Evo malo kiseline za INA-u
ZAGREB,13. lipnja(Hina) – Premijer Ivo Sanader podupro je danas u Hrvatskom saboru inicijativu da se povisi renta za naftu i plin, te najavio da će Vlada to pitanje pokušati riješiti u okviru Zakona o koncesijama.
Sanader je to rekao odgovarajući na upit HSS-ovca Ante Markova hoće li Vlada poduprijeti inicijativu HSS-a i HSLS-a da se povisi renta za naftu i plin.
Podsjetio je da INA upravlja sa 785 bušotina, a da se za rentu na godinu ubire tek 100, iako projekcije govore o 550 milijuna kuna, te naglasio da je riječ o prihodu jedinica lokalne samouprave.
“Podupirem inicijativu i razmišljanje koje ste iznijeli, ali ne možemo ga rješavati ovako parcijalno”, odgovorio je Sanader, najavivši da će to pitanje Vlada pokušati riješiti u okviru Zakona o koncesijama.
Kolega SLK to bi samo značilo da će plin poskupiti, a moguće i nafta ako se takvo što desi…to su igre vlade i ine o kojima sam pisao prošle godine na temu PTKM, a i INA…ali da je ova vijest opasna za cijenu, to je…
nego pitam se gdje su sada svi oni inteligentni investitori koji su me napadali prije mjesec dana kada sam najavio ovakav razvoj događaja na INI????
e dragi moji, nemrete argumentirati da će neka dionica rasti zato jer je to jaaaako dobra dionica…puno tu ljudi ne analizira fin. izvješća i nove informacije što je jako opasno…a još je opasnije što onda drugima sugeriraju gluposti…
pozdrav
i sto vi kolega beholder mislite do kuda mozemo u ovom zugu..
ja prodao po 3200 i mislio kak sam ispo glup kad je bila 3400
Moje je mišljenje da bi ovako ako situacija i dalje bude nepovoljna moglo padati do 2500 kn…ali puno je tu faktora koji će utjecati na kretanje cijene, npr. london i mirovnjaci (ovaj pad INE za njih je koma)….sumnjam da će se ponoviti adris…
Prije bi se moglo reći da nema strašljivaca ode to na oko 3000 + – kuna.
i 2. pitanje.. malo offtopic: kad udarate cistku na bzjk[smiley2]?
Kolega SLK to bi samo značilo da će plin poskupiti, a moguće i nafta ako se takvo što desi…to su igre vlade i ine o kojima sam pisao prošle godine na temu PTKM, a i INA…ali da je ova vijest opasna za cijenu, to je…
nego pitam se gdje su sada svi oni inteligentni investitori koji su me napadali prije mjesec dana kada sam najavio ovakav razvoj događaja na INI????
e dragi moji, nemrete argumentirati da će neka dionica rasti zato jer je to jaaaako dobra dionica…puno tu ljudi ne analizira fin. izvješća i nove informacije što je jako opasno…a još je opasnije što onda drugima sugeriraju gluposti…
pozdrav
Kolega Beholder, zaista ne znam kakav ste razvoj događaja najavili za Inu, a to me previše i ne zanima. Ali jedno je sigurno, a to je da Ina već sada gubi ogroman novac na plinskom biznisu, i ako mislite da će i dalje subvencionirati Petrokemiju i HEP na svoju štetu, a naročito nakon što vlada izgubi većinski udio, onda se varate. Ako dođe do povećanja rente na plin onda će doći i do povećanja cijene plina, a sigurno ne na štetu Ine koja je već ranije prijetila s prestankom eksploatacije plina ukoliko ostanu ovakve cijene plina.
ina ima gubitke na plinu utoliko sto ga prodaje talijanima po triputa nizoj cijeni nego ga kupuje od rusa..
a s Petrokemijom postoji ugovor i to je to.. nema sad bi mi malo povisili cijenu.. koja je ionako vislja za debeli postotak od cijene po kojoj se kupuje od Rusa.. i za HEP i za PTKM..
