INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

osim gazde 🙂

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Ako ikome što znači uopće taj podatak…

Znači, znači… hvala ti na analizi bitnih detalja.

Znači da, s obzirom na pristojne količine koje kupuju, naši mirovinski procjenjuju da im se ulaz na 2900 i sitno isplati. Podsjetimo se, naše mirovine ovise o njihovim potezima/ulaganjima! A svi smo svjedoci da se dionica nabavlja po toj cijeni. Znači ili će INA na kraju (i možda kroz neko vrijeme) vrijediti više ili nam naši mirovinski upropaštavaju mirovinu naočigled. Svatko može prosuditi za sebe što je od toga vjerojatnije, bitno je da zapamtimo ovaj detalj, jer nikako nije nebitan.

Pozivam sve sklone konstruktivnoj diskusiji da pokušaju srušiti ovu tezu, iskreno. Ako imam rupu u razmišljanju – želim to znati na vrijeme.
[/quote]

Kad bi na kraju ispalo da su mirovinski fondovi preplatili INA-u ( npr. prihvati se niža ponuda MOL-a) bez obzira na moguću buduću vrijednost dionice to bi tako odjeknulo u medijima da bi realno gledajući i pad vlade mogao biti epilog cijele priče. Jer možete vi tumačiti poslije koliko hoćete da će ta dionica rasti s vremenom kad će obićnom puku u ušima samo ostati samo to da su njihovi mirovinski fondovi poslovali s minusom radi odluke vlade da proda INA-u ispod cijene po kojoj su s njihovim mirovinama fondovi kupovali.
Ma šta mislili o našem premijeru složit će te se da nije naivan, nepismen ili lud pogotovo nakon izvanredno odrađenog IPO-a HT-a prije izbora baš kad su iz oporbe najavili uvođenje poreza na kapitalnu dobit. Tad sam već bio siguran da je moj glas oporbi uzaludan.
Hoću reći preozbiljna stvar je ovaki jaki ulaz obaveznih mirovinskih fondova u kojem je većina građana. Nit su oni ušli bez nekih garancija niti si vlast može dopustiti da uđu u bilo kakav trgovinski minus, makar i kratkotrajni, radi njih.
Bili kakvi bili Sanader i ekipa stolice znaju čuvati (ako ništa drugo to im se mora priznati) zato nimalo ne dvojim da će INA ići čak osjetno iznad 2900.
Da ne postoji ovako javni uvid tko kupuje iz dana u dan i da to nije dostupno svakom novinaru još bi i bilo mjesta drugim špekulacijama ovako mislim da ne.
Eto valjda je bio dovljno konstruktivno za diskusiju.
Nadam se da će se još netko pridružiti…

Čak i da mirovinci kupuju za nekoga kao što to ovdje neki sugeriraju, dali pravno postoji neka rupa po kojoj je to moguće neznam ali to ništa ne mijenja na stvari niti na percepciji u javnosti. I dalje bi zvučalo jako loše da netko s našim mirovinama preplaćuje neku dionicu odnosno da je vlada prodaje ispod te cijene koju smo mi preko naših mirovina platili.
Tko bi ljudima mogao objasniti da su mirovinci kupovali za nekoga (ako), da će dionica sigurno rasti, bla, bla, bla. Polančec, Šuker i Sanader zajedno nebi raju ubijedili da je to dobar posao ni da se na dnevniku pojavljuju svaki dan do novih izbora.
Ups, pa lokalni izbori su već ove godine [lol]
Ak’ ovo dobro odrade mogli bi imati puno gradonačelnika i župana iz HDZ-a.
Dvojako se osjećam po ovom pitanju, nisam glasač HDZ-a, a imam dionice INA-e [lol]
Nek’ me probaju kupiti nisam skup cca 4000 kn po dionici [lol] [lol]

Ti misliš da INA ne vrijedi 2900 kn? Možda fundamentalno u ovom trenutku i ne vrijedi, ali za godinu-dvije vrijediti će toliko bez obzira na eventualno preuzimanje.

U svakom slučaju, ulaganje u INU po cijeni od 2900 sigurno je dugoročno (pa i kratkoročno) isplativije nego ulaganje u npr. Belišće, Rivijeru Poreć, Isatraturist i sl.

Mirovionci na INI sigurno neće izgubiti pa se za svoje mirovine, barem u ovom slučaju, ne treba bojati.

A nije neki sex danas platit 2.900 ono sto ce tolko vrijedit za 2 godine… Anyway, MOL mora dati i neku premiju za vecinski paket, a bogami nemoze ispod pondera ici u ponudi. Ako je pajdo skupio dosta dionica po cijeni manjoj od 2.900 do sada, onda mu se isplati tu sakupljat po 2.900 i nakraju natjerat ponder na 2.900. Tu nemre popusit. Jedino da ga netko veci poklopi, ali zasto bi?

