Mislio sam kolega operenhajm da vi ipak nešto znate o građevini kad ono potpuni promašaj. Znali li da gradnja 1m2 stana u ZAgrebu građevinara ispadne s zemljištem najviše 800-900 eura, odnosno mislim da sam čak i prenapuhao ovaj iznos, dok je ostatak cijene ČISTA zarada. To što opennheim govori kako zarađuju 7% to je normalno jer nije lud da se hvali s kakvim maržama posluje. Pa prije 6-8 godina su stanovi bili po 1200 eura prosjek pa su građevinari masno zarađivali. To da je Arena koštala izgradnja 100 mil eura mi je isto komedija.
Cini se da spoznaja o potcjenjenosti ove dionice, a u odnosu na ostale konkurente u gradjevinskom sektoru, polako ali ipak sigurno dopire do svijesti ulagaca.
Ne ulazeci u fundamentalne razloge nego promatrajuci druge parametre, dalo bi se jasno zakljuciti da je jedan od glavnih generatora te potcijenjenosti u stvari bila odluka uprave da se potrazivanja kooperanata namire dogovorom sa te ustupanjem dionica jednog vecinskog vl. bas u trenutku kada je ista bila na samom vrhu rasta, tamo negdje pocetkom 6.mjeseca. To je na burzi s pravom izazvalo efekt naglog povlacenja kupnje jer se je odjednom na prodaji stvorio golemi pritisak od strane kooperanata a koji su u zelji da sto prije dodju do svojih sredstava i ne pitajuci za cijenu doprinjeli stvaranju opce panike a sto smo imali priliku i sami biti svjedoci.
Ovaj prosli pad mogao bi se mozda takodjer pripisati slicnoj odluci uprave da dodjeli 87000 trezorskih dionica radnicima bas negdje u trenutku opet dostizanja vrhova cijene, a sto je isto izazvalo novi pad jer je u potsvijesti ulagaca jos ostalo sjecanje na prethodni pad te s time i ocekivanje novog ponavljanja vec vidjenog.
No, medjutim, to bi se uskoro moglo mozda pokazati i dobrom odlukom jer se je uprava time, ali ipak na zalost (ili stetu) svih nas malih ulagaca, uspjela rijesti pritiska stvorenog od strane kooperanata.
Kako je takodjer sada "Arena" ponudjena na prodaju te bi se njenom realizacijom, a cime bi se skinuo veliki uteg oko vrata nastao zbog visokih kamata na kredit uzetog za izgradnju iste, u skoroj buducosti onda moglo ocekivati novo punjenje trezora i dostizanje realne cijene u sektoru.
A sada evo i male usporedbe cijena u gr.sektoru od jucer u odnosu na dan 9.3.2009.:
—————————————————–
Dionica Promjena 09.03.2009 01.12.2009
—————————————————–
INGR-R-A 29,30% 35,39kn 45,76kn
DLKV-R-A 61,69% 224,61kn 363,18kn
—————————————————–
CROBEX 67,51% 1.262,58 2.115,00
—————————————————–
VDKT-R-A 84,02% 191,22 351,88
HDEL-R-A 114,84% 121,89 261,87
IGH-R-A 116,56% 1.486,41 3.218,97
—————————————————–
Postavlja se pitanje koliko je jos dugo takvo stanje izdrzivo.
Pozdrav svima. [lol]
Mislio sam kolega operenhajm da vi ipak nešto znate o građevini kad ono potpuni promašaj. Znali li da gradnja 1m2 stana u ZAgrebu građevinara ispadne s zemljištem najviše 800-900 eura, odnosno mislim da sam čak i prenapuhao ovaj iznos, dok je ostatak cijene ČISTA zarada. To što opennheim govori kako zarađuju 7% to je normalno jer nije lud da se hvali s kakvim maržama posluje. Pa prije 6-8 godina su stanovi bili po 1200 eura prosjek pa su građevinari masno zarađivali. To da je Arena koštala izgradnja 100 mil eura mi je isto komedija.
Mislim da niste u pravu, i vjerujem Oppenheimu do kraja… [proud]
To je možda točno, da se prije par godina zarađivalo i duplo, ali sada nema ni žive duše da kupi stan, pa je jasno da profit pada na 3%. Banke su kreditirale ingru i ostale građevinare, oni su investirali u zemljišta i u ostale potrebne elemente po najvišim cijenama ATH, na vrhuncu nekretninskog balona.
Možete si misliti koliko je ingra platila prostrano zemljište blizu mora u Dubrovniku, najbolji primjer takvog uletavanja na ATH je IGH-ova kupnja Zagrepčanke, a s obzirom da je i INGRA na tom natječaju dala vrlo visoku ponudu, koja se danas ne bi mogla ni zamisliti, možete pretpostaviti kakve je ponude ingra davala za ostala zemljišta. Planirali su prodati te stanove po astronomskim cijenama, a sad ni uz popust nema zainteresiranih. Osim toga, što se tiče onih zabinih kredita, budite sigurni da to nisu krediti za kupnju ingrinih stanova, takve kredite za mlade dižu oni koji jedva spajaju kraj s krajem. Dakle ingra se uvalila u najveće cijene, i sad više ne može dobiti ono što su planirali dobiti za te stanove. Mogu izvući puno manje ili ništa, nema se novaca…možda su oni stanovi za koje piše da su prodani, zapravo prodani još dok je gradnja bila na papiru, a ne sada..a možda ih je banka uzela sebi u vlasništvo da namiri dug, pa moraju povećati postotak prodanih stanova, jer bi inače nastala rupa u postotku.
