INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

nemam i nisam imao inu ali to je nevazno, uletio sam u radnicke HT- a i zasigurno u postocima necu zaraditi kao na INI ali sam barem realan da JA nemoram prodati jer se kesh od dobiti gomila i nekada ce i mene pogoditi.
ovo nije nagovor da vi prodajete sad na burzi po bilo kojoj cijeni vec realno stanje stvari a naposljetku cete zasigurno prodati po ponudi mola, cim prije tim bolje.

Što se HT-a tiče imam ga i ja (još sa IPO-a) i za tu dionicu ne mogu ništa loše reći osim da mi lagano na jetru idu spuštanja i igrarije fondova i cijeđenje mase. A istekom lock-up za 10% extra dionica (tko ih je držao 1.g) moglo bi doći do pojačane prodaje što bi za posljedicu imalo pad cijene (gle čuda).
Pa si sam sebi govorim: "Minimum za INA-u je 2600, sad je mogu kupiti po 2750. Znači mogu izgubiti 5% max. I sa tim gubitkom prodam MOL-u. To je najgori scenario. Da MOL ponudi minimum i da ne bude protuponuda. S druge strane ako HT sad riješim po 285 recimo i ukalkuliram gubitak od 5% unaprijed ispada mi cifra 270 kn. A po toj cijeni bi ga moglo biti itekako, posebno nakon isteka lock-upa za extra 10%.
Pa si sve nekako zdravoseljački govorim: "Rasprodaj taj HT i sve u INA-u pa kud puklo…" [thumbsup]

(nije poziv za prodaju ili kupnju bilo INA-e bilo HT-a, samo razmišljam na glas)

ja sam rasprodao sve od ht-a,i kupio inu..doduše to su bile dionice od roditelja,ali oni to ne znaju..oni misle da i dalje imaju ht….

Na koliko si kupio INU?

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

ja sam rasprodao sve od ht-a,i kupio inu..doduše to su bile dionice od roditelja,ali oni to ne znaju..oni misle da i dalje imaju ht….

[lol]

koji si ti kralj! [thumbsup]

Ah, blaženo neznanje… [wink]

fino si im 10% upropastio što bi uskoro dobili! [rolleyes]

Da se razumijemo, računica gore vrijedi samo za već registrirane dionice HT-a, nikako ove koji čekaju 10%. Moje su registrirane od prvog dana (dio). Tako da se to odnosi na taj dio.

Ipak se najviše isplatila ona stara – prodaj prvi dan koja god da je cijena. (INA, MAGMA, HT)

fino si im 10% upropastio što bi uskoro dobili! [rolleyes]
[/quote]

Ovisi kad je to odrađeno. Ako je kupovao INA-u po 2000 napravio je dobar posao! Ako je kupovao po 3200… jadni roditelji. [lol]

nemam i nisam imao inu ali to je nevazno, uletio sam u radnicke HT- a i zasigurno u postocima necu zaraditi kao na INI ali sam barem realan da JA nemoram prodati jer se kesh od dobiti gomila i nekada ce i mene pogoditi.
ovo nije nagovor da vi prodajete sad na burzi po bilo kojoj cijeni vec realno stanje stvari a naposljetku cete zasigurno prodati po ponudi mola, cim prije tim bolje.

Što se HT-a tiče imam ga i ja (još sa IPO-a) i za tu dionicu ne mogu ništa loše reći osim da mi lagano na jetru idu spuštanja i igrarije fondova i cijeđenje mase. A istekom lock-up za 10% extra dionica (tko ih je držao 1.g) moglo bi doći do pojačane prodaje što bi za posljedicu imalo pad cijene (gle čuda).
Pa si sam sebi govorim: "Minimum za INA-u je 2600, sad je mogu kupiti po 2750. Znači mogu izgubiti 5% max. I sa tim gubitkom prodam MOL-u. To je najgori scenario. Da MOL ponudi minimum i da ne bude protuponuda. S druge strane ako HT sad riješim po 285 recimo i ukalkuliram gubitak od 5% unaprijed ispada mi cifra 270 kn. A po toj cijeni bi ga moglo biti itekako, posebno nakon isteka lock-upa za extra 10%.
Pa si sve nekako zdravoseljački govorim: "Rasprodaj taj HT i sve u INA-u pa kud puklo…" [thumbsup]

