@ stevice
Što se tiče nas malih investitora totalno je nebitno da li skupljaju dugoročno ili kratkoročno.
Pa mirovinski fondovi su prodavali i Plivu nakon javne ponude, koliko se sjećam imali su je Raiffeisen i AZ mirovinski fond, i prodali su je po 820.
Ako braniteljski fond izađe iz ine vrlo je vjerojatno da će izaći i mirovinski fondovi, a isto ovisi o visini javne ponude.
Npr ako ponuda bude cca 2700 – sumnjam, ali ako bude npr 4000kn vrlo je vjerojatno da će svi fondovi napustiti inu.
Tako je bilo na Plivi, cijena ja jako visoko otišla i fondovi su procijenili da je bolje izaći.
Čuj ovo – ne bahati se. Kao da se s pijancima u birtiji prepirem…
[lol]
Kolega, da malo pratite trgovanje INA-om zadnjih 2 tjedna primjetili bi da mirovinski fondovi skupljaju sve što se skupiti može. 2900, 2910, 2950, 2975… sve kupuju. I sigurno razmišljaju malo inteligentnije od svih vas koji tvrdite da će prodavati MOL-u po 2950 ili što ti ja znam koliko.
NEĆE prodavati uopće. Eto što je. To je mirovinski fond. Taj će držati INA-u sljedećih 20 godina. Sada skupljaju jer žele pokupiti što više prije nego MOL ponudom pokupi ostalo. MOL može samo gledati i plakati.
A svaki onaj tko misli da će se jedan AZ ili PBZ mirovinski zadovoljiti mrvicama, nekakvim mizernim postotcima i "brzim" zaradama – ili je glup ili je jaaaako naivan. Skuplja se za dugoročno – to je više nego očigledno. Jer krize dolaze i prolaze, tako će i ova. A onda ćemo vidjeti koliko što vrijedi. I koliko vrijedi INA. A to vrijeme će doći brže nego većina misli. Jer većina je na burzi u krivu. Ne samo na našoj nego na svakoj.
Što se mojih procjena tiče mogu samo "pogađati" prvu cijenu, a obzirom da sam to već napravio tu na forumu izvolite se vratiti unazad par stranica i pogledati.
(Kad smo kod provizija moja je 0,6% a obzirom da će mi trgovanje ove godine najvjerovatnije preći milijun kuna provizija će mi biti 0,5%.)
Niste mi za "odokativnu metodu" literaturu preporučili. Čekam.
Ne da mi se vraćati par str. unazad. Lijepo sam pitao. Vrati se ti par sto stranica unazad pa ćeš pronaći moj post u kojem stoji "Što je Novoselcu dobro, dobro je i meni" Tada je Ina bila ispod 2100 kn. a AZ se tovario svaki dan. Vidim da živimo u dva različita fin. svijeta, ali ovdje svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja se sa tvojim ne slažem, a vrijeme će pokazati i zašto. I na kraju, ne vrijeđaj kolegu mmstanica, dugo je on tu na forumu, nije naivan.
@Stevo,ne znam gdje ste vidjeli da sam rekao da će mirovinci prodati INU po 2950,ja sam samo rekao da očekujem prvu poudu 2940 kn. Odokativna metoda se uči,to nigdje ne piše, a što se tiče provizije,kolega bolje ne,ima ovdje forumaša koji Vaš godišnji promet naprave puno brže od Vas, a provizije od 0,6% su davno bile aktualne,sad se stišće na 0,25-0,30% [wink]
Pozdrav
pa dobro,neka ponude cijenu od cca 2950,00…tko bi pristao na to?rekao sam,tko želi izaći na toj cijeni,može to svaki dan uraditi..jednostavno nema logike..mol mora ponuditi dobar bonus da bi se mirovinci i branitelji istresli..to je čista logika..ja još nadokupljujem u srijedu,pa di puklo da puklo,ja sam optimist….
@Stevo,ne znam gdje ste vidjeli da sam rekao da će mirovinci prodati INU po 2950,ja sam samo rekao da očekujem prvu poudu 2940 kn. Odokativna metoda se uči,to nigdje ne piše, a što se tiče provizije,kolega bolje ne,ima ovdje forumaša koji Vaš godišnji promet naprave puno brže od Vas, a provizije od 0,6% su davno bile aktualne,sad se stišće na 0,25-0,30% [wink]
Pozdrav
Odokativna metoda se uči. OK. Morat ću još tu lekciju položiti, čini mi se…
Drago mi je da ima forumaša sa debelo većim prometom. Ali ja ne prakticiram daytrade.
A što se tiče "velikog" naloga na 2910 koji potvrđuje vašu teoriju, taj se pomaknuo na 2920.
Ima nekoliko dana. Ali to ne možete znati obzirom da samo sporadično pratite topic INA. Što dalje implicira da uopće nemate INA-u u portfelju… itd. itd. Moguće čak da ste prodali na 2900. Kao neki. Koji se više ne javljaju ovdje.
"Staž" na forumu ne znači ništa. Ima puno inteligentnih ljudi koji su "novi na forumu" i u čijem pisanju uživam. A od nekih "starih forumaša" mi se digne kosa na glavi kad pročitam što pišu. Sve je relativno, dakle.
A prva ponuda za INA-u neće počinjati brojem 2. U to sam uvjeren!
pa dobro,neka ponude cijenu od cca 2950,00…tko bi pristao na to?rekao sam,tko želi izaći na toj cijeni,može to svaki dan uraditi..jednostavno nema logike..mol mora ponuditi dobar bonus da bi se mirovinci i branitelji istresli..to je čista logika..ja još nadokupljujem u srijedu,pa di puklo da puklo,ja sam optimist….