[/quote]
AZ mirovinac je u 3,4,5, mjesecu pokupio preko 100 000 komada po prosjeku cca 2200 kn a da nespominjem cijenu onih 60 000 koju je pokupio na IPO-u i u prvim tjednima trgovanja. Tu je jasna računica.

Ti misliš da INA ne vrijedi 2900 kn? Možda fundamentalno u ovom trenutku i ne vrijedi, ali za godinu-dvije vrijediti će toliko bez obzira na eventualno preuzimanje.

U svakom slučaju, ulaganje u INU po cijeni od 2900 sigurno je dugoročno (pa i kratkoročno) isplativije nego ulaganje u npr. Belišće, Rivijeru Poreć, Isatraturist i sl.

Mirovionci na INI sigurno neće izgubiti pa se za svoje mirovine, barem u ovom slučaju, ne treba bojati.

A nije neki sex danas platit 2.900 ono sto ce tolko vrijedit za 2 godine… Anyway, MOL mora dati i neku premiju za vecinski paket, a bogami nemoze ispod pondera ici u ponudi. Ako je pajdo skupio dosta dionica po cijeni manjoj od 2.900 do sada, onda mu se isplati tu sakupljat po 2.900 i nakraju natjerat ponder na 2.900. Tu nemre popusit. Jedino da ga netko veci poklopi, ali zasto bi?

[/quote]
AZ mirovinac je u 3,4,5, mjesecu pokupio preko 100 000 komada po prosjeku cca 2200 kn a da nespominjem cijenu onih 60 000 koju je pokupio na IPO-u i u prvim tjednima trgovanja. Tu je jasna računica.
[/quote]

Misliš da bi itko zbrajao prosjek poslije vijesti u dnevniku "mirovinci kupovali po 2900, vlada prodala po (npr.) 2800 ?!!

Naravno da mislim da vrijedi, da ne mislim tako već bih prodao i ne bih se više javljao na temi.

Ja samo postavljam tezu i potičem diskusiju da vidim što širi auditorij misli o toj postavci.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Do sada smo, na temelju amaterskog iščitavanja zakona o preuzimanju dioničkih društava, utvrdili da trenutna trgovina ne ulazi u prosjek koji će odrediti minimalnu cijenu u ponudi za preuzimanje. Nadam se da pod ponder misliš na taj detalj. Nažalost nismo imali pomoć sturčne osobe, pravnika po struci, da bi bili sigurni u to, ali prilično je izvjesno da je to tako.

Na tragu tih zaključaka, nema razloga za dizanje prosjeka u ovom trenutku. Onaj tko sada kupuje, a to su velikim dijelom naši mirovinski, opravdanje za kupovinu ima samo i isključivo ako očekuje dobit u budućnosti.

Također, po meni nikakva "branjenja" cijene u ovom trenutku nemaju smisla, ako netko misli drukčije neka obrazloži zašto bi netko uložio puste milijune kuna u "branjenje" neke tamo dionice?

Mislim da je to još jedna teza vrijedna diskusije.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Također, po meni nikakva "branjenja" cijene u ovom trenutku nemaju smisla, ako netko misli drukčije neka obrazloži zašto bi netko uložio puste milijune kuna u "branjenje" neke tamo dionice?

Ova dionica je od nacionalnog (ma kako to izlizano zvučalo) interesa iz više aspekata (da sad ne razglabam, dovoljan je i velik interes javnosti sam za sebe) kao što je to svojevremeno bio HT (koji je genijalno iskorišten u dobivanje već (po svim medijima) izgubljenih izbora.
Istina je da ova cijena ne ulazi u prosjek čiji minimum MOL može ponuditi ali ga vlada ne mora ni prihvatiti pogotovo ako ima argumente, a dovoljno jak je i sadašnja cijena koja će se očigledno održati do kad bude potrebno, a možda i rasti.
I MOL-u je sada jasno da nema smisla ispod ići jer da vlada pod pritiskom javnosti to jednostavno ne može prihvatiti u ovim novim cijenovnim činjenicama poznatim svima (2900kn).
Ja osobno bih istu igru igrao bar do sada, a dalje nadam se da me neće neugodno iznenaditi, kod IPO HT-a nisu.
Ponovilo se bar…

Do sada smo, na temelju amaterskog iščitavanja zakona o preuzimanju dioničkih društava, utvrdili da trenutna trgovina ne ulazi u prosjek koji će odrediti minimalnu cijenu u ponudi za preuzimanje. Nadam se da pod ponder misliš na taj detalj. Nažalost nismo imali pomoć sturčne osobe, pravnika po struci, da bi bili sigurni u to, ali prilično je izvjesno da je to tako.

