INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mile1984, 13.07.2008. u 19:06
Ukoliko Fond odobri prodaju svih 7 posto dionica Ine, prema sadašnjoj vrijednosti dionice raspolagat će gotovinom u iznosu od preko 2 milijarde kuna koje bi se tada mogle sliti na Zagrebačku burzu.

Vaš link
To znači da imaju kupca za 700 000 dionica za oko 3000 kuna po dionici. Ne znam koja je vijest bolja da će prodati dionice ine po 3000 ili da će se na burzu sliti 2 milijarde kuna.
Idemo mi na 4000 bodova za 2 dana ako se ovo dogodi.

rooster, 13.07.2008. u 19:24
Ukoliko Fond odobri prodaju svih 7 posto dionica Ine, prema sadašnjoj vrijednosti dionice raspolagat će gotovinom u iznosu od preko 2 milijarde kuna koje bi se tada mogle sliti na Zagrebačku burzu.

Vaš link
To znači da imaju kupca za 700 000 dionica za oko 3000 kuna po dionici. Ne znam koja je vijest bolja da će prodati dionice ine po 3000 ili da će se na burzu sliti 2 milijarde kuna.
Idemo mi na 4000 bodova za 2 dana ako se ovo dogodi.
[/quote]

Ne, to ne znači ništa. Prvo, i sami su rekli prema sadašnjoj vrijednosti dionice, što znači da oni pojma nemaju koja je cijena, pa uzimaju cijenu na burzi kao okvirnu. Ti si to automatski uzeo kao 3000 kn, i dalje se igramo pokvarenog telefona. Ajmo nemojmo…

Drugo, ta vijest je prenesena iz Večernjeg lista, treba obratiti malo više pažnje na ono što oni pišu iz razloga što je vlasnik VL-a Styria, austrijska tvrtka jednako kao što je i OMV austrijska tvrtka. Drugim riječima, mogli bi nam uvaliti vijest koja će biti u isključivom interesu OMV-a, a mi se opeći na nju. Ne kažem da su dosada išta loše napisali, ali opreza nikad dosta…

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Nafta nikad nije bila skuplja. Ima je sve manje. Biti ce sve skuplja. INA ide na prodaju. Gdje je tu logika? Da li se uopce itko pobunio protiv prodaje?

Nešto od toga drži, a nešto i ne. Saudijska Arabija je prije tjedan dva izjavila da nafte ima više nego dovoljno, čak toliko da nema potrebe za povećanjem proizvodnje, jer da oni čak ni ne mogu sve prodati što proizvedu, ali na sadašnju visoku cijenu utječu špekulacije oko sukoba Izraela i Irana.

bilo bi interesantno da je u pondjeljak kod nas burza zatvorena pa da vidimo sta ce u londonu bit, oce gore il dole..

al djabe nam pretpostavke, vidjet cemo sve u pon..

Mislim da ćemo na početku otvaranja burze imati još pad INE, a u roku sat do dva odbijanac na gore. Ako bi se prve transakcije i napravile po cijeni petkove zadnje cijene, to će već biti otvaranje za -3,87% manje od prosječne cijene u petak. Nakon toga slijedi možda još mali pad, a onda odbijanac na gore. Naravno može biti i čisto drugačije od ovog, ali eto slične situacije iz prošlosti su većinom tako završavale.

Jurčić: Četvrtina Ine je tada vrijedila 200 do 250 milijuna dolara, ali to je bila statička knjigovodstvena vrijednost, kaže Jurčić, koji je tada išao s drukčijom politikom prodaje. Njegova prva osnova za pregovore bila je umjesto knjigovodstvene vrijednosti istaknuti veću vrijednost koja ona predstavlja u Molovoj strategiji, a potom postaviti pitanje oportunitetnog gubitka, odnosno upitati Mol koliko će izgubiti ako ne uđu u Inu. "Na taj način prodali smo taj udjel za 505 milijuna dolara"

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=8baf567e-3963-4e04-8943-d65a7d4dcf0d

To bi značilo da je četvrtina Ine tada prodana pri P/B pokazatelju u rasponu između 2.02 i 2.525.

Ukoliko bi sada išla prodaja/razmjena pri tom istom rasponu, a uz trenutnu knjigovodstvenu vrijednost dionice od 1410 kn, cijena bi se trebala kretati u rasponu od 2848 kn do 3560 kn. Aritmetička sredina tih dviju vrijednosti je 3204 kn.

Matematički točno, ali ne treba zaboraviti da je INA prije 5 godina bila gubitaš, da je imala veliki višak zaposlenika, zastarjele rafinerije i mnogo drugih probleme.
U međuvremenu INA je postala (visoko) profitabilo poduzeće, otvorila je nove bušotine nafte i plina, postala suvlasnikom u LNG projektu i Energopetrolu, modernizacija rafinerija je u završnoj fazi, obnovila je i otvorila nove benzinske postaje i da ne nabrajam dalje.
Drugim riječima, INA danas fundamentalno vrijedi puno puno više nego prije 5 godina. I to se mora masno naplatiti. Bez obzira tko bio potencijalni kupac.

