INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zagreb, 20. kolovoz 2007. –INGRA d.d. je 17. kolovoza zatvorila knjigu upisa za 10.000 novih redovnih dionica po cijeni od 35.000 kuna. Time je uspješno završen drugi krug dokapitalizacije putem izdanja novih dionica kojom će INGRA prikupiti 350 milijuna kuna. Prikupljena sredstva koristiti će se u svrhu realizacije investicijskih projekata u zemlji i inozemstvu.
Upis dionica vršio se u dva kruga. U prvom krugu u kojem su pravo prvenstva imali postojeći dioničari, upisano je 7.526 dionica, dok je drugom krugu upisano preostalih 2.474 dionice, a potražnja je bila 11,5 puta veća od ponuđenog broja dionica u drugom krugu.
Ponuđene 2.474 dionice alocirane su obveznim mirovinskim fondovima čime su sva četiri obvezna mirovinska fonda ušla u vlasničku strukturu INGRE i to ravnomjerno prema njihovim tržišnim udjelima. Očekuje se da će uvrštenje dionica društva u prvu kotaciju (Službeno tržište) Zagrebačke burze uslijediti po odobrenju HANFE što se očekuje sredinom rujna. Agenti i pokrovitelji izdanja dionica su brokerska kuća ICF d.o.o. i Raiffeisenbank Austria d.d.
Ova dionička struktura ukazuje na povjerenje vodećih hrvatskih institucionalnih investitora u razvojne planove INGRE koja će i u budućnosti aktivno sudjelovati na tržištu kapitala.

No respect

Fondovi su uzeli nekih 100-130 mil. KN po 35K.
E sad, ako RBA obvezni moze pumpati MAGMU na 350 jer mu nije dosta po 238 st mislite sto ce se raditi sa INGR-A koja je fundamentalno u puno boljoj situaciji nego MAGMA.
Potraznja 11.5X veca od punude..
I, gdje ce se kupovati razlika???
A brojevi drze vodu…

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

plavi: ” Ništa ti ja ne kužim , u pravu si ti.Gdje ti živiš i na kojoj burzi trgujuš ja ne znam, ali PBZ i ZABA nisu porasle zbog rezultata , nego upravo zbog dokapitalizacije, netom pošto je ista objavljena da će biti sprovedena.Ako sporadično pratiš zbivanja na burzi, onda bolje nemoj izlaziti sa ovakvim glupostima, ili provjeri prvo nego što napišeš nešto. PA naravno da će rasti i dalje zbog dokapitalizacije i PBZ i ZABA i INGRA, trebaju ti neke osnove ekonomskog ( ali modernog ) pisma, za to ti nisam ja ovdje ( jer ja ništa ne kužim ), već si nađi modernu literaturu i čitaj. ” Problem je kad se dokapitalizacije rade umjesto po tržišnoj, po nominalnoj vrijednosti, što naravno prouzrokuje pad.

Upravo tako, Ingra je dokapitalizirana po 35 000 , u vrijeme dok je ciejna na burzi bila 34 000, dakle i te kako po tržišnoj cijeni.Na problem dokapitalizacija po nominali sam upozoravao kod nekih dionica ( PDBA, KABA, BLJE) , pa vidimo kak jo to završilo sa predmetnim cijenama dionica.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Fondovi su uzeli nekih 100-130 mil. KN po 35K. E sad, ako RBA obvezni moze pumpati MAGMU na 350 jer mu nije dosta po 238 st mislite sto ce se raditi sa INGR-A koja je fundamentalno u puno boljoj situaciji nego MAGMA. Potraznja 11.5X veca od punude.. I, gdje ce se kupovati razlika??? A brojevi drze vodu…

Upravo tako , e pa sad fino da pričekamo sredinu rujna , da vidimo gdje će cijena do tada i nakon toga.
Ali da su uzela sva 4, to je odlično, ukratko – MOŽE LI BOLJE??
[smiley2]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

I dalje se kupuje po bilo kojoj cijeni. To govori kako je naše tržište napuhano, kao i INGRA, ali velika potražnja, kao i kod Magme, ovu i mnoge dionice diže u nebo. Pitanje ostaje, koliko će to još dugo trajati. Nikakvi fundamenti ne opravdavaju ovu cijenu, kao što nisu opravdavali ni MAGMU. Očito dok je potražnja velika, cijena ide prema gore.
Veliki znalci govorili su kako ADPL je odlična prilka, kako je MAGMA loša prilika, pa su se malo prevarili i u jednom i u drugom slučaju. Sada im ostaje jedino INGRA, jer to za sada funkcionira da vrijedi xxxxxxxxx kuna. I da, cijena se gurala gore kako bi potražnja za dionicama bila još veća, što u konačnici je i bilo tako.
U svakom slučaju neodrživo stanje na duži rok. Ali platit će oni koji slušaju druge i imaju samo jedan cilj, prevariti naše pučanstvo.

