Sve u svemu izgleda da Top 10 više nije složno kao prije, što je dobro za nas male, a ovi u Top 10 imaju sve više i više dionica.
Sve u svemu izgleda da Top 10 više nije složno kao prije, što je dobro za nas male, a ovi u Top 10 imaju sve više i više dionica.
Sumnjam da nisu složni, oni se slažu kako im najviše paše, a Hanfa žmiri. Osim toga vjerojatno im je cilj da mi mislimo da oni nisu složni.
Sumnjam da nisu složni, oni se slažu kako im najviše paše, a Hanfa žmiri. Osim toga vjerojatno im je cilj da mi mislimo da oni nisu složni.
[/quote]
ne znam što im je cilj, ali ovo stalno prebacivanje dionica i kemijanje s njima mi se ne sviđa. Isto tako, ne znam koji su razlozi za donošenje svih ovih odluka o kupnji, poništavanju dionica, mogućnosti za isplatu predujam dividende…
[/quote]
Složni su oni i to samo tako.
I dobro je da se preslaguje,lakše ćemo ocijeniti koliko to dionica ekipa posjeduje na raznim računima
Moja skromna procjena je da je to cca 85%
A što se tiče nas..iskreno,sumnjam da se oni sa nama uopće zamaraju.
Mi smo njima balast koji je tu usput i ja sam duboko ubijeđen da će,kada jednog dana odrade preuzimanje,oni nas"istisnuti van" IMHO naravno
Zato,treba se boriti dok se još imamo za šta "uhvatiti" jer kad jednom preuzmu nećeš imati izgleda protiv njih.Vidiš da nas i sada vozaju kako hoće bez obzira što imaju određene obaveze prema nama..
Dobro da ih založe kod banke ali kako je sad to prešlo na oportunitas kad Galinec nema pravo prodaje dionica?
Otkud to da on nema pravo prodaje? On je samo izgubio pravo glasa svojih dionica, i dalje s njima može raditi šta oće (privatna imovina- dakle zalagat, prodavat). Neka me pravnik ispravi ako griješim, al mislim da ne…
Dobro da ih založe kod banke ali kako je sad to prešlo na oportunitas kad Galinec nema pravo prodaje dionica?
Otkud to da on nema pravo prodaje? On je samo izgubio pravo glasa svojih dionica, i dalje s njima može raditi šta oće (privatna imovina- dakle zalagat, prodavat). Neka me pravnik ispravi ako griješim, al mislim da ne…
[/quote]
Nema pravo kupnje, ni prodaje od dana nastanka obveze za preuzimanje.
ZABRANA ZAOBILAŽENJA POSTUPKA PREUZIMANJA I ISKLJUČENJE PRAVA GLASA
Članak 13.
(1) Nije dopuštena ponuda ili opća ponuda upućena dioničarima ciljnog društva s ciljem stjecanja dionica s pravom glasa ako tim stjecanjem nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.
(2) Nije dopušten javni ili drugi poziv upućen dioničarima ciljnog društva na davanje ponude s ciljem stjecanja dionica s pravom glasa ako tim stjecanjem nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.
(3) Ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički ne mogu ostvariti pravo glasa iz svih stečenih dionica ciljnog društva u sljedećim slučajevima:
1. kad, nakon nastupanja obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, u zakonskom roku ne podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, od dana kad su došli u zakašnjenje do dana izvršenja ove obveze,
2. kad Agencija odbije ili odbaci zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, od dana konačnosti rješenja kojim se odbija ili odbacuje isti zahtjev do dana konačnosti rješenja kojim Agencija odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje,
3. kad, nakon što im je Agencija odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje, istu ne objave u zakonskom roku, od dana kad su došli u zakašnjenje do dana izvršenja ove obveze.
Bez uvrede, ali gdje ti tu vidiš zabranu upravljanja dionicama? Ili u članku 9. o obvezi za preuzimanje…
OBVEZNA PONUDA ZA PREUZIMANJE
Članak 9.
(1) Fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag).
(2) Nakon što je prešla kontrolni prag i objavila ponudu za preuzimanje, fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kada, samostalno ili djelujući zajednički, neposrednim ili posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa ciljnog društva poveća postotak prava glasa za više od 10% (dodatni prag).
(3) Iznimno od odredbe iz stavka 2. ovoga članka, ponudu za preuzimanje obvezna je objaviti fizička ili pravna osoba, koja nakon ponude za preuzimanje, samostalno ili djelujući zajednički, neposrednim ili posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa ciljnog društva poveća postotak prava glasa za manje od 10%, ako tim stjecanjem prelazi prag od 75% prava glasa (konačni prag).
