Tu je ipak Arena Zagreb koja dugoročno nosi velik dio prihoda i koja je malo opterećena, sa 38 milijuna eura kredita, što za tržišnu vrijednost objekta te veličine nije velik iznos. Imamo polugu koja će nam omogućiti financijsku stabilizaciju i upravo radimo na tome da smanjimo nepovoljan odnos kratkoročnog i dugoročnog duga. Sada radimo paralelno na nekoliko opcija. Jedan smo model predložili Vladi tako da HBOR osigura kredit čime bi se omogućila privremena otplata Arene Zagreb uz uštedu trogodišnje najamnine.
Dakle Arena je opterećena sa samo 38 milijuna eura kredita. Ostatak je Ingra financirala vlastitim kapitalom.
http://www.business.hr/kompanije/oppenheim-najveci-je-problem-gospodarstva-sto-su-nam-banke-u-stranom-vlasnistvu
Strane banke nisu samo problem Ingri, cijela država je u rukama stranih banaka i fondova koji koče bilo kakav razvoj domaćeg tržišta. Pogledajte samo te lihvarske kamate za bilo kakav kredit, a sve pod izgovorom da smo mi nesigurna zemlja za ulaganje. Upravo te banke su ostvarile najveće profite u Hrvatskoj, a najviše su izgubile u tkz. "sigurnim" zemljama širom Evrope i svijeta.
Poglete indexe u drugim Evropskim zemljama, vraćaju se na nivo prije recesije, kao da njima tamo "cvijeće" cvjeta, a ovdje su jednostavno ukočili bilo kakav oporavak. O mešetarenju i udruženom djelovanju fondova pod upravljanjem stranih banaka da i ne pričam.
Igor je javno rekao ono što većina domaćih privrednika zna ali ne govori.
@bananarama
Pa mislim da smo se mi Hrvati baš pokazali kako super vodimo banke u našem domaćem vlasnišvtu….. stvarno je HPB kao najveća banka u domaćem vlasništvu super radio za vrijeme bivšeg premijera, zalagao se za interese hrvatske privrede….. oživio ju je davajući kredite, znamo i sami kakve i kome…..
hvala bogu da su ostale banke bile u stranom vlasništvu, jer makar nije bilo muljaža i dodjele kredita politički podobnima. da su ostale banke bile kao HPB, danas ne bi bilo više bankarskog sektora…
slažem se s nekim tko je napisao, ovaj intervju će jako naškoditi Ingri….otvoreni rat sa jačima od sebe…. nije baš preporučljivo… al dobro, to dovoljno govori o inteligenciji onoga tko je dao taj intervju
inače čudi me izjava Šterna o nekakvom projektno-inženjerskom centru u Ingri…pa ingra je skup ekonomista koji se bave preprodajom, o kakvom projektno inženjerskom centru on govori…..
Dakle Arena je opterećena sa samo 38 milijuna eura kredita. Ostatak je Ingra financirala vlastitim kapitalom.
SAMO????
ako se dobro sjećam, kad su tražili ponude za prodaju Arene više od toga im nitko nije ni ponudio!!! tako da to nije "samo" nego je jako puno!
@bananarama
pustimo koliko je Arena zadužena….(osobno ne mislim da je to iznos duga po areni, tu se trebaju pridadtati i svi dugovi prema podizvođačima koji su radili na areni i nisu još plaćeni plus ostali krediti koji su korišteni za financiranje iste).
kolike su kratkorčne obveze Ingre prema bankama? Na 31.12.2011. FI se da iščitati 474 m kn. kako će to servisirati? tražiti od "zločestih" stranih banaka da refinianciraju? Pa zašto bi "zločeste" strane banke to radile ako su tako zle prema jadnoj Ingri i ako su one glavni krivac za loše stanje u Ingri, a ne nesposobna Uprava?
http://www.business.hr/kompanije/oppenheim-najveci-je-problem-gospodarstva-sto-su-nam-banke-u-stranom-vlasnistvu
Strane banke nisu samo problem Ingri, cijela država je u rukama stranih banaka i fondova koji koče bilo kakav razvoj domaćeg tržišta. Pogledajte samo te lihvarske kamate za bilo kakav kredit, a sve pod izgovorom da smo mi nesigurna zemlja za ulaganje. Upravo te banke su ostvarile najveće profite u Hrvatskoj, a najviše su izgubile u tkz. "sigurnim" zemljama širom Evrope i svijeta.
Poglete indexe u drugim Evropskim zemljama, vraćaju se na nivo prije recesije, kao da njima tamo "cvijeće" cvjeta, a ovdje su jednostavno ukočili bilo kakav oporavak. O mešetarenju i udruženom djelovanju fondova pod upravljanjem stranih banaka da i ne pričam.
neznam da je to pametno…svakako hrabro. .
neznam da je to pametno…svakako hrabro. .
[/quote]
Trebaju dovesti neki ruski fond da na ovoj cijeni polako počne preuzimati dionice od ovih talijanskih mafijaških fondova. Poslije neka plaču, i tako su njihove matične banke u Italiji naučile samo gubiti u "sigurnim zemljama".
