Stručnjaci koji danas vladaju Industrogradnjom sposobni su ljudi. Svih ovih zadnjih godina nisu sjedeli skrštenih ruku. Puno je tu nenaplaćenoga, a odrađenoga, puno je tu sklopljenih poslova za naredni period, a ni revalorizacija nije izvršena. Strpite se do Skupštine, pa to je već za 38 dana. Tada ćete više znati. Do tada kupujte na slijepo.
Mislim da će dionicu Industrogradnje d.d. po cijeni od 1000 kn upisat svi dioničari Industrogradnje ako bi cijena na burzi bila i 2000 kn a ako cijena bude 3000 biće HVALA HVALA NISTE TREBALI
Tu cijenu na burzi neće trebat napucavat , niti pisat po forumima, za cijenu će se pobrinut sama industrgradnja svojim poslovanjem a mislim da će uskoro i predsjednik uprave okrenut ploču i počet iznosit prave podatke o firmi pa bi ga početkom nove godine često mogli viđat na novinskim stupcima
Djevojčica Sarah je na drugim forumima poznatija pod drugima nickovima (radila je kao gastarbajtzerka u zimzelenim šumama), pa je onda i svrha ovog postanja poznata.
Ja bi osobno stvarno bio iznenađen da cash dokapitalizacija uspije. Podsjetio bi na neuspjelu dokapitalizaciju ATLN-R-A (moram priznati da baš nisam pratio tu dionicu i da mi nije jasno kako to da to nije uspjelo).
Moj dojam ove dokapitalizacije je slijedeći: Galinec je jeftino otkupio potraživanja prema INDG, onda smanjio nominalu (vjerojatno s razlogom), a onda povećao kapital zamjenom potraživanja za ulog i tako povećao svoj udio. E sad, da je stao na tome, onda bi bio sebičan, netransparentan, ovakav-i-onakav. Ovako ispada da je dao priliku i ostalima. A da li će se među vama skupiti takav iznos love…pitanje je. Naravno da to ovisi i o trenutnoj cijeni na burzi.
No, ako takva dokapitalizacija ne uspije, onda Galincu nitko neće uzeti za zlo to što je povećao svoj udio na zanimljiv način. Dao je priliku i vama ostalima, a to što je niste iskoristili – ha, vaš problem, nije on kriv, i nitko se nema pravo žaliti. A ako je iskoristite, napunit ćete mu firmu s lovom.
Svaka čast, pametno.
Dečki, ak Vam se ne sviđa, kupujte nešto drugo. Meni je OK ova cijena.
Pogledajte i novi broj Lidera u svezi s JDD kotacijom.
Galinec je sve ovo složio kako spada. Postat će on hrvatski Buffet.
Ne zamjeram mu dokapitalizaciju jer smo u drugoj rundi i mi. U prvom će se krugu zamjena potraživanja lijepo odraziti na kratkoročnu podbilancu, a nakon druge dokapitalizacije imat ćemo kapital od gotovo 500 milijuna kn te min 220-250 milijuna kuna keša za investicijski ciklus.
Laka Vam noć!
[smiley2]
Sarah-Kay:
”
Da li će svi dioničari Industrogradnje d.d., sa pravom upisa dionica po 1.000 kuna, u drugom krugu dokapitalizacije upisati dionice na koje polažu pravo upisa ako cijena iste na tržištu kapitala dostigne iznos od barem 3.000 kuna ?
”
hoće..
barem 99%,ali kako napucati INDG na 3000 dotad??
buducim poslovima, bilancom, pričom?
Kupnjom na burzi! Pogledaj realno, nakon ovog bilanca će bit čista, a keša za investicije će na računu biti ko u priči.
Morate znati da u INDG ima dosta malih dioničara koji imaju po par dionica i često ni ne znaju da ih imaju i koji će kad dobe papir samo blijedo pogledat i bacit ga u koš! Neće učestvovat u dokapu.Zbog toga će nakon prvog kruga ostati još podosta dionica za upis, po mojoj procjeni će bar 20% ostati neupisano. Osim toga mislim da Galinec neće riskirati da mu dokap ne uspije u potpunosti i nabacit sebi negativan imidž u javnosti.
Pozdrav!
Nakon provedenog prvog kruga
1.Negotiator d.o.o.
2.Aglia B.V.
3.Proposita d.o.o.
4.M. Filipović
5.Finvest d.d.
imati će ukupno 74, 24% ili 181.983 dionice Industrogradnje d.d.
U drugom krugu izdaje se najmanje 220.565, a najviše 245.072 nove redovne dionice.