Na tragu tih zaključaka, nema razloga za dizanje prosjeka u ovom trenutku. Onaj tko sada kupuje, a to su velikim dijelom naši mirovinski, opravdanje za kupovinu ima samo i isključivo ako očekuje dobit u budućnosti.

[/quote]
Mozda to neki percipiraju kao obranu no kako opisati fenomen kada namjerno ne daš da cijena padne? Da neme Pajde, budimo realni, INA bi već bila ispod 2700. Kad je prvi dan pada (dan prije Pajde) krenula i završila na noko 2800 i sića (i tome je predhodio kraj lock-upa za zaposlenike) mogla je INA i još dubje zaroniti po našem plitkom i paničnom tržištu. No, kako i sam kažeš, nema ovdje govora ni o dizanju prosjeka (to bi se eventualno odrazilo na ponudu OMV-a ili Lukoila ako sam dobro čitao postove prije dan-dva), no ovdje je riječ o stvaranju psihološke barijere. Naravno da bi bio skandal da INA bude prodana ispod 2905. Po meni nema teorije iz razloga što će mo pojest sve koga budemo smatrali odgovornima. Govorimo o mirovinskim fondovima, naše sigurnosti za stare dane. Kad percipiraš da te netko prevario sa nečim toliko delikatnim, možeš biti siguran da do "stolca" više nečeš doći… Ali INA neće ici ni po 2905 jer se nije ništa zaradilo, a toliki rizik je preuzet (i ponovo od koga? naših novaca za stare dane) računaj minimalno + 10% zarade… Sve više od toga je dobrodošlo zar ne….Ukoliko se počnu nadbidavat naftni divovi (najbolji mogući scenario) možda bi mogli i više… [pray]

Ja nemam Inu ( nažalost nisam kupio, a sad mi je to pre mala premija u odnosu na druge dionice ) ali sam uvjeren da ispod 3300kn neće ici javna ponuda.Možda ona bude oko 3000 kn ali tu ide još premija.Sanader i Co jako dobro znaju nagovoriti potrebne sugovornike u ono što je dobro za državu ( primaj sastavljanja Vlade je najbolji primjer-Pupovac,Friščić…) a Molu ili OMW ta cijena sigurno nije previsoka jer oni znaju koliko to zaista vrijedi.A mi možemo samo nagađati.
Meni je samobitnoda se stoprije to sve rasproda te da se oslobodi lova za ostale dionice i da dode do oporavka naseg tržišta.Jer to nije samo nama malim ulagačima bitno,već fondovima,OIF,političarima…Ove godine se je ništa ili pre malo zaradilo a to njima ne odgovara.

Ja svoje dionice INA-e ne mislim prodati tako skoro. OK, bilo bi super uhvatiti još koji val optimizma, ali mislim da će INA svoju pravu vrijednost pokazati upravo onda kad se prestanu spominjati razni Sanaderi, Polončeci, Linići, Šternovi, parlamentarni izbori, lokalni izbori, koalicije, raspadi koalicije, što će narod reći itd. itd… Čekam da INA-u preuzme kapital. MOL, OMV, LUKOIL, GAZPROM, bogati sin šeika kojemu je tata kupio INA-u da se igra… Bilo tko. Da se počnu oko INA-e spominjati pojmovi kao što su: modernizacija, ekspanzija, nova nalazišta, nove tehnologije, otkazi viškova, nemogućnost države da kontrolira cijenu goriva, plina i sve ostale "lijepe stvari" koje će nastupiti kad se proda INA!
Jednom riječju kad postane KOMPANIJA u pravom smislu te riječi, a ne poligon za zadovoljenje plitkih želja širokih masa – naroda!

Dobro bi bilo, a u USA je obavezno, uz novce dati i svojevrsni "Plan spajanja". S Plivom se to propustilo učiniti pa je za pola godine u Barr odlepršao američki dio Plive. A to je u tom trenutku bio najbrže rastući i najprofitabilniji dio. Sad se ista sudbina sprema i Europskom dijelu Plive kojega će progutati Teva. Ono što je managment Barra u svojoj ponudi dostavio Hanfi i dioničarima Plive je izgleda samo crno slovo na papiru, bez ikakve težine. Dakle tko god preuzeo INU treba dostaviti i Plan da bi preostali dioničari imali čistu situaciju.

New Report

Close