Premija se ne daje kao neka nagrada. Premija je ušteda prilikom preuzimanja. Ajde kupi 30% INA-e preko burze. Da te vidim. Koliki će ti biti prosjek? I koliko dugo bi skupljao?
Prema tome, ponuda na ponderiranom minimumu je kao nagazna mina. Mađari možda imaju drskosti za takvo nešto, ali nisu budale da to naprave. Dobili bi kontraponudu na koju bi morali odgovarati, a ja im ni tada ne bi prodavao. Iz inata čisto. Ako vama INA ne vrijedi, meni vrijedi.
Ne brinite, prodat će se na ATH. Samo je pitanje na koliko će se zaustaviti.
Mislim da ce ponuda biti sutra a kretat ce se oko 3000 kuna za 5-6 dana OMW ce dat ponudu 3150 to su moje prognoze
Premija se ne daje kao neka nagrada. Premija je ušteda prilikom preuzimanja. Ajde kupi 30% INA-e preko burze. Da te vidim. Koliki će ti biti prosjek? I koliko dugo bi skupljao?
Osim tih detalja, koji stoje, postoji i nešto što se zove sinergijski efekt. Dvije tvrtke kada djeluju zajedno imaju mogućnost shareanja internih znanja, taskova itd… Ako se to kvalitetno napravi, prosperiraju obje u određenom iznosu i to je dobitak na osnovu sinergije između njih. Negdje sam vidio direktnu procjenu izraženu u točnim iznosima, ali trenutno ne uspijevam pronaći taj članak. Ali evo, i prve hrabre mađarske procjene u članku od 07.07. u zadnjem pasusu svakako spominju sinergiju i s njom bitno podižu (inicijalno potcijenjen) omjer share swapa.
http://www.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?cCheck=1&k=1&i=15215
Drugim riječima, preplaćeni iznos (premija) se brzo vraća ako se odradi kvalitetan merge resursa obiju kompanija upravo kroz sinergiju. Što su potencijalni sinergijski efekti veći, to se isplati platiti više jer se to brzo vrati kroz dobar management.
Osobno da sam ja na mjestu Mola dao bih sramotno malu ponudu cca 2570kn.
Zašto!
1. da unesem pomutnju na tržište.
2. da opipam ima li kontra ponude
3. Ako prođe – prođe
4. ako ne , opet se može dati nova veća ponuda.
Logički si to dobro složio, nekakva teorija kaže tako, zašto platiti više? Pa ipak, i sam si rekao sramotno malu ponudu, a ja isto imam nekoliko mojih teorija zašto bi to za MOL bilo kontraproduktivno.
Prvo i psihološki osnovno, MOL bi se doista osramotio dajući ponudu matematičkom formulom izračunati kao minimum koji mora ponuditi. Ne znam za druge, ali ja jednoj takvoj firmi (zar je onda MOL ikakav igrač?) ne bih davao moj udjel u našoj firmi. Razmislite.
Drugo, svako normalno preuzimanje pretpostavlja premiju. Ja imam nešto jer sam htio imati nešto, ako ti želiš to nešto i stalo ti je, može, ali da dogovorimo neku višlju cijenu jer inače ja kao prodavatelj nemam nikakav incentiv da ti to dam. Pa ja sam to imao i prije nego si ti došao?!
Treće, što se nadovezuje na ovo drugo, i na ovom bear marketu (koji je osnovni krivac što je prosjek uopće tako nizak) nakon objave 1Q FI Ine, a na osnovu samih rezultata – prije nego se počelo govorkati o mogućem preuzimanju, cijena se ustabilila na 2600. Veliki ulagači su već međusobnom konkurencijom doveli cijenu na fair value za ovu ružnu godinu koji je dugi niz vremena držao vodu jer jednostavno kompanija vrijedi minimalno toliko.
Četvrto, zadnje i najpraktičnije, sa našim vrlim kupcem na 2900,00 i MOL-ovom tzv. ponudom po 2570,00, kome ćete prodati dionice? Ako ćete uopće prodati? Pa taj kome prodajete nije blesav, pa ako ih vi nećete uvaliti MOL-u po npr. 3500, bude on to napravio za vas. Cijena usluge, prava sitnica.
Having said all that, a što su sve moja i samo moja razmišljanja podijeljena na javnom mjestu, zaista bi MOL mogao zaigrati prljavu igru i krenuti sa dna. Samo se onda pitam, da li onda oni sa velikom sigurnošću znaju da će biti natjecanja (jer ipak oni znaju više od nas, ne?) i da im je ipak uputno krenuti sa što niže cijene. Jer, opet po meni, to je jedini praktični razlog zašto krenuti tako nisko, a ipak sačuvati obraz jer će događaji koji slijede opet navesti vodu na naš mlin i cijeli proces će imati happy end.
[/quote]
svaka cast, odličan komentar!
