INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

na američkom tržištu napraviti barem
30% plusa

u 3 mjeseca? 😀

razdoblje: 21.5. – 21.8.

CROBEX: sa 3.966,98 na 3.536,15: pad od 10,86 %
S&P: sa 1.390,71 na 1.277,72: pad od 8,12 %

teško je u ovakvim uvjetima bilo gdje napraviti bilo što sa pozitivnim rezultatom 😀

Američke indekse čeka još dosta padanja, samo se nadam da i naš CROBEX neće ovako pretjerano to slijedit, bar da pada jednakim intenzitetom a ne još i više nego ameri, koji imaju zašto padati. Mi se samo povodimo za njima 😛

Najbolje da se prestane PISATI DO OBJAVE MOL-a!!!!!!!!!!!!!!
Ovo postaje sprdačina, preljevanje šupljeg u prazno! Kibi – dabi, ako bude d abude, SVE VEĆ NAPISANO I ZNANO! [bye]

@ 051dejan

Malo si predugo aktivan na forumu da bi stajao u obrani likova kao što je luki007. Ne znam zašto taj lik misli da ga je netko "zjebal" s HT (ako i je vlada je zadnja u tom redu) i sad sije strah i paniku da će se isto dogoditi s INA-om. Netko je nešto izmuljao ispod stola, prodat će INA-u i bescijenje, ekipa na vlasti je opaka (čuj ovo, a narod koji je tu istu vlast odabrao je od boga dan, jel?) i slične idiotarije. Ne vjerujem u to i gotovo. Za to ne treba biti patriota već samo dovoljno pametan da malo razmisliš glavom. Ovdje pišemo o INA-i i mogućim pravcima razvoja situacije. Meni je zanimljivo čitati i sudjelovati u raspravi. Ne gledam na to kao na trošenje energije. Nije mi zanimljivo kad sporadično uleću spameri padobranci i uništavaju topic ovakvim izjavama. I bez ikakvog obrazloženja. Napiše da će nas vlada "zjabati" s INA-om isto kao i s HT-om, i nestane. Nema ga na raspravi. Objasni majstore, kako će nas to "zjebati" što će se dogoditi, kome je to u interesu…
Očigledno je da neke svrbi INA ne zato što je imaju, već zato što trenutno određuje sudbinu cijele burze. A što ću vam ja…

Ne branim ja tzv.luki-a, jer država nije nikog zajebala ni po pitanju HT-a ni po pitanju Ine,
na obje dionice se dalo lijepo zaraditi, svatko od nas odluko o kupnji ili prodaji donosi samostalno
to ne radi niti broker, a ponajmanje država, njegov post me uopće nije dojmio…
želio sam se osvrnuti na tvoje pitanje o kupnji, što nakon Ine? što kupiti?
kao da je to kraj svijeta i nema drugih dionica ili drugih tržišta…….
ako ne znaš sada, nečeš znati ni kad se završi ova sapunica oko Ine.
Največi problem ZSE-a je likvidnost, bez likvidnosti nema niti rasta cijene, bez obzira na objavu dobrih kvartalnih rezultata, igru ternutno vode mirovinci i par fondova koji CROBEX drže već
par tjedana na istim razinama +/- 0,26 što frustrira male investitore, ali to je hrvatska stvarnost
i mislim da će još dugo potrajati….

Bolje kvartalne rezultate imaju i MOL i OMV od INA-e. Trenutno curi med i mljeko svima u naftnom biznisu. INA nažalost nema tako dobar rezultat kod plina iz poznatih razloga ali i to će se promjeniti.
Nažalost kad je preuzmu stranci. No, čini mi se da Vlada nemora prodati INA pod svaku cijenu jer se proračun puni bolje od predviđenog, a pojavio se i suficit /mislim da nisu računali s tolikim prilivom od goriva/. No ponuda MOL-a je očito niža od očekivane. Za licitaciju treba najmanje 2 zainteresirana, a u ovom trenutku je nelogično da MOL postavi letvicu visoko. Usput jedan mali pregled iz TOP 10.

Evo mala analiza na kojim cijenama je koliko dionice protrgovano, od uvrštenja do danas. Neka svatko tumači za sebe.

