Zar nije nešto neobično na slici: cijena dionice INGRA
Svi se mi slažemo da je građevina u banani međutim cijena dionice od 10% ATH je rezultate tog stanja te za INGRU su jedino dvije opcije realne: 1. Stečaj 2. Znatni skok dionice. Pošto su mirovinci u strukturi s 1 mil. ( rječima milijun dionica) mislim da njima ne igra prva opcija pa će kupovati vrijednosne papire i obveznice od INGRE. Firma dobiva 7,2 mil eura godišnje što je oko 53 mil kuna, to mi se čini dovoljno za bilo koji kredit vraćati, uzmimo već ugovorene poslove koji će valjda biti dovoljni da firma održava tekuću likvidnost, te na kraju valjda će upast i neki novi posao čime bi dionica ODMAH jače potegla. Iz sveg navedenog meni se čini samo jedan smjer moguć. A ovi što govore o propasti građevine mislim da sam vam već objasnio da smo mi narod koji jedino ima turizam i zna graditi, sve ostalo je u rasulu.
Već je objašnjeno na forumu da se ingra spremila za krizu u RH najbolje od svih građevinara, otpustila višak radnika i dala otpremnine, smanjila plaće za 20 posto, platila kooperante, završava projekt u najisplativijom dijelu Hrvatske za gradnju u Dubrovniku, prijavila se na mnoštvo međunarodnih natječaja, izgleda da je jedan u BiH dobila s Strabagom od 300 milijuna Eura, nadalje ingra ima oko 100 milijuna Eura uloženog vlastitog kapitala u projekte, procjena nepovoljnog kredita je oko 100 milijuna Kn s kamatom od 10 posto godišnje dakle 10 milijuna Kn godišnje na kamate, ali i to će se riješiti, istina je da će mnogi građevinari u RH propasti, ali sigurno je da će ingra iskoristiti priliku koja se sada pojavljuje……
Ja znam da imam mnogo ingre ako cijena padne kupovati ću još više, jer znam koliko vrijedi, iz iskustva znam da treba gledati što se dešava na tržištu, ako padne dovoljno opet ću nadokupiti i to ću napisati kada sam nadokupio. Jer bolje je opeljušiti manipulatora nego da manipulator opeljuši mene….. Pozdrav svim dioničarima koji gledaju pozitivno i konstruktivno…..
Zar nije nešto neobično na slici: cijena dionice INGRA
Da vidi se da je ingrina dionica najviše pala……… a sada ima najviše razloga da raste……
Kolaps građevine: Do kraja 2010. u bankrotu čak 40% građevinara
"Mnoge građevinske tvrtke završit će kao Pevec! Pomor građevinara! Ovo je kolaps! “Sretna vam i uspješna 2010.” građevinarima će ovih blagdanskih dana zvučati kao zlobna šala.
Ekonomisti, bankari, poduzetnici i drugi traže posljednjih mjeseci dramatične izraze koji bi najbolje opisali stanje u hrvatskom građevinarstvu, piše Jutarnji list.
Do kraja 2010. i početkom 2011. s hrvatskog će tržišta nestati 40 posto građevinskih tvrtki, procjenjuju u financijskim krugovima. Među njima će biti najviše malih i srednjih poduzeća, naraslih na valu stanogradnje i cestogradnje od 2000. pa nadalje, ali bi u bankrotu mogli završiti i neki veliki, do jučer neupitni divovi. U zadnjem kvartalu ove godine dramatično je povećan broj građevinskih tvrtki u blokadi ili stečaju.
[sealed]
U tekstu se izravno navodi i ingra kao primjer dramatičnog stanja u hrvatskom građevinarstvu, slika je u privitku.
[/quote]
Ja tu vidim da je INGRi najviše pala cijena a imaju 10tak puta manje zaposlenih …
i novce od ARENE u ratama …koji skupa sa poslovima i dionicama trezora pokrivaju sve obveze i kredite…
ZNAČI JEDINO JE INGRA SIGURNA od propasti .. Neznam zašto si to postao ako si mislio naudit i napakostit malim ulagačima na forumu , ali lakše je preživit krizu sa 150 zaposlenih nego s 1500 …
Nisu mirovinci bez veze unutra , budi siguran da će bez obzira na sve INGRa prva na ATH ..
Da vidi se da je ingrina dionica najviše pala……… a sada ima najviše razloga da raste……
Koji su to razlozi? Ne valjda ovi koje navodite gore, tipa "otpuštanje radnika, plaćanje kooperanata, smanjenje plaća za 20 posto…itd."
To su u dobre mjere za preživljavanje firme, nužne mjere, jer da ih nisu poduzeli, došlo bi do totalnog kolapsa, s obzirom da nemaju posla (pa je nastao višak radnika), a očito nemaju niti za plaće dovoljno, ugrozila bi se isplata da ih nisu smanjili.
