Slažem se s kolegom da radnici neče odmah prodavati dionice, imam jednog prijatelja koji je u kreditima preko glave i očekivao sam da če odmah prodati, ali čovjek je izjavio da če pričekat do kraja godine pa če tada vidjet hoće li prodat ili ne, mislim da su radnici INE i emocijalno vezani uz svoje poduzeče i da neče tako lako prodavati.
Nikako i nigdje……..ako si mislio na količinu komada dionica koje takav nalog sadrži…….
[/quote]
Primjer skrivenog naloga na kupnji. Kupac Izlaže 5 komada na kupnju. Međutim iz tih 5 komada nalazi se još 5X9 komada, koje ostali učesnici ne vide dok ne počne prodaje. Na taj način stvara dojam da je zainteresiran za kupnju puno manje količine nego što je to stvarni slučaj.
1173 11:37:28 2.520,02 5 12.600,10
1172 11:37:28 2.520,02 5 12.600,10
1171 11:37:28 2.520,02 5 12.600,10
1170 11:37:28 2.520,02 5 12.600,10
1169 11:37:28 2.520,02 5 12.600,10
prema podacima od ljudi koji su zaposlenici INE, može se očekivati fenomenalno izvješće za polugodište još puno bolje nego za prvi kvartal. A za kraj godine možemo misliti kako će biti izvješće dobro. Radnici na temelju tih saznanja donose odluku o prodaji a prije znaju nego mi ovdje kako im firma posluje.
Moj je savjet ne prodavati dok se rusi dobro ne nakrcaju da mogu ozbiljno priprjetiti MOL-u kada bude išla ponuda za preuzimanje.
E tada će biti cijena prava! [thumbsup]
Od 45 tisuća građana iz IPO-a,dosada ih je prodalo tek 10 tisuća.Zbog čega bi radnici INE postupili drugačije?Mene zanima nešto drugo,a to je:kako može padati vrijednost dionice firmi,koja u prvom kvartalu ostvari 500 milijuna kuna prihoda?Tko je tu lud,glup,a kome smrde noge??! [embarass]
Slažem se s kolegom da radnici neče odmah prodavati dionice, imam jednog prijatelja koji je u kreditima preko glave i očekivao sam da če odmah prodati, ali čovjek je izjavio da če pričekat do kraja godine pa če tada vidjet hoće li prodat ili ne, mislim da su radnici INE i emocijalno vezani uz svoje poduzeče i da neče tako lako prodavati.
Zbog ovog emocijalnog sigurno neće prodavati – pogotovo su emocijalno vezani na MOL , koji dionice neće kupovati nego zamijeniti za svoje , kojih ima viška.A u toj zamjeni su vjerojatni svakakvi emocijalni marifetluci……ali ne na korist malih dioničara.
Od 45 tisuća građana iz IPO-a,dosada ih je prodalo tek 10 tisuća.Zbog čega bi radnici INE postupili drugačije?Mene zanima nešto drugo,a to je:kako može padati vrijednost dionice firmi,koja u prvom kvartalu ostvari 500 milijuna kuna prihoda?Tko je tu lud,glup,a kome smrde noge??! [embarass]
Evo ja ću pokušati razjasniti ovu misteriju. Moji zaključci se baziraju isključivo na svakodnevnom i detaljnom praćenju TOP 10 te izvještaja fondova.
U razvijenim društvima kada netko posjeduje kvalitet on napreduje. U nerazvijenim često napreduju brže oni koji imaju bolje veze od onih koji imaju kvalitet. Dakle bitnije je koga znaš nego što znaš. Tako je i sa nerazvijenim tržištem kapitala. Puno je bitnije ko posjeduje dionice nego kakva su izvješća. Zbog čega ?
Na hrvatskom tržištu kapitala nema velikog priliva stranih investicija, i neće ga biti sve dok naša ekonomija ne postane konkurentna. U stvari sve dok ne smanjimo enormna porezna opterećenja. Burza napreduje isključivo zahvaljujući investiranju mirovinskih fondova i malih ulagača. Oni mali koji kupuju udjele u fondovima su jako bitni. Ako oni odu svi ćemo dole, OIF-ovi će doživjeti katastrofu i neće se oporaviti godinama.
