Ima još jedna mala sitnica: pitanje je hoće li oni koji su ovih dana izlazili uopće poželiti da opet uđu u Ingru u dogledno vrijeme, makar izašli s gubitkom. Dobro, recimo da je to sitniš. A gdje su veliki igrači? Tko će dionicu dizati? Ovi koji su unutra sigurno ne, jer su mahom bez keša. Do sada je nisu dizali čak ni oni koji su utopili su svoj dug po 20 kuna/dionica.
Nije li bolje sad biti u kešu, vrebati koju izvjesniju priliku i s odmakom gledati – masakr na burzi. Traženje stečaja HGSPOT-a, otkazi u IGH i Dalekovodu, zauzimanje škverova i tankera pred isporukom nije lijep signal kao ni dizanje švicfranka, dignuta kočnica mirovinskih fondova…
Optimistima ostaje rečenica Jadranke Kosor: Neka raste sve što mora rasti.
Burza se vec zadnjih par mjeseci oporavlja, gospodarska kriza zavrsava, ulazimo u EU, a ti pricas o masakru. Najgore je proslo. Pitas tko ce dizati ingru prema 18kn.. pa tko ju je digao i prvi put s 11kn?
Pozdrav ekipi. (Prvo javljanje ikada – iako već dugo pratim forum kao jedan od izvora informacija kakve god one bile)
Dva detalja vezana uz podatke iz bilance za 2010 koje mi upadaju u oči, a o kojima nisam vidio da je netko dao pojašnjenje koje mi se uklapa u kontekst događanja oko ove dionice (search mi ne daje ništa a bome ni google nije niš korisniji).
Prvi je stavka iz bilance "Potraživanje na osnovi prodaje na kredit" od gotovo 900 milja (vjerojatno Arena + tko zna što?), a drugi su Izvanbilančni zapisi (što je u njima uopće???) od gotovo 200 milja. A one čine nemalih gotovo 1,06 mlrd i u principu su dio "vrijednosti" koja očito nije (razumljivo ipak je ovo burza) ugrađena u psihološki determiniranoj sadašnjoj cijeni dionice.
Naravno s druge strane postoje i dugovi gotovo identične vrijednosti tako da ispada da je sama vrijednost koja preostane od oko +500 milja što i bez ovih poslova koji su najavljeni čini iznos od 36 -37 kn po dionici, a sa njima i više. Čak i da je vrijednost firme 300 milja i sve i da ima problema oko dobijanja garancija oko financiranja Alžira sumnjam da će to dugoročno ugroziti realizaciju tog posla s obzirom na dobru reputaciju koji firma ima na osnovi do sada kvalitetno obavljenih poslova u toj regiji.
Zašto – pa ovaj problem nije samo naš već je globalnog karaktera (pogledajte cirkus sa crnogorskom autocestom) i to sasvim sigurno znaju i oni koji su dali nalog Ingri za kretanje u izvršenje ovog posla. Čisto sumnjam da to rade totalni bedaci koji su baš tak naivni da to ne bi uzeli u obzir kod sklapanja ovako skupih i zapravo odgovornih poslova.
E pa pitanje je kako po vašem mišljenju one dvije stavke zapravo utječu na ukupnu sliku stvarnog stanja i vrijednosti firme s obzirom na ovu (po mojoj procjeni) vrlo nisku cijenu dionice bez obzira na ovaj prolazno padajući trend za koji mislim da je dugoročno vrlo povoljan za jeftiniji ulazak ili dokup nekome tko ima dulji rok ulaganja u vidu.
Ako tko zna ili ima ideju kako to suvislo uklopiti u big picture – unaprijed hvala na odgovorima.
PS. Imam dionice INGR-a i namjeravam portfelj još podebljati bez obzira na smjer cijene idućih dana.
Vidim da trećerazredni drukeri ne žele prihvatiti činjenicu da Ingra s 2 dobivena posla u inozemstvu nije više u istoj situaciji kao pred 2 mjeseca nego u daleeeeko boljoj pa tako ni cijena ne može biti više stečajna (12 kn) nego je ovih 15 kn cca novo dno Ingre s kojeg će (sutra? – a najkasnije u petak [proud] ) krenuti novi val rasta.
