osobno mi se uopce ne svidja sto dajemo INU za MOLov balon.
oni su napucavali cijenu MOLa jer su se branili od preuzimanja.i sad da mi damo INU samo tako, koja je u korekciji i ispod svoje fer vrijednosti.
toplo se nadam da je Dr.Ivo opet napravio kakav ugovor "ispod zita", ali da ima i nas tamo.
hocu reci, nadam se da ima kakva klauzula koja ce razveseliti male dionicare INE,a samim tim i ostale sudionike Hr. trzista kapitala [pray]
osobno mi se uopce ne svidja sto dajemo INU za MOLov balon.
oni su napucavali cijenu MOLa jer su se branili od preuzimanja.i sad da mi damo INU samo tako, koja je u korekciji i ispod svoje fer vrijednosti.
toplo se nadam da je Dr.Ivo opet napravio kakav ugovor "ispod zita", ali da ima i nas tamo.
hocu reci, nadam se da ima kakva klauzula koja ce razveseliti male dionicare INE,a samim tim i ostale sudionike Hr. trzista kapitala [pray]
ima, insajd proradio [thumbsup]
[/quote]
Može li taj insajd u opipljivom obliku, makar i na PM.
Inače, ne vidim razlog da se kako nacionalni tako i pojedinačno građanski (čitaj dioničarki) inetresi ne bi dati za ništa, kao i u ogromnoj večeni pta dosada. Mene zanima što ako ostane ovako kako je dosad prezentirano, bez ikakvih sporazuma ispod žita, što će se to strašno dogoditi Ivi i ostalima iza takvog sramotnog deala. Deja vue po n-ti put, nikom ništa.
Hvala na informaciji. Ja se nadam da će se uistinu to i dogoditi na sreću malih dioničara. Pa da u ovoj lošoj godini bar na nekoj dionici zaradimo.
. ……dan M-1984
– Mora on dati ponudu za preuzimanje , ali sa 44% u džepu ….. [smiley]
….(tako se bar u novinama govori ….19% …. +25% od prije )
– A tko će biti "protukandidat" onda … , ne ide to tako …., može dati ponudu na 2500 -3000 kn
i pola malih će "mahnuti" …. [smiley]
– Nije moj motiv za pisanje "komentara" bio pesimizam ili optimizam , već odgovor na
"drukove" tipa …. narasti će na 5000 ili pasti će na 1690 (i niže) ….. kada nema nikakvog razloga
za to …. ( bar ga ja ne vidim )
– Ne bih poduzimao neke radikalne korake kao mali investitor …. još je "mutno" .. [smiley]
. Dr M Wagner
Nejasno je zašto bi Mađari bili jaki lobisti za ulazak u EU, ako se igra vrti oko promjena načina funkcioniranja EU o kojem se odlučuje u Parizu i Irskoj.
Mađari već jesu lobisti za Hrvastku i nije ih potrebno dodatno motivirati, niti oni, kao periferna zemlja EU, mogu utjecati na odluku hoće li se dopustiti pridruživanje novih zemalja Europskoj uniji prije nego što se riješi institucionalna kriza u kojoj se EU trenutačno nalazi.
Osim ako je plan da se Hrvatska ponovo pripoji Mađarskoj, pa se na taj način riješi pitanje ulaska u EU. 🙂
______________________________________________________—-
Na ovo pitanje odgovaram s dva protu pitanja:
1. Tko osim mađarske vlade stoji iza interesa MOL-a i dali je taj utjecaj neznatan?
2. Zašto bi se netko rješavao kompanije od vitalno interesa za gospodarstvo kada cjene na robnim burzama rastu mjesečno od 5-10 %? (Dali je to strah od pritisaka javnosti na cjene benzina pa da se konačno rješi vrućeg krompira ili nesposobnost upravljanja vlastitom imovinom jer nažalost to se pokazalo na mnogo primjera ali ne samo ove vlade )
Jedino u što sam prilično siguran je da će INA 18.08.2008. objaviti izvrstan tromjesečni izvještaj. Vjerojatno najbolji ikada. Sanaderu treba taj fascinantan (I love this word) izvještaj da bi imao što bolje pozicije za pregovore. Sada vidimo zbog čega je vlada puštala da raste cijena goriva u drugom tromjesečju bez obzira na ogroman pritisak javnosti.
