caccone@ probaj samo par dana boravit u cashu ,pogotovo ingr ti nece pobjec nikamo samo ces jeftinije ponovo kupit …..da vidis kako je ljepi osjecaj…. [cool]
[/quote]
Ja isto ćekam niže zašto postao sam jućer pa ste mi stisnuli dvojku
ponovo globalni trend pa si mislite …
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe%5Bquote name=inverter]
…zanimljivo je da mnogi pa i novinari pišu samo o Ingrinim dugovima a skoro nitko pri tome ne spominje Ingrina potraživanja i vrijednost imovine kao i vrijednost poslova koji se već obavljaju…mudraci izračunajte sve to pa ćete vidjeti koliko Ingra vrijedi, a ne sipajte negativnosti kao da se radi o malom građevinaru sa kamiončićem i kantom alata…INGRA je gigant u građevini i realno vrijedi milijarde kuna…stanje dionice ne odražava pravu vrijednost, kao i kod mase drugih firmi na ZSE…naravno da to znate ali vam trenutno ne odgovara isticanje pozitive već samo negative…pa dobro, sami sebi ćinite zlo a da toga niste ni svjesni…nadam se da ćete još danas to shvatiti i okrenuti ploču…pozz svima…
@Antiša:
Nisam računao ali pretpostavljam da si jednostavno diskontirao novčane tokove i došao do te brojke. Problem je što Arena nije samo prihod od uplata (grada, države, koga već ne…), nego nosi i određene troškove (npr. troškovi održavanja). Te troškove je teško predvidjeti, isto kao što je teško predvidjeti koliki će biti prihodi Arene od razno raznih događaja (Halid i tako to…).
Mislim da je bankama zadnja opcija preuzimati Arenu jer im to poslovanje jednostavno nije core-business. A već imaju dovoljno toga za vratom što ionako moraju a najrađe ne bi financirali (primjer: Optima telekom).
Samo sam diskontirao najam na 28 godina. Pretpostavio sam da su troškovi održavanja jednaki diskontiranoj vrijednosti Arene nakon 28 godina.
Kroz vrijeme najma Ingra(vlasnik) nema ništa s prihodima od organizacije događanja, već je to prihod najmoprimca!
…zanimljivo je da mnogi pa i novinari pišu samo o Ingrinim dugovima a skoro nitko pri tome ne spominje Ingrina potraživanja i vrijednost imovine kao i vrijednost poslova koji se već obavljaju…mudraci izračunajte sve to pa ćete vidjeti koliko Ingra vrijedi, a ne sipajte negativnosti kao da se radi o malom građevinaru sa kamiončićem i kantom alata…INGRA je gigant u građevini i realno vrijedi milijarde kuna…stanje dionice ne odražava pravu vrijednost, kao i kod mase drugih firmi na ZSE…naravno da to znate ali vam trenutno ne odgovara isticanje pozitive već samo negative…pa dobro, sami sebi ćinite zlo a da toga niste ni svjesni…nadam se da ćete još danas to shvatiti i okrenuti ploču…pozz svima…
sve to stoji kolega što ste napisali, 100 od mene,ali razlog ,koji mene drži podalje od ove dionice je neažurnost uprave da pozitivno prikaže takve informacije,imam dojam da na neki način sudjeluju u ovom negativnom segmentu-i dok imam takav osijećaj ,a imam ga već dosta dugo u zadnjih 7-8 mjeseci do godinu dana,nebih ulazio u pozicije, a kako stvari stoje ovaj negativni sentiment će se nastaviti i može ova cijena još kliznuti na niže, nebih isključio ni dodatni pad prema 20-25 kn..
no možda se varam, ne želim drukati -svima koji su vlasnici dionica želim dobru i kvalitetnu zaradu na INGRA.
Ima još jedna činjenica, a ona govori;
Svako jutro prije otvaranja ima više dionica na asku, a manje na bidu, kroz trgovanje tokom dana ravnomjerno se obe skupine dopunjuju, a što znači samo jedno, netko se krca INGROM
sve to stoji kolega što ste napisali, 100 od mene,ali razlog ,koji mene drži podalje od ove dionice je neažurnost uprave da pozitivno prikaže takve informacije,imam dojam da na neki način sudjeluju u ovom negativnom segmentu-i dok imam takav osijećaj ,a imam ga već dosta dugo u zadnjih 7-8 mjeseci do godinu dana,nebih ulazio u pozicije, a kako stvari stoje ovaj negativni sentiment će se nastaviti i može ova cijena još kliznuti na niže, nebih isključio ni dodatni pad prema 20-25 kn..
no možda se varam, ne želim drukati -svima koji su vlasnici dionica želim dobru i kvalitetnu zaradu na INGRA.