(4) Obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje, u slučaju daljnjeg stjecanja dionica s pravom glasa ciljnog društva, nema fizička ili pravna osoba koja:
1. je ponudu za preuzimanje objavila sukladno odredbi stavka 2. ovoga članka,
2. nakon ponude za preuzimanje, objavljene sukladno odredbi stavka 1. i/ili 2. ovoga članka, drži najmanje 75% prava glasa,
3. je ponudu za preuzimanje objavila sukladno odredbi članka 14. stavka 3. ovoga Zakona.
(5) Fizička ili pravna osoba, kojoj je, sukladno odredbama ovog članka, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, obvezna je, bez odgode, o nastanku obveze dostaviti obavijest Agenciji, ciljnom društvu, burzi i uređenom javnom tržištu na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva, te istu bez odgode objaviti.
(6) Posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa, u smislu ovog članka, smatrat će se stjecanje kontrole u smislu članka 5. stavka 4. ovoga Zakona.
[/quote]
Složni su oni i to samo tako.
I dobro je da se preslaguje,lakše ćemo ocijeniti koliko to dionica ekipa posjeduje na raznim računima
Moja skromna procjena je da je to cca 85%
A što se tiče nas..iskreno,sumnjam da se oni sa nama uopće zamaraju.
Mi smo njima balast koji je tu usput i ja sam duboko ubijeđen da će,kada jednog dana odrade preuzimanje,oni nas"istisnuti van" IMHO naravno
Zato,treba se boriti dok se još imamo za šta "uhvatiti" jer kad jednom preuzmu nećeš imati izgleda protiv njih.Vidiš da nas i sada vozaju kako hoće bez obzira što imaju određene obaveze prema nama..
[/quote]
Po mojem mišljenju ako zbrojiš dionice, Galinca, Filipovića, Aglaie, Fucsha, To One portfeljaša, te svih odvjetnika ispadne preko 90%.
Nikome od njih nije cilj postati građevinar, nego postaviti firmu na noge, pokrenuti par većih projekata (TOZ, Ičići, Umag), vratiti sve nekretnine pod svoju kontrolu, napuhati bilancu, dobit,
isplaćivati dividende, vratiti stari sjaj Industrogradnji i prodati svoje dionice po što boljoj cijeni.
Da li je to 2000 kn, 3000 kn ili 7000 kn ovisiti će o stanju na tržištu kapitala.
Članak 13.
Bez uvrede, ali gdje ti tu vidiš zabranu upravljanja dionicama? Ili u članku 9. o obvezi za preuzimanje…
Članak 9.
ZAKON O PREUZIMANJU DIONIČKIH DRUŠTAVA
ZABRANA STJECANJA I OTUĐIVANJA DIONICA S PRAVOM GLASA
Članak 29.
(1) Od trenutka nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje do objave ponude, odnosno od objave ponude do isteka roka važenja ponude, dionice s pravom glasa koje su predmet ponude ponuditelj ne smije steći niti se smije obvezati da će ih steći na drugi način osim ponudom za preuzimanje.
(2) Od trenutka nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje do objave ponude, odnosno od objave ponude do isteka roka važenja ponude ponuditelj ne smije otuđivati niti se obvezivati da će otuđiti dionice koje daju pravo glasa u glavnoj skupštini izdavatelja.
(3) Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka, odnose se na sve osobe koje zajednički djeluju.
1. Od trenutka sklapanja pravnog posla stjecanja dionica ciljnog društva, kojim nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje do isteka roka trajanja ponude, dionice koje su predmet ponude za preuzimanje, ponuditelj i osobe koja s njim djeluju zajednički ne smiju steći niti se smiju obvezivati da će ih steći na drugi način osim ponudom za preuzimanje.
2. Od trenutka sklapanja pravnog posla stjecanja dionica ciljnog društva, kojim nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje do isteka roka trajanja ponude, ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički ne smiju otpuštati niti se obvezivati da će otpustiti dionice koje su predmet ponude za preuzimanje.
3. Odredbe stavka 1. I 2. Ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuju i u slučaju objave obavijesti o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje.
Članak 13.
Članak 9.
ZABRANA STJECANJA I OTUĐIVANJA DIONICA S PRAVOM GLASA
Članak 29.
(1) Od trenutka nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje do objave ponude, odnosno od objave ponude do isteka roka važenja ponude, dionice s pravom glasa koje su predmet ponude ponuditelj ne smije steći niti se smije obvezati da će ih steći na drugi način osim ponudom za preuzimanje.
(2) Od trenutka nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje do objave ponude, odnosno od objave ponude do isteka roka važenja ponude ponuditelj ne smije otuđivati niti se obvezivati da će otuđiti dionice koje daju pravo glasa u glavnoj skupštini izdavatelja.
(3) Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka, odnose se na sve osobe koje zajednički djeluju.
[/quote]
Pravniče, jel moguće budući da nema pravo glasa da smije otuđiti svoje dionice?