Još malo dobrih vijesti:
Vaš link
Mol i dalje ne želi spajanje s OMV-om; optimističan s Inom
Mađarska naftna kompanija Mol ponovno je odbacila mogućnost spajanja s austrijskim OMV-om, ali je optimistična u vezi daljnjih planova s hrvatskom Inom, prenosi Reuters. Gyorgy Mosonyi, izvršni direktor Mola, na današnjoj novinskoj konferenciji izjavio je da njegova tvrtka pozdravlja namjeru hrvatske vlade da ponovno definira ugovor najvećih dioničara u Ini, države i Mola, nakon što je udio države u toj kompaniji pao ispod 50 posto. Mosonyi je naglasio da ga dosadašnje veze s hrvatskom vladom čine optimističnim te očekuje da će vrlo brzo dogovoriti plan daljnjeg razvoja. Mosonyi je također rekao da Mol treba nove akvizicije kako bi zadovoljio svoje strateške ciljeve, pa će ispitati mogućnost ulaganja na tržišta poput Rusije, Pakistana i Afrike.
Jako prozirno , ma molim Vas rezultati poslovanja i to konsolidirani u ovo vrijeme za takvu kompaniju , pa to je stvarno smiješno.
Ovdje se radi o plasmanu vijesti odnosno odabranom tajmingu MOLa (naime čl. Uprave INA e je Mađar odnosno MOL-ovac), tko mu je pametan ? dozvolio u ovo vrijeme izlazaiti sa nervidiranim podacima, očito se tu radi o subverziji unutar INA-e od strane mOL-a , a iz toga korist može izvuči samo MOL.
Koji su ovi naši naivčine zajedno sa Dragičevićem i Polenčecom na čeli , ne razumijem zašto to Šuker dozvoljava.
Inače, u ovo vrijeme (datumsko) još ni jedne jača firma nije izašla sa rezultatima u javnost jer je to praktički i realno nemoguće , a pogotovo za jednu INU-au da ne govorimo o njezinoj složenosti poslovanja.
Puno je tu mutnog.
macro: Koji su ovi naši naivčine zajedno sa Dragičevićem i Polenčecom na čeli , ne razumijem zašto to Šuker dozvoljava.
Mađari će ih izvozat da neće znati kak se zovu. Izbunarit će ih toliko da će im još i platiti da kupe INU. Pa to je prestrašno. Već sam davno pisao da mi nije jasno kako uopće Drivo podnosi sadašnji management. Treba te Mađare spustiti na zemlju.[bye]
macro: Koji su ovi naši naivčine zajedno sa Dragičevićem i Polenčecom na čeli , ne razumijem zašto to Šuker dozvoljava.
Mađari će ih izvozat da neće znati kak se zovu. Izbunarit će ih toliko da će im još i platiti da kupe INU. Pa to je prestrašno. Već sam davno pisao da mi nije jasno kako uopće Drivo podnosi sadašnji management. Treba te Mađare spustiti na zemlju.[bye]
Ma mogu se slikat, moje dionice neće skoro vidjeti. Tamo negdje oko 5000 se možemo razgovarati, kojim vrletima vrijednost dionice luta u međuvremenu je nebitno.
Dobro ajde, ako odmah sada daju ponudu za preuzimanje, mogao bih razmotriti i 4000. Ali samo razmotriti, bez obećanja. 🙂
od 11 siječnja
– SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 125.074 1,25 Skrb. račun – je podebljal na 142403 dionica
– ZAGREBAČKA BANKA D.D. 26.302 0,26 Skrb. račun – je podebljal na 35886 dionica
ta dva igrača po prosiječnoj cijeni od 2500 su uložili oko 75 milja.
rooster
korisnik od: 09.10.2007.
veki:
” macro: Koji su ovi naši naivčine zajedno sa Dragičevićem i Polenčecom na čeli , ne razumijem zašto to Šuker dozvoljava.
