INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ne zelim biti zlocest niti recu da ingra nije dobra dionica, al ipak raditi toliku halabuku oko izgradnje sportske dvorane i nekih popratnih sadrzaja i ocekivati da ce dionica skociti 2-3 puta radi toga je po meni malo neozbiljno,
samo bi zelio reci da je potrebno malo smiriti strasti…

znam da je vec skocila 100%, al mislim da je to dovoljno za sada

vjeruj mi, isplati se cekati, pa makar cekali i godinama...

Matematika od Plavog je ispravna. Ne znam PPeco računaš li ti išta prije nego u nešto ulažeš?
Moj glavni motiv prilikom kupnje INGRE je bila dokapitalizacija i efekti nakon nje – a do njih sam došao izračunom. Arena je tu sekundarna i manje bitna

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Da bi se vratili na sadašnje stanje po dokapitalizaciji cijena bi trebala biti ca. 65 000 kuna. Ali to nije bitno BV je ovdje najmanje bitan po meni.

A u sadašnje stanje je uračunata dokapitalizacija. [smiley2]
To se zove pozitivna povratna veze. Nešto slično mikorofoniji u praksi.

[color=blue]Come to Quark's, Quark's is fun, come right now, don't walk, run![/color] Quark je trejder, špekulant i investitor. U svojim komentarima prenosi informacije iz medija ili iznosi svoje osobno mišljnje. [u]Quarkovi komentari nisu savjeti za kupnju ili prodaju dionica[/u]. U večini slučajeva Quark posjeduje ili je posjedovao dionice o kojima piše.

blueman: ” Da li netko moze izracunati koliko bi se BV povecao ako dokapt. bude 30000K? ” Da bi se vratili na sadašnje stanje po dokapitalizaciji cijena bi trebala biti ca. 65 000 kuna. Ali to nije bitno BV je ovdje najmanje bitan po meni.

Naravno. Ima tu jos projekata koji nisu na stranici.
London su ipak malo prenapuhane stvari.
Samo projekti u Dubrovniku vrijede milijardu kuna.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Pogledajte u Globusu izvedbeni plan trgovačkog centra Zg City Centre. Strava[smiley1]

Arena nije niti nabrojana u dogovorene poslove na Ingrinoj stranici. Samo na toj stranici je navedeno toliko ugovorenih poslova (od kojih su neki već pri samom kraju) da su vjerojatno zaboravili na Arenu. Nije ni čudno da od tolikih poslova više ni sami ne znaju gdje sve sudjeluju.[smiley1][smiley2]

Što se tiče ovog dogovora oko Arene, ja u nijednom trenutku nisam sumnjao da će se ona graditi. No, tu mi je zanimljiva jedna stvar. Tko je zapravo popustio?[smiley1]
Moje mišljenje je slijedeće:
Objavljeno je da je jedini ustupak Ingri produljnje završetka radova s 01. na 15. (dakle samo dva tjedna, i mislim da taj ustupak uopće nije toliko bitan, dakle prezentira se kao da je grad popustio jedino u jednom nebitnom segmentu koji ne košta ništa). S druge strane, naglašava se da je grad ipak uspio dogovoriti otkup po svojim uvjetima, tj. da je spustio cijenu otkupa s 110 mil. € na 90 mil. € što je 20 mil. € ili oko 20% što nije zanemarivo. Ali to nije tako!. Naglašava se kako je ustupak Ingri produljenje roka za završetak radova za 2 tjedna[smiley11], ali se uopće ne spominje da je prvi prijedlog prijeveremenog otkupa bio 5 godina, a sada je 7! Ispada da je grad to želio otpočetka. Prezentira se veliko spuštanje cijene, a to “veliko spuštanje cijene iznosi punih 5 mil. €[smiley11].
Prvotni prihod cijelog projetka iznosio bi 147,5 mil. € (najam po godini iznosi 7.5 mil. €, dakle x 5 godina iznosi 37,5 mil. € + cijena otkupa od 110 mil. € daje 147.5 mil. € ukupno). Prema novom dogovoru ukupni prihod iznosit će 142.5 mil. €. (godišnji najam 7.5 x 7 godina = 52.5 mil. € + otkup 90 mil. € daje 142,5 mil. €).
Kada se ide u pregovore, normalno je da se istakne nešto viša cijena jer se računa s tim da će biti malo srušena, tako da vjerujem da je u Ingrinim kalkulacijama od početka bilo računano s tim da će ukupni posao vrijediti nešto malo manje od cijene koju su istakli, dakle računali su s tim i nisu napravili zapravo nikakve bitne ustupke.
Nigdje u objavama postignutog dogovora nije navedeno da se rok prijevremeno otkupa pomaknuo s 5 na 7 godina jer to znači da će konzorcij za te dodatne dvije godine primiti još 15 mil. € (najam 7.5 x 2 godine= 15) najma.
Moje mišljenje je da je dogovoreno da se izađe u javnost s definiranim izjavama u stilu da je grad zadržao taj stav, a konzorcij popustio. To g. Bandića prezentira kao čuvara gradskog i državnog novca, daje mu političke poene. Konzorcij se prikazuje kao taj koji je popustio i pristao na manju zaradu, a oni zapravo znaju da nije tako ali su se složili s takvim scenarijem pošto je njima u interesu sklopiti posao i zaraditi koliko su i prvobitno zamnislili i to su i dobili. Pa tko je sad tu popustio???[smiley1]
Eto, to je moje mišljenje. Nisam ovo pisao da bih pametovao nego čisto iz razloga da napišem svoje mišljenje te prihvaćam svaku kritiku.[smiley2]

