Nakon što dobije udio u MOL-u INI se otvaraju vrata tržišta naftnih derivata Srednje Europe, a to je ono što je najvažnije po mom mišljenju. Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Rumunjska plus HR i BiH. Odakle derivati? Nešto iz vlastitih rafinerija, a dobar dio se može dobaviti s Bliskog Istoka. Dakle ne crude oil nego gotovi derivati iz arapskih rafinerija. To bi bio biznis stoljeća. INA svoju naftu u arapskim državama i Siriji i Iranu može rafinirati u tim državama i onda transportirati u Europu. Da ne spominjem plin koji će obilježiti 21 stoljeće kao jeftino i čistije gorivo. Udio u LNG terminalu i plin koji će dopremati na tržište su neprocjenjivi.
Valja se strpiti još malo pa čak početi razmišljati da li u opće prodavati odmah ili držati dalje.
Slučajno ili namjerno si zaboravio opciju kupovati odmah, kad već nabrajaš?
Također, u predtrgovanju se najčešće vide samo strašila koja najčešće nemaju veze sa trgovanjem poslije. Ali slažem se da će sutra biti zabavno. [lol]
[/quote]
Ni sam mislio na prodaju prvi dan nego da li prodati pri eventualnom preuzimanju, a o kupnji ne razmišljam. Kupio ovaj tjedan jednu krajnje špekulativnu ostalo mi još za more da ne gledam tu muku.
Sada Drivi zvone telefoni ….. zove Beč, Moskva, Budimpesta i viču …nama si se obećao ….
Ovo ce biti principjelno ko ZERP
Još ćemo se naslušati priča o daljnjoj privatizaciji INE
Slučajno ili namjerno si zaboravio opciju kupovati odmah, kad već nabrajaš?
Također, u predtrgovanju se najčešće vide samo strašila koja najčešće nemaju veze sa trgovanjem poslije. Ali slažem se da će sutra biti zabavno. [lol]
[/quote]
Ni sam mislio na prodaju prvi dan nego da li prodati pri eventualnom preuzimanju, a o kupnji ne razmišljam. Kupio ovaj tjedan jednu krajnje špekulativnu ostalo mi još za more da ne gledam tu muku.
[/quote]
OK, onda isprika, krivo sam te protumačio.
U kontekstu mogućeg preuzimanja i neke cijene pri njemu, ja već jako dugo maštam o preuzimanju u kojem će biti ponuđena neprihvatljiva cijena. Veselim se činjenici da sam itekako spreman odbiti takvo preuzimanje (meni ostaju dionice, preuzimatelju figa) i potiho se nadam jednom takvom scenariju gdje će i većina dioničara jednako reagirati (i zaštititi svoje ulaganje od neobzirnog predatora). Pa ako će se ovakvo što odigrati i u 2020, ja ću biti sretan jer je maštarija kad tad doživjela potvrdu u stvarnosti i ja sam doživio svoj san.
Samo moram upozoriti da je danas u ovom okružju i na ovoj dionici ovo ipak malo vjerojatno da ću ispuniti sanju (vjerojatnost da će doći do čistog preuzimanja x vjerojatnost da će biti ponuđena preniska cijena x vjerojatnost da će većina dioničara hrabro stati iza svoje investicije), ali ipak sam po prvi put javno podijelio ovakva svoja razmišljanja i stremljenja. Ovakav scenario bi svakako bila dobra priča za klince i unuke. [smiley]
Smatram da se ne može dovoljno puta ponoviti da kupnjom dionica postajemo suvlasnici neke tvrke i da ne možemo pretjerati s naglašavanjem da samo mi suvlasnici odlučujemo kada i pod kojim uvjetima smo spremni predati naš udio nekom drugom. Osnove ulaganja…
Slažem se. Pitanja su odlična! Konačno članak koji postavlja svu silu otvorenih pitanja, a ne špekulira s nepoznatim činjenicama (izuzev početne teze "ako bi se mijenjalo" za podizanje atmosfere :)).
