INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

4.7. top 10 (promjene u odnosu na 20.06.):
1. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 4.483.552 44,84 Osnovni račun
2. ZAGREBAČKA BANKA D.D./HVB BANK HUNGARY ZRT, HUNGARY ZA RAČUN MOL ZRT, HUNGARY 2.500.001 25,00 Skrb. račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 700.000 7,00 Skrb. račun
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 255.942 2,56 Skrb. račun + 10 728
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D./CITIBANK N.A. 112.885 1,13 Skrb. račun – 8677
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 62.573 0,63 Skrb. račun + 7139
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 49.230 0,49 Skrb. račun + 1479
8. PBZ D.D. 35.420 0,35 Skrb. račun – 211
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 32.330 0,32 Skrb. račun +172
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 25.725 0,26 Skrb. račun +40
Ukupno: 82,58

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila

Sam kraj članka u Jutarnjem (analiza Viktora Vresnika) nosi kvalitetan osvrt na bitne detalje:

Na jedno pitanje javnost bi ipak trebala dobiti odgovor: zašto Vlada dosad nije natjerala Inu da se pretvori u modernu kompaniju, da obnovi rafinerije i da maksimalno iskoristi svoje, nekad odlične, veze s ruskim tržištem? Jer da jest, danas bi Inina dionica vrijedila više. Kao što bi vrijedila više i da se Vlada nije petljala u formiranje cijena goriva. Molu, kao manjinskom suvlasniku, savršeno je odgovaralo da iz prikrajka promatra kako loše gospodarenje ruši tržišnu cijenu njegove željene lovine.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Drazi su mu madjari….
Austrijanci ne isplacuju mito u ke$hu..

Biće satova.
Ali moram priznati da sam u čudu s obzirom na njegove austrijske konekcije.
Očigledno je da Mađari nude nešto što se ne može odbiti.
Pitanje je samo: Što?

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Netko ce otici kuci praznih djepova.

Pronadjite najslabiju kariku.

Bit ce posla za mene sutra.

Hvala svima koji su me prihvatili za jarana.

Biće satova.
Ali moram priznati da sam u čudu s obzirom na njegove austrijske konekcije.
Očigledno je da Mađari nude nešto što se ne može odbiti.
Pitanje je samo: Što?

Nogu u guzicu ?
Pardon, pomoć pri ulasku Hrvatske u EU i još kojekakva "obećanja".
Pogledajte samo povijesno kretanje cijene dionica MOL-a i trenutak u kojem ulaze u (potencijalni) swap, pa zatim pogledajte naše tutleke iz vlade, kao i "sjajne" politički ustoličene "menađere" u INI, te način na koji su desetljećima vodili tvrtku i "podizali joj vrijednost" (hint: "Bijele Noći").

Katkad se pitam jesu li hrvatski političari doista tako glupi ili samo slijepi u vlastitoj pohlepi ?

Angry Bob: "As for the good news - There is no f...... good news!" https://www.youtube.com/watch?v=hMaVIAlJlnw

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,7,5,,125606.jl

…..Dragi kolege dioničari, ja ostajem pri svojem mišljenju da se ništa još ne zna i da treba čekati jesen da se ova trakavica raspetlja. Nek svako sudi po svom nahođenju.

Ja se idem podsjetiti prospekta i proučiti naftne rezerve i način njihove valuacije, to sam davno trebao učiniti. 🙂
[/quote]

Imaš u Ininu glasniku razgovor s akademikom Zelićem glede DOKAZANIH rezervi.
Nego, šta misliš da se tu nešto ne kuha za nekoga trećeg?

1. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 4.483.552 44,84 Osnovni račun
2. ZAGREBAČKA BANKA D.D./HVB BANK HUNGARY ZRT, HUNGARY ZA RAČUN MOL ZRT, HUNGARY 2.500.001 25,00 Skrb. račun
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 255.942 2,56 Skrb. račun
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D./CITIBANK N.A. 112.885 1,13 Skrb. račun
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 62.573 0,63 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 49.230 0,49 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 35.420 0,35 Skrb. račun
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 32.330 0,32 Skrb. račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 25.725 0,26 Skrb. račun

Halo?!

[shocked]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Da li po Zakonu sada Mol mora objaviti ponudu za preuzimanje?

Ukoliko cijena bude oko 3000 kuna, mislim da bi to cijelo tržište moglo podići na noge.

Što mislite?

http://www.youtube.com/watch?v=j47zgQ0--Ho

U periodu od 23. lipnja do 1. srpnja tri mirovinska fonda su kupila 16110 dionica INA-e (cca 41,88 milijuna). Nemamo podatak za Raiffaisen jer nije u TOP10.

