transparentnost jednostavno znači,da se vlada mora izjasniti,da li želi prodati dionice ine ili ih želi zamijeniti…kad oni kažu da su spremni prodati dionice,onda će i omv istaknuti svoju cijenu ponude…
Da,da, gledam danas NOVaTV i večerašnji dnevnik i izjave Suzane Kosor i Đuke Prilike(Dečak) i čini se da nema ništa od rasprodaje dionica a naročito ne 7% BF a to je ključno, Đuka kaže da nema ispod 3500 ili tu negdje su mogući mali ustupci i čini se da je tu target a u najgorem slučaju 100-150kn dolje-dakle kao što sam i pisao prije mjesec dana -target- i večeras postavljam naloge-3398–nek se zna, a vi kako god
uživajmo svi,
ali i ovdje oprez..jer nakon istresanja sa INE i keširanja, svi očekuju ulet u druge "podcijenjene", ali da nam ne uvale veliki te podcijenjene pa onda veliki down ili stagnacija do ljeta na godinu a mi ostanemo zarobljeni na recimo IGH-9500, pa recimo ATPL 2450 pa recimo ERNT-2100 itd,
stoga oprez..
pozdrav svima
Meni je jasno da će FHB igrati onako kako vlada kaže. I da se već sve znade. Daklem, ili će MOL sakupiti onih 7-8% bez njih pa ovo što oni pričaju o tri i po je eto, samo tako da se štogod priča ili će MOL stvarno morati iskesati toliko. Ova druga varijanta mi je izgledna kolik invazija starih Grka na Jupiter.
Ja svoje ne dam, kad nisam prodao po 3200 i više ne pada mi na pamet ni sada. Niti za sto dvista kuna gore. Kratkoročno, nas male će naša bagra po ko zna koji put izigrati, a izbori su za tri godine pa će raja do tada sve zaboraviti. A Ivo, Damir i Jadranka će sist u kaić i otplovit na neko otočje koje prosječan profesor zemljopisa dok nađe na karti propisno izgrize nokte, ući će u banku i gospodinčića u kravati upitati di no je ona torba što je Isztvan ostavijo za nas. A on će "ufff, kolika torbetina, znate čak ni mi ovdje ovolike često ne viđamo, zadnji put sam ovoliku vidijo 2iljade mislim druge, treće bila za nekog Slavka, isto vaš zemo…
Dugoročno, novi će vlasnik, koji već pet godina sidi tamo i koji nije budalast da za ti 5 godina napravi išta pametno (osim ugura koji milijunčić iz Inine kese u svoju) a što mu, je s obzirom na sposobnosti inina managmenta koji je redom tu postavljen po kriteriju stručnosti profesionalnosti i marljivosti, zaista bio nadljudski težak zadatak, e taj će se novi vlasnik sada potruditi da od Ine napravi firmu kakva zaista treba biti pa dugoročno bojazni ne bi trebalo biti. Zapravo je jedino pitanje da li će MOL biti korektan kao Švabe u HT- u pa dobar dio zarade transferirati kroz dividendu ili ćemo se svake godine diviti maštovitosti mađarskih računovođa i čuditi novim Ininim "akvizicijama" I "investicijama"…
Neznam bas za te velike price o novom vlasniku i dizanja Ine i poboljsana poslovanja.
Jeli itko nesto saznao, ja pokusavam za MOL-ovu rafineriju nafte i koliko mu treba ona u Sisku i da li je uopce zeli obnoviti.
Dobija cisti retail a modernizacija Ininih rafinerija kada njihova nova ne radi punim kapacitetom mi se ne cini tako izglednom.
Da je MOL toliko siguran u INU da mu je to super investicija onda bi sve uzeo sa cashom i sa nikome nebi dijelio buducu dobit kao putem share exchange-a ali opet ako bude fer zamjena onda je to ok.
Zasto nitko se ne pita za fer cijenu MOL-a, postoje analize, pustite market price.
Ja sam uvijek sklon vjerovati da ce biti fer jer je i Pliva bila fer a nije morala biti jer je Trziste Kapitala bilo puno manje educirano…
Ja mislim da INA vrijedi vise, puno vise od 2800 ali sada je likvidnost barem 30% vrijednosti te ako Madjari ponude cisti cash onda je to neki diskont na cijenu, nazalost, takva su vremena.
Nafta nije tolio in sada, je ali je sve ostalo u banani tako da se ne osjeti ta razlika i teze je doci do kredita za akvizicije, za modernizaciju tako da onome koji prodaje sada i nije neko vrijeme.
Da sumiram, neznam koliko su namjere MOL-a iskrene da ce neznam sto napraviti od INE.
I treba vidjeti cijenu MOL-a.
Jednako kao sto kazete da su oni napuhivali mcap MOL-a kada su se igrali sa OMV-om isto tako mogu reci da se i INA napuhivala sa 2900, zar ne. (nevezano koliko nesto stvarno vrijedi)
"Nitko nas na ništa ne tjera, mi imamo svojih sedam posto i mi ćemo s njima učiniti ono što mislimo da je najbolje za hrvatske branitelje." – dodala je Kosor.
