Neka mi netko odgovori kakve bi Hrvatska ikada koristi mogla imati od ove razmjene i par % dionica MOL-a?
Ako se već Ina prodaje, ne bi li bilo u nacionalnom interesu da se proda za euriće koji bi pokrpali rupe u proračunu?
Meni se čini da su Dr. Ivo & Co. dobili ne plavu kovertu nego poveći kovčeg love da bi Mol bezbolno mogao doći do velikog udjela u Ini. [angry]
Ovo sve se zakuhava prije 2. kvartala, bravo kolega, dobro zapazanje koji bi treba biti izvrstan uz ovakvu cijenu goriva! Mirovinci, najveci insajderi, kupili 15 000 ( petnaest tisuca komada ) zadnjih 2 tjedna!
A Samodol izjavio da ce morati ici javna ponuda, po meni cijena ce se napucati gore da bi prosjek trgovanja bio sto veci, a podlogu u dizanju cijene dat ce rezultati 2. kvartala!
To bi moglo zahuktati trzište, mislim da su nam na vidiku lijepi dani!
Istina. [thumbsup]
http://www.poslovni.hr/84935.aspx
Sanader o razmjeni dionica Ine i Mola
Osobno podržavam ideju o zamjeni dionica Ine i MOL-a, ali to nije konačna odluka. Mi ćemo još vidjeti što bi značila i daljnja prodaja Ine. rekao je premijer i najavio da će se konačna odluka donijeti kada se usporede oba modela.
Ono što tupim cijelo vrijeme, i sam sam sebi već dosadio :), ništa još nije odlučeno. Prodaja državnog udjela INA-e je i dalje otvorena neispisana knjiga. Jesen će biti vruća… [lol]
Svaka čast. Istina. [thumbsup]
Ono što tupim cijelo vrijeme, i sam sam sebi već dosadio :), ništa još nije odlučeno. Prodaja državnog udjela INA-e je i dalje otvorena neispisana knjiga. Jesen će biti vruća… [lol]
Molitva uvijek vrijedi, zato ću ja i dalje nastaviti moliti.
Molimo Te za jedno veliko preuzimanje na HR tržištu kapitala i priljev svježeg casha na tržište.
[pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray] [pray]
Neka mi netko odgovori kakve bi Hrvatska ikada koristi mogla imati od ove razmjene i par % dionica MOL-a?
Ako se već Ina prodaje, ne bi li bilo u nacionalnom interesu da se proda za euriće koji bi pokrpali rupe u proračunu?
Meni se čini da su Dr. Ivo & Co. dobili ne plavu kovertu nego poveći kovčeg love da bi Mol bezbolno mogao doći do velikog udjela u Ini. [angry]
Kratkoročno gledano, MOL-ovi papiri neće nahraniti gladne, neće donjeti moderne medicinske uređaje, neće unaprijediti hrvatsko školstvo. Ako već dobivamo te papire onda ih smijemo uzeti samo ako ih dobijemo jako jeftino i ako smo jako sigurni da će nam isti osigurati dugogodišnji kvalitetan prinos. Ovo je investicija o kojoj će znatno ovisiti kvalitet života u Hrvatskoj u budućnosti.
Apsolutno ne zelim da pomislite da sam svakom loncu poklopac, ali moram reagirati kada netko iznese neistinu, svjesno ili nesvjesno…..
Koje rupe u proracunu? Ja ih ne vidim. Prihodi proracuna za 2008 su 31.12.2007 izgledali preoptimisitcno a sa 30.6.2008 je ispalo da se u proracun slilo vise novca od ocekivanog.
Samo je problem sto Drivo i Ivan i Jaca (koja ekipa, Boze sacuvaj), a kada ubrojimo i rumenog onda dobijemo zaista dream team, ne znaju pametno potrositi sto je tesko zaradjeno, pa pumpaju potrosnju ne bi li nabili rast BPD-a. uzas jedan kakvi nesposobni ljudi. umjesto da novac ide na investicije, i to kapitalne.
Ovo je investicija o kojoj će znatno ovisiti kvalitet života u Hrvatskoj u budućnosti.
Objesi odmah bijelu zastavu, ovdje ti osim tebe, mene i jos par likova to nikoga na zanima.
Ovdje ti ekipa gleda kako ce sa svojim portfeljcicima velicine jednog jeftinijeg autica zaraditi (pazi hebo te) 5000 Kn tako da ce prodati par dionica madjarima…..
Ne zanima ih rafinerija, ne zanima ih gdje ce se proizvoditi benzin, ne zanima ih energetska buducnost zemlje, ….. nista od toga…..