www.HonorarniPosao.net Biznis s manje stresa i jako dobrom zaradom -----> Domaining, trgovanje web domenama (web adresama) Ozbiljan posao, detalji na web stranici

Ispričavam se. Primjetio sam da mi nešto nije “štimalo” oko cijene otkupa nakon 7 godina u prethodnom postu i ukupne razlike vrijednosti projetka.[smiley5] Cijena otkupa nakon 7 godina nije 90 mil. € nego 80 mil. € (80.3[smiley1]). Dakle ukupna razlika prihoda od projetka je 15 mil. €, a ne 5. Ali i želja mi je bila naglasiti kako je cijena spuštena samo za taj iznos, tj. da nigdje nije posebno naglašeno da će grad plaćati dvije godine duže najam od 7.5 mil. € što iznosi 15 mil. €. Kao što sam već spomenuo, konzorcij je sigurno računao s spuštanjem prvobitne cijene tako je zapravo dobio točno što i koliko je i želio! [smiley2]

www.HonorarniPosao.net Biznis s manje stresa i jako dobrom zaradom -----> Domaining, trgovanje web domenama (web adresama) Ozbiljan posao, detalji na web stranici

Kolega fenomeno, samo jedna mala greška nije otkup nakon 7 god 90 mil. € već 80, pa je ukupna cijena 133 mil. €, piše na naslovnici poslovnog

u Jutarnjem piše Bandić poppustio, a najbolji mi je komentar jednog čitatelja:

u slucaju da nakon 7 godina grad odluci otkupiti dvoranu do onda bi vec isplatio 50mil eura + 80 mil eura za prijevremeni otkup bez odrzavanja. moze li mi neko reci sto u ovoj dvorani vrijedi gotovo milijardu kuna?[smiley2][smiley2][smiley11]

Mogla bi Ingra danas daleko.
Gledam malo k/p. nema puno na prodaji.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Plavi:

james, 30.05.2007. u 10:45
… je nova stranica ingre, http://www.ingra.hr.Pogledajte sami , otvorite internet explorer i upišete http://www.ingra.hr, pa enter.
Tamo ima svašta , no bilo bi dobro pogledati što se krije pod ” Poslovnim rezultatima “.
Tu ne bi bilo zgorega izračunati koliko naša Ingra ima ugovorenih poslova u Hrvatskoj i inozemstvu ( Arena još nije uključena u to ).
U stvari se pitam koja krilatica bolje pristaje ovoj tvrtki, da li MOŽE LI BOLJE, ili SVAKA ČAST?Što mislite kolege dioničari Ingre ?

Neka netko napiše postoji li ovakva dionica u HR, koja će imati ovakvo povečanje prihoda u narednim godinama.Samo da podsjetimo ukupni prihodi u 2006. bili su 380 miliona kuna.Sada računajte na njihovoj stranici koliko imaju ugovorenih novih poslova u zemlji i inozemstvu + najava još nekih poslova+ Arena.
U slijedećem kratkoročno dugoročno srednjeročnom razdoblju, po meni jedna od najperspektivnijih dionica.
Dokapitalizaciju i ulazak fondova , kao i ulazak u prvu kotaciju + možebitni izlazak na burzu u Londonu da i ne spominjemo.

Plavi sve si rekao i tu se vise jednostavno nema sto dodat. Po meni, ovo je vec sada dionica godine, a vjerujem da ce se pretvoriti i u dionicu desetljeca vrlo skoro.
Pa toliko poslova koji su pri završetku, u fazi realizacije ili na samom početku, za nevjerovat. A dolazi dokapitalizacija, po svemu sudeci sa mogucnoscu da i oni koji iamju jednu dionicu mogu ucestvovati u dokapitalizaciji.

http://www.zse.hr/novosti/567-07-INGR_Priopcenje.pdf [smiley11]

No respect

New Report

Close