Nitko se ne hvali kolike marže ima, pa u sektoru trgovina prehrambenom robom marža je oko 30 posto a može biti i više…. a u trgovini s odjećom i cipelama preko 70 posto…..
Cini se da spoznaja o potcjenjenosti ove dionice, a u odnosu na ostale konkurente u gradjevinskom sektoru, polako ali ipak sigurno dopire do svijesti ulagaca.
Ne ulazeci u fundamentalne razloge nego promatrajuci druge parametre, dalo bi se jasno zakljuciti da je jedan od glavnih generatora te potcijenjenosti u stvari bila odluka uprave da se potrazivanja kooperanata namire dogovorom sa te ustupanjem dionica jednog vecinskog vl. bas u trenutku kada je ista bila na samom vrhu rasta, tamo negdje pocetkom 6.mjeseca. To je na burzi s pravom izazvalo efekt naglog povlacenja kupnje jer se je odjednom na prodaji stvorio golemi pritisak od strane kooperanata a koji su u zelji da sto prije dodju do svojih sredstava i ne pitajuci za cijenu doprinjeli stvaranju opce panike a sto smo imali priliku i sami biti svjedoci.
Ovaj prosli pad mogao bi se mozda takodjer pripisati slicnoj odluci uprave da dodjeli 87000 trezorskih dionica radnicima bas negdje u trenutku opet dostizanja vrhova cijene, a sto je isto izazvalo novi pad jer je u potsvijesti ulagaca jos ostalo sjecanje na prethodni pad te s time i ocekivanje novog ponavljanja vec vidjenog.
No, medjutim, to bi se uskoro moglo mozda pokazati i dobrom odlukom jer se je uprava time, ali ipak na zalost (ili stetu) svih nas malih ulagaca, uspjela rijesti pritiska stvorenog od strane kooperanata.
Kako je takodjer sada "Arena" ponudjena na prodaju te bi se njenom realizacijom, a cime bi se skinuo veliki uteg oko vrata nastao zbog visokih kamata na kredit uzetog za izgradnju iste, u skoroj buducosti onda moglo ocekivati novo punjenje trezora i dostizanje realne cijene u sektoru.
A sada evo i male usporedbe cijena u gr.sektoru od jucer u odnosu na dan 9.3.2009.:
—————————————————–
—————————————————–
—————————————————–
—————————————————–
—————————————————–
Pozdrav svima. [lol]
Ne kužim ovo, pa nema tu nikakve potcijenjnosti. Neću ulaziti u razloge rasta na burzi, ima tu svega i svačega, ali ako pogledate fundamente, na ingri jednostavno nema prostora za daljnji rast.
Book je nizak u odnosu na druge građevinare, ali ako pogledamo dug, onda je i tu sve jasno.
Ako prodaju arenu imat će novca za riješiti dugove, ali ne znam baš koliko bi im moglo ostati za neke investicije. Samo su se kod BKS banke zadužili za nekih 48 milijuna eura, dakle to je pola novca od arene+ nekoliko izdanja obveznica+ ostali krediti itd. Ali bez obzira na sve ingra raste, ne znam zašto, možda opet imaju neki “posao u Alžiru”, ali rastu i ostali dionice koje po svim okolnositma ne bi trebale rasti. Rast bez čvrstog temelja.
Evo kandidata za Lapad……. [lol] [lol]
CNN: Nakon propasti Dubaija bogati i slavni pohrlit će u Hrvatsku
Evo kandidata za Lapad……. [lol] [lol]
CNN: Nakon propasti Dubaija bogati i slavni pohrlit će u Hrvatsku
Ajde budimo realni, pa bogati i slavni ne traže stanove u onakvim kompleksima zgrada, nego luksuzne vile, najbolji primjer je Bermosche.
Oni stanovi su više za američku srednju klasu, ako se pojave sigurno će ih razgrabiti.. [yawn]
—————————————————–
—————————————————–
—————————————————–
—————————————————–
—————————————————–
Pozdrav svima. [lol]
Vidjeti ćemo što fondovi su odlučili da naprave s ovom dionicom, ali dugoročni na ovim cijenama pobjeđuju, ako imaš casha uvijek lovi dno, nikada vrh….. [lol] [lol]
ok… a da li imaju podatak kolika je prosječna plaća u Ingri, jer ja sam čuo (ne mora bit istina) od prijatelja koji ima firmu u toj branši da je prilično visoka, te da ovih 135 zaposlenih su uglavnom inženjeri i projektanti…
ok… a da li imaju podatak kolika je prosječna plaća u Ingri, jer ja sam čuo (ne mora bit istina) od prijatelja koji ima firmu u toj branši da je prilično visoka, te da ovih 135 zaposlenih su uglavnom inženjeri i projektanti…
[/quote]
Pa i trebali bi smanjiti plaće od 20 posto, pošto je vrijednost dionice pala 10x od početka 2008….