INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Samo da se još zahvalim svim pesimistima, međedima i ulagačima u "druge dionice" na mogućnosti da danas kupim još par desetaka INA-e na razinama 2826-2840! S razlikom na zaključnu cijenu taman natankam gliser sutra ujutro. Na INA benzinskoj postaji, naravno! [wink]

Pozdrav svima, Stevo ide malo Kornate razgledavati do ponedjeljka. A onda ili ponuda ili nastavljamo u revijalnom tonu!

Hasta la vista!

jel može k/p na kraju>?
tnx

Novac je kisik burze!

Kolega bez ljutnje ali ovo pred kraj je klasično uštimavanje cijene. Pa neće valjda Šprajc večeras u TV Dnevniku reći da je cijena pala sa 2900 na 2830. To treba ići polako da se narod pripremi. [bye]

Ma nema ljutnje kolega. Neka Šprajcek usput kaže narodu koliko dionica i po kojoj cijeni su kupili hrvatski mirovinski fondovi. Tako da narod u slučaju ponude na 2700 zna tko im o mirovinama skrbi.

Ja se za INA-u ne bojim.

Interesantno je to da već mjesec dana mirovnjaci je drže na 2900 , a danas je je počela kliziti dolje -2.45. Možda će naši mirovnjaci opet gubiti dio naše mirovine , ja osobno mislim da je ponuda oko 2600 !

Mislim da nema šanse za tako nisku ponudu. Pa bio bi svjetski presedan da se daje ponuda za preuzimanje takvog poduzeća po nekom tromjesečnom prosjeku (u ovom slučaju oko 2600kn) a bez premije od bar 20% na tu cijenu. A normalna bi bila premija od 20 pa i više % na cijenu od 2900kn!

Nedavno je Teva dala ponudu za Barr, cca 30% premiju na prosjek cijene u zadnja 52 tjedna. Kod ine je prosjek cijene za 52 tjedna oko 2607kn. Ako bi bio sličan princip onda bi se ovdje moralo raditi o ponudi preko 3350kn.
[/quote]
Ja bih bio najsretnij da bude 4000 , kao šta su rekli oni iz braniteljskog fonda ali teško !!!

Neka mi netko kaže zašto bi neka kompanija preuzela drugu za cijenu 10-15% višu od prosječne
cijene dionica u trenutku iskazivanja namjere? Ina je bila oko 2500-2600.
MOL će biti izgleda jedini kupac dakle nema konkurenta.
Vlada mora prodati jer mora napuniti prazne đepove i to je svima jasno.
E pa sad neka meni netko kaže zašto bi jedini kupac kupio nešto za 15% više ako prodavač to silno
želi prodati (A Sanader i Polančec već sline na lovu i tajne provizije koje će sigurno dobiti).
Šta MOL drži pare u vrećama i ne zna kud bi s njima? Možda su dobrotvori ? Možda se žele iskupiti
što smo par stotina godina bili pod mađarskom čizmom? Možda vole hrvatsku reprezentaciju?

Mislim da će ponuda biti najviše 2600 i to sam puno rekao a ako će biti malo pokvareniji
(što i jesu) možda kojih par sto kuna niže.

@stevica

ako uzmemo u obzir tvoju aktivnost na INI zaista si zasluzio godisnji. pozdrav! [thumbsup]

Bogat si tek kad imaš nešto što nikad ne bi mogao kupiti novcem! (Brooks)

jao nikak se ne mogu sjetit kak se zove fenomen kad nešto ima veću vrijednost od samo zbroja svih pojedinačnih dijelova tog nečeg. [sad]
dajte kolega kerefek da baron postavi ovakvo pitanje svi bi mu se rugali…

Cilj MOL-ove ponude nije kupiti dionice nego izbjeći obveznu javnu ponudu nakon eventualnog dogovora s Vladom. Zbog toga su i požurili s dobrovoljnom ponudom dok je prosjećna tržišna cijena bila relativno niska. U stvari, ja bih rekao da je njima cilj kupiti što manje dioinica i tako potrošiti što manje keša. Zbog toga mislim da cijena na ovoj ponudi neće biti puno iznad zakonskog minimuma i da od ove ponude ne treba previše očekivati.

Naša nada je u tome da Vlada pristane na transparentnu i otvorenu prodaju svog dijela i da se u nadmetanje uključi OMW ili još netko treći.

Cilj MOL-ove ponude nije kupiti dionice nego izbjeći obveznu javnu ponudu nakon eventualnog dogovora s Vladom. Zbog toga su i požurili s dobrovoljnom ponudom dok je prosjećna tržišna cijena bila relativno niska. U stvari, ja bih rekao da je njima cilj kupiti što manje dioinica i tako potrošiti što manje keša. Zbog toga mislim da cijena na ovoj ponudi neće biti puno iznad zakonskog minimuma i da od ove ponude ne treba previše očekivati.

Naša nada je u tome da Vlada pristane na transparentnu i otvorenu prodaju svog dijela i da se u nadmetanje uključi OMW ili još netko treći.

bravo vorda ! jer ovaj neukusni druk u proteklih mjesec dana mi već ide na živce

jao nikak se ne mogu sjetit kak se zove fenomen kad nešto ima veću vrijednost od samo zbroja svih pojedinačnih dijelova tog nečeg. [sad]
dajte kolega kerefek da baron postavi ovakvo pitanje svi bi mu se rugali…

sinergija

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Vorda – suglasan sam – s malim dodatkom. Čini mi se da i na ZSE postoji nekakav konsenzus da je dobro da MOL preuzme nekih 6% dionica s tržišta (koliko mu treba za većinu glasova na skupštini), a da ostatak i dalje bude na tržištu. Zapravo, slično kao i s drugim poduzećima u većinskom vlasništvu (HT, PBZ, ZABA, …). A to bi nekako bilo i u duhu europske prakse.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Mislim da griješiš jer ja vjerujem da je MOL-u ( pogotovo od kada im ne prijeti OMV ) interes kupiti što je moguće više dionica dok su jeftine ( s obzirom na stanje na svjetskom tržištu ). Kroz koju godinu kada Rusi odluče zaokružiti situaciju na ovom području moći će INA-u utopiti za puno više novaca. Još jedna bitna stvar ; ako MOL ponudi bezobrazno nisku cijenu ( a to znači ispod trenutne tržišne cijene ) možemo biti uvjereni da će se uključiti još neki konkurent ( OMV , rusi ili netko treći ) zato što neće željeti ispustiti priliku da se bore za INA-u po smješnim cijenama.

New Report

Close