Sanader je vrlo vjerojatno dobio procjenu dobiti u drugom tromjesečiju i nakon toga se odlučio započeti pregovore. Da je recimo u drugom tromjesečju ostvarena neadekvatna dobit, vlada bi vjerojatno započela pregovore kasnije. Naime, ovdje vlada očigledno ne prodaje svoj udijel jer joj treba novac. Sanader neće dobiti novac nego dionice MOL-a. Prema tome Sanaderu se ne žuri i može odabrati najpogodniji trenutak za prodaju ili za započinjanje pregovora. Očigledno je da je najpogodniji trenutak onda kada u ruci pregovarač drži fascinantan izvještaj o dobiti.
Po meni, pregovore treba što je više moguće otezati jer će vrijednost INA-e rasti puno brže od vrijednosti MOL-a. INA-a je imala dva katastrofalna tromjesečja u 2007. koja su žrtvovana da se kupe izbori, MOL nije. Dakle uz iole razumnu politiku cijena energenata INA može završiti godinu na dobiti od oko 2 milijarde kuna. To bi recimo uz cijenu od 4000 kn po dionici dalo omjer od P/E = 20. Mislim da je to minimum ispod koga ne bi trebalo ići.
Podvlačim još jednom. RH ne prodaje dionice INA-e zato što nam treba novac. U ovoj zemlji se ništa značajno neće promjeniti ako kupimo ili ne kupimo dionice MOL-a. Zbog toga nećemo imati bolje bolnice, škole, ceste. Što više možda ćemo imati gore. RH treba kupiti dionice MOL-a, samo i jedino, ako ih možemo dobiti jaaaaaaaaaaako jeftino.
OMV ili netko treći mogao bi čekati da se javno dođe do cijene po kojoj bi se dalo Mađarima i da onda krenu u skupljanje na burzi. To bi svakako dionicu torpediralo u gadne visine jer pitanje je kako bi i Mađari reagirali u toj situaciji.
U svakom slučaju ovo nam treba kao kruh i moglo bi doći do grijanja tržišta.
ma ko ‘ebe MOL..i njihovu dionicu..
dajte aukciju: MOL, Lukoil i OMV, to je spas za ovu prokletu godinu
ne zelim nikakve insajderske, 5.ortake i dogovore ispod zita, trazimo finu i postenu aukciju!
pa ko prvi njegova djevojka, a ‘Rvatima cash!
Sanader je zasrao burzu, sve je probleme rjesavao preko dionica od branitelja do radnika, sad nek nas izvuce, necu nikakve hartije, ni MOLove ni icije..’oću zivu paru!!
Dr.Ivo i gosp. Rumenige, nadam se da citate ovo [angry] [angry] [angry]
PS-najbolje bi bilo da je nismo ni prodavali i da se islo u obnovu rafinerija i ciscenje prljavstina od managementa pa nadalje.u tom slucaju bi dionica vec sad vrijedila 4000kn samo po poslovanju.
ali kad je vec tako, onda birajmo od 2 zla manje..cash!sad i odmah! [tongue]
1. Tko osim mađarske vlade stoji iza interesa MOL-a i dali je taj utjecaj neznatan?
2. Zašto bi se netko rješavao kompanije od vitalno interesa za gospodarstvo kada cjene na robnim burzama rastu mjesečno od 5-10 %? (Dali je to strah od pritisaka javnosti na cjene benzina pa da se konačno rješi vrućeg krompira ili nesposobnost upravljanja vlastitom imovinom jer nažalost to se pokazalo na mnogo primjera ali ne samo ove vlade )
Kao što se vidi iz mog upisa, upitnika namam nigdje, pa mi upis nije pitanje, nego komentar. A na tvoja dva pitanja najbolje odgovori sam, jer sam znaš na šta ciljaš.
Stvarno, zašto bi sad netko mijenjao podcijenjenu vrijednu imovinu za za tuđu napuhanu? Bilo bi bolje pustiti licitaciju, ako se već prodaje. Tj. bolje za hrvatske građane.
Ako je ovo sa razmjenom konacna istina i ako nas intendant nema neku figu u djepu nece dobro proci niti on i njegova vlada niti drzava niti mi dionicari. Ipak mora tu biti jos neceg jer ova situacija mu moze donijeti mnogo ali jos vise moze izgubiti. Sve se nekako nadam da nije toliko glup da si dopusti ovakav rasplet. Samo i kolega HugoChavez je primijetio da politicka odgovornost bar sto se velikih riba tice kod nas ne vrijedi.
Eto ti stotka!
Slažem se da nije trebalo prodavati uopće, ne samo inu nego niti jednu firmu od strateškog interesa… Kad ode I hep i ina do kraja, šta je ovoj državi ostalo?! NIŠTA, šume i vode…
Ali ako je već tako, želimo natječaj, licitaciju, šta već, pa nek najbolji pobjedi. I želimo keš što prije!