@amilo
-Oni koji smatraju da će ih u dogledno vrijeme moći kupovati i na nižim razinama.
-Da nismo doživili što smo preživili, smatrali bismo ih budalama, ovako….tko zna….
-A što misliš o strategiji po lešo- po ispeć , pa bit sigur da neš ostat gladan…. [proud]
Evo jednog citata koji bi mozda mogao pribliziti odgovor na slijedece pitanje:
Kako na vrijeme prepoznati promjenu trenda ?
"Important market bottoms are preceded by, and result from, important market declines.
And, important market declines are, for the most part, a study in the extremes of human emotion.
The intensity of their emotions can be statistically measured through their purchases and sales. To
clarify, as prices initially begin to weaken, investor psychology slowly shifts from complacency to
concern, resulting in increased selling and an acceleration of the decline. As prices drop more
quickly, and the news becomes more negative, the psychology shifts from concern to fear. Sooner
or later, fear turns to panic, driving prices sharply lower, as investors strive to get out of the market
at any price. It is this panic stage that drives prices down to extreme discounts – often well below
book values – that is needed to set the stage for the next bull market. Thus, if an investor had a
method for identifying and measuring panic selling, at least half the job of spotting major market
bottoms would be at hand."
IDENTIFYING BEAR MARKET BOTTOMS AND NEW BULL MARKETS, Paul F. Desmond
Lowry’s Reports Inc. 26 February 2002
Pitanje: Da li gore citirano moze primjeniti i kod INGR-e? [thumbsup]
27.11.2009
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Promjena
1.OPPENHEIM IGOR 762.750 10.17
2.Skrb.: PBZ D.D. 472.775 6.3
3.TEHNIKA D.D. 451.800 6.02
4.Skrb.: SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 435.682 5.81
5.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 346.856 4.62
6.LUDVIGER JASNA 338.850 4.52
7.Skrb.: PBZ D.D. 301.212 4.02 +4174
8.ELEKTROPROJEKT D.D. 207.450 2.77
9.KOSTRENČIĆ MARIJAN – ANTUN 205.132 2.74
10.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE – OBVEZNI MIROVINSKI FOND 204.545 2.73
Ukupno: 49.69
27.11.2009
4.Skrb.: SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 435.682 5.81
5.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 346.856 4.62
10.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE – OBVEZNI MIROVINSKI FOND 204.545 2.73
Kolega, koja je poanta ovoga, pa uvijek netko kupuje, a netko prodaje.
Sada je ipak veći naglasak na prodaji, a recite mi zašto bi na mene recimo trebala utjecati činjenica
da je anonimni račun xy povećao broj dionica?
Da li vi možda znate, sa čijim novcem se te dionice kupuju i tko je iza toga pbz skrbničkog?
Pa imamo skrbničkih računa na svim mogućim dionicama, poput Optime ili Varteksa, a ima i raznoraznih fondova iz domaćih banaka.
Možemo pretpostaviti da se radi o market makeru koji mora kupovati bez obzira na cijenu, a možda su to mali dioničari s pbz investora. Tko god bio, to je pravna ili fizička osoba bez imena, a najveći problem u vlasničkoj strukturi ingre je iskrcavanje velikih riba koje iza svojih postupaka stoje imenom i prezimenom i vlastitim novcem.
Kad pogledamo malo ingrine kadrove, jasno je da je Marijan Kostrenčić najkompetentnija osoba.
On se ne bavi samo ingrom i ne ovisi o ingri, uspješan je i i bez te tvrtke i imat će posla bez obzira da li ingra postoji ili ne. Zanimljiv je podatak da je Kostrenčić prije koju godinu imao gotovo 10% udjela u ingri a sad ima oko 2%. Uopće ne sumnjam da zna što radi. U zamjenu za dionice ingre je preuzeo Intel, koji je ugledna tvrtka na međunarodnoj razini. Mislim da se radi od razlazu, ili barem distanciranju od ingre, koja je zapala u teške financijske dubioze.
Kostrenčić je prodao 306.852 dionica ove godine po cijenama ispod 60 kuna, pa zato opet ponavljam da je čovjek kompetentan i stručan i da dobro zna što radi, jer radi se o njegovom novcu.
