INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Hrvatska država kontrolira 44,9% dionica Ine što se do ulaska u EU mora svesti na 25% plus jednu dionicu. Iz SSSH pozivaju na oprez

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u ponedjeljak su oštro osudili moguću zamjenu dionica Ine i Mola kojom bi mađarska naftna kompanija povećala svoj udio u Ini, a zauzvrat bi hrvatska Vlada dobila određeni broj dionica Mola.

Iako se sve transakcije moraju provesti slobodnom trgovinom na tržištu kapitala iz SSSH ističu da je cijela transakcija zapravo rezultat političkog dogovora dvojice premijera, Ferenca Gyurcsanya i Ive Sanadera, od kojih ‘jedan dobro zna obraniti interese svoje zemlje u naftnoj kompaniji, dok drugi te interese daje za političku podršku’, ističu iz Sindikata.

Po njima, dogovor je protivan i Zakonu o privatizaciji Ine, pri čemu navode kako nema valjana razloga za daljnju prodaju Ine u ovome trenutku niti za razmjenu dionica.

«Ocjenjujemo pametnijim potez o hitnoj modernizaciji rafinerija do ulaska u EU, koju Mol do sada uspješno koči. Dakle, modernizirati rafinerije i povećati cijenu Ine, a ne darovati veliku vrijednost za kratkoročne političke ciljeve», ističe se u priopćenju.

«SSSH zahtijeva da se sindikati uključe u privatizacijski proces Ine i da se žurno izradi Nacionalni akcijski plan razvoja energetskog sektora, koji će onemogućiti «blic» rasprodaju tog sektora i stvoriti uvjete za razvoj energetike na transparentan način za sve predstavnike društva, odnosno socijalne partnere na nacionalnoj razini», naglašava Ana Knežević, predsjednica SSSH.

SSSH izražava bojazan da i ova „zamjena dionica“, kao i svaki drugi ishitreni model privatizacije, nije u funkciji dugoročnog promišljenog upravljanja Inom i zahtijeva da se u nastavku njezine privatizacije poštuju dva načela: Zakon o privatizaciji INA-e, na način da se zaštite svi zaposleni i dioničari, te da se Ina transformira na transparentan način, sukladno nacionalnim interesima.

U Sindikatu smatraju neophodnim postizanje javnog konsenzusa oko daljnjeg tijeka privatizacije Ine, te što i kako dalje privatizirati.

«Poučeni negativnim iskustvom iz pretvorbe i privatizacije u devedesetim godinama prošloga stoljeća, SSSH smatra kako na početku treba postići konsenzus o tome treba li se uopće privatizirati ostatak državne imovine. Od 2600 poduzeća koja su se privatizirala po postojećem Zakonu o pretvorbi i privatizaciji, 1600 je državna revizija proglasila nezakonitima!»

Svjesni okolnosti proizvodnje i kretanja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu SSSH još jednom naglašava da se i Hrvatska mora uključiti u globalno traženje rješenja za energetsku krizu. Ovakav nezapamćeni rast cijena fosilnih goriva je i društveno i gospodarsko upozorenje kako se postaviti u nastavku razvoja energetskog sektora.
Država ovdje mora prethoditi i strateški se postaviti u pogledu investicija i cjenovnih politika, jer se radi o dobru za koje potrošači ne mogu odlučiti da ga ne koriste i gdje se zbog monopolske prirode javlja veliki interes privatnih investitora za profit ovog sektora, zaključuje se u priopćenju.

Narode, moram vam reći da mi taj SSSH nije baš neka "plemenita" organizacija (ima i tu puno trgovaca i poturica), ALI mislim da su što se INE tiče potpuno u pravu – OSNAŽITI, MODERNIZIRATI i tek onda PRODATI. Inače, neka mi netko kaže što je taj MOL kao "strateški partner" u ovih 5 godina od kako ima vlasnički udio od 25% napravio dobra za INU?
A oni naši kvislinzi što su neki dan gostovali u FOKUSU (osim gospodina koji je predstavljao male ulagače – njemu svaka čast) neka pokupe svoje prnje i provizije koje su dobili za "lobiranje" i neka O D L A Z E ! ! ! A dionice na javnu ponudu bez ikakvih limita i tajni! Kakav MOL, kakve budalaštine! Tko plati neka organizira managment, upravu i sve ostalo što svaka kompanija već mora imati i neka ljudi koji tamo sjede odgovaraju dioničarima. I kad zajebu da ih se smjeni, a ne o