(nije poziv za prodaju ili kupnju bilo INA-e bilo HT-a, samo razmišljam na glas)
[/quote]
kolega niste shvatili poruku…
HT mi lokiran i kada cu prodavati ne zelim samodopadno tvrditi da ga ispod 330 ili slicno nedam
prilagodicu se situaciji i mozda na 270 prodati
cjena nije presudna vec samo zdravo razmisljanje i gledanje na stvari

najgore se svadat s budalom, prvo te spusti na svoju razinu pa te dotuce iskustvom

Hehehe,moram se nasmijati ovome jer sam i ja svojedobno nešto slićno napravila…ušuljala sam se nećujno u mužev portfelj i prodala LKPC i JDPL i kupila INU..ajmee,koje frke bilo tada..a danas kad vidi kako stoje te dvije dionice onako važno veli da mu je to bila dobra odluka… [lol]

Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju ništa osim straha da će ga izgubiti.

PRODAO HT PO 365,00..MALO ČEKAO PA KUPIO PO 320,00..DOBIO DIVIDENDU,I SAD SAM GA PRODAO PO 285,OO I KUPIO INU PO PROSJEKU OD 2917,00…..PA ŠTA HOĆE,NJIMA SAM OSTVARIO DOBIT,JOŠ SU U PLUSU 10 000…A JA SAM EKSPERIMENTIRAO SA KREDITIMA,PA ZIJANIO 40000..ALI DOBRO,JOŠ SAM ŽIV..JOŠ MALO..

Imam INU i normalno je da drugačije razmišljam od onih koji je nemaju. Ona je, kao i HT, "politička dionica" i za nju ne vrijede pravila koja vrijede za ostale dionice. Nije Sanader politički naivac koji neće iskoristit priliku da udobrovolji sasvim solidan broj njegovih potencijalnih glasača (primjer HT-a), a da ne spominjem branitelje koje, ni pod razno, nesmije zahebat. Kad bi učinio suprotno pokazao bi da ne štiti nacionalne interese što si on, kao predstavnik desnice nesmije dozvolit, pa makar i na račun nekih drugih interesa. Sanaderova izjava u vezi zamjena dionica da će Hrvatska biti ponosni vlasnik dijela velike srednjeevropske firme (MOL-a) shvatio sam kao "puštanje probnih balona i osluškivanje reakcije".
U nedavnom intervjuu Dragičević je izjavio da očekuje da će ponuda MOL-a biti negdje oko prosječne aktualne cijene kojoj bi, po meni, trebalo naknadno dodati i premiju koja je uobičajena kod preuzimanja vlasništva firme.
OMV ne bih prerano otpisao. Kao jaki regionalni igrač koji je pokazao interes za širenje doživio je prvi poraz odustajanjem od kupnje MOL-a. Želi li se širit, u regiji mu ostaje samo INA jer je ostalo prodano. Drugi poraz će sigurno nastojati izbjeći. Možda uskoro čujemo za privatan posjer Sanadera Beč -u, večeru i opernu predstavu. [cool]

Nije tim gore, nego upravo ono što priča alt333 i kompanija, a to je da će je preuzeti OMV, Rusi ili netko treći. Mol je ovdje trenutno samo početna faza. Ukoliko se poštuju tržišni zakoni.

a sto su za Vas trzisni zakoni, da rusi moraju dati ponudu?
pa nitko nije pokazao interes i to su trzisni zakoni.
[/quote]

OMV je pokazao itekakav interes, sigurno si pažljivo pročitao pismo koje su uputili HANFI. Iako je tržišni zakon da što si više zainteresiran za nešto, tim više hiniš nezainteresiranost, pa nećeš valjda sam sebi dizati cijenu?

A što se rusa tiče, oni mudro šute. Doista je nemoguće znati kada i na koji način će se oni dalje uključiti u procese preuzimanja. Ali znakovito je podebljavanje investicijskog plana Gazproma, prvi put 16.07. (tjedan dana nakon MOL-ove najave o preuzimanju 30% Ine), za par milijardi USD

http://www.finchannel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=16928&Itemid=47

…The requirement to update the investment program is also conditioned by the share acquisition in some energy companies…

Da bi neki dan šokirali analitičare i svoje dioničare dodatnim povećanjem od čak 25%

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/gazpromov-investicijski-plan-sokirao-analiticare-troika-dialoga,23316.html

Da li bi dio tih sredstava mogao biti upotrijebljen za kupnju Ine? Nemoguće je znati.

Ali je zanimljivo primjetiti o kolikim se količinama casha radi, ako im prođe ovaj zadnji prijedlog to će značiti da su se namjerili potrošiti 42.8 milijardi USD na investicije u ovoj godini.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

New Report

Close