[img]http://www.poslovni.hr/Forum/ForumDownloads.aspx?attID=30044[/img]

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

[/quote]
u 3 mjeseca? 😀

CROBEX: sa 3.966,98 na 3.536,15: pad od 10,86 %
S&P: sa 1.390,71 na 1.277,72: pad od 8,12 %

teško je u ovakvim uvjetima bilo gdje napraviti bilo što sa pozitivnim rezultatom 😀

Američke indekse čeka još dosta padanja, samo se nadam da i naš CROBEX neće ovako pretjerano to slijedit, bar da pada jednakim intenzitetom a ne još i više nego ameri, koji imaju zašto padati. Mi se samo povodimo za njima 😛

[/quote]

Opreza nikad dosta, ali nema smisla uspoređivati Indexe, ulažeš u dionice i sektore koji su trenutno
interesantni, zavisno od cijene nafte ili vrijeme objava FI, cijene dionica u americi posljednjih par mjeseci jako su volatilne, što se može očekivati i u slijedečim mjesecima…….

SPWR, DRYS, V, XTO, MOS, itd. da ne nabrajam svaki sektor, samo treba puno vremena za informiranje, a posebno puno strpljenja….

SPAJANJA I PREUZIMANJA
OMV umjesto predatora spasitelj MOL-a?
Autor/izvor: SEEbiz
PRAG – Energetski sektor centralne Europe iznenadila je OMV-ova odluka iz 6. kolovoza u kojoj su objavili da odustaju od preuzimanja MOL-a.

Međutim, OMV-ova odluka da zadrži udio od 20,2 posto u mađarskoj kompaniji, koji je skupljala prošlih godina u namjeri preuzimanja mađarske firme, mogla bi biti dugoročno profitabilna te bi u konačnici mogla zaštiti Mađare od ruskog preuzimanja.
Kada je Molov izvršni direktor Gyorgy Mosonyi čuo OMV-ovu odluku da neće prodavati udio u MOL-u, njihov je potez opisao neobičnim. „Oni su konkurencija, pa iako taj potez povećava vrijednost MOL-a, nije za njih dobro na taj način koristiti njihove financijske resurse.“

OMV je godinama pokušao pridobiti MOL vjerujući da je konsolidacija jedini način za kompanije iz srednje Europe da se obrane od preuzimanja od strane većih rivala, posebno onih iz Rusije kao što su Lukoil ili Gazprom. Poveže li se neki od njih s Molom, ne samo da mogu progutati čitav OMV već mogu čitavu Europu učiniti ovisnom o ruskoj nafti.

„Iako obje kompanije imaju snažnu poziciju na njihovim domaćim tržištima, ta su tržišta malena pa su obje kompanije poprilično male usporede li se s velikim naftnim igračima,“ smatra Marc Seris, iz tvrtke PFC Energy.

Usprkos tome, Mol nije pristajao na OMV-ove ponude. Mađari su strahovali ukoliko bi se ostvario OMV-ov plan da bi jedna od najvažnijih mađarskih kompanija pala u ruke strane vlade, naime 31,5% posto OMV-a je u vlasništvu austrijske države. Do samog kraja, Molova strategija svodila se na kupovinu što više trezorskih dionica, zbog čega su njihove dionice precijenjene.

Šesti kolovoza označio je zaokret, OMV je objavio da odustaje od preuzimanja okrivivši EU koja smatra da će spajanjem dvaju kompanija nastati monopol. Ipak, OMV će zadržati udio „razmatrajući brojne opcije kako bi maksimalizirali vrijednost svog udjela i profitirali od stvaranja vrijednosti u procesu konsolidacije.“

Što točno treba da stvori vrijednost još će se vidjeti, ali analitičar Philipp Chladek iz Raiffeisen Group smatra da ovaj potez dovodi OMV u interesantnu poziciju zbog niza razloga. Prvo, OMV i Mol nisu toliko ranjivi da ih preuzmu ruski energetski divovi zbog EU-ovog principa reciprociteta tzv. Gazprom klauzule. Prema njoj, kompanija izvan EU ne može preuzeti strateški važnu kompaniju u EU bez posebnog ugovora između EU i zemlje kupca. Klauzula je kritizirana da je posebno napravljena kako bi držala ruske kompanije podalje od Europe. Rusija trenutno pregovara sa EU, ali za sad nema pomaka.