15.7.2008. top 10(promjene u odnosu na 14.7.):
1. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 4.483.552 44,84 Osnovni račun
2. ZAGREBAČKA BANKA D.D./HVB BANK HUNGARY ZRT, HUNGARY ZA RAČUN MOL ZRT, HUNGARY 2.500.001 25,00 Skrb. račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 700.000 7,00 Skrb. račun
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 255.942 2,56 Skrb. račun
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D./CITIBANK N.A. 92.982 0,93 Skrb. račun – 23128
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 73.086 0,73 Skrb. račun + 2689
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 50.189 0,50 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 32.035 0,32 Skrb. račun
9. PBZ D.D. 30.673 0,31 Osnovni račun novi u top 10 kupio preko 3500
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 27.287 0,27 Skrb. račun + 261
Ukupno: 82,46

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila

MOL i OMV mogli bi s Inom izigrati Vladu

http://www.vecernji.hr/home/manager/3127048/index.do

Imam osječaj da nas uče kapitalizmu, otet če nam i ovo malo vrijedno što nam je ostalo, sami smo si krivi kad neznamo čuvati ono što je naše

Hvala svima na linkovima, našao sam u njima što sam tražio.
Samo oprostite mi na lapsuzu napisao sam MOL kontekstu austrijske burze, mislio sam naravno na OMW, pa ako netko i taj link sa njihove burze ima hvala VELIKA!
Ako ga ja prije nađem izvjesim ga sutra…
Još jednom hvala Kumara i Rooster i laka noć [thumbsup]

majko mila, nisma vjerovo d aću ikad branit hdz….al šta ste sad odjednom svi navalili, pa ništa još nije odigrano a kamoli gotovo….al ond akad sjebu nemojte to zaboravit il se prodat za porez na kapitalnu dobit!

Dragi kolega svaka Vam čast , ali ili ste naivan ili glup, pa zar vVam nije jasno da vlada zajedno sa HANFOM u ovom trenutku omogučava MOL-u manipuliranje tržištem kako bi se zaustavio trend rasta cijene i kako bJeli to jasno, ako nije stojim na rsapolaganju.
Pozdrav.

OMV [embarass]

5. ZAGREBAČKA BANKA D.D./CITIBANK N.A. 92.982 0,93 Skrb. račun – 23128

ekipa prodala u četvrtak i petak 69 miliona za cca 3000 kn po komodu.
znači tu se uštopalo [huh]

evo sad sam provjerio da su dan prije pogurali rast sa cca 5 miliona kuna.

evo sad sam provjerio da su dan prije pogurali rast sa cca 5 miliona kuna.

Da li je moguće da su navukli cifru na 3000 kn i sad iskrcavaju? Jako sumnjivo…
A tko to kupuje? ? ? To je ipak cifra. Mali dioničari su masakrirani zadnjih pola godine. Ne vjerujem da narod dokupljuje. Mirovinski se krcaju isto lagano. Hm, 23000 komada iskrcati u jedan dan – to je nekih 10 mil EURA!!!

Ili ih je ludi Rus opet sredio: http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Levin

Šala, šala…
Da li pravilo o prosjeku cijene 3 mjeseca ide do namjere za ponudu preuzimanja (to je ovo što je MOL dao) ili od datuma objave cijene? Razumijete pitanje? [lol]

majko mila, nisma vjerovo d aću ikad branit hdz….al šta ste sad odjednom svi navalili, pa ništa još nije odigrano a kamoli gotovo….al ond akad sjebu nemojte to zaboravit il se prodat za porez na kapitalnu dobit!

KADA skužimo da je ODIGRANO – BITI ĆE KASNO!!!!!! [bye]

‘Ne dajte dionice ispod 4000 kn’

http://www.jutarnji.hr/novac/bizzbuzz/clanak/art-2008,7,16,ina_preuzimanje,126709.jl

14.04.2008.

Austrija priprema konkurentsku ponudu za INU:
http://www.vecernji.hr/home/manager/3127048/index.do

New Report

Close