Pa ne budi smiješan, pa da rusi počnu kupovat dionice, pa stave nekog svog u NO tko neće samo klimat glavom nego će tražiti od uprave da polaže račune za višegodišnje ogromne gubitke….pa nije Openhajm tako baš naivan!!!!!
Pa ne budi smiješan, pa da rusi počnu kupovat dionice, pa stave nekog svog u NO tko neće samo klimat glavom nego će tražiti od uprave da polaže račune za višegodišnje ogromne gubitke….pa nije Openhajm tako baš naivan!!!!!
Dobio sam dojam danas da su već počeli oprezno da ne dižu cijenu!
– Dugovi u Ingri, na žalost, i dalje postoje. Prošle godine počeli smo restrukturiranje. S jednim inozemnim sindikatom daleko smo dogurali s dogovorom u vezi s refinanciranjem na bazi prihoda od Arene. Onda se dogodila kriza u Europi i sve je propalo. Tu je ipak Arena Zagreb koja dugoročno nosi velik dio prihoda i koja je malo opterećena, sa 38 milijuna eura kredita, što za tržišnu vrijednost objekta te veličine nije velik iznos. Imamo polugu koja će nam omogućiti financijsku stabilizaciju i upravo radimo na tome da smanjimo nepovoljan odnos kratkoročnog i dugoročnog duga. Sada radimo paralelno na nekoliko opcija. Jedan smo model predložili Vladi tako da HBOR osigura kredit čime bi se omogućila privremena otplata Arene Zagreb uz uštedu trogodišnje najamnine.Izvor Biznis HR.[/b]
…jedan smo model predložili vladi ….
… ingra mora rješit arenu jer jednostavno ne može više servisirat glavnicu kredita … kolega vlada RH ima polovicu obveza prema ingri za arenu tj. 3,6 mil eura god. na ime najma i mogućnost otkupa 2016 god. za 40.1 mil eura …. vlada se trenutno na domaćem TK zaduživa oko 5,25 % a ingri plaća praktički 9 % kamate (3,6 mil eura na 40.1 mil eura) a ako im uspije to riješit preko HBOR-a bit će im još jeftinije jer se HBOR zaduživa vani uz kamat od 3 % i to je ta računica umjesto 3,6 mil eura plaćati ćeš 1,2 mil eura …dakako da bi se onda uključio i grad ZG …. i to ti je kraj finacijskog restrukuriranja ingra se riješava 600 mil kuna duga holding preuzima arenu a cijena dionice će odredit tržište …ovaj scenarij je najbolji za ingru ,vladu i grad zg a banke će dobiti svoje ka uvik … a mi građani lijepe naše ćemo to sve platit….a neko mora jel…
[/quote]
Ja mislim da su godišnja davanja grada prema Ingri za Arenu veća oko sedam miliona eura.a ne 3,6 miliona.
. Najveća prepreka razvoju našega gospodarstva nije postojanje ili nepostojanje različitih mjera, nego činjenica da je 95 posto hrvatskog bankarstva u stranom vlasništvu i da njima ne upravljaju hrvatske uprave nego uprave u inozemstvu. Novca u zemlji imaju isključivo banke, a one ne žele financirati gospodarstvo nego isključivo stanovništvo, i to samo s debelim osiguranjem kao što je slučaj sa stambenim kreditima. One nisu spremne pratiti gospodarstvo i poslove u inozemstvu. Na prste jedne ruke možete nabrojati garancije koje su hrvatske banke u stranom vlasništvu izdale hrvatskim tvrtkama za nastup u inozemstvu.
Tako nam godinama uništavaju ekonomiju su suradnji sa hnb-om i rohatinskim
Ne žele financirat gospodarstvo da mi ne bi njima izvozili nego da i dalje uvozimo i rohatinskom daju nagrade za najbolkjeg guvernera.
Znači još nam se i smiju u lice!
Godišnje nam iznesu 5 miljardi kuna neoporezivog!
Svaka mu čast na ovome što je rekao.
Vlasnik/nositelj računa (OIB) / Suovlaštenik/imatelj VP (OIB) Stanje [%] Vrsta računa
1.
OPPENHEIM IGOR (98088847646)
773.908 5,71 Osnovni račun
2.
HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)/PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND (99318944138)
603.877 4,46 Skrb. račun
3.
SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)/AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND (59318506371)
564.324 4,17 Skrb. račun
4.
VALAMAR ADRIA HOLDING D.D. (39310222543)
516.658 3,81 Osnovni račun
5.
HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)/RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND (53009692506)
511.349 3,78 Skrb. račun
6.
TEHNIKA D.D. (73037001250)
451.800 3,34 Osnovni račun
7.
ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. (23057039320)/KVARNER VIENNA INSURANCE GROUP D.D. (52848403362)
380.759 2,81 Skrb. račun
8.
TROMONT D.O.O. (30461667075)
319.970 2,36 Osnovni račun
9.
LUDVIGER JASNA (27652168612)
316.350 2,34 Osnovni račun
10.
INGRA-GRADNJA D.O.O. (12161287436)
308.271 2,28 Osnovni račun
Ukupno: 35,05
Nema više niko iz Top deset da prodaje,adio PBZ i nikad više..