AZ fond 10728
CO/PBZ 3906
ERSTE 1479

Najzanimljiviji za ovu dionicu je AZ fond koji je drži u INA-i 673 milijuna kuna i ova dionica im čini barem 7% ukupnog (ne dioničkog) portfelja (u dobrovoljnom i više). Kroz razne OIF-ove imaju i više. AZ fond je 31.12.2006. godine posjedovao i 120000 dionica MOL-a. Za 2007. godinu nisam našao podatke. Dakle za vjerovati je da sada posjeduju barem 75 milijuna kuna MOL-a.
Kako će reagirati AZ fond ? Da li će prodavati MOL da bi napumpali cijenu INA-e ? Na kojoj će oni biti taktici ? Svi vi koji ste u AZ fondu, ovdje se lomi pitanje vaših mirovina. Nijedna dionica nikada neće više utjecati na iznos vaših mirovina nago ova.

Na kojoj taktici će biti ostali mirovinci ? Vidimo da su prošli tjedan agresivno kupovali. Oni moraju pumpati ovu dionicu jer su uložili masu novaca ovdje. Ovo što vidite na SDA TOP10 je samo dio. Svi oni imaju i lijepe količine GDR-ova u Londonu.

Na kojoj taktici će biti veliki OIF-ovi koji posjeduju velike količine ove dionice (PBZ eqity, ZB, Erste Adriatic) ?

Bitan igrač je i OMV jer posjeduje velike količine dionica MOL-a. Kako će oni regirati i da li će uopće učestvovati u igri ?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 255.942 2,56 Skrb. račun
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D./CITIBANK N.A. 112.885 1,13 Skrb. račun
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 62.573 0,63 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 49.230 0,49 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 35.420 0,35 Skrb. račun
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 32.330 0,32 Skrb. račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 25.725 0,26 Skrb. račun

Halo?!

[shocked]

Nisu bili prije?

http://www.youtube.com/watch?v=j47zgQ0--Ho

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,7,5,,125606.jl

…..Dragi kolege dioničari, ja ostajem pri svojem mišljenju da se ništa još ne zna i da treba čekati jesen da se ova trakavica raspetlja. Nek svako sudi po svom nahođenju.

Ja se idem podsjetiti prospekta i proučiti naftne rezerve i način njihove valuacije, to sam davno trebao učiniti. 🙂
[/quote]

Imaš u Ininu glasniku razgovor s akademikom Zelićem glede DOKAZANIH rezervi.
Nego, šta misliš da se tu nešto ne kuha za nekoga trećeg?
[/quote]

Je, čitao sam već nekoliko takvih članaka, ali došlo je vrijeme da neke stvari samostalno izračunam, na to sam mislio.

Za koga trećeg? Nije li već dovoljna gužva nastala i oko ove sitne najave? [smiley]

***obrisano***

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Sam kraj članka u Jutarnjem (analiza Viktora Vresnika) nosi kvalitetan osvrt na bitne detalje:

Na jedno pitanje javnost bi ipak trebala dobiti odgovor: zašto Vlada dosad nije natjerala Inu da se pretvori u modernu kompaniju, da obnovi rafinerije i da maksimalno iskoristi svoje, nekad odlične, veze s ruskim tržištem? Jer da jest, danas bi Inina dionica vrijedila više. Kao što bi vrijedila više i da se Vlada nije petljala u formiranje cijena goriva. Molu, kao manjinskom suvlasniku, savršeno je odgovaralo da iz prikrajka promatra kako loše gospodarenje ruši tržišnu cijenu njegove željene lovine.

Napokon nešto smisleno i kvalitetno od naših medija. Ohrabrujuće.
Treba reći da je trenutni ttm P/E od 20,21 rezultat činjenice da je čitavu prošlu godinu HDZ kupovao glasove jeftinim gorivom. Zadnje tromjesečje je bilo katastrofalno. Da su kojim slučajem naši političari pustili da INA-a posluje po tržišnim principima kao druge uporedive naftne komapanije (uključujući MOL) onda bi na cijenu od 2630 taj P/E bio negdje oko 9. Tome treba dodati da je politika dodatno gurala cijenu dionice INA-e putem BF-a, ograničenja cijena i slično. Sve to MOL nije imao.

Cijena dionice MOL-a i cijena dionice INA-e bi se mogle uspoređivati samo i jedino kada bi se uspoređivale nakon godinu dana u kojima su i MOL i INA poslovale u približno jednakim odnosno normalnim uvjetima. U trenutnoj situaciji poredi se dionica koja je imala enormnu državnu potporu (MOL), sa dionicom koja je u prošloj godini bila žrtva državne politike (INA).

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close