INFOGRAFIKA: 365 dana Vlade – ‘Svjesni smo teške situacije’

Naslovnica Forum Komentari članaka INFOGRAFIKA: 365 dana Vlade – ‘Svjesni smo teške situacije’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Još koja godina i eto nam bankrota. Što će tada stajati na grafikonu kao dobra stvar? reforma.forumhr.com

Hrvatski ekonomski preporod - reforma.forumhr.com, xreforma.wordpress.com

Za Nostraduru

Ne koja godina nego dvije do najviše tri godine. Kada se rejting neke države sroza u “junk”, onda je povratak u invesicijski rejting jako, jako težak. Hrvatska na tom planu ne kani učiniti ništa ozbiljno, ako išta uopće. S&P je uostalom već najavio daljnja sniženja rejtinge.

Po statistikama MMF-a koje vodi od 1974. godine, od tog momenta (dobivanja “junk” statusa) prođu dvije do tri godine prije nego se dotična država obrati MMF-u zbog reprogramiranja državnog duga koji je u međuvremenu postao nepodrnošljiv.

Hrvatska bi tu mogla učiniti katstrofalnu grešku koja bi mogla skupo koštati čak i buduće generacije: naime glavno pitanje kod dolaska MMF-a je da li će taj neodrživi državni dug tretirati kao nelikvidnost ili insolventnost. MMF-u se kod Grčke prigovaralo da je opet ponovio sve greške učinjene kod slučaja Argentine tretirajući problem kao nelikvidnost umjesto insolventnost. Ono što je uslijedilo bio je davež restrikcijama i rezanjem potrošnje. To se žestoko i dan-danas prigovara Dominique Strauss Khanu.

Grčki bivši premijer Grigoris Papandreu je tu u ožujku 2011 napravio katastrofalnu grešku: kod posjete Njemačkoj je rekao da “Grčka treba samo veći kredit za promošćivanje teškoća što je u stanju sama izvesti i da će Njemačka dobiti svoj novac natrag s velikim kamatama jer će Grčka vratiti svaki cent”.

Danas ga se zbog ovakve neodgovorne izjave javno ismijava a sama izjava se svrstava u jednu od “Deset najvećih euro-laži”.

Kada pozove MMF radi reprogramiranja svog svog državnog duga, hrvatski pregovarači moraju progutati svoj ponos i zatražiti otpis što većeg njegovog dijela. Moraju priznati da i Hrvatska nikada neće bit u stanju otplatiti njegov najveći dio. Investicija u Hrvatsku više neće biti ( a niti na ostatku Balkana); o novoj industrijalizaciji ne može biti govora pa ostaje samo drastična devalacija i orijentacija na poljopivredu i turizam.

Koliko god to bilo teško prihvatiti, bolje je progutati jedno veliko poniženje u početku nego stalno izgutavati uvijek nova u nadolazećim godinama daveža i restrikcija.

New Report

Close