Mađari će ih izvozat da neće znati kak se zovu. Izbunarit će ih toliko da će im još i platiti da kupe INU. Pa to je prestrašno. Već sam davno pisao da mi nije jasno kako uopće Drivo podnosi sadašnji management. Treba te Mađare spustiti na zemlju.bye
”
Ma mogu se slikat, moje dionice neće skoro vidjeti. Tamo negdje oko 5000 se možemo razgovarati, kojim vrletima vrijednost dionice luta u međuvremenu je nebitno.
Dobro ajde, ako odmah sada daju ponudu za preuzimanje, mogao bih razmotriti i 4000. Ali samo razmotriti, bez obećanja. 🙂
Mislim da je 5000 realno još kad igrači iz skupljih dionica počnu bježati u kvalitetne , a jeftine onda je tu sigurno INA.[thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]
Bok ekipa,
samo par komentara.
Ne vidim neki veći rast do izgradnje LNG terminala i završetka rafinerija. To je negdje oko 2011.
U preuzimanje sumnja, a čak i da se desi nisam siguran da bi vlasnici ponudili veliku lovu za otkup.
Zašto? Pa u Srbiji su Rusi sve kupili i nisu ponudili za puno za otkup već malo.Npr. kao da kupe INU i kažu kupujem sve po 2500, dividendu ne isplaćujem, mi imamo vremena pa vi vidite.
U svakom slučaju INU ne prodajem do 2011 čekam ovo prvo spomenuto, a i proizvodnja u Siriji bi trebala krajem 2008 i poč. 2009 biti značajnija. Ima bušotina koje dnevno daju nafte za oko 2 miliona $. Ima nešto i plina koji se već prodaje Siriji.
Zaboravljam da imam ove dionice pa me možda jednog dana lijepo podsjete na sebe.
U Siriji će biti proizvodnja iz cca 11 bušotina! – izbušene bušotine. Gazolin, plin, nafta! Razrada ima posla još 3 – 4 godine. Isto toliko bušotina.
Egipat min 4 bušotine. Proizvodnja s jedne cca 5000 barela dnevno! Pola vlasništvo INE!
[thumbsup]
Ne vidim neki veći rast do izgradnje LNG terminala i završetka rafinerija. To je negdje oko 2011.
Ovo stoji. Zato ovo i je dionica za prave investitore. A trenutno se može nabaviti po diskontiranoj cijeni, sezonski popust. 🙂
U preuzimanje sumnja, a čak i da se desi nisam siguran da bi vlasnici ponudili veliku lovu za otkup.
Zašto? Pa u Srbiji su Rusi sve kupili i nisu ponudili za puno za otkup već malo.Npr. kao da kupe INU i kažu kupujem sve po 2500, dividendu ne isplaćujem, mi imamo vremena pa vi vidite.
Sa Srbima je sasvim drukčija priča, upletena je politika, tradicionalno prijateljstvo između srba i rusa, kosovo i sto drugih parametara koji dozvoljavaju rusima da jeftino otmu srpski NIS iz njihovih ruku. Nadam se da mi nećemo raditi takve greške, nema razloga za tako nešto. Tako da je ova usporedba deplasirana.
Tkogod želi procijeniti pravu vrijednost INA-e, trebao bi raditi usporedbu s MOL-om.
Također, tko kaže da i mi nemamo vremena? Vrijeme je na našoj strani.
kada će krenuti proizvodnju iz tih bušotina 2011. ili prije? Jel to u cijelom vlasništvu ine ili se dijeli ina/mol i možda još netko?
INI tek predstoji pravi skok cijene dionice svi koji su izdržali biće nagrađeni.[thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][rolleyes][rolleyes][thumbsup]
15. 02. 2008. | 18:27
PREGOVORI Vlada i MOL razgovarat će o budućim odnosima u Ini
U igru sada ulaze i mali dioničari Ine
Autor Zdravko Cesar
Foto: Antonio Bronić
Hrvatska Vlada trebala bi uskoro krenuti u razgovore s predstavnicima mađarskog MOL-a, strateškog partnera Ine, u kojima bi se trebali dodatno precizirati odnosi u budućnosti. Na čelu posebnog Povjerenstva koje je oformljeno za tu prigodu nalazi se Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, a on bi trebao biti udarna snaga u formiranju odnosa koji će biti temelj za iduće razdoblje.