Zato će vjerojatno uslijediti i odlijev mozgova, tj. kvalitetnih kadrova na bolje plaćena mjesta. Najbolji primjer je odlazak Kostrenčića koji je ugledni konzultant angažiran od mnogih stranih kompanija koje posluju u Hrvatskoj (npr. Coca cola, OMV, Ericsson), zatim glasnogovornikov povratak na HRT (makar on nije toliko bitan za ingru, dobar je pokazatelj ovog trenda),
a vjerojatno ima još takvih koji su u javnosti manje poznati.
Dakle, ingra je poduzela odlične vatrogasne mjere, ali nema razloga da raste zbog toga.
Imat će razloga da raste jedog lijepog dana, kada se ponove godine poput 2006-2007.
Evo za kraj male usporedbe, da neki shvate zašto je cijena ingre pala kako stoji na onoj slici, a viadukta nije (isto vrijedi i za ostale građevinare koji se navode).
VDKT-
P/E 4,51
P/B 0,65
INGR
P/E 61,53
P/B 0,64
Treba napisati da će 1,5 rate od države i plaćenje od HAC-a u iznosu od 100 milijuna Kn, zatvoriti sve kredite, i sve ostalo što ingra dobije biti će jako veliki plus…..
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/INGR-fin2009-3Q-NotREV-N-HR.xls
Kako znam pa treba pogledati bilancu od ingre 3q pod
IV. FINANCIJSKI RASHODI
i tu se nalaze kamate za kredite i on iznosi 4 milijuna 847 tisuća Kn kvartalno što znači
da ako je ukupna kamata oko 20milijuna kuna godišnje dakle 10 posto kamata, ukupni kredit je oko 200 milijuna Kn……
i upravo zatvaranjem 1,5 ratom od Arene + dugom od Hac-a ingra postaje super pozitivna……..
pa logično je kada propadnu te male i srednje firmice da će više posla ostati za velikane,iza ingre stoje veliki investitori,i sam izraz-stečaj,ipak je smiješan.nemojte plašiti ljude bez veze,ako je ikad bilo povoljnije vrijeme za kupnju ingrinih dionica,to je sada,ta nećete je kupovati kad se objavi vijest o dobivenom poslu u inozemstvu,onda će već biti za 20% skuplja…
ljudi što se to dešava sa ingrom..nedavno je bila skočila lijepo…sad opet stagnira :/ oče bit na razini od 60 kn skoro :/
To ti je vračanje, po meni hoće a po kolegi operenhajmu vrijedi 0.
Treba napisati da će 1,5 rate od države i plaćenje od HAC-a u iznosu od 100 milijuna Kn, zatvoriti sve kredite, i sve ostalo što ingra dobije biti će jako veliki plus…..
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/INGR-fin2009-3Q-NotREV-N-HR.xls
Kako znam pa treba pogledati bilancu od ingre 3q pod
IV. FINANCIJSKI RASHODI
i tu se nalaze kamate za kredite i on iznosi 4 milijuna 847 tisuća Kn kvartalno što znači
da ako je ukupna kamata oko 20milijuna kuna godišnje dakle 10 posto kamata, ukupni kredit je oko 200 milijuna Kn……
i upravo zatvaranjem 1,5 ratom od Arene + dugom od Hac-a ingra postaje super pozitivna……..
Kamata na kredti BKS banke je ispod 7 %, tako da je iznos kredita puno veći od 200 mil. kuna vjerojatnije oko 300 miliona.
Koji su to razlozi? Ne valjda ovi koje navodite gore, tipa "otpuštanje radnika, plaćanje kooperanata, smanjenje plaća za 20 posto…itd."
To su u dobre mjere za preživljavanje firme, nužne mjere, jer da ih nisu poduzeli, došlo bi do totalnog kolapsa, s obzirom da nemaju posla (pa je nastao višak radnika), a očito nemaju niti za plaće dovoljno, ugrozila bi se isplata da ih nisu smanjili.
Zato će vjerojatno uslijediti i odlijev mozgova, tj. kvalitetnih kadrova na bolje plaćena mjesta. Najbolji primjer je odlazak Kostrenčića koji je ugledni konzultant angažiran od mnogih stranih kompanija koje posluju u Hrvatskoj (npr. Coca cola, OMV, Ericsson), zatim glasnogovornikov povratak na HRT (makar on nije toliko bitan za ingru, dobar je pokazatelj ovog trenda),
a vjerojatno ima još takvih koji su u javnosti manje poznati.
Dakle, ingra je poduzela odlične vatrogasne mjere, ali nema razloga da raste zbog toga.
Imat će razloga da raste jedog lijepog dana, kada se ponove godine poput 2006-2007.
Evo za kraj male usporedbe, da neki shvate zašto je cijena ingre pala kako stoji na onoj slici, a viadukta nije (isto vrijedi i za ostale građevinare koji se navode).
VDKT-
P/E 4,51
P/B 0,65
INGR
P/E 61,53
P/B 0,64
[/quote]
Ovo je jedna od temeljitijih usporedbi Ingre i Viadukta koju sam u zadnje vrijeme vidio.