Kaže Ljubo Jurčić [lol] u Dnevniku kako bi INA na burzi išla po 3600 najmanje.Sanader se počeo vadit iz kaše koju je sam zakuvao,kaže ima i drugih mogućnosti.Udruga malih dioničara spremna na tužbu sudu,baš će bit zanimljivo sutra.Zna li se,ko se nakrca INE najviše protekla dva tjedna?
Ljudi moji predsjednik udruge malih dioničara INE se zove Mirko Ferković. Bio čovjek sad na dnevniku i kaže da to nebu samo tako prošlo. Valja nam se organizirati da nas ne izvozaju opet ko na izborima. Sada je naša stranka samo jedna :INA! Naše pare u naš džep i živio kapitalizam. Ne bu nam valjda Friščić i Đurđa krojili kućni budžet.
Kaže Ljubo Jurčić [lol] u Dnevniku kako bi INA na burzi išla po 3600 najmanje.Sanader se počeo vadit iz kaše koju je sam zakuvao,kaže ima i drugih mogućnosti.Udruga malih dioničara spremna na tužbu sudu,baš će bit zanimljivo sutra.Zna li se,ko se nakrca INE najviše protekla dva tjedna?
Baš si našao facu koju ćeš citirati. Sjeti se samo izjava prije izbora.
Glede Večernjaka ja sam sit njihovih analiza, pitanja i zaključaka. Sjetite se samo Plive, koliko su love popušili ulagači prodajući Plivine dionice prije konačne ponude. Samo tada je pisala Snješka a sada Gojko.
Sam veli da su dosadašnje analize cijene Inine dionice nestručne i špekulativne, a ne nudi argumente, nego nastavlja s nizom špekulacija.
Da se malo pozabavi Inom znao bi da MOL s 25%+1 dionicom ima puno veća prava od veličine udjela i da ovo ništa ne mijenja.
I tko bi to ušao u INU, ako MOL ima prava nesrazmjerna veličini udjela.!!! I da netko želi ući kako bi se taj slučaj rješavao.
Dr Ivo je dobro odradio Plivu, odraditi će i Inu, u to budite sigurni.
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2008/07/06/0039006.html
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,7,6,,125673.jl
Sanader izjavio:
Podržavam ideju o zamjeni dionica Ine i MOL-a, ali to nije konačno. Još ćemo vidjeti što bi značila i daljnja prodaja Ine – rekao je premijer u Beču gdje sudjeluje na Europa Forum Wachau.
Mislim da bi cijena INE znala još drastično narasti ovoga ljeta.
Baš si našao facu koju ćeš citirati. Sjeti se samo izjava prije izbora.
Koliko god su mi The Ljubo i tržište kapitala nespojivi pojmovi (još odavno), mislim da dok igramo za naše interese su dozvoljeni svi citati i izjave svakoga ko ima muda suprostaviti se potencijalnoj rasprodaji.
Glede Večernjaka ja sam sit njihovih analiza, pitanja i zaključaka. Sjetite se samo Plive, koliko su love popušili ulagači prodajući Plivine dionice prije konačne ponude. Samo tada je pisala Snješka a sada Gojko.
Sam veli da su dosadašnje analize cijene Inine dionice nestručne i špekulativne, a ne nudi argumente, nego nastavlja s nizom špekulacija.
Da se malo pozabavi Inom znao bi da MOL s 25%+1 dionicom ima puno veća prava od veličine udjela i da ovo ništa ne mijenja.
I tko bi to ušao u INU, ako MOL ima prava nesrazmjerna veličini udjela.!!! I da netko želi ući kako bi se taj slučaj rješavao.
Dr Ivo je dobro odradio Plivu, odraditi će i Inu, u to budite sigurni.
U ovo i ja vjerujem i sklon sam zamoliti da u ovoj situaciji pokažemo poštovanje i odobravanje prema drivi i timu koji će odraditi pregovore. Teško mi je objasniti zašto mislim da je to bitno, ali moje osobno uvjerenje je takvo.