Rezultati lani bolji od očekivanih, ali građevinare kriza tek čeka
http://www.poslovni.hr/vijesti/rezultati-lani-bolji-od-ocekivanih-ali-gradevinare-kriza-tek-ceka-151915.aspx
"No ukupan pozitivni rezultat ipak može dati pogrešnu sliku kada se uđe u raščlambu tvrtki i njihova poslovanja te se pogledaju zaštrašujući podaci za sektor u prvom tromjesečju ove godine.
Kao prvo, naplata prihoda u građevinarstvu traje duže nego u drugim granama, kao među ostalim i investicijski ciklus. Prošle su godine još stizali prihodi od projekta koji su ugovoreni na početku 2008. ili tijekom te godine, a koji su u 2009. uglavnom završili.
…a ono što još više plaši je da je vrijednost novih narudžbi u prvom tromjesečju ove godine pala za čak 48,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine.
Javne investicije su uglavnom stale i na državnoj i lokalnoj razini, a rijetki privatni investitori se odlučuju na investiciju u nesigurnom razdoblju. Osim toga građevinari su sve više prisiljeni spuštati cijene (trend se vidi i po padu bruto marži 2009.), te dodatno otpuštati radnike i smanjivati plaće.
S druge strane, tvrtke koje se u Hrvatskoj smatraju perjanicama građevinarstva iskusile su uglavnom pad prihoda. Tehnika, Viadukt, Strabag i Osijek Kotekst smanjili su prihode za četvrtinu i tako pokazali svoju veliku izloženost javnom sektoru, bilo u području niskogradnje ili visokogradnje. Ingra je doživjela golem pad prihoda od 44 posto, Cesta Varaždin više od 40 posto, Institut IGH ipak zbog diverzificiranosti poslova 13,6 posto, a Hidroelektra 4,3 posto.
Ipak, ima i svijetlih primjera poput Dalekovoda…Dalekovod je uspio pojačati prisutnost na vanjskim tržištima…
Za obje skupine ova će godina biti iznimno teška i morat će se početi dodatno restrukturirati, naći nove niše i napraviti snažan iskorak prema inozemstvu ako žele ostati na raznima barem 2009. godine."
sto se cudite da pada ovako 2 god. pogledajte sto se radi u usa….u jednom danu….jucer SKH -75%
ATH 62000
SAD 3600!! po starom brojanju B.C.
5,8 % !!!!
ALO FONDOVI , MENAĐERČIČI , NEPRIJATELJI : KOJI JE CILJ ?
1-5 kuna po dionici …..1 % ATH ….. ALO ,ALO ??????
nema tu nikakvog cilja, pere vas paranoja i teorije urote. poanta je da gotovo nitko ne vjeruje u ingru jer čak i ako se spasi od stečaja ove godine, tko zna što će biti iduće? ali recimo da se i spasi, godinama će raditi samo da isplati ogromne dugove i reprograme kredita, a profitabilno poslovanje može u najboljem slučaju doći oko 2014-2015 [bye]
[/quote]
Kolega …vjeruj ….ak nekog ne pere paranoja …to sam ja …..mene su 2008 oprali margini …..morao sam prodavati Ingru na 26000 -27000 a kupljena je bila na 31-35000 …
to je bila paranoja ….
ali ovo sada je ipak pretjerano ….vjerovali mi u nju ili ne !! …..
ps. kolega Pobjeda ..nije me smetalo na 60000 haha…..ne bi ni danas da je na 400 !!
znam kolega…o tome i pričam..
kada je bila na 60000 (a realno nije vrijedila više od 45000) sve je bilo super..nije bilo nikakvih urota niti išta…
sada kada je možda 9 dana prije stečaja i cijena 24 kune onda su tu : masoni, urote, konzorciji, agram brokeri, i čuda čudesa…
…motrati ću se ja preseliti i pisati(pljuvati) po dionicama koje padaju i koje niti u snu ne želim…vidim da je to postalo moderno-barem ovdje na INGRI…nitko je neće a svi su zabrinuti i prizivaju još veći pad…molim vas poštedite nas tih budalaština…naslađujte se niskim kupovinama bez baljezganja o Ingri-koja vas NE INTERESIRA… ili nemate pametnija posla???…stvarno ste dosadili svima…Hvala…
ako ima još koji naivac da želi kupiti Ingru samo neka stavi nalog na kupnju na 24 kn, bit će uredno nakrcan jer ovo je još uvijek odlična cijena za prodati. čim se vani burze zacrvene ide Ingra na 20 kn, a potom tko zna dokle će padati, zato ne zalijećite se s kupnjom [bye]
…bilo je dosta…provjeren si-ti se stavljaš na 24 i kupuješ…zar se tako zarađuje za starost i lijekove???…
…motrati ću se ja preseliti i pisati(pljuvati) po dionicama koje padaju i koje niti u snu ne želim…vidim da je to postalo moderno-barem ovdje na INGRI…nitko je neće a svi su zabrinuti i prizivaju još veći pad…molim vas poštedite nas tih budalaština…naslađujte se niskim kupovinama bez baljezganja o Ingri-koja vas NE INTERESIRA… ili nemate pametnija posla???…stvarno ste dosadili svima…Hvala…
Ne kolega, vi i još par drukera dojadili ste svima,meni pogotovo što sam na vaše drukanje kupovao ingru po 40 kn i sad sam na -40% !!!!
Kamo sreće da su se fiuman, amilo i ostali korektni forumaši javili ranije a ne da smo slušali vas teške drukerčine i sad smo mi skupa s ingrom pred bankrotom!!! Ne znam kako vas nije sram ovdije uopče više pisat!!! [angry] [angry] [angry]
ako ima još koji naivac da želi kupiti Ingru samo neka stavi nalog na kupnju na 24 kn, bit će uredno nakrcan jer ovo je još uvijek odlična cijena za prodati. čim se vani burze zacrvene ide Ingra na 20 kn, a potom tko zna dokle će padati, zato ne zalijećite se s kupnjom [bye]
…bilo je dosta…provjeren si-ti se stavljaš na 24 i kupuješ…zar se tako zarađuje za starost i lijekove???…
[/quote]
haha, koje kretenarije, NEMAM niti jedan nalog na kupnji ingre. ..ingru ću kupovati kad dođe na 16 -17 kn i kad skoči 1-2 kune prodati je tebi prije nego ode u stečaj [bye]
Ne kolega, vi i još par drukera dojadili ste svima,meni pogotovo što sam na vaše drukanje kupovao ingru po 40 kn i sad sam na -40% !!!!
Kamo sreće da su se fiuman, amilo i ostali korektni forumaši javili ranije a ne da smo slušali vas teške drukerčine i sad smo mi skupa s ingrom pred bankrotom!!! Ne znam kako vas nije sram ovdije uopče više pisat!!! [angry] [angry] [angry]
[/quote]
Dionice se ne kupuju na osnovu postova na forumu već na osnovu analize i vlastite prosudbe.
Samo vi slušajte dobrotvore fiumana, akrilla i ostale. Daleko ćete dogurati a vaš portfelj završiti će na njihovo računu.
[/quote]
kolega pa zašto se sekirate radi tolikog pada. Važno je da ste vi uložili u dionicu u koju vjerujete
Vidim da je ovdje riječ "STEČAJ" još uvijek aktuelna. Mnogi je više koriste nego pozdrav "Dobar dan!"
Ono što "brutalni kapital" spusti na niske razine, nikada ne ide u stečaj, nego u stečaj ide ono što "brutalni kapital" digne u nebesa. E sad gdje se tu nalazi ova dionica – prosudite sami! [rolleyes]