INDG (Industrogradnja d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INDG (Industrogradnja d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dakle rekli su narodu doslovce – nemojte sad kupovati stanove jer će sljedeće godine biti 20% jeftiniji.

Pa šta su loše napravili? Samo ljudima dobro žele. Evo ja to svima govorim. Uostalom, stanovi su već pali za 20% (možda ne službeno,al dobiš ak si ozbiljan kupac), sljedeće godine još nekih 25% i eto nas na nekih 60% prošlogodišnje cijene. I još su uvijek bezobrazno skupi. Mislim da bi trebali pasti sveukupno za 50% da bi bilo kolko tolko OK. Prosječna cijena novogradnje u ZG ne bi trebala koštati više od 1400 Eur, a starogradnje ne više od 1200. (kažem prosječna jer se cijene moraju razlikovati po lokaciji i kvaliteti izrade i materijala). Stanovi u Zapruđu u limenkama moraju pasti na 800E, a prošle godine su koštali od 1800 do 2000.Bolesno.

I'LL BE BACK

1) Procijenio sam na temelju fundamentalne analize da se prihodi i dobit KODT-a ne bi trebali smanjivati nego u najgorem slučaju biti jednaki. Ali vjerujem da će se i dalje lagano povećavati. Evo ti jedan dio tabele u prilogu. Analizirao sam i sve kvartale unazad prošlih 4-5 godina. Ukoliko se prihodi i dobit ne bi trebali smanjivati i pošto isplaćuju 50% dobiti u dividendu onda je lako procijeniti da bi dividenda za 2008-u pri cijeni od 1200kn bila cca 10%. Što je uz toliku razinu sigurnosti prihoda meni dovoljna garancija da je to dobra kupnja. Nikad ne kupujem nešto a bez da to detaljno proučim.
Fair vrijednost je cijena koja bi trebala biti ukoliko se uzme u obzir budućnost poduzeća i tu dolazimo do cifri koje su višestruko veće od cijene po kojoj se sad trguje. Fair vrijednost nije jednaka minimalnoj cijeni ispod koje je apsurdno prodavati neku dionicu.
Naravno da ne bih gledao INDG po dividendi jer je očito da trebaju reinvestirati svu zaradu bar sljedećih par godina kako bi proširili poslovanje.
Dok neke druge firme nemaju takvih problema nego mogu komotno isplaćivati dividendu. Recimo KODT. HT. JDOS. ZAPI. Itd…

2) Ukoliko se INDG spusti na razinu Crobexa onda se opet nemam što brinuti jer da sam imao većinu drugih dionica bilo bi mi isto. Osim casha naravno.

3) Ne brinem za Tehniku, samo ju uspoređujem sa INDG. A kakve koristi Tehnici krediti ako ne može prodati stanove? Zanimljivih par podataka o prodaji stanova je iznio Galinec na sastanku ali to neću ovdje pisati. Kakve koristi od toga što THNK trenutno djeluje vrlo podcijenjeno? Nije ona slučajno počela padati prije ostalih građevinara. Koji je pravi razlog, to ne znam, nisam nažalost toliki stručnjak. Ali mogu pretpostaviti da će nakon godišnjih i 1Q2009 izvješća biti raznih iznenađenja. Kod nekih firmi negativnih a kod drugih pozitivnih.

4) Naravno. Netko u novinama izjavljuje da će sljedeće godine cijene stanova biti 20% jeftinije to je direktni poticaj ljudima da ne kupuju stanove. A ljudi vjeruju novinama. Ako im netko u novinama napiše da će stanovi sljedeće godne biti 20% jeftiniji, siguran sam da će preko 50% ljudi to povjerovati. Dok mislim da puno manji postorak ljudi vjeruje onome što pročita na forumu.

Svaka čast na tolikom cashu, ja sam ispod 30% [thumbsup]

Pa šta su loše napravili? Samo ljudima dobro žele. Evo ja to svima govorim. Uostalom, stanovi su već pali za 20% (možda ne službeno,al dobiš ak si ozbiljan kupac), sljedeće godine još nekih 25% i eto nas na nekih 60% prošlogodišnje cijene. I još su uvijek bezobrazno skupi. Mislim da bi trebali pasti sveukupno za 50% da bi bilo kolko tolko OK. Prosječna cijena novogradnje u ZG ne bi trebala koštati više od 1400 Eur, a starogradnje ne više od 1200. (kažem prosječna jer se cijene moraju razlikovati po lokaciji i kvaliteti izrade i materijala). Stanovi u Zapruđu u limenkama moraju pasti na 800E, a prošle godine su koštali od 1800 do 2000.Bolesno.

Slažem se da su to bolesne cijene. Ali su ti isti građevinari plaćali bolesne cijene zemljišta od 300-400€ po kvadratu i tamo gradili stanove. Ako su se još zadužili za izgradnju onda možda sa 1.400€ po kvadratu nisu niti na nuli nego u minusu.

Inače oni koji poznaju građevinski sektor možda znaju kako je Bandić zeznuo puno građevinara u ZG i kojima će na kraju ispasti da su preplatili zemljište s obzirom na objekt kakav će smjeti izgraditi.

