INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

vorda: ” …Kakvu financijsku štetu? Ne znam zbog čega svi misle da se INA mora prodati MOL-u. Vlada ima još 54% dionica i još uvijek je večinski vlasnik. Ako se i odluči na prodaju svoga paketa prodati će ga onome tko ponudi najviše…. ” nije bas tako: Conserving MOL’s position as strategic investor: opportunity to buy additional 10 % from the Government in case a third party gets the Government’s consent to acquire a 10%+ stake in INA Tag-along right: Government undertakes that in case of a sale of shares to a third party which would result in accumulating a minimum 25% stake, MOL is granted tagalong rights

Ovo me baš nije uspjelo uvjeriti da nisam u pravu.
Kakvo je tvoje tumačenje ovoga što si napisao?

Pozdrav

“nije bas tako: Conserving MOL’s position as strategic investor: opportunity to buy additional 10 % from the Government in case a third party gets the Government’s consent to acquire a 10%+ stake in INA Tag-along right: Government undertakes that in case of a sale of shares to a third party which would result in accumulating a minimum 25% stake, MOL is granted tagalong rights”

Prvo je jasno – ako Vlada nekome omoguci stjecanje 10% ina-e, mora molu prodati dodatnih 10% svojih dionica – nota bene, neovisno o tome na koji je nacin treca strana dosla do tih 10%!!!
Drugo – tag-along right – omoguci li vlada nekome da stekne 25% ina-e, mol ima pravo “uskociti na taj vlak”- tj. prodati kupcu pod istim uvjetima, razmjerno svojem udjelu u onom dijelu temeljnog kapitala kojega zajedno kontroliraju mol i vlada, tako sam to ja shvatio. To je hipotetska situacija u kojoj ispada da je mol zadovoljan s nacinom na koji je vlada vodila pregovore s trecom stranom i misli da joj se vise isplati sudjelovati u tom poslu nego li blokirati ga sa – sad vise ne 25% + 1, nego 35% dionica. A onog trenutka kad mol bude imao 35% dionica, vlada vise nece moci odlucivati tko ce biti njen buduci vecinski vlasnik (uzimajuci u obzir dionice koje su vec vani). Drugim rijecima, ugovor koji je Linic sklopio s madjarima prakticki im je osigurao preuzimanje vecinskog paketa. [smiley9]

Pozdrav!

Bilo bi najbolje da ove stvari protumači neki stručnjak za trgovačko pravo, međutim doslovno prevedeno to bi izgledalo ovako:

Conserving MOL’s position as strategic investor: opportunity to buy additional 10 % from the Government in case a third party gets the Government’s consent to acquire a 10%+ stake in INA

MOL, kao strateški investitor, ima mogućnost kupiti dodatnih 10% od Vlade u slučaju da streća strana dobije suglasnost Vlade za stjecanje više od 10% dionica INE.

Znači, MOL može kupiti još 10% ako Vlada nekome proda više od 10% (znači teoretski najviše 44%) dionica. U teoriji, vlada može prodati drugom partneru 44% i MOL-u još 10% tako da odnos bude 44%-35%. U tom slučaju slijedi bitka za vlasnički paket. Ovo je sam teorija i ja ne vjerujem da će se ovo i dogoditi. I dalje vjerujem da će Vladin paket dobiti onaj tko ponudi najbolju cijenu.

Pozdrav

mislim da nisi razumio najbolje (nisam strucnjak za trgovacko pravo, ali pravnik jesam i nekih iskustava imam).

MOL, kao strateški investitor, ima mogućnost kupiti dodatnih 10% od Vlade u slučaju da streća strana dobije suglasnost Vlade za stjecanje više od 10% dionica INE.

Prvi odlomak koji si napisao nije sporan.

Znači, MOL može kupiti još 10% ako Vlada nekome proda više od 10% (znači teoretski najviše 44%) dionica. U teoriji, vlada može prodati drugom partneru 44% i MOL-u još 10% tako da odnos bude 44%-35%. U tom slučaju slijedi bitka za vlasnički paket. Ovo je sam teorija i ja ne vjerujem da će se ovo i dogoditi. I dalje vjerujem da će Vladin paket dobiti onaj tko ponudi najbolju cijenu.

Drugi je, jer ne vodis racuna o postavljenim benchmarