ingra u proteklih 20 godina izvela cca 120 velikih projekata u nas i vanka
ne treba biti nobelovac za ekonomiju pa se zapitati kolike su sance da skrahira
dok se vi tu pjenite ekipa alla drukeri trpaju po dnu
… evo vidite vlada se zaduživa po kamatnoj stopi ispod 6 % a ingri plaća na ime arene kamatu od 9 % … na 40.1 mil eura koliki je udio vlade u areni plaća 3,6 mil eura umjesto 2.4 mil eura znači ušteda 1,2 mil eura…http://www.seebiz.eu/ministarstvo-financija-zaduzilo-se-za-1623-milijardi-kuna/ar-25858/
Iako imam dionice INGRE (trenutno u portfelju 8,72%), gubitak ogroman, zalažem se za realno i odgovorno pisanje. Pod pretpostavkom da je izgradnja Arene Zagreb INGRU koštala 100 mil eura, a da bi za to u 28 godišnjih obroka trebala dobiti po 7,2 mil eura. To, drugim riječima, znači da je kamata nešto manja od 6%. Jedina nepoznanica u cijeloj jednadžbi je zapravo krajnji trošak koji je INGRA imala za gradnju Arene. Ukoliko je istina da je gradnja Arene INGRU koštala 100 mil eura, tada je to za INGRU bio ogroman promašaj jer je mogla ostvariti veću kamatu kupnjom državnih obveznica. U početku su u INGRI smatrali da će Arenu Zagreb uspjeti izgraditi za maksimalno 70 mil eura i na temelju toga su rađene sve kalkulacije, no zbog vrlo kratkog roka ta je cifra vrlo vjerojatno dosta probijena, koliko zaista ne znam.
@ neven … kolega mislim da bi prijevremen otkup arene ( 2016 vlada i zg imaju pravo na otkup za 80 mil eura ) bio dobar za sve …po FI na 30.9.2011 ingra je imala neto dug 971 mil kuna pa sad kontaj …
@ neven … kolega mislim da bi prijevremen otkup arene ( 2016 vlada i zg imaju pravo na otkup za 80 mil eura ) bio dobar za sve …po FI na 30.9.2011 ingra je imala neto dug 971 mil kuna pa sad kontaj …
Većina tog duga dospijeva 2016. Zašto???
Poruka trgovanja u zadnjih 30 sekundi je jasna. MOGU ŠTO HOĆU, IMAM KOLIKO ŽELIM, TKO MI ŠTO MOŽE.
Pozdrav svima.
PRAVO, ne obvezu. znaci nista od toga…… i jedni i drugi nemaju para za odjednom iskesirat za nesto tako nebitno kao sto je sportska dvorana….
PRAVO, ne obvezu. znaci nista od toga…… i jedni i drugi nemaju para za odjednom iskesirat za nesto tako nebitno kao sto je sportska dvorana….
[/quote]
Značajno na poslovanje INGRE utječe Ugovor o javno privatnom partnerstvu (dugoročni
zakup Arene Zagreb), potpisan sa Zagrebačkim Holdingom pri kojemu će Zagrebački holding
u 28 godina plaćati godišnje najamninu u iznosu od 7,2 mln EUR uvećanu za iznos poreza
na dodanu vrijednost. Naplata zakupnine je osigurana iz depozita u iznosu jedne godišnje
najamnine.Znači da preračunamo, 66.42 milijuna kuna sjedne na Ingrin račun svake godine ili ako zbrojimo 28 godina godina ispadne jedna lijepa i impozantna svotica od 1859 milijuna kuna tj skoro dvije miljarde kuna.
[/quote]
…ne znam jel to tvoje neznanje ili glupost …ako vlad i zg neće trenutno otkupit hoće banke ….pa ministar financija je izjavio da će banke morati ulaziti u vlasničke strukture kompanija koje su u problemima … kod ingre je apsurd što su vlada i zg dužnici tako da je bankama olakšan posao …. vlada se i danas zadužila na domaćem TK oko 1,6 milijardi kuna uz kamatu oko 5,5 % … zapamti da arena nije građena za tržište nago je to projekat vlade i grada zg a sama cijena je određena ugovorom o najmu i pravom na privremen otkup 2016 …. glupost je da se ingra upustila u takav projekat jer javno privatno partnerstvo se zasniva da se izgrađeni projekti samofinaciraju a da ipak služe javnosti a ode to nije slučaj tj.arenu će plati građani RH a a to pak znači da će ući u javni dug … što prije to bolje jer će nam uštedjet novac umisto da ga daju bankama
Značajno na poslovanje INGRE utječe Ugovor o javno privatnom partnerstvu (dugoročni
zakup Arene Zagreb), potpisan sa Zagrebačkim Holdingom pri kojemu će Zagrebački holding
u 28 godina plaćati godišnje najamninu u iznosu od 7,2 mln EUR uvećanu za iznos poreza
na dodanu vrijednost. Naplata zakupnine je osigurana iz depozita u iznosu jedne godišnje
najamnine.Znači da preračunamo, 66.42 milijuna kuna sjedne na Ingrin račun svake godine ili ako zbrojimo 28 godina godina ispadne jedna lijepa i impozantna svotica od 1859 milijuna kuna tj skoro dvije miljarde kuna.