Kaži to vlasnicima zemljišta koji ga cijena kao suho zlato i ne spuštaju cijene. Stanovi mogu pojeftiniti samo ako se smanji cijena zemljišta i komunalija, a do tada stanovi neće biti jeftiniji od 1700 – 1800 eur na lošijim lokacijama. Trenutni poremećaj trajati će dok kupci stanova na shvate da cijene neće više padati i da je sadašnja cijena povoljna kupovina. Bez obzira što polupismeni novinarčići pišu gluposti po noslovnicama kredita ima i biti će ih i dalje, problem je u kupcima koji su odjednom umislili da će cijene još pasti i odugovlače sa kupnjom stana ćekajući povoljniju priliku. Ne kažem da nema pojedinačnih slučajeva povoljnih kupovina kod investitora kojima gori, ali to su izolirani slučajevi. Nazovite Profectus i pitajte za cijenu stana, o nekom pogađanju nema ni govora.

Kaži to vlasnicima zemljišta koji ga cijena kao suho zlato i ne spuštaju cijene. Stanovi mogu pojeftiniti samo ako se smanji cijena zemljišta i komunalija, a do tada stanovi neće biti jeftiniji od 1700 – 1800 eur na lošijim lokacijama. Trenutni poremećaj trajati će dok kupci stanova na shvate da cijene neće više padati i da je sadašnja cijena povoljna kupovina. Bez obzira što polupismeni novinarčići pišu gluposti po noslovnicama kredita ima i biti će ih i dalje, problem je u kupcima koji su odjednom umislili da će cijene još pasti i odugovlače sa kupnjom stana ćekajući povoljniju priliku. Ne kažem da nema pojedinačnih slučajeva povoljnih kupovina kod investitora kojima gori, ali to su izolirani slučajevi. Nazovite Profectus i pitajte za cijenu stana, o nekom pogađanju nema ni govora.

cijena neće više padati? [lol] ha ha ha odugovlače [lol] Stari, pa tek su počeli padati, pa di ti živiš? Ljudima je došlo iz dupeta u glavu da ne žele biti robovi do kraja života i plaćati ratu od 8000 kn mjesečno. Nema veze to sa zatvaranjem pipe iz kredita, slažem se. Bit će kredita, možda malo teže za dobit, al ih ekipa neće uzimat. Mind set se mijenja prijatelju,MIND SET. Ja ću radije se stisnut s punicom do kraja života nego plaćat tu nebulozu od cijene (a mogu da hoću, ALI NEĆU). Dolazi novo doba, doba trijezne glave [bye] [bye]

I'LL BE BACK

Ne brinem se ja za građevinske investitore i njihova skupo plaćena zemljišta. Ko ih j.be!!

I'LL BE BACK

Da, ti si ovdje jedini spreman i dovoljno sposoban uhvatiti se u kostac sa svime ovime. Nadam se povoljnom raspletu, ako nista drugo, ono zbog "pravne drzave". Da ne bismo skakali s murterskog mosta…. [smiley]

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Da, ti si ovdje jedini spreman i dovoljno sposoban uhvatiti se u kostac sa svime ovime. Nadam se povoljnom raspletu, ako nista drugo, ono zbog "pravne drzave". Da ne bismo skakali s murterskog mosta…. [smiley]
[/quote]
Pa nisi baš neku visinu izabra [lol]

Ne brinem se ja za građevinske investitore i njihova skupo plaćena zemljišta. Ko ih j.be!!

Upravo tako… njihov problem. Al sto je je, ono je bila provala godine, tuzit novine jer ljude nagovaraju da ne kupuju stanove [lol]

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Inače prodavali su mnogi zadnjih tjedana, pretpostavljam bar jednim dijelom oni koji su imali informacije iz Hanfe da još ništa od ponude. No nemojte zaboraviti da je netko stalno slagao skrivene naloge na bid (a to nisu mali ulagači) i da je u zadnjih mjesec dana pokupovano dionica u vrijednosti od skoro 4 mil kn. Tko je bio lud, prodavatelji ili kupci, vidjeti će se mislim najkasnije početkom 1. mjeseca.

Volio bih vidjeti CD iz SDA sa stanjem kakvo je bilo u petak 15.11. pa da usporedimo sa prijašnjim i vidimo tko je to prodavao a tko kupovao.

Btw, za one koji nisu primjetili, Negotiator je kupio ovih dana 110 komada… [lol]

tko god kupuje li ne, sigurno to ne radi po knjizi i manipulira trzistem.. ne znam sta je vama rekao na sastanku, ali ovo sigurno nije primjer transparentnog korporativnog upravljanja i u interesu malih dionicara..

pod malih mislim neinformiranih koji ne idu na sastanke na koje i nisu pozvani u principu..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

inace, ovakav razlog dogadjaj je bio prilicno predvidljiv cak i meni neinformiranome..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Pa nisi baš neku visinu izabra [lol]

joj, nemoj opet da moramo ici u novi krug…. [lol] … jel trogirski bolji? [thumbsup]

New Report

Close