Odredba ugovora
Iako danas nismo uspjeli doći do Polančeca, a vjerojatno je i prerano za ocjenu o čemu će se pregovarati i razgovarati, doznali smo da se u stvari radi o jednoj odredbi ugovora koja govori da se u trenutku kada udio države u vlasništvu nad Inom padne ispod 50 posto treba dogovoriti o budućim odnosima.
Danas Vlada ima 44,85 posto dionica, MOL 25 posto, Zagrebačka banka oko dva posto, Fond branitelja sedam posto, a takozvani mali dioničari imaju respektabilnih 21,06 posto. Odredba o ponovnim razgovorima se, navodno, nalazi u ugovoru još od trenutka kada je MOL kao najpovoljniji ponuđač platio 505 milijuna dolara za kupnju 25 posto plus jednu dionicu hrvatske naftne kompanije.
U međuvremenu je Ina izašla na burzu, velik broj hrvatskih građana kupio je dionice te kompanije, a one u posljednjih mjesec dana, na žalost, slijede sudbinu ostalih na Zagrebačkoj burzi. Tako je danas njezina vrijednost bila 2200 kuna, što je oko tisuću kuna manje od njezine najveće vrijednosti odmah nakon uvrštenja na burzu.
Mjesto u NO
Hoće li se, kako neki pretpostavljaju, najviše razgovora voditi o budućoj raspodjeli vlasništva i svih pripadajućih prava, u kojem bi mali dioničari trebali izboriti svoje mjesto ne samo u Nadzornom odboru, već i donošenju nekih odluka, ili će se razgovori temeljiti na budućim odnosima dvoje velikih, MOL-a i Vlade, teško je precizno odgovoriti.
Jer, dok s jedne strane, postoji uvjerenje da je MOL dobio i više prava nego što bi trebao sa “svojih” 25 posto, drugi smatraju da je upravo dolazak te mađarske kompanije ubrzao odluke o velikim ulaganjima u rafinerije. I do prave istine je teško doći.
Najnovije brojke izvješća Ine putem Zagrebačke burze pokazuju da je ta kompanija po nerevidiranim financijskim informacijama završila s konsolidiranom dobiti od 866 milijuna kuna i neto dobiti od 883 milijuna kuna, dok će se konačni rezultati objaviti sredinom ožujka.
[rolleyes][rolleyes][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]
Još jedna vijest povoljna za INU.[thumbsup][thumbsup][thumbsup]ENERGETIKA
Mol će eksploatirati plin u sjeverozapadnom Pakistanu
Autor/izvor: SEEbiz
Prema uvjetima dogovora, pogranična pokrajina kupit će oko 2,5 milijuna kvadrata zemljišta koje će biti iznajmljeno Molu na trideset godina za eksploataciju plina.
Vlada Sjeverozapadne pogranične pokrajine Pakistana i Mol Pakistan sklopili su sporazum o kupovini zemlje za eksploataciju plina u Tal Blocku, objavio je mađarski portal bbj.hu.
To je prvi takav pothvat u ovom dijelu zemlje i prvi put da je pogranična pokrajina dala zemlju u najam. Premijer Sjeverozapadne pokrajine Shams-ul-Mulk i izvršni direktor Mol Pakistan Janos Feher potpisali su ovaj dogovor, a premijer je naglasio kako je jako ohrabrujuće što inozemna kompanija pokazuje interes za proizvodnjom u regiji.
Također je izrazio svoja nadanja da će ovaj dogovor poslati pozitivan signal drugim kompanijama koje bi mogle pokazati sličan interes. Feher je izjavio da će kompanija dovršiti razvoj i pripremu Manzalai polja za eksploataciju u dogovorenom roku te da će do 2009. biti u stanju proizvesti 250 MMCFD prirodnog plina i 400 barela kondenzata.
„Jednom kad bude razvijeno to će polje moći zadovoljiti potražnju za plinom u Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini Pakistana,“ izjavio je Feher. Mol također planira i poboljšanje i gradnju osnovne infrastrukture u području u kojem će graditi plinovode i postrojenja. [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]