ina ima gubitke na plinu utoliko sto ga prodaje talijanima po triputa nizoj cijeni nego ga kupuje od rusa..
a s Petrokemijom postoji ugovor i to je to.. nema sad bi mi malo povisili cijenu.. koja je ionako vislja za debeli postotak od cijene po kojoj se kupuje od Rusa.. i za HEP i za PTKM..
mislim da si pomiješao nešto.petrokemiji i hepu prodaju po nižoj cijeni od nabavne ali ne i talijanima.
Tako je…INA “subvencionira” ptkm i građane…prodaje plin ptkm po nekih 1,2 kn, dok je za plinaru ta cijena 1,1 kn…maloprodajna cijena s PDVom za građane 2,1 kn…
cijena plina na svijetskom tržištu 30 centa/m3…tj 1,65 kn/m3…
ALI!
INA 60% plina dobavlja iz vlastitih izvora (naših, hrvatskih tj. državnih) po trošku eksploatacije ne većem od 9 centa po m3…0,5 kn
e sada INA može povečati cijene u skladu s gore navedenim, ali će ju država onda kazniti s penalima u obliku rente i di smo onda?… to se INI ne isplati jer kao što vidimo još uvijek ima maržu od 100% za domaći plin dok na uvoznom puši 40% i kada se izračuna paritetna cijena dođemo da INA još uvijek postiže maržu višu od 30%…
uglavnom trenutno stanje je bolje i za INU i za nas i za vladu…što mislite kako bi reagirali penzići da im plin poskupi 30-40%??
Ako je Vlada mogla dopustiti da se cijena lož ulja poveća na 4,80 kn, ne vidim razloga da Vlada ne dozvoli Ini da podigne cijenu plina, kao ogrijeva. Ekvivalent litre lož ulja je 1,1 kubik plina. Prema tome neminovno slijedi povećanje cijene plina ( poslije izbora )
IMHO
Tako je…INA “subvencionira” ptkm i građane…prodaje plin ptkm po nekih 1,2 kn, dok je za plinaru ta cijena 1,1 kn…maloprodajna cijena s PDVom za građane 2,1 kn…
cijena plina na svijetskom tržištu 30 centa/m3…tj 1,65 kn/m3…
ALI!
INA 60% plina dobavlja iz vlastitih izvora (naših, hrvatskih tj. državnih) po trošku eksploatacije ne većem od 9 centa po m3…0,5 kn
e sada INA može povečati cijene u skladu s gore navedenim, ali će ju država onda kazniti s penalima u obliku rente i di smo onda?… to se INI ne isplati jer kao što vidimo još uvijek ima maržu od 100% za domaći plin dok na uvoznom puši 40% i kada se izračuna paritetna cijena dođemo da INA još uvijek postiže maržu višu od 30%…
uglavnom trenutno stanje je bolje i za INU i za nas i za vladu…što mislite kako bi reagirali penzići da im plin poskupi 30-40%??
Da, ovo bi stalo da smo u komunizmu, međutim sada je kapitalizam i ovakav koncept razlikovanja domaćeg i uvoznog plina ne postoji.
Sigurno da će proći određeno prijelazno razdoblje (čini mi se da je dogovoreno u sljedeće 4 godine postupno povećanje cijena) dok dođe do potpune liberalizacije cijena, ali s približavanjem Europskoj uniji ovakvo subvencioniranje jedne kompanije na štetu druge ne dolazi u obzir.
Tada će veliki potrošači moći birati dobavljača plina, a ukoliko im se ne budu sviđale cijene plina kod Ine moći će nabavljati od nekog drugog, a država ukoliko bude htjela subvencionirati Petrokemiju i Hep morat će to činiti iz vlastitih sredstava.
Tako da situacija, što se tiče cijene plina, s protekom vremena može ići samo u korist INI.