..i dolar je bio viši.. [smiley]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

Matematički točno, ali ne treba zaboraviti da je INA prije 5 godina bila gubitaš, da je imala veliki višak zaposlenika, zastarjele rafinerije i mnogo drugih probleme.
U međuvremenu INA je postala (visoko) profitabilo poduzeće, otvorila je nove bušotine nafte i plina, postala suvlasnikom u LNG projektu i Energopetrolu, modernizacija rafinerija je u završnoj fazi, obnovila je i otvorila nove benzinske postaje i da ne nabrajam dalje.
Drugim riječima, INA danas fundamentalno vrijedi puno puno više nego prije 5 godina. I to se mora masno naplatiti. Bez obzira tko bio potencijalni kupac.

Kao dioničar Ine, sve što mogu reći je, pozlatile ti se ove riječi. [lol]

To bi značilo da je četvrtina Ine tada prodana pri P/B pokazatelju u rasponu između 2.02 i 2.525.
Ukoliko bi sada išla prodaja/razmjena pri tom istom rasponu, a uz trenutnu knjigovodstvenu vrijednost dionice od 1410 kn, cijena bi se trebala kretati u rasponu od 2848 kn do 3560 kn. Aritmetička sredina tih dviju vrijednosti je 3204 kn.

To ti je dobra usporedba. No danas je situacija s naftom bitno drukčija, zarade rastu, naftne tvrtke imaju dobru perspektivu, jedna od rijetkih industrija s dobrim izgledima u ovoj recesiji. S druge pak strane u recesiji su i cjene preuzimanja manje.
Pitanje je tad Jurčić dobro postavio, a vrijedi i sad: što Mol gubi ako izgubi Inu? Rekao bih da ako Mol izgubi Inu da će se u tom slućaju mnogo teže obraniti od Omv-og preuzimanja, gotovo da u tome, u nekom srednjeročnom razdoblju, ne bi ni uspio.
Ako, pak Omv ne uspije s Inom, tad će Molu biti mnogo lakše u obrani od Omv-a. U toj "sagi" Mol-Omv došlo je do točke prekretnice. I zato će borba biti oštra i svim sredstvima. Ta mi je solucija ipak najrealnija i nastavak je dosadašnjeg trenda.
Zato mi se čini da će, ukoliko jedna od strana uvidi da će izgubiti bitku, učiniti sve da maksimalno oteža drugoj strani preuzimanje. To je obično u takovim situacijama nabijanje cijene u kontraponudama.
Dobra situacija za nas male dioničare.

Što bi se još moglo dogoditi?
Jedino ako, Mol, budući da ne može dugo pratiti takovo natjecanje jer je financijski slabiji, brzo ne odustane, ili eventualno, ako Omv odluči da ne želi preplatiti akviziciju iznad određene cijene pa digne ruke. No nijedna od ove dvije varijante mi nisu baš vjerojatne.
Druga solucija, meni nekako razumnija, da dioničari ipak pritisnu upravu Mola na neki oblik spajanja s Omv-om i tako zajedno preuzmu Inu. I ta mi je solucija malo vjerojatna, jer uprava Mola dosad nije popustila niti milimetra.
Također i strateško partnerstvo s 25+1 Mola tu ne bi trebala biti neka bitna prednost, ili prepreka za Omv da ne sudjeluje u daljnjoj privatizaciji, ili pak uvjetovanje Vlade da ne dopusti natjecanje i odbije bolje ponuđače.

Premija za preuzimanje od 3200 kuna po dionici je preniska, ali moguća donja granica, u slućaju nepovoljnih okolnosti za male dioničare.
[wink]

A zamisli situaciju da bude otvoren javni natjecaj za INU pa se kolju za cjenu i to sve pokupi Omv pa dadnu javnu ponudu na cc 4000 kuna pa im gospoda iz Mol-a uvali i svoj dijo hahahahaha

A zamisli situaciju da bude otvoren javni natjecaj za INU pa se kolju za cjenu i to sve pokupi Omv pa dadnu javnu ponudu na cc 4000 kuna pa im gospoda iz Mol-a uvali i svoj dijo hahahahaha

U to bi bilo zahe..ano,[lol]
no tako je i Actavis navukao Barr, pa Bar još nije zažalio.

Premija za preuzimanje od 3200 kuna po dionici je preniska, ali moguća donja granica, u slućaju nepovoljnih okolnosti za male dioničare.
[wink]

Slažem se i jednako to gledam. Prema svim računicama koje sam dosada izveo, a većinu njih i prezentirao ovdje na temi, fair cijena za preuzimanje je negdje u 3200 – 3900 rangu. Najbolje što sam mogao procijeniti na osnovu dosadašnjih spoznaja i vlastitih sposobnosti. Bojim se da to niukom slučaju nije dovoljno dobro ni precizno, ali za mene osobno čini veliku razliku, jer volim svoja razmišljanja i stremljenja potkrijepiti i nekim brojkama. Uostalom, da sam dionicu cijenio niže, već danas je više ne bih posjedovao, jer bi u tom slučaju petak bio idealan za izlaz (cijena je išla do max 3199 kn prije nego je krenula padati, što je isto zanimljiv podatak).

U to bi bilo zahe..ano,[lol]
no tako je i Actavis navukao Barr, pa Bar još nije zažalio.
[/quote]

zazalio je, itekako je zazalio..hehehehehe [lol]
svaka čast Brko!dobro ga je uvalio tim bahatim Amerima! [thumbsup]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

New Report

Close