Ali evo, i prve hrabre mađarske procjene u članku od 07.07. u zadnjem pasusu svakako spominju sinergiju i s njom bitno podižu (inicijalno potcijenjen) omjer share swapa.
http://www.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?cCheck=1&k=1&i=15215
Drugim riječima, preplaćeni iznos (premija) se brzo vraća ako se odradi kvalitetan merge resursa obiju kompanija upravo kroz sinergiju. Što su potencijalni sinergijski efekti veći, to se isplati platiti više jer se to brzo vrati kroz dobar management.
Eh, sinulo mi da site traži (besplatnu) registraciju za čitanje članaka starijih od tri dana. Evo relevantnih paragrafa:
Based on the analyst’s fair value estimates 2.25 MOL shares equals to one INA share. (MOL fair equity value of USD 19.7 bn implies fair share price of HUF 26,830 while INA’s fair equity value of USD 4.0 bn implies a fair share price of HRK 1,848.)
“Based on synergies MOL can utilize from acquiring INA, we can imagine the final share swap ratio will fall to the 2.5-3.5 range, definitely lower than 4.2, the current market valuation of the two companies implies," Tordai concluded.
Ovo ne izgleda kao da ce MOL u povoljnu kupnju ali mozda bi trebalo uzeti u obzir i pad cijelog naftnog sektora
http://www.bse.hu/menun_kivuli/portlets/companyprofile?security=518
isto vrijedi i za OMW
Ovo ne izgleda kao da ce MOL u povoljnu kupnju ali mozda bi trebalo uzeti u obzir i pad cijelog naftnog sektora
Merrill Lynch je nedavno spustio target price MOL-u na svega 18500HUF, pa su se investitori tamo požurili ispoštovati. [lol]
http://www.reuters.com/article/rbssEnergyNews/idUSL616637820080806
Da ne spominjem da kad se ta procjena stavi u (višlje kopiranu) formulu mađarskih "analysta", onda je polazna cijena za Inu 2680kn, a onda na to lijepimo izdašne sinergijske efekte i premiju. [thumbsup]
pošto znam da ovaj forum obilaze i mađarske oči,uzet ću si pravo i reći,nema ispod 3500,00 prodaje…a branitelji ne daju ispod 4000,00,ina je u londonu 3040,00…baš bi se osramotili sa ponudom manjom od 3000,00,a i ja bi bio uvrijeđen…evo,uzeo sam za primjer nekoliko preuzimanja vani..prosjek povećanja cijene lovine je preko 30%..a i to je logično..ako nešto jarko želite,morate to i masno platiti..npr. u dubrovniku se zaželite baklave,i umjesto 10 kuna,vi je platite 70 kuna..to preuzimanje je diglo cijenu baklavi za 700%…a da vam je naplatio po 7 kuna,posumnjali bi u njenu kvalitetu..a ovako se digli cijenu sebi i baklavi…
11.8.2008. top 10:
prilažem top 10 jer nisam 10-etak dana pratio…
1. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 4.483.552 44,84 Osnovni račun
2. ZAGREBAČKA BANKA D.D./UNICREDIT BANK HUNGARY ZRT, ZA RAČUN MOL ZRT, HUNGARY 2.500.001 25,00 Skrb. račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 700.000 7,00 Skrb. račun
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 289.812 2,90 Skrb. račun
5. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 94.825 0,95 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D./CITIBANK N.A. 93.124 0,93 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 50.189 0,50 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 39.890 0,40 Skrb. račun
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 27.497 0,27 Skrb. račun
10. PBZ D.D. 26.774 0,27 Osnovni račun
Ukupno: 83,06
ovako "odoka" vidim da podebljaje AZ OMF, nešto sitno PBZ OMF a i br.8. PBZ D.D.
Molite se Bogu da se OMV uključi.
Ako OMV ostane po strani, a to znači da ne uputi protuponudu, top cijena bit će 3500 sa neznatnim oscilacijama.
OMV neće uputiti protuponudu samo ako je već namiren na neki način. To znači da je već donesen gentlemenski sporazum o trojnoj kružnoj kompenzaciji. Možda to zvuči ludo ali nije nevjerojatno.
Imamo rat u Gruziji, a OMV je prije oko 2 mjeseca pristao da sjeverni krak Južnog toka ide preko njih što znači da je na putu da debelo potisne svoj projekt Nabucco plinovoda i plinske neovisnosti od Rusa, a to opet znači da je netko barem debelo njušio današnje sr.. u Gruziji i moguću promjenu režima.
Ali da ne teoretiziram previše strpimo se sljedećih manje od 36 sati.
Carpe diem!
Kad jednostavno razmišljam sukob MOL-OMV oko INE je neizbježan.
Samo tko će platiti veliku premiju na nešto čime će ograničeno moći raspolagati sljedećih 5 godina, ako se dr.Ivo izbori za hrvatske interese. Valjda zna šta radi kad mu sljedeće godine idu lokalni izbori.
Ne treba zaboraviti i objavu ponude u kojoj piše da Vlada 44,84% i MOL 25% djeluju
Što se dr.Ive tiče na prodaju je
Živi bili pa vidjeli. Laku noć. Jer po jutru se dan poznaje. Huu…
p.s. izgleda da ću opet na tretman