INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

bože ti sačuvaj pa stvarno ovo nema smisla evo da neide preuzimanje pa ajde već ide utrka i došla ponuda a ovi naši analitičari dobili morsku bolest http://www.seebiz.eu/hr/analize/haab-drzati-dionice-ine%3b-ciljana-cijena-2391-kunu,22781.html

Ina 2008 procjena Prosjek sektora

P/S 1,0 0,4
P/Bv 1,9 1,0
EV/Sales 1,4 1,7
P/E 19,1 7,3

Mislim da ovo najbolje govori da ipak nije morska bolest…

[/quote]

Kako objašnjavaš savjet da dionicu treba zadržati iako joj je cijena po njihovoj procijenai za 500 kn manja nego što je sada??
Još nešto mi se kosi sa zdravom logikom: velika i razvijena (bar za sada i zdrava) firma kupi malu nerazvijenu (mislim na rafinerije ine) i maloj padne cijena ispod one dok je takva kakva je sama brijala po tržištu???
Zašto bi je takvu uopće netko i kupovao kada će joj već sutra pasti cijena??? Nije MOL valjda caritas?!
Znam da je politički svaki dogovor moguć kao i svakakve protuusluge ali tržišno i logično mi to jednostavno ne drži vodu da INA ode ispod 3xxx

[/quote]

Nije to uopće teško objasniti. Sada ćemo demstrirati što su radili HAAB fondovi u toku drugog tromjesečja dok su HAAB analitičari preporučivali da se INA prodaje.Dakle HI-Growt fond nije imao INA-u u prvom tromjesečju među prvih 10, da bi u drugom tromjesečju izbila na peto mesto (2,91%). HI-Balanced također nije imao INA-u u prvom tromjesečju među prvih 10 da bi na kraju drugog tromjesčja izbila na sedmo mjesto 2,91% (inače od svih dionica ovaj HAAB fond posjeduje upravo najviše INA-e). Mislim da ne treba biti osobito pametan pa zaključiti koja je svrha HAAB analiza.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Nije to uopće teško objasniti. Sada ćemo demstrirati što su radili HAAB fondovi u toku drugog tromjesečja dok su HAAB analitičari preporučivali da se INA prodaje.Dakle HI-Growt fond nije imao INA-u u prvom tromjesečju među prvih 10, da bi u drugom tromjesečju izbila na peto mesto (2,91%). HI-Balanced također nije imao INA-u u prvom tromjesečju među prvih 10 da bi na kraju drugog tromjesčja izbila na sedmo mjesto 2,91% (inače od svih dionica ovaj HAAB fond posjeduje upravo najviše INA-e). Mislim da ne treba biti osobito pametan pa zaključiti koja je svrha HAAB analiza.

Za ovo sam ti dao 100%, jer je argumentiran odgovor iako ne dijelimo isto mišljenje.

No preporuka je ovog puta držati, jer se još ne zna ponuda, a moraš priznati da sadašnja cijena INA-e i nije baš tako bagatela, iako sam i sam svjestan da su kočili dobit i investiranje u rafinerije.

Sjećam se ja tih "analitičara" još jesenas i njihovih nebuloza, da sam se po tome vodio sad bih bio u minusu da me ni gorska služba spašavanja nebi izvukla.
Jedno sam naučio sve javne analize su subjektivne i u službi onoga tko ih daje.
Kao i ovdje na forumu samo što nas ne plaćaju za to i ne citiraju po novinama, portalima i tv-u.
Tko pop… neće priznati, tko zaradi će se pohvaliti i to je to [thumbsup]
Sretno i jednima i drugima [thumbsup] [thumbsup]

ne znam zašto se uzrujavate…………..hypo uvijek hvali dionice koje misli prodati i obrnuto
pljuje po dionicama koje misli kupovati ( ili već kupuje )
jest da je to sramotno i ljigavo ali i mnogi forumaši im stoje uz bok

ipak tvrditi da ina vrijedi 2.391 kn i istovremeno govoriti ulagačima da je drže iako je mogu prodati po cca 2.900 kn može samo totalni idiot
ali valjda to moraš biti ako si samo zaposlenik nekog fonda………..jednostavno radiš što ti kažu jer si za to plaćen

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

ne znam zašto se uzrujavate…………..hypo uvijek hvali dionice koje misli prodati i obrnuto
pljuje po dionicama koje misli kupovati ( ili već kupuje )
jest da je to sramotno i ljigavo ali i mnogi forumaši im stoje uz bok

ipak tvrditi da ina vrijedi 2.391 kn i istovremeno govoriti ulagačima da je drže iako je mogu prodati po cca 2.900 kn može samo totalni idiot
ali valjda to moraš biti ako si samo zaposlenik nekog fonda………..jednostavno radiš što ti kažu jer si za to plaćen

Ljudi ja si mislim da Vi pričate o jednoj procjeni koja je bila iznesena u zima/proljeće kada je INA vrijedila 2200 tako da je iz te perspektive ta cifra bila još i utješna. Ako me sjećanje ne vara.

who dares, wins

HAAB treba razmontirat, oduzet joj imovinu i potjerat je iz hrvatske….institucija za pranje love austrijskih i hrvatskih kriminalaca.

jel hanfa pod 14 dana za razmatranje mislim 14 radnih ili kalendarskih?

http://www.wirtschaftsblatt.at/archiv/338688/index.do

da je pravne države.,stojić bi davno trebao biti u lepoglavi..mislim,kako ljudi blate svlastitu banku,to je čudo..kad vidim hypo,pravo mi se zgadi život..

