INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..?? zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??
ja mislim ( ako imam pravo na to ) da će većina novca od prodaje ine otići u druge dionice jer Inu niti nisu kupovali ljudi kojima taj novac treba za kruh i mlijeko……………a o fondovima da i ne pričam……..
pa ne vidim nikakve opasnosti po tom pitanju, koju naš paranoidni guverner vidi
[tongue]

za sve ostalo se slažem s njim

Gdje će otići novac ovisi jako o tome kolika će biti cijena otkupa. Ako cijena bude niska onda mirovinci i velika većina OIF-ova, te veći ulagači neće prodavati. U tom slučaju bi ogroman broj građana i radnika također odustao od daljnjeg investiranja razočaran cijenom. I to na jedno duže vrijeme. Uz to ukoliko naftna kompanija pri cijeni nafte od 110$ ode bez visoke premije onda je teško vjerovati da su stranci spremni platiti veliku premiju za bilo koju drugu hrvatsku firmu. Drugim riječima kapital ocijenjuje da je hrvatska ekonomija fundamentalno slaba. Ponuda će nam pokazati ne samo realnu cijenu INA-e, nego i čitavog tržišta kapitala.

Moja je procijena da ako INA ode ispod 3000 kuna, to će voditi u konačnici povlačenju novca sa hrvatskog tržišta kapitala i značajnom padu crobexa. Da bi se novac od INA-e u značajnijoj količini vratio na TK potrebno je da se dese dvije stvari:
1) Naravno potrebno je da se veći investotori izađu iz INA-e, pogotovo mirovinci.
2) Da cijena bude dovoljno visoka kako bi ubijedlila ulagače da je hrvatsko tržište kapitala podcijenjeno. Istina je da INA-u nisu kupovali ljudi kojima treba za kruh i mlijeko, ali je isto tako istina da su očekivanja onih koji su je kupovali ogromna. Ako se ta očekivanja u velikoj mjeri ispune neki od njih oni će vjerojatno razmotriti reinvestiranje, ako se ne ispune onda ih burza dugo vremena neće vidjeti (ili preciznije do novog državnog IPO-a).

Cijena INA-e je ključ i ona će odrediti koja količina novca će se vratiti na tržište. Čak i da ta cijena bude jako visoka većina novca će otići u potrošnju (država, radnici, građani). Tu je Rohatinski u pravu. INA na 1690 Kn je bila kupovina uz enormnu državnu subvenciju. Pitanje je koliko je onih koji su kupovali INA-u na IPO-u spremno danas uzeti rizik investiranja u dionice koje nemaju državnu subvenciju. Nemoj zanemariti činjenicu da će fondovi u slučaju izlaska iz INA-e dijelom novca kupovati dionice stranih naftnih kompanija jer će im trebati novi hedge na cijenu nafte.

Prodaja INA-e neće izazvati eksploziju crobexa, ona će dati realnu evaluaciju CROBEX-a i hrvatske ekonomije u cijelini. A to je jako korisno za vaša buduća ulaganja.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..?? zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??
ja mislim ( ako imam pravo na to ) da će većina novca od prodaje ine otići u druge dionice jer Inu niti nisu kupovali ljudi kojima taj novac treba za kruh i mlijeko……………a o fondovima da i ne pričam……..
[tongue]

možda naš guverner, kao i mnogi mudri ljudi vani, nema baš feeling da će stvari u narednom periodu biti posložene tako da će ljudi uopće pomišljati na kupnju dionica, a niti fondovi imati priliku za to (zbog velikih zahtjeva za isplatama), nego da će prije biti to vrijeme rasprodaje dionica, a nisu baš svi spremni loviti dionice u padu. Iako to često može biti vrlo mudro (iskorištavanje situacije), ako znaš što kupuješ.

Dakle novac povučen iz fondova, novac povučen iz dionica, novac dobiven od prodaje INE… i još ako naša politika nastavi iracionalnu "socijalnu politiku" (nezaslužene ogromne mirovine određenog dijela stanovništva, koje (zbog toga) nema niti potrebu za radom, među njima puno onih koji su to stekli prevarom državnih instituacija – a što nema političke volje da se istraži i procesusira… uz sve ostale druge iracionalnosti), a i sam guverner ostane nažalost "nemoćan" u sukobu s našim bankama koje uspiju i dalje jeftinim novcem iz vana održavati niske efektivne kamatne stope na kredite građanima, bit će novca za pokretanje infalcijske spirale i više nego dovljno… jer našoj vladi zbilja više nam smisla vjerovati – očito da ne poduzimaju ništa, guverner može samo raditi svoj posao i dalje, iz moralnih razloga davati sve od sebe (činiti stvari koje može sa svoje funkcije šefa centralne banke), a to što je svijestan da zbog ne suradnje vlade od tih mjera najvjerojatnije neće biti ništa… to našim dragim političarima ide na dušu!