[/quote]
odlican post kolega….evo i 100 od mene
[thumbsup]
novinari pišu realno… neće tjerati ljude u ingru,ko što ti ovdje stalno radiš.ko god je ušao od kad ti to preporučuješ u gadnom je minutu… a ti sad reci da nisam u pravu. tvrdis da od 37kn,drukaš na gore,znači ako imaš recimo 3k komada,već si u minusu 20k. znaći danas si mogo kupit 500kom više…
caccone@ probaj samo par dana boravit u cashu ,pogotovo ingr ti nece pobjec nikamo samo ces jeftinije ponovo kupit …..da vidis kako je ljepi osjecaj…. [cool]
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe%5Bquote name=inverter]
Ja isto ćekam niže zašto postao sam jućer pa ste mi stisnuli dvojku
ponovo globalni trend pa si mislite …
[/quote]
uhhhh
ako ste ti i inverter prodali možda bi trebalo kupovat
vi ste najbolji buy i sell signal, samo kontra vas i nemre se fulat
Ima još jedna činjenica, a ona govori;
Svako jutro prije otvaranja ima više dionica na asku, a manje na bidu, kroz trgovanje tokom dana ravnomjerno se obe skupine dopunjuju, a što znači samo jedno, netko se krca INGROM
[/quote]
netko se krca??
Koja su vam to razmišljanja. ako ja prodam 1000. a vi kupite 1000. vi se krcate a ja se praznim, čisti druk onoga ko je u dionici,,vjerovatno da ste u kešu,govorili bi da netko prodaje, a ne da kupuje…
Ovaj na bidu i asku želi nadmudriti samoga sebe, zar nitko ništa ne prati ?
DELUX @
caccone @ na cca 37kn prodao.ingr…sa clanarinom….kolika bi mi sad bila clanarina….?????
mozda sam deluxu i ovo uvalio hahahahahaahah
kao adrs-pa na 290 hihihihiihihhihih
sama arena i nije loše pogođena , u izračun treba uzet i korekciju rente za stopu inflacije nakon isteka osme godine ako grad i država ne iskoriste ugovornu opciju i otkupe za 80,4 mil € (što je malo vjerojatno) . znači renta se povećava za 2-3% godišnje po isteku osme godine najma . neotplaćeni dug za arenu iznosi 40 mil od ukupno 770 mil book valuea . znači u neka druga vremena rentanje arene bi bilo više nego ugodna stavka rdg-a .
najveći problem su kratkoročne obveze od cca 900 mil i njihovo pokrivanje novim dugom . kredit bilo sindicirani il neki drugi neće ići ispod 8-9% kamate . dio obveza koji otpada na podizvođače i kooperante je odavno u dospijeću i ukamaćuje se zateznom kamatom . ingra pokušava osporit dio ovih obveza (22 spora koja spominje openhajm) . znači novim kreditom će se podmirit dospjele obveze i kamate (mada je naplatit kamate od ingre nemoguća misija [lol] ) , i dijelom kredita će se iskupit zapisi i obveznice (mada one nisu dio kratkoročnog duga) , što znači da će se i tu novim kreditom plaćat kamate na tranše dužničkih papira .
znači kredit nije ni blizu dovoljan . novi poslovi su must , i dokap kao opcija , al zna se kako je neslavno završio prethodni pokušaj . openhajmov udjel je praktično bezvrijedan u ovoj situaciji – ingru ne preuzima niko , omfovima ga više ne može utrpat , da pokuša prodat iti jedan komad preko zse , nasto bi stampedo i genocid nad bidom koji bi ispario u sekundi . ostaje mu jedino da ga proba utrpat bankama u zalog (uz malo jači diskont) pod izlikom dokapa .
inače troškovi održavanja arene su 7 – 10 mil kn godišnje , a prihodi su u prvih pet mjeseci 6 mil kn tako da je realno očekivat da će arena ove godine pokrit rashode , a možda nešto i zaradi . ingra inače nema ništa s tim dijelom.
i još nešto , zvalo me neki dan iz banke i kažu da je ingra skinuta s liste za margin jer su kao preizloženi [undecid] . tako da barem na margin više ne mogu podebljavat – samo kratit . možda me spašavaju od mene samog [lol] , ko zna šta bi napravio nakon 2 litre čaja od bunike .