U jedno sam sasvim siguran da su sve te procjene vrijednosti analitičara uvijek jako subjektivne. Pogotovo, a ako ste pratili mogli ste se i sami uvjeriti, da su te procjene jako pod utjecajem medvjeđeg ili bikovskog tržišta. Odnosno da nemaju puno veze sa stvarnim zaradama i perspektivama. Mislim da većina njih, a vidim i ovdje forumaša, pripada školi koja u svakom trenutku savršeno odredi cijenu svakoj dionici, a sa čime se ja u potpunosti ne slažem. Tako ste mogli pratiti ove godine kako su neki kvartalni izvještaji bili sve bolji, u industrijama s dobrim izgledima, a analitičari im smanjivali vrijednost. Očito pod utjecajem medvjeđeg tržišta i trenutnih cijena na burzi, a što često nema nikakove veze sa zaradama i perspektivama. Neću navoditi konkretne primjere, jer ih ima mnogo pa se ne bih zamarao.
Zapravo je to i dobro. Što je više pristalica teorije o efikasnom tržištu te je bolje za nas ostale.

mali izvadak iz razgovora sa guvernerom HNB-ea Rohatinskim…………

Štampanje novca
Rohatinski podsjeća da je prije šest i pol mjeseci Sanaderu za sastanak s bankarima o obuzdavanju rasta kamata napisao 4-5 stranica teksta u kojem je preporučio određene monetarne mjere, upozorio na potrebu smanjivanja fiskalnog deficita, rekao kako nešto mogu napraviti refinanciranjem u inozemstvu, umjesto kod kuće, te izišao s idejom kako se nešto može napraviti na strani ponude, tj. utjecajem na cijene naftnih derivata i poljoprivrednih proizvoda.

– Nafta se u Hrvatskoj tretira kao da je u Ininu vlasništvu, ali ona to nije – upozorio je Rohatinski kojega u oči budu veliki Inini profiti, a koji kao da govore da se privremeno onih 20-ak posto nafte iz domaćih izvora nije moralo kalkulirati prema poznatoj formuli za izračun cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu. Isto tako, potpuno je nelogično, smatra Rohatinski, da dolazi do rasta cijena hrane iznad rasta ulaznih troškova istih onih kompanija koje dobivaju državne poticaje.

Sada je došlo do stabilizacije cijena nafte i hrane na svjetskom tržištu, ali Rohatinski bi svejedno preporučio hitnu provedbu i takvih mjera, premda one ne mogu donijeti koristi kakve su mogle da su primijenjene prije pola godine. Sada se ta inflacija već ispuhala. Rohatinski kaže kako sada ima nekih novih, drugačijih briga jer su se trendovi promijenili.

Sada je, smatra, ključno ne dopustiti indeksiranje rasta plaća uz stopu inflacije te budno motriti kakve će biti posljedice očekivane transakcije MOL-ove kupnje, ili nekog drugog ponuđača, dionica Ine, a koja bi u značajnoj mjeri mogla potaknuti rast domaće potražnje.

Bude li inflacija i dalje visoka, moguća je promjena formule za izračun cijene naftnih derivata
Foto: Davor Puklavec

A ako dođe do nekontroliranog jačanja potražnje, inflacija se lako može otrgnuti kontroli. Rohatinski rezonira ovako: kupnja dionica Ine transakcija je teška ugrubo oko 9 milijardi kuna, od čega bi oko 6 milijardi kuna moglo otići građanima.

Vrlo je vjerojatno da građani dobiveni novac neće staviti na štednju (što uz aktualne kamate i aktualnu inflaciju nije baš isplativo) ili u druge, rizičnije dionice, nego će znatan dio novca otići u potrošnju koja bi pak mogla razbuktati rast cijena. HNB je, kaže Rohatinski, već odbio neformalni upit MOL-a da mu se omogući zamjena eura za kune koje treba za plaćanje dionica bez dizanja tečaja jer bi to značilo emisiju novih 9 milijardi kuna, tj. “štampanje novca” koje bi zasigurno bilo put u inflaciju.

Stoga će Mađari ili netko drugi morati kupovati kune na tržištu te je izvjesno, poručuje Rohatinski, da će kuna značajno jačati u odnosu na euro.
Guverner nam nije želio otkriti koliki će rast kune dopustiti.

– Ne vjerujem da će u kolovozu inflacija biti ispod 8 posto – poručio je Rohatinski, koji ipak vjeruje da će nakon toga doći do usporovanja ne bude li novih šokova što se tiče cijena nafte i hrane u svijetu.