Ne radi se o fondu koji upravlja "ničijom imovinom" pa si može dozvoliti sve i svašta, poput optime i varteksa, ili ingre po 60 000kn.
Svoje su udjele smanjili i ostali pripadnici ingrine vrhuške, tako su Oppenheim i Ludvigerica prodali svoje dionice mirovinskim fondovima na ATH cijenama.
Poznata je činjenica u poslovnom svijedu, da je veći osobni interes managementa, što je manji udio
istih u vlasničkoj strukturi neke tvrtke, naime tada je dobrobit tvrtke je na drugom mjestu.
U ingri nema velikog gazde od 51%, pa ne bih isključio mogućnost da svako gleda kako izvući najviše za sebe, a udjeli u vlasništvu ingre se polako smanjuju.
Ako se uz sve to ne riješe one športske dvorane, ne znam kakva budućnost čeka male dioničare kojih ima oko 3000.
Korisnik neprekidno laže i obmanjuje javnost i zaslužuje isključenje s foruma, namjernim plasmanom lažnih vijesti obezvrijeđuje vrijednost ingre……..
Argumenitrano je već dokazano da laže, ali opet ću staviti argumente
Poslovni je napisao istinu u vezi dioničara Kostrenčić je prodao dionice kako bi pomogao ingri da ne dođe u financijske teškoće kako je u poslovnom navedeno…..
Paketom od 306.852 dionice zatvoreno je potraživanje iz ugovora o kupoprodaji nekretnine na zagrebačkom Žitnjaku, koje je Marijan Kostrenčić podmirio kao jamac umjesto kupca nekretnine.
http://www.poslovni.hr/117669.aspx
Dok bude niska tolerancija na lažove, i spletkare, poslovni forum gubiti će na kvaliteti…….
Bigboss, mislim da vam je nešto promaklo u tom tekstu na koji dajete link:
"Iako je aranžman s Kostrenčićem u nekim krugovima protumačen kao signal početka "razdruživanja" Ingre i njezina velikog suvlasnika, i to, kako se moglo čuti, zbog problema likvidnosti u koje je zapala kompanija, i Kostrenčić i Ingra to demantiraju."
Dakle, mislim da je jasno da Kostrenčić, kao jedan od vodećih ljudi ingre, bez obzira na okolnosti s razlogom smanjuje svoj udio u vlasništvu. Ako ingra toliko vrijedi, zašto onda ne nadokupljuju Kostrenčić i Oppenheim? Pa da li vi uopće možete zamisliti koliko Kostrenčić zarađuje dnevno?
Zašto je u zamjenu za dionice ingre tražio preuzimanje Intela koji je bio povezano društvo ingre?
Mislim da je to tražio s razlogom, i mislim da je dobro napravio preuzimajući tu tvrtku u zamjenu za dionice po cijenama ispod 60 kn, pa povijest je pokazala da je to dobar potez. Dionica je sada na puno nižim granama.
Kad već toliko spominjete da ja nemam argumente i slično, moram napomenuti kako smatram da niste mjerodavni i uopće više ne shvaćam vaše pisanje ozbiljno nakon što ste napisali da ingra vrijedi 80-100-160 kn. Ja nikada nisam predviđao vrijednost ove dionice.
Pa kome bi ja trebao vjerovati, virtualnom forumašu "bigboss" ili Marijanu Kostrenčiću, koji je jedan od najvećih dioničara ingre i međunarodno poznati stručnjak i konzultant, koji je rasprodao više od 300 000 dionica ispod 60 kuna.
I onda mi neki nick ovdje na forumu napiše da ingra ide na 160 kuna, ma daj [rolleyes]
27.11.2009
Kolega, koja je poanta ovoga, pa uvijek netko kupuje, a netko prodaje.
Sada je ipak veći naglasak na prodaji, a recite mi zašto bi na mene recimo trebala utjecati činjenica
da je anonimni račun xy povećao broj dionica?
Da li vi možda znate, sa čijim novcem se te dionice kupuju i tko je iza toga pbz skrbničkog?
….
[/quote]
U čemu je tvoj problem? Što tebe muči?
Postao sam novo stanje iz kojeg se vidi da je skrbn. račun br.7 na dan 27.11.2009. upisao/kupio dodatnih +4174 komada dioncia INGR. Nikakav komentar na to nisam dao, dakle šturi podatak iz SKDD. Vidi se da nikto iz top10 ne prodaje, samo dokupljuju.
