majstore ja sam prvi da se "srebro " ne prodaje u bescijenje ali to nam je jedini spas .inače cijena o kojoj se "špekuliralo"oko 1.4 2007 je bila 3200kn,ali od onda se odigralo mnogo toga(prvi kvartal za 2008 -slijedi izvješče za drugi 2008),vlada ne rgulira cijene goriva,krenula je sirija,najavljeno povečanje cijene plina .mislim da če MOL dati ponudu prije ovog izvješča jer bi ono moglo biti dobro.
zaboravio napisati u nabrajanju krizu na globalnom tržištu kapitala. molim uvažene forumaše mišljenj o kretanju cijene dionice nakon (ako MOL)stekne više od 50%
Znaš kako kažu – novac se na burzi ne može izgubiti. Samo promjeni vlasnika.
Toliko o krizama. Novaca ima.
Prodaja Ine prilika za jačanje kune
http://www.glasistre.hr/?2e151a7f9a8001195f1d221f88280212,TS,3896,,19336,25539,241105,,
Glavni razlog zbog kojeg se središnja banka protiv inflacije bori jačanjem domaće valute jest činjenica da time uvoz postaje jeftiniji, što povećava konkurenciju na domaćem tržištu, a to onda koči daljnje podizanje cijena. Također, jačanjem domaće valute ublažava se i uvezena komponenta inflatornih pritisaka. Iako je guverner početkom godine kazao da ne bi bilo dobro da tečaj padne ispod 7,25, sezonski pritisci već su ga spustili na oko 7,22 kune za euro, a očekuje se da bi na tečaj u pravcu jačanja kune ključno mogao utjecati daljnji tijek prodaje Ine. Po zakonu se sve transakcije moraju provesti u kunama, pa će inozemni kupac (očekuje se MOL-ova ponuda), da bi kupio Inine dionice, prvo morati svoje devize konvertirati u kune.
To će naravno povećati potražnju za kunama i djelovati na jačanje domaće valute. S obzirom na to da se »ne isključuje mogućnost da kuna dodatno aprecira«, u takvom scenariju HNB će tečaj neko vrijeme naprosto prepustiti tržištu, točnije – aprecijacijskim pritiscima, ili se barem neće specijalno truditi da ih već u startu suzbije deviznim intervencijama. Što je nova donja granica tečaja, odnosno do koje će se razine aprecijacijski pritisci tolerirati, Rohatinski nije želio komentirati, uz obrazloženje da je to diskrecijsko pravo središnje banke.
nakon preuzimanja,ma kolika cijena bila,ostaje na toj razini ili lagano pada,barem 3 godine..evo kako ja računam cijenu ine..minimalna cijena ponude,i na to 30%,kad se sve promućka,ispada cca 3400,00..međutim,to neće biti zadnja,nego prva ponuda…dakle,ako ću biti objektivan,ponavljam moje razmišljanje o cijeni od 3300-3600…to bi bilo objektivno i realno..sve ispod toga je smiješno,a iznad toga je moguće,…
http://www.glasistre.hr/?2e151a7f9a8001195f1d221f88280212,TS,3896,,19336,25539,241105,,
Prodaja plive i tečaj eura…
Prodaja plive i tečaj eura…
[/quote]
Zanimljivo, i nema nekih tektonskih pomjeranja. Kao da se u nekoj magli sjećam da je tada HNB odradio neku akciju da se kunska sredstva namaknu bez pomjeranja tečaja, valjalo bi konzultirati Google.
Ali, ako je vjerovati članku iz Glasa Istre, kao da Rohatinski ovaj put priželjkuje neka pomjeranja, odn. kemija. Što će se iz svega toga izroditi, vidjećemo, ali naravno nije krucijalno bitno za dioničare Ine, ovo je više kolaterala, eventualno korisna za one koji mešetare i valutama. [wink]
Zanimljivo, i nema nekih tektonskih pomjeranja. Kao da se u nekoj magli sjećam da je tada HNB odradio neku akciju da se kunska sredstva namaknu bez pomjeranja tečaja, valjalo bi konzultirati Google.
Evo, brzo je izronilo, očigledno je HNB bio iznimno kooperativan u datom trenutku, valjda u strahu da pristigle milijarde ne ugroze sustav.
Spominjala se intervencija.
Evo, nešto na brzinu…
Kad smo kod apsolutnih cifri, 30% Ine za koje će Mol dati ponudu, pri nekoj relativno pristojnoj cijeni je nekih desetak milijardi kuna. Naravno, ako bi se OMV uključio i krenuo po neki veći dio, lako dosegnemo i dvadesetak milijardi i tek tada bi ovo preuzimanje nadmašilo ono Plivino. [thumbsup]
ponuda 2850?pa tko će im pristati na tu ponudu.kad se već u srijedu dionica može prodati za 2950,00..di vam je logika,moja logika upućuje na to da bi krajnja cijena mogla premašiti 3500..neće oni rasipati novac,a nećemo ni mi davati dionice u bescijenje..znači,načći ćemo se na pola puta..to je isto kao da ideš na ljetovanje a cijepidlačiš hoćeš li potrošiti kunu više…ako su oni spremni za preuzimanje,onda se neće stiskati,jer će im se sve uloženo relativno brzo vratiti..mislim da bi se većina složila oko 3500,00 mada ja znam dosta ljudi koji su rekli da je ne daju ispod 4000,00..raspolagati energijom je in,i tu se neće lipariti…
Nažalost mi i ne trebamo pristati, jer ako država proda ili zamjeni svoj dio po toj cijeni Mol će tada imati cca 44%, mali će ipak prodavati, a i mnogi veliki igrači će možda prodati po ovoj cijeni tako da će vjerojatno skupiti 51%.
i onda imamo THE END.
dovoljno je da država pristane, a da se omw ne uključi.
Poslije toga na cijenu dionice INE će utjecati jedino:
– rezultati poslovanja (fundamenti)
– iznos dividende
– corbex
Imam inu koju sam kupovao na IPO-u. I osobno sumnjam da će se ovako zbiti pa vjerujem da će priča o INI imati sretniji završetak od ponude na 2850 kn .