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..?? zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??
ja mislim ( ako imam pravo na to ) da će većina novca od prodaje ine otići u druge dionice jer Inu niti nisu kupovali ljudi kojima taj novac treba za kruh i mlijeko……………a o fondovima da i ne pričam……..
pa ne vidim nikakve opasnosti po tom pitanju, koju naš paranoidni guverner vidi
[tongue]

za sve ostalo se slažem s njim

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

mali izvadak iz razgovora sa guvernerom HNB-ea Rohatinskim…………

Štampanje novca
Rohatinski podsjeća da je prije šest i pol mjeseci Sanaderu za sastanak s bankarima o obuzdavanju rasta kamata napisao 4-5 stranica teksta u kojem je preporučio određene monetarne mjere, upozorio na potrebu smanjivanja fiskalnog deficita, rekao kako nešto mogu napraviti refinanciranjem u inozemstvu, umjesto kod kuće, te izišao s idejom kako se nešto može napraviti na strani ponude, tj. utjecajem na cijene naftnih derivata i poljoprivrednih proizvoda.

– Nafta se u Hrvatskoj tretira kao da je u Ininu vlasništvu, ali ona to nije – upozorio je Rohatinski kojega u oči budu veliki Inini profiti, a koji kao da govore da se privremeno onih 20-ak posto nafte iz domaćih izvora nije moralo kalkulirati prema poznatoj formuli za izračun cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu. Isto tako, potpuno je nelogično, smatra Rohatinski, da dolazi do rasta cijena hrane iznad rasta ulaznih troškova istih onih kompanija koje dobivaju državne poticaje.

Sada je došlo do stabilizacije cijena nafte i hrane na svjetskom tržištu, ali Rohatinski bi svejedno preporučio hitnu provedbu i takvih mjera, premda one ne mogu donijeti koristi kakve su mogle da su primijenjene prije pola godine. Sada se ta inflacija već ispuhala. Rohatinski kaže kako sada ima nekih novih, drugačijih briga jer su se trendovi promijenili.

Sada je, smatra, ključno ne dopustiti indeksiranje rasta plaća uz stopu inflacije te budno motriti kakve će biti posljedice očekivane transakcije MOL-ove kupnje, ili nekog drugog ponuđača, dionica Ine, a koja bi u značajnoj mjeri mogla potaknuti rast domaće potražnje.

Bude li inflacija i dalje visoka, moguća je promjena formule za izračun cijene naftnih derivata
Foto: Davor Puklavec

A ako dođe do nekontroliranog jačanja potražnje, inflacija se lako može otrgnuti kontroli. Rohatinski rezonira ovako: kupnja dionica Ine transakcija je teška ugrubo oko 9 milijardi kuna, od čega bi oko 6 milijardi kuna moglo otići građanima.

Vrlo je vjerojatno da građani dobiveni novac neće staviti na štednju (što uz aktualne kamate i aktualnu inflaciju nije baš isplativo) ili u druge, rizičnije dionice, nego će znatan dio novca otići u potrošnju koja bi pak mogla razbuktati rast cijena. HNB je, kaže Rohatinski, već odbio neformalni upit MOL-a da mu se omogući zamjena eura za kune koje treba za plaćanje dionica bez dizanja tečaja jer bi to značilo emisiju novih 9 milijardi kuna, tj. “štampanje novca” koje bi zasigurno bilo put u inflaciju.

Stoga će Mađari ili netko drugi morati kupovati kune na tržištu te je izvjesno, poručuje Rohatinski, da će kuna značajno jačati u odnosu na euro.
Guverner nam nije želio otkriti koliki će rast kune dopustiti.

– Ne vjerujem da će u kolovozu inflacija biti ispod 8 posto – poručio je Rohatinski, koji ipak vjeruje da će nakon toga doći do usporovanja ne bude li novih šokova što se tiče cijena nafte i hrane u svijetu.

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..?? zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??
ja mislim ( ako imam pravo na to ) da će većina novca od prodaje ine otići u druge dionice jer Inu niti nisu kupovali ljudi kojima taj novac treba za kruh i mlijeko……………a o fondovima da i ne pričam……..
pa ne vidim nikakve opasnosti po tom pitanju, koju naš paranoidni guverner vidi
[tongue]

za sve ostalo se slažem s njim

Još samo da nadodam da guverner ni jednom riječi ne spominje banke i njihov utjecaj na inflaciju a i one su kao i INA i ostali ostvarili ove godine, može se reći, i više nego dobre profite a poznato je zašto. [bye]

ne znam odakle guverneru informacije kuda će otići novac od prodaje Ine……..??
zar on ima kristalnu kuglu pa zna nešto što nitko ne zna……..??

da bi reko da je baš to slučaj.
a ovakav odgovor kao tvoj na njegove prognoze smo čuli tamo negdje najesen kad je najavljivo inflaciju preko 7% sam su se tad šuker i sanader izbulažnjavali.

New Report

Close