I to kaže podprecijednica vlade, VLADE koja se zalaže za cijenu od 2800kn i zamijenu dionica.
Kojoj Jadranki da vjerujem onoj iz vlade ili onoj iz fonda postavlja se pitanje.Ovog može biti samo kod nas.
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=1070&pg=1196&htgfs=868
Izdvojeno:
"Naravno, u javnosti se špekulira i sa teorijom “dvostruke ponude”, prema kojoj se Vlada, skupljajući političke bodove, unaprijed s mađarskim partnerima dogovorila za nižu ponudu, te bi je MOL mogao nakon negativne reakcije iz Banskih dvora, revidirati naviše. Bilo kako bilo, INA je nedvojbeno zaradila etiketu najistaknutijeg domaćeg izdanja, zaključivši trgovinu s dnevnim rastom cijene od 0,6%, na 2.820 kuna."
Meni takođe ta teorija prva pala na pamet kad se obznanila ponuda što sam i napisao.
Za sada mi to još uvijek djeluje kao najverojatniji scenarij. Svi dobivaju: MOL po unaprijed dogovorenoj cijeni (i tko zna kakvu zamjenu još), vlada poene pred lokalne izbore jer je kao digla cijenu za raju, fondovi zaradu jer će prava ponuda biti iznad 2900 (i na sav glas hvale vladu zbog "nepopustljivosti" danima po tv), nitko treći se ne upliće jer mu je sve jasno.
Slijedi veliki iskrcaj i prekrcaj zadovoljnih s cijenom i vraća se život na zse (popraćeno naravno pompoznim komentarima na tv) i sreća na lice zadovoljne raje (čitaj glasača).
Meni ovo za vlast djeluje kao savršena priča i vrlo lako izvediva.
Svejedno neću glasati za hdz ali ako ovako ispadne na kraju kapa dolje na naivnom, bezobraznom, lišenom općih državnih interesa ali krajnje efikasnom (za njih) scenariju. [undecid]
sada slušam ŠTERNA kaže da je ponuda samo matematički korektna da to ništa ne znači u smislu da ponuda ne bi trebala biti veća, tj da INA daleko više vrijedi
nešto novo se ipak dešava čak i igrači Vlade i MOL-a pričaju drugačiju priču.
nepoznati izvor iz Vlade tvrdi da je Vlada izrazito netadovoljna ponuđenom cijenom za dionicu i da je V lada svojim potezima i izjavama indirektno pozvala druge ponuđače.
na hrvatskom radiu
"Nitko nas na ništa ne tjera, mi imamo svojih sedam posto i mi ćemo s njima učiniti ono što mislimo da je najbolje za hrvatske branitelje." – dodala je Kosor.
I to kaže podprecijednica vlade, VLADE koja se zalaže za cijenu od 2800kn i zamijenu dionica.
Kojoj Jadranki da vjerujem onoj iz vlade ili onoj iz fonda postavlja se pitanje.Ovog može biti samo kod nas.
ja mislim da je bolje ne verovat ni jednoj ni drugoj Jadranki dok se rijesi medjugeneracijski jaz izmedju njih dvije a ond ce se znati i po kojoj ce cijeni ina ici
pofuk
Ne bi se stel previse mesat, ali ti mirovinski fondovi su drugi najveci krivac sto smo sada ovdje gdje jesmo.
Lijepo su poslali dionicu Ine (I cijelo trztiste) u slobodni pad, onda nisu drzali cijenu na nakoj prihvatljivoj cijeni, nego je pustili do 2050?, a onda kad se Sanader slucajno izlanuo za scenarij s Molom, poceli sumanuto kupovati da ne bi prpopustili priliku zaradit par kuna.
Naravno, pametni Madari su shvatili koji smo mi jadnici pa prodajemo Inu tako jeftino, dali su objavu cim su stigli da si drze niski prosjek i to je to.
Sad su se ti isti mirovnici nasli pizdit kako je ta cijena ispod jednosmjesecnog prosjeka (Boze, koji jadnici) i ne odrazava fer vrijednost Ine (pa sta je niste onda drzali na 2400-2500?). Tragedija od ljudi. Cijelo ponasanje mirovinaca od kraja prosle godine je gadljivo.
Brzim uvidom u promet dionicama ine (a i ostalih) vidi se trend kockanja malih dioničara u očekivanju protuponude.
Izlaz iz ostalih likvidnih i ulazak u inu uz rizik malog gubitka, a očekivanje ponude za INU iznad 3200. Fondovi i dalje črmlje jer su u bogomdanom položaju. Dionica imaju dovoljno, a minimalnu cijenu im znaju – 2800 kn.
Mene malo brine izjava OMVa da ih dionice malih dioničara ne zanimaju već da čekaju da vlada svoj paket dionica stavi na javni natječaj.
Marijan Kostrenčić, dugogodišnji savjetnik OMV-a u Hrvatskoj, objasnio nam je kako nisu točna nagađanja da OMV nije zainteresiran za javnu ponudu dionica za Inu, tj. za kupnju dionica i od malih dioničara.
http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3158447/index.do