Gledajući kretanje cijene dionice Ingre, ništa ne utječe niti može utjecati na njeno poslovanje ni na kretanje u negativnom smjeru! Jer, ovo nije ni dno ljudi moji, 4 kune! Ajajajaj! Strava!Nisam nikad ni sanjao da neka dionica može pasti 100 puta!!! 400/100=4!
Gledajući kretanje cijene dionice Ingre, ništa ne utječe niti može utjecati na njeno poslovanje ni na kretanje u negativnom smjeru! Jer, ovo nije ni dno ljudi moji, 4 kune! Ajajajaj! Strava!Nisam nikad ni sanjao da neka dionica može pasti 100 puta!!! 400/100=4!
[/quote]
Ja sam za razliku od tebe pun ingre a i ksst i ne čekam da ksst ode u nebo da bi kupovao Ingru.
Ne znam samo zašto se ekipa boji toliko Ingre.Je sada sam u minusu 14% ali s obzirom da sam na onih 18 i nešto prodao imam ohoho zaliha.Sutra ćemo je još malo gricnuti jer mislim da neće još dugo na ovim razinama.
Znači oni će za 28 godina uprihodovati skoro 1.6 miljarde kuna a dug im je kad zbrojimo dugoročne i kratkoročne obveze 1.1miljardu.Iako im u bilanci piše dugoročna potraživanja 806 milijuna kuna(to je vjerovatno računica, još 3 godine najma do onih 7 kada može biti prijevremeni iskup plus cijena arene cca 600 milijuna kuna tj 83.33 milja eura)+ ostala imovina koja se procjenjuje na 800 milja kuna.
Znači 1.6 miljardi + ostala imovina ,da ne nabrajam; 2.6 miljardi a dug 1.1 miljardu.To je u slučaju ako država bude plačala 28 godina a ako ne bude plačala 28 godina i iskupi nakon 7 godina onda je imovina 1.6 miljardi dug 1.1 miljardi.
U prvom slučaju cijena dionice vrijedi 111 kuna u drugome 37 kuna.
Sadašnji nesrazmjer između kratkoročnih i dugoročnih obveza nije najsjajniji ali kako su to ulagači procijenili je malo reči katastrofičan .Uglavnom ovde je male naguzilo do bola i pojedinci će se obogatiti na leđima malih kao i uvijek a Vi ulagači samo shortajte. Kada krene rasti neće Vam biti dosta ni kutija apaurina dnevno.
Pozdrav
…
Znači oni će za 28 godina uprihodovati skoro 1.6 miljarde kuna a dug im je kad zbrojimo dugoročne i kratkoročne obveze 1.1miljardu.Iako im u bilanci piše dugoročna potraživanja 806 milijuna kuna(to je vjerovatno računica, još 3 godine najma do onih 7 kada može biti prijevremeni iskup plus cijena arene cca 600 milijuna kuna tj 83.33 milja eura)+ ostala imovina koja se procjenjuje na 800 milja kuna.
Znači 1.6 miljardi + ostala imovina ,da ne nabrajam; 2.6 miljardi a dug 1.1 miljardu.To je u slučaju ako država bude plačala 28 godina a ako ne bude plačala 28 godina i iskupi nakon 7 godina onda je imovina 1.6 miljardi dug 1.1 miljardi.
Sadašnji nesrazmjer između kratkoročnih i dugoročnih obveza nije najsjajniji ali kako su to ulagači procijenili je malo reči katastrofičan .Uglavnom ovde je male naguzilo do bola i pojedinci će se obogatiti na leđima malih kao i uvijek a Vi ulagači samo shortajte. Kada krene rasti neće Vam biti dosta ni kutija apaurina dnevno.
Pozdrav
[thumbsup]
Napokon….
Ja sam za razliku od tebe pun ingre a i ksst i ne čekam da ksst ode u nebo da bi kupovao Ingru.
Ne znam samo zašto se ekipa boji toliko Ingre.Je sada sam u minusu 14% ali s obzirom da sam na onih 18 i nešto prodao imam ohoho zaliha.Sutra ćemo je još malo gricnuti jer mislim da neće još dugo na ovim razinama.
Pozdrav
Zanimljivo kako racunas buduce prihode kao sadasnju vrijednost. Ako vec uracunavas buducnost racunaj i kamate koje moraju platiti u međuvremenu dok im država to sve isplati [bye]