I dalje se kupuje po bilo kojoj cijeni. To govori kako je naše tržište napuhano, kao i INGRA, ali velika potražnja, kao i kod Magme, ovu i mnoge dionice diže u nebo. Pitanje ostaje, koliko će to još dugo trajati. Nikakvi fundamenti ne opravdavaju ovu cijenu, kao što nisu opravdavali ni MAGMU. Očito dok je potražnja velika, cijena ide prema gore.
Veliki znalci govorili su kako ADPL je odlična prilka, kako je MAGMA loša prilika, pa su se malo prevarili i u jednom i u drugom slučaju. Sada im ostaje jedino INGRA, jer to za sada funkcionira da vrijedi xxxxxxxxx kuna. I da, cijena se gurala gore kako bi potražnja za dionicama bila još veća, što u konačnici je i bilo tako.
U svakom slučaju neodrživo stanje na duži rok. Ali platit će oni koji slušaju druge i imaju samo jedan cilj, prevariti naše pučanstvo.

Pa nisu valjda prevarili i 4 mirovinska fonda?[smiley1]

ADPL bi bila odlična prilika, kad bi imali pravu rač. politiku, ovako se radi s nepoznatim ciljem (a i Rusija je upitnik).

Hell is Empty and all the Devils are Here

ADPL je odlična prilika dugoročno, MAGMA je ispala pušiona kako se i pokazalo. Kolega SAmuel kao novi ste banuli na par tema kao grom iz vedra neba, naučite ponešto o fundamentima pa se javite, ovakva piskaranja precijenjeno ili ne , ne potkrijepljujući to činjenično argumentima nićemu ne služe i nisu relevantna.
Fundamentalno gledajući učinkom ove dokapitalizacije Ingra je u zaostatku za ostalima.

Valjda nešto govori i činjenica da je interes u 2. krugu bio 11.5 puta veći, dakle fondovi su mislili dati gotovo 1 milijardu kuna za dionice Ingre!
Kolega Blueman , kako komentirate ovu brojkicu?Mislite li da bi razliku mogli potražiti i namiriti na burzi?[smiley2]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Valjda nešto govori i činjenica da je interes u 2. krugu bio 11.5 puta veći, dakle fondovi su mislili dati gotovo 1 milijardu kuna za dionice Ingre!
Kolega Blueman , kako komentirate ovu brojkicu?Mislite li da bi razliku mogli potražiti i namiriti na burzi

I kod Magme je potražnja bila velika, pa ne znači da te pare i vrijedi MAGMA.

Hahahaha, po čemu je MAGMA ispala pušiona,

XY kupio po 360
Tržišna cijena 305
Pušiona 15%

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

plavi:

ADPL je odlična prilika dugoročno, MAGMA je ispala pušiona kako se i pokazalo.

Hahahaha, po čemu je MAGMA ispala pušiona, pa više se u postocima zaradilo nego na INI u tako kratkom roku. Pušiona za vas jer niste htjeli kupiti, za mene nikako. Preko 50% u kratkom razdoblju, bez pumpanja, bez histerije, bez vrijeđanja drugih. Na ovakvu prepotenciju nikad ne naletih prije. Samo ti znaš što je dobro, samo ti imaš najveće znanje. Strašno da ne kažem katastrofično.

S ovim se slažem. Magma nikako nije ispala pušiona, upravo suprotno (osim onih koji su kupovali nakon listanja na burzi). Bez obzira što je precijenjena, moglo se dignuti laganih 50% (i još se može, što je najbolje). Do sad najbolji IPO za male investitore. U usporedbi s tim ADPL svakako je kratkoročna pušiona. Ingra po meni nije usporediva s obje navedene tvrtke ni po kojem pokazatelju

Hell is Empty and all the Devils are Here

*** obrisano***

XY kupio po 360 Tržišna cijena 305 Pušiona 15%

MAGMA se trebala kupovati na IPO a ne na tržištu. Nije nikakva pušiona, već zarada. Samo što to nevoljko prikazujete.

11.5X je jako zanimljiva brojka.
Naravno s obzirom na razinu casha trenutacno se i ocekivala potraznja nekoliko puta veca od punude (ja sam osobno mislio 4-5X) no ovih 11X me jako iznenadilo.
Dobro moze biti i da su fondovi mislili da ce im se ostatak raspodijeliti po kolicini koju nude (sumnjam jer se takve stvari znaju).
Iako cisto matematicki ako su spremni dati 11.5X vise i ako je trenutna cijena nekih 30X veca od IPO cijene koja je realna (cak i potcijenjena), i ako povucemo paralelu sa MAGMOM, onda je sve do 50K povoljna kupnja.
Fundamentalno je do 50K povoljna kupnja po meni; mozda i vise ovisno o rezultatima koji su strasni, a tehnicki i MAGMA sindrom strah me uopce reci..

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

New Report

Close