Dakle, zbog čega se pjeniš?
Zato jer si čekao niže pa opet nisi kupio na 40 kn, a INGR je počela rasti i sad je na 42 kn? Jel zato?
A kako ćeš se tek pjeniti kad za koji dan bude na 45 kn, a ti opet nećeš kupiti ni na 42 u ponedjeljak. Pa kad bude na 50, što ćemo tek onda ovdje doživljavati od tebe [lol]
Kad ste vec tako dobro upuceni u stanje sa INGR-om, pretpostavljam da ste vec odavno izasli iz svojih pozicija…ili mozda grijesim. Inace, postavlja se pitanje a sto jos onda radite na ovom forumu i koji vam je cilj? Ne bi li vam bilo pametnije potraziti neke bolje prilike? [bye]
Molim moderatore da me ovaj put ne odmoderiraju. Unaprijed zahvaljujem.
Je li ovo vaša replika na sve što sam napisao u vezi iskrcavanja Kostrenčića i trezora ingre ispod 60 kuna? Šta ja ovdje radim? A što vi ovdje radite? Registrirali ste se prekjučer.
Vidim da niti vi niti gismund nemate apsolutno nikakvih protuargumenata na tvrdnje koje sam naveo. To me veseli, jer znači da sam u pravu.
Kad nema argumenata na razini teme ingra, na razini mog posta na prethodnoj stranici, kad nemate ništa za reći i ne možete pobijati ono što sam napisao, onda je logično da se rasprava svodi na udarce ispod pojasa, tipa "što ti radiš ovdje i kad si prodao" ili "molim moderatore da izbrišu ovaj nick". Ne znate što bi drugo rekli kad sam u pravu, pa vam preostaje jedino prebacivanje rasprave na drugi teren.
Hvala vam na tome, ali svejedno se neću svesti na taj nivo rasprave, jer ste po svemu sudeći na tom području veći stručnjak od mene.
"kolega" operenxxxx!
Zašto u navodnicima kolega? Rekli ste da nemate dionice, ja ih imam.
U jednom dijelu svog iskaza govorite uvjerljive činjenice, pa Vam se u drugo potkrade velika laž koja nije slučajna, jer je očigledno da imate pristup boljim informacijama.Kao npr. zašto se mijenjalo dionice za Intel.
U jednoj stvari ste definitivno u pravu, a i sam od prvog dana imam instikt, da pojedinci u vrhu ruju iz "vjerovatno vlastitih interesa".
Drugo: tko dozvoljava na ovom forumu upotrebu raznih slika, i imena tipa sportaša, političara i sl.?
Treće predsjednik uprave je sam rekao da će objaviti na poslovnom!!!!!!(potvrda sumlje)
Četvrto:osobno vjerujem da će se arena prodat.
Peto:varaju nas i fondovi.
Šesto:kolega OPERR…kad se iskrca veliki vlasnik, cijena poslje RASTE, a ne pada..
pogledati KOEI!
Sedmo: odnos k/p je bio cca 1/5 sada je 1/2..iako je i na HT-u 1/5 pa ne pada(naše penzije brane)
Osmo: opči dojam da su ljudi koji vode ovu tvrtku više nego kopetentni, te znaju što rade, osim što mislim da nije bilo moralno(vjerovatno kreditom otpustit dio dionica sa skrb.računa pa ih UVALIT da ljudi rasprodaju, jer se s istim novcem , ili 20% večim moglo dati u kešu otpremnine, al bi ta vijest digla cijenu, a onda poslje skoka možda pokriti rasprodajom svojih dionica, bilo bih i moralnije i efektnije .
Svi bi bili namireni, a cijena na 80 kn!
Tvrdnja da su novcem puštene vlastite dionice dolazi od tog jer su bile po skrb. rač. inače bih bile na vlastitom.
Poruka upravi!
Ako trebate gubiti novac ili ugled?
Gubite novac jer će te NOVAC vratiti, a izgubljen ugled i naše povjerenje NIKADA!
Zadnje: ne sumljam niti najmanje da če INGRA ZA 1,5 god vrijediti bar 200 kn.
Pozdrav SVIMA!