Čak i ako bi bio postignut dogovor između ruske kompanije i OMV-a ili MOL-a, problem bi bio prijeći u slijedeći krug, jer bi ih tamo zaustavio isti zakon koji je spriječio OMV-ovu ponudu. Lukoil, primjerice ima brojne rafinerije u regiji, posebno u Rumunjskoj i Bugarskoj, pa bi preuzimanjem Mola nastao monopol. Čak, i ako bi potencijalni kupac preskočio prve dvije prepreke, za preuzimanje Mola morao bi nagovoriti OMV da im proda svoj udio.

Iako je razlog zbog kojeg je OMV htio preuzeti Mol bio iz strahovanja da će ga neki veliki konkurent preuzeti, čini se da preuzimanja nisu jednostavna. To bi moglo rezultirati paradoksalnom situacijom u kojoj bi OMV mogao postati spasitelj Mola, koji će mu sačuvati neovisnost. Sve dok OMV ne želi prodati svoj udio u Molu, neovisnost mađarske kompanije je sigurna.

U međuvremenu, Europska komisija nastavlja s pravnim postupcima, protiv mjera koje OMV naziva „nefer protekcionističke mjere“. One uključuju pravilo zlatne dionice, u kojom se mađarskoj vladi daju preferencijalno pravo u kompaniji i ograničavaju se dioničarski glasovi na 10 posto. Izgube li Mađari slučaj, kao što je nedavno izgubio njemački Volkswagen, OMV bi se mogao još jednom okrenuti preuzimanju Mola.

[thumbsup]

POKRET OTPORA

Mol ionako ne smije preuzeti INU.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Mol ionako ne smije preuzeti INU.

…? odkud ti to!

POKRET OTPORA

evo da se malo pohvalim da sam se potrudio da nam nasa INA danas zavrsi u zelenom i to ne cekajuci da mi je neko tutne nego s prodaje skinuto, nije puno ali kad bi to vise vas napravilo to je to.
A moram i ovo reci ne razumijem neke ovdje tj samo one koji su na kupnji na sacekusi kaj vam toliko igra ulogu 5-6 kuna pa makar i na puno komada pa nije to lucidus da je 5 kuna 10%, a kao drugo na ovim razinama mislim da je gubitak maksimalno 4-5 posto ( po medvjeđim mišljenjima u kaj cisto sumljam) ali zato je mogucnost zarade min 5%(takodjer po medvjeđim mišljenjima) a i puno vise postotaka, pa veca je vjerojatnost da ce ina ici po recimo 3200 nego 2500, u najgorem ste oko nule
e sad je pitanje dali se vise bojite gubitka 5% ili vise volite dobit 15% ili kako ko vidi ; čašu napola punu ili čašu napola praznu, tj pesimist kojem se stisel pakšu ili optimist s malom dozom rizika

nije nagovor na kupnju ni na prodaju ali kasnije ako ode gore kukt cete tu i zatrpavati forum ak ode dole boze moj nece puno
pozdrav svima koji se ne boje sad kupovati bilo kaj od dionica mislim da ce ti kroz godinu dana dobro zaraditi jel nemremo svi kupiti ako i zvizne to jos jako dole ( bez pohlepe)

pepe7

rusima je stoljetni san imati najjači utjecaj na europu,tj. žele da europa ovisi o njihovim energentima.zašto se mesić ogradio od stava vlade u slučaju gruzije?veliki lobist ine,presidente,ne naginje slučajno na ruse..u uvjetima totalne nestabilnosti nafta opet može doći na rekordne razine..da mađarima ili bilo kome drugome prodam inu ispod 3500,00,sigurno neću,jer sam svjestan same važnosti firme u ovako nepredvidivim trenutcima svjetskog poretka..uostalom,ova godina će iznjedriti rekordnu dobit,a shodno tome,i dividenda bi iduće godine mogla biti masna…motiv ovih što prodaju po 2730,00 uistinu ne poznajem…

Ovi što prodaju sada su:

a) radnici i svi oni koji su kupovali po 1690 kuna i jeftnije, i sada izlaze
b) paničari jer vjeruju raznoraznim pričama

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

New Report

Close