Pa tko je budala da se zamara takvim glupim pitanjima. Ne zanima ih ni utjecaj vecih cijena na poslovanje PTKM. ALI, nije li to super, pa jos jedna firma koju mozemo prodati madjarima, u biti, necemo se zamarati racunanjem, neka daju koliko daju, samo da nam trziste raste.
U biti, nisu ni toliko blesavi, ako naseg premijera ne zanimaju ove stvari, zasto bi se ovih par
spekulanata zamarali time ???
VLADA Republika Hrvatske već neko vrijeme izlazi s neprihvatljivom inicijativom za zamjenu dionica Ine za MOL, stoji u priopćenju kojeg je odaslala Udruga malih dioničara Ine. Takvu inicijativu isti smatraju nepoštenom jer su uložili svoj novac, ali i povjerenje u tržište kapitala.
Naime, dioničari drže da je zamjena dionica za Hrvatsku prilično štetan potez, "jer se mijenjaju vlasništva u različitim burzovnim statusima dionica". Dionice MOL-a su trenutno jako visoke i to stoga što je austrijski OMV krenuo u neprijateljsko preuzimanje, pa je MOL morao "navrat nanos" otkupljivati vlastite dionice, ne bi li se spasio od preuzimanja.
Zbog toga su dionice MOL-a višestruko vrjednije na burzi nego dionice Ine, koje su slijedom tržišnih okolnosti na svjetskim burzama pale.
Zamjena dionica sličila bi zamjeni zemljišta u dubrovačkom primorju za ono u Pakracu
"Tom padu su doprinijeli i neki spekulanti, koji su srozavali dionicu hrvatske naftne industrije, iako su sve svjetske naftne kompanije višestruko rasle po vrijednosti, zbog enormnih prihoda koje ostvaruju poskupljenjima nafte", upozoravaju mali dioničari objašnjavajući da bi "zamjena dionica sličila zamjeni zemljišta od 100 metara četvornih u dubrovačkom primorju za zemljišta u Pakracu".
Jedini ispravan put je, ističu dioničari, da se izvrši korektna zamjena preko Zagrebačke burze odnosno da Vlada ponudi dionice na istoj burzi, proda ih po cijeni koja će biti valorizirana na tržištu i za njih kupi dionice MOL-a, po cijeni koja bi bila ponuđena. Tada "nitko neće imati argumenata za muljažu".
Ujedno, ukoliko država ponudi dionice Ine na burzi, cijena dionice bit će tri puta veća od sadašnje, pa će zamjena biti tržišno poštena.
Dioničari upozoravaju da ako se Vlada odvaži obaviti transakciju mimo zakonske regulative i burze, oni su spremni pokrenuti sudski spor što bi značilo privremenu zabranu transakcije do okončanja procesa.
Naposljetku, dioničari ističu da ne postoji niti jedan opravdan razlog da se ovakvo preuzimanje prepusti tržišnim mehanizmima, jer je to najpoštenije prema građanima Hrvatske, koji su opljačkani lošom privatizacijom, prema malim dioničarima, koji će u suprotnom izgubiti povjerenje u burzu i domaće financijsko tržište.Takvo ponašanje vlade "dalo bi krila malim investitorima, burza bi porasla, cijelo tržište bi živnulo, a Vlada bi dobila priliku i model za nove privatizacije".
Sanader podržava ideju o zamjeni dionica
Pa ipak, premijer Ivo Sanader misli drugačije, što je potvrdio u danas u Beču na Europa Forum Wachau.
Naime, Sanader je Kazao da se zamjenom dionica "jača utjecaj u Europi kako bi se osigurala dostupnost energenata svima u Hrvatskoj". "Osobno podržavam ideju o zamjeni dionica Ine i MOL-a, ali to nije konačna odluka", zaključio je Sanader.
Zadnja transakcija na INI je bila 12kom za 2630kn. Sutra u pred otvaranju će mo saznati je li to bilo malo ili puno.Valja se strpiti još malo pa čak početi razmišljati da li u opće prodavati odmah ili držati dalje poučeni Plivinim poučkom(redovne i vanredne dividende iz razdoblja kad nisu ni bili većinski) tako da ispada da je Pliva skoro sama sebe Amerima isplatila. Ni je da je Pliva od te dobi nešto rasla ali Boga mi ni je ni ti pala što je isto nekakav uspjeh kako stvari stoje.
Valja se strpiti još malo pa čak početi razmišljati da li u opće prodavati odmah ili držati dalje.
Slučajno ili namjerno si zaboravio opciju kupovati odmah, kad već nabrajaš?
Također, u predtrgovanju se najčešće vide samo strašila koja najčešće nemaju veze sa trgovanjem poslije. Ali slažem se da će sutra biti zabavno. [lol]