Gore navedeni dioničari posve je sigurno da će u drugom krugu upisati količine na koje imaju pravo. Znači, u drugom krugu oni će upisati 181.983 nove redovne dionice ili 74,24% nove emisije, ostali mali dioničari mogu upisati maksimalno preostalih 63.130 dionica.
Da bi drugi krug dokapitalizacije uspio mali dioničari trebaju upisati minimalno 38.582 nove redovne dionice.
Da li netko još uvijek sumnja da dokapitalizacija neće biti uspješno provedena ?
Čini mi se da brkamo krugove, i prvi i drugi su za sve dioničare, a ovaj za najveće bih nazvao nulti.
Drugi krug i postoji da ne bi netko mogao rušiti uspješnost ispod 90%, ono što se ne upiše u prvom mogu svi dioničari upisati u drugom. Ako tržišna cijena bude zadovoljavajuća ponuda će svakako premašiti potražnju i onda imamo 100%.
Za uključivanje malih dioničara koji ne prate situaciju dovoljno je malo marketinga, bilo samo poštom ili u medijima.
A zašto bi oni išta upisali?
Da zarade, kao i svi veliki.
perodegen:
”
A zašto bi oni išta upisali?
”
Da zarade, kao i svi veliki.
Ne moraju mali ništa upisati, vjerojatno će onda i to veliki popapati u drugom krugu.
Da li će veliki izmanipulirati tržišnu cijenu da bi odbili male, to je drugo pitanje…
Pravo prvenstva pri upisu novih dionica
Članak 308. ZAKON O TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA
(1) Svakome dioničaru koji to zatraži mora se dati pravo da upiše onaj dio novih dionica koji odgovara njegovom udjelu u dotadašnjem temeljnom kapitala društva. Za ostvarenje prava prvenstva pri upisu mora se odrediti rok od najmanje 14 dana.
(2) Prava na upis novih dionica mogu se nekome dati samo pod uvjetom da su očuvana prava dioničara na upis.
(3) Uprava mora u glasilu društva objaviti iznos za koji se dionice izdaju i rok iz stavka 1. ovoga članka.
(4) Pravo prvenstva pri upisu dionica može se odlukom o povećanju temeljnoga kapitala isključiti u cjelini ili djelomično. Takva se odluka donosi uz ispunjenje pretpostavki koje se zakonom ili statutom traže za donošenje odluke o povećanju temeljnoga kapitala, glasovima koji predstavljaju najmanje tri četvrtine glasova temeljnoga kapitala zastupljenoga na glavnoj skupštini pri donošenju te odluke. Statutom se može odrediti da je za to potrebna veća većina a može se zahtijevati i ispunjenje dodatnih pretpostavki.
(5) Odluka kojom se to pravo u potpunosti ili djelomično isključuje može se donijeti samo onda ako je isključenje bilo izričito i uredno objavljeno (članka 280. stavak 1.). Uprava mora podnijeti glavnoj skupštini izvješće o razlogu za djelomično ili potpuno isključenje prava prvenstva pri upisu dionica. U izvješću mora se obrazložiti predloženi iznos za koji se nakanjuju izdati dionice.
(6) Isključenjem prava prvenstva pri upisu dionica ne smatra se kada po odluci glavne skupštine nove dionice treba preuzeti financijska institucija uz obvezu da ih ponudi dioničarima. Uprava mora u glasilu društva objaviti ponudu financijske institucije uz navođenje onoga što se mora platiti za dionice i rok za prihvat ponude. Isto vrijedi ako netko drugi stavi ponudu da će preuzeti dionice i ponuditi ih dioničarima na upis.
…Razlog zašto je za skupštinu odabran baš 31.12. kad će večina malih biti na putu…a Galinec i društvo diskontirano naplaćivati svoja potraživanja…..
Predstoji nam teško vrijeme za očuvanje prava malih dioničara u INDG-i. Kakva slučajnost da se skupilo prvih petorica s 50% udijelom i svi slučajno posudili lovu firmi u proporcionalnim iznosima, i sad bi kroz povlaštenu kapitalizaciju taj dug zamijenili dionicama i to diskontirano, dok mi ostale budale svoj udio povećavamo na burzi po 1700…baš me zanima mišljenje Floričića iz Aureusa, Mitrovića, Benčeca i ostalih većih, neodabranih dioničara….
Model dokapitalizacije bi trebao biti u dva kruga s jednakim pravom svakog dioničara, po modelu 1 za 1 po nominali, pa će firma dobiti kapital i za daljnji razvoj i za povratak dugova “uglednim vjerovnicima” u fer iznosu a ne diskontiranim dionicama….a ako ih zanimaju uvjeti i cijena povećanja udijela nek si nazovu svog brokera….