Meni je svejedno hoćete li kupovati sad na 15 kn ili kroz koji dan na 18 kn, ali me počinju zamarati ova isprazna trećerazredna drukanja.
Ako drukate ili to radite sa stilom ili zašutite [yawn]
Slažem se, dole drukeri [thumbsup]
polako se vraća pozitivna atmosfera na Ingru, bravo kolege [thumbsup]
Izgleda da su iskusni forumaši zapeli u INgri ?
Ivana sedma ""kupuje"", khmm daje "čudne" TA tablice, gismund navija na "rast" itd…
Mašinerija ocjenjivanja je tu , svaki pozitivan post 100%
Nemam Ingru, ali živo me zanima kraj tjedna !
jel bilo kakvih promjena u top 10 ingre?
Ingragrdnja i dalje nešto sitno prodaje, ništa bitno
i ne samo to, Ingra je počela dobivati poslove vani gdje ima para, ostali građevinci to mogu samo sanjati! najprije Irak, onda Alžir, tko zna što je sljedeće? [proud]
a vi na čelu sa "šefom" samo prodajte i dalje.
ovo danas bila je klasična akumulacija gdje su dionice pobrane neiskusnim ulagačima, još kad se pokupi ostatak kod raznih pinokija i modrobradih i kreće nova raketa, ovaj puta preko 20 kn [thumbsup]
[/quote]
Moj mimo, da nisam prodavao ostao bih bez gaća. Nisi valjda od onih koji misle da ako nisu prodali ništa nisu ni izgubili.
Moj fajrunte, znaš li ti koiko Ingra ima dionica? Na ovoj burzi nema veze ni koliko si iskusan, ni koliko novca imaš ni dionica, imaš li kakvu hrvatsku "diplomu", korsitiš li gel za kosu ili te predstavljaju na TV kao ekonomskog analitičara. Ili trend postoji ili ne postoji. A tko ga je kreirao i u koju svrhu nikad nećeš saznati.
[/quote]
ova izivljavanja na ingri jucer i danas govore da tko zna kamo ce se kretat cijena dionice.do nedavno su samo bilirazlozi za pad,zato ja nisam ulazio 2,3 godine zadnje u nju..par puta mislio al umjesto da nastavi padat pa se odbije,dosle bi bas dobre vijesti i privremeno zaustavile pad..al sad sam bio usao na 11,6 i izasao na 13.pa opet usao na 14,5 i izasao na 18,4 i potom trejdao..opasna je to dionica…mislio sam da su se stvari promjenile s poslom i perspektivama novim ali evo sa ovi padom..tko zna..
Ivana sedma ""kupuje"", khmm daje "čudne" TA tablice, gismund navija na "rast" itd…
mene takodjer.osobito sutra i prekosutra
mene takodjer.osobito sutra i prekosutra
[/quote]
najzanimljiviji će biti petak i to ne samo za Ingru nego za cijelu burzu! [thumbsup]
ja sam izasao nazalost na dnu ali sa velikim plusom-oko 40% (jer kad u nesto vjerujem udjem sa 100% portfelja),10ak posto manjim nego je trebao biti .neprihvatljivo mi je da padne na 14 ili 13 a kamoli na 12 a mogla bi.no pratit cu razvoj situacije
i ne samo to, Ingra je počela dobivati poslove vani gdje ima para, ostali građevinci to mogu samo sanjati! najprije Irak, onda Alžir, tko zna što je sljedeće? [proud]
a vi na čelu sa "šefom" samo prodajte i dalje.
ovo danas bila je klasična akumulacija gdje su dionice pobrane neiskusnim ulagačima, još kad se pokupi ostatak kod raznih pinokija i modrobradih i kreće nova raketa, ovaj puta preko 20 kn [thumbsup]
[/quote]
ovo danas je pokazalo da ima puno onih koji velike kolicine zele pradati po ovoj cijeni…
[/quote]
a po tvojem pisanju vidimo da si i ti upao u žrvanj i prodao na dnu dok su pametni danas akumulirali!!!
[/quote]