmijenjeni prostorni plan je usklađen s Uredbom o zaštićenom obalnom pojasu, a kad se krenulo u projekt Općina je već bila usvojila Prostorni plan koji je izradio Zavod za urbanizam i prostorno planiranje. U međuvremenu je izišla Uredba o zaštićenom obalnom pojasu pa je plan trebalo uskladiti s Uredbom.
Projekt uključuje gradnju hotela, luksuznih vila ukupnog kapaciteta dvije tisuće ležajeva, te marine sa 200 vezova, sportske, rekreativne, zabavne, edukativne i zdravstvene sadržaje. Pedeset posto kreveta bit će hoteli s četiri zvjezdice, namijenjeni i za kongresni turizam, dok će druga polovica biti u vilama s bazenima iste kategorije. Ingra planira imati popunjene kapaciteta devet mjeseci godišnje, a u njima će direktno biti zaposleno oko 300 ljudi.
Tvrtka Posedarje Rivijera osnovana je u veljači prošle godine, odmah nakon potpisivanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu između općine Posedarje i Ingre koja je pobijedila na međunarodnom natječaju za projekt prije dvije godine, a na koji se javilo šest stranih i šest domaćih tvrtki.
[thumbsup]
[color=blue]Obavijesti[/color]
Evo nekoliko mogućnosti:
1. Dionice nisu prodane nego poklonjene ili sl
2. Dionice su zamijenjene za npr. neki plac ili neke druge dionice
Ovo me nekako asociralo na jednu staru priču iz “trećeg svijeta” koja otprilike ide:
Posao nam je krenuo kad je Predsjednikov brat odlučio kupiti X% naše firme u toj zemlji, ali je bilo teško objasniti Radničkom savjetu da smo mu trebali dati novce da otkupi udio.
Sorry Martix, ali kakva glupost. Naravno da je utjecao na cijenu, kao što svako povećanje ponude utječe na cijenu, bilo ono na burzi ili ugovorno. Da nije on prodao, kupac bi morao kupiti na burzi. Kupac bi time povećao potražnju, i cijena bi narasla.
@ostali
Niti jedan post koji bi mi otklonio sumnje da je prodao zato da skrije transakciju po nižoj cijeni od tržišne.