Kada OIF dođe pod pritisak velike isplate on mora prodavati dionice. Pri tome on mora također braniti cijene udjela kako ulagači ne bi pobijegli. Postoji samo jedan način da to napravi. On prodaje kvalitetne dionice za koje su mirovinci spremni platiti trenutnu cijenu. Od dobivenog novca on jednim djelom podmiruje udjelničare, a drugim diže cijenu ostalih dionica u porfelju.
Rast koji je počeo od 14.04. vodili su OIF-ovi, a novac je pristizao od prodaje HT-a, INA-e, PODR, ATGR, BLSC i još nekih (kasnije se javio i jak interes za PTKM, ATPL, INGR i još neke). Naime, OIF-ovi su uvijek mogli prodati navedene dionice po trenutnoj cijeni. Tim bi novcem dizali vrijednost ostalih dionica u portfelju koje mirovince nisu htjeli kupiti. Na taj način su rasle cijene udjela i rasla je burza. Zaustavili su val prodaje udjela. Dionice sa kvalitetnim izvješćima ne rastu jer služe kao gorivo kojim OIF-ovi brane vrijednost svojih udjela i zadržavaju udjelničare. Zbog toga su gore navedene dionice ostale na istim razinama i nakon 14.04., iako su sve druge rasle. ATPL nije pao danas zbog loših izvještaja ili zato što je loša dionica, nego zato što ga se može prodati jako puno uz relativno mali pad cijene.
Od svih analiza koje radite jedna je daleko najbitnija u ovom trenutku, SDA TOP 10. Nemojte da vas zavara HANFIN izvještaj. On pokazuje koliko se promjenila imovina fondova, ali ne i koliki i kakav promet su fondovi napravili. Ako su OIF-ovi imali stanje od -300M, to može značiti i da su prodali 1000M nečega, ali kupili 700M nečeg drugog. Ako su ovih 1000M prodali po cijeni od 14.04., 300M islatili udjelničarima, a za 700M dokupljivali dionice iz svojih portfelja, onda je logično da se i Crobex morao naći iznad 4000.
moje mišljenje je da je sada puno više ljudi više educirano o dionicama. večina više neće biti ovce za šišanje, ali naglašavam VEČINA… cijena bi mogla malo dolje ali ne puno i ne na duze vrijeme
sumljam ako se podrška povuće onda da! Problem je u tome što još ima dionica kod pućanstva zašto dizati koda se treba još nadokupiti, to smo prošli tijedan i vidjeli kako ćekaju samo da prodaju [proud]
moje mišljenje je da je sada puno više ljudi više educirano o dionicama. večina više neće biti ovce za šišanje, ali naglašavam VEČINA… cijena bi mogla malo dolje ali ne puno i ne na duze vrijeme
sumljam ako se podrška povuće onda da! Problem je u tome što još ima dionica kod pućanstva zašto dizati koda se treba još nadokupiti, to smo prošli tijedan i vidjeli kako ćekaju samo da prodaju [proud]
[/quote]
Podrška vjerojatno testira dokle mogu ići. Ako nanjuše krv (puno malih na prodaji) povući će se i niže. Danas su se povukli za 100 (sa 2600 na 2500), sutra ćemo vidjeti. Osobno mislim da neće baš puno malih izlaziti, tako da ništa od većeg diskonta. Ali kako je kišno vrijeme vani možda bude par neočekivanih prodaja isprovociranih nervozom, razmišljam da i ja ubodem još malo. [cool]
ako netko možda ima informaciju,bila bih zahvalna na odgovoru:
djelatnici ine koji su kupovali po povlaštenim uvjetima,da li imaju pravo nakon godinu dana na koju dodatnu dionicu?
ako netko možda ima informaciju,bila bih zahvalna na odgovoru:
djelatnici ine koji su kupovali po povlaštenim uvjetima,da li imaju pravo nakon godinu dana na koju dodatnu dionicu?
Ne, to je bilo samo kad su građani kupovali. Radnici su dobili dodatni popust (i lockup).