INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ma prebacuju iz OIF-ova u mirovinske.
Narod je povukao 7 milijardi iz investicijskih fondova. Treba im cash-r-a. Mirovinski ionako ne znaju kuda s cash-om. Pa se malo "preslažu" portfelji. I usput daje siglal proscima – ispod 3000 uopće ne razgovaramo s vama…
A usput se i koja ribica zaplete u mrežu… Mreža je velika, ali s malim rupicama. Sve prima.

Ako je OMV htio kupiti MOL po cijeni od 195 Eura po dionici, i imao je keš za to stoga taj keš koji je imao za MOL postao je slobodan za INU, a INA sada vrijedi 3 puta manje nego MOL…….
Ponavljam OMV je dao ponudu za MOL i morao je imati keš
a INA vrijedi tri puta manje nego MOL
Ovo što sam napisao zadnje treba da bude jasno…..
Pozdrav
[/quote]

Nije u pitanju imanje ili neimanje casha.OMV-ova ovogodišnja neto-dobit vjerojatno će biti dovoljna za kupnju bar 50 % INE po sadašnjim cijenama.
U pitanju je ravnopravnost partnera u utakmici za INU.
Ugovor Vlada – MOL nije objavljen , a MOL se poziva na njega i zbog toga daje javnu ponudu za samo 30 % (a ne 50 %) dionica.
OMV bi naprotiv morao dati ponudu za 75 % dionica , jer nema nikakav tajni ugovor s Vladom !
Ako i organizira sve detalje takve garancije (a to je krvav posao) , ona će ga koštati – recimo – 1% , što je 50 mil USD.
I onda na MOL i Vlada na kraju uvijek mogu izvaditi novog zeca iz šešira (tajnog ugovora).
Mislim da je OMV procijenio gore spomenuti rizik prevelikim , a posebno imajući u vidu "veronski stil" tajnog dogovaranja našeg političkog vrha s investitorima.
Da me krivo ne shvatiš , i te kako bih volio da se konkurenti "zakrve" ponudama , jer bi onda INA mogla otići u neslućene visine.To bi oslobodilo za naše uvjete ogromnu lovu koja bi vrlo vjerojatno digla dobar dio sada potcijenjenih kvalitetnih dionica.
Ipak , tko smo mi mali dioničari , ako je pitanje nacionalnog ponosa da Vlada dođe do 1%-tnog vlasništva u MOL-u , kojim će utjecati na cijene nafte , derivata i plina , kako su nam to nedavno lijepo objašnjavali uobičajeni protivnici zdravog razuma….

Da OMV i pretplati INU na plinu i na rezervama nafte će isplatiti, dakle kada INA dođe u privatne ruke OMV vrednija investicija je u INI nego u MOLu jer MOL ostvaruje svoje rezultate na tržišnim cijenama dok kod INE postoji još i plin……….

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Da OMV i pretplati INU na plinu i na rezervama nafte će isplatiti, dakle kada INA dođe u privatne ruke OMV vrednija investicija je u INI nego u MOLu jer MOL ostvaruje svoje rezultate na tržišnim cijenama dok kod INE postoji još i plin……….
[/quote]

Mislim da je ne može preplatiti.Isto tako mislim da bi OMV bio neusporedivo bolji vlasnik , jer od čuvene sinergije INA-MOL u zadnjih par godina nismo vidjeli ništa.
Osim toga , OMV-u idealno odgovara pozicija INA-inih rafinerija , za razliku od MOL-a ,kojem sisačka odgovara samo kao terminal za proizvode , a ne kao prerađivački pogon , bez obzira na sve službene proklamacije.
Problem je u balkanskom stilu ovdašnje političke elite (koja donosi odluke) , kojem se Mađari neusporedivo bolje prilagođavaju , koncentrirajući se na ključne osobe , a ne ekonomske pokazatelje i sl.

ajmo pajdo,nema predaje,ajmo pajdo..ja se slažem sa stevom da je to preslagivanje,uvidom u investicijske fondove,nisam mogao da ne prinjetim da im je imovina dosta manja,a indeksi nisu padali,s druge strane ne mogu da ne primjetim da se većina fondova pristojno natovarila inom,mislim da pametnom čovjeku,više ništa ne treba govoriti..

U pitanju je ravnopravnost partnera u utakmici za INU.
Ugovor Vlada – MOL nije objavljen , a MOL se poziva na njega i zbog toga daje javnu ponudu za samo 30 % (a ne 50 %) dionica.

Ovo jednostavno nije točno. Nema nikakvog tajnog ugovora, a tri ugovora sklopljena između RH i MOL-a se mogu slobodno preuzeti na slijedećoj adresi (prva tri linka). Pročitaj, pa onda komentiraj i ne širi dezinformacije!

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=15

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Još 300 komada

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Još 5000 komada [smiley]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

neko jako dobro raspolaze sa informacijama

A što ako su kupac na 2900 aka Pajdo i prodavatelj na 2900 isti entiteti?! Mislim, zvuči nelogično, ali što je u našj ‘Rvackoj danas logično?! [sealed]

manje je više, a više još više

Ni malo se ne bi začudio da "Pajdo" ostane s nalogom na 2900 i nakon prve ponude manje od 2900. [thumbsup]

Ovaj što kupuje ne baca ogromnu lovu uzalud

New Report

Close