O boze, dajte malo razmislite sto kolega mmstanic govori. Ako je procurilo da je prva ponuda 3.000 kn, cijena ce se automatski zaljepit 2% ispod te cijene. Zasto? Zato sto je to risk-free zarada od 2% (- troskovi, koji su velikom igracu zanemarivi) u nekih dva mjeseca, sto je bolje od orocenja. Najbolje da svi znaju da ce ponuda biti 3.500, a cijena cmrlji na 2.900. To ne znaci da na kraju nece ponuda biti veca, ali netko je siguran barem to da prva ponuda nece ici ispod 3k (najgori slucaj).
Da, kolega deimos, to što pišete ima smisla, ali još nitko nije odgonetno zašto se onda AZ još prije desetak dana postavio na 2900. I neda ispod. Kada bi imali info da će prva ponuda biti 3000 skupljali bi što niže. Zašto risk-free zarada 2% kad može komotno i 5%? Pa gdje bi cijena danas bila da nije bilo "Pajde"?
Mislim da ipak nitko nema nikakvu pouzdanu informaciju oko ponude – dok se ista ne pojavi. A nitko se više ni ne pita zašto je blok postavljen na 2900, pa na 2905, pa na 2910 i sad na kraju 2920. To smo nekako prihvatili zdravo za gotovo…
Nekako mi se čini da su mirovinski (ili netko treći) htjeli poslati poruku svim potencijalnim ponuđačima: "Mi nudimo 2900, ispod toga ne ide, koliko vi nudite?"
Eh, ako je procurilo, onda je procurilo… Onda ih zna vise, onda je logicno da ce se nabidavat do neke cijene vrlo bliske ponudi, koja ce ipak ostavit pristojnu zaradu kupcu. Tako je bilo kod svake ponude za preuzimanje do sada.
S tim da naravno, nemora biti da je nesto procurilo. Jednostavno vecina igraca smatra da nece ponuda ici ispod 3000.
nepisano je pravilo da se ponudi 30% od fer cijene,oni da nemaju novca,ne bi išli u pripetavanje,pogotovo kad im je za vratom omv..dakle,recimo da je fer cijena prosječna cijena zadnja 3 mjeseca,tj. 2600,00×30%=3580,00..s tim da je i omv u igri,oni moraju postaviti cijenu na njihovom gornjem limitu,tj. moraju precijeniti dionicu,da bi prodavači pristali na istovarivanje..e.sad,oni su u nezgodnoj situaciji,i htjeli ili ne,morat će inu dobro precijeniti,ako misle na njoj skupljati strateške poene..pa i tedeschi je kupovao ljekarne po astronomskim cijenama,pratim po svijetu raznorazna preuzimanja,i nema dionice koja nije narasla najmanje 30% od dana objave preuzimanja..naši investitori su tromi i suspregnuti,a to na kraju plaćaju masno…uvjeren sam da će ovaj tjedan se većina kupovati preko 3000,00..samo nek dizelašima na zimi prorade klikeri…
misliš 30 % na fer cijenu…
2600 x 30 % = 3580 ???? ovo mi nije jasno
misliš 2600 + 30% ? tj. 2600 x 1,3 = 3380 kn!
a dobro ajde 200 kuna gore dole, koga briga! [lol]
Da, kolega deimos, to što pišete ima smisla, ali još nitko nije odgonetno zašto se onda AZ još prije desetak dana postavio na 2900. I neda ispod. Kada bi imali info da će prva ponuda biti 3000 skupljali bi što niže. Zašto risk-free zarada 2% kad može komotno i 5%? Pa gdje bi cijena danas bila da nije bilo "Pajde"?
Mislim da ipak nitko nema nikakvu pouzdanu informaciju oko ponude – dok se ista ne pojavi. A nitko se više ni ne pita zašto je blok postavljen na 2900, pa na 2905, pa na 2910 i sad na kraju 2920. To smo nekako prihvatili zdravo za gotovo…
Nekako mi se čini da su mirovinski (ili netko treći) htjeli poslati poruku svim potencijalnim ponuđačima: "Mi nudimo 2900, ispod toga ne ide, koliko vi nudite?"
Interesantno je da je MOL svoje dionice prebacio nedavno sa HVB skrbničkog na Unicredito skrbnički. Vrlo moguće da su to napravili jer su postigli dogovor da Unicredito a ne HVB kreditira preuzimanje. AZ fond koji masovno kupuje dionice je kao što znamo u vlasnišvu Unicredita i Allianza.
Bayerische Hypo- und Vereinsbank Aktiengesellschaft (commonly referred to as HypoVereinsbank or HVB) is the second-largest private German financial institution and is the second-largest German retail bank, with a strong presence in Bavaria. The company is based in Munich, and together with Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank and Deutsche Postbank, it belongs to the Cash Group. The spokesman for the executive board is Wolfgang Sprißler.
The other board members are: Willibald Cernko, Rolf Friedhofen, Heinz Laber, Ronald Seilheimer, Stefan Schmittmann, Matthias Sohler, Andrea Umberto Varese, and Andreas Wölfer.
On 24 November 2005, its takeover by UniCredit Group SpA was completed, after an offer of five new UniCredit shares for one Hypo- und Vereinsbank share was accepted by shareholders representing 93.93% of the company.
The banking group employs approximately 25,000 employees and operates approximately 750 subbranches and has more than 8.5 million clients. The bank’s business focuses on Germany.
Koliko vidim Unicredit je kupio HVB još 2005. Ali svako prebacivanje na druge skrbničke može biti znakovito. Primjetio sam i ja ovo još prije koji dan, ali upravo zbog činjenice da je HVB pod Unicreditom nisam htio pridavati važnost. Nešto se kuha, to je sigurno. [thumbsup]