Prava i čestita vlast, koja misli na svoj narod i domovinu, koja vidi dalje od svog nosa (i guzice), ponekad čini i vrlo "teške" poteze ("nepopularne mjere" – "politički opasne" poteze), ali naši, mogu se kladiti da bi i oni kada bi se išlo ne na zamjenu nego na kraju da se odluči na prodaju i državnog dijela MOL-u da bi izravno upucali i oni sve u vatru inflacije, doliti ulje u vatru bez i malo grižnje savjesti, sve kako bi se "svidjeli svom biračkom tijelu", kako bi pokazali "da oni misle na svoje građane kada im je teško", sve to može otići na socijalne mjere sumnjive (dugoročne) koristi. Gora stvar nego da novac upucaju na još jedan pelješki most, ono dva jedan do drugoga da imamo, da budu manje gužve prego njega, goru glupost od toga će učiniti.

Ne mora guverner čupati kosu od brige što će građani sa novcima, tu je još i naša iracionalna i nepredvidljva vlada, nikakvo čudo neće biti na kraju čuti da će i oni svoje prodati – a onda je tek na redu prava briga, imaju i novce od većih trošarina, i da još dobiju ovako neplaniranih prihoda… nevjerojatno i žalosno: ali što u našem proračunu više novca to bi se više trebalo birinuti kakve će gluposti oni s njim napraviti, i od pozitivne stvari kod nas ispadaju ozbiljne brige.

slažem se sa twiksrom,a cifra od 9 milijardi sugerira da će početna cijena biti 3,000,00 kuna…ako mi cijena ine bude prihvatljiva,ja ću svu lovu sasuti u jedan fond,agresivni,dionički,koji ulaže u zemlje u razvoju….

[tongue]

za sve ostalo se slažem s njim

Cijena INA-e je ključ i ona će odrediti koja količina novca će se vratiti na tržište. Čak i da ta cijena bude jako visoka većina novca će otići u potrošnju (država, radnici, građani). Tu je Rohatinski u pravu. INA na 1690 Kn je bila kupovina uz enormnu državnu subvenciju. Pitanje je koliko je onih koji su kupovali INA-u na IPO-u spremno danas uzeti rizik investiranja u dionice koje nemaju državnu subvenciju.

[/quote]

…………o kojoj ti pričaš subvenciji………….???
[shocked]
daj si malo pročitaj temu od početka…………samo nas par je vjerovalo da će ina vrijediti više, puno više ( mauricije, mreich i ja – možda još poneko )……………svi ostali su tvrdili da je to užasno preskupo
pa ljubo jurčić je prodao inu mađarima za kikiriki u odnosu na tu "povoljnu" cijenu koju su "dobili" hrvatski građani ( baš kao što smo "povoljno" dobili i HT )…………….ipak mađari ne samo da su platili inu jeftinije nego su dobili i prava kao da imaju 51% a ne 25%…………….i još jedna velika razlika………..mađari nisu u inu uložili ništa a mi koji smo sudjelovali u IPOu jesmo a i sad ulažemo tankajući na Ininim pumpama
isti slučaj kao i sa HTeom

mali podsjetnik samo [bye]

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

cijena 1000 $ – što će kupac vratiti za 3-4 godine!!!!
Svako poskupljenje plina je ČISTA DOBIT!!!!!!!

Dok se o visini ponude MOL-a još samo nagađa evo šta grafovi TA kažu:

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..??
zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??

da bi reko da je baš to slučaj.
a ovakav odgovor kao tvoj na njegove prognoze smo čuli tamo negdje najesen kad je najavljivo inflaciju preko 7% sam su se tad šuker i sanader izbulažnjavali.
[/quote]

Slažem se. Još od Rohatinskog nisam čuo pogrešnu prognozu ( za razliku od političara, analitičara i "analitičara"), dok je tako držima da čovjek u najmanju ruku zna šta govori sviđalo se to nama ili ne [thumbsup]

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..??
zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??

da bi reko da je baš to slučaj.
a ovakav odgovor kao tvoj na njegove prognoze smo čuli tamo negdje najesen kad je najavljivo inflaciju preko 7% sam su se tad šuker i sanader izbulažnjavali.
[/quote]

a to je bila mudrost predvidjeti sa porastom cijena nafte i hrane…………….daj budi ozbiljan……….pa to ti je mogla predvidjeti i kumica s placa ( jer ima dobar uvid u stanje tržišta )
neka guverner predvidi kad će početi padati inflacija………….evo ja prognoziram da ćemo godinu završiti sa 7,0-7,50 % na kraju godine ( štednja će biti ključna riječ koja će dominirati slijedećeih mjeseci )
[bye]

Malo događanja vani:

A kod nas:

@Sančo
jedinica za kristalnu kuglu!
Gospodin guverner Željko Rohatinski je prije par dana kod Bage na HTV otprilike rekao da će godina završiti sa inflacijom od oko 6,4%, a prosječna za godinu oko 7,0% ili malo više!

@mavan

tebi stotka!
Guverner zna što govori. Govori malo, ali u jednoj rečenici kaže sve. Vrijedi ga slušati.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

kaj nema se argumenata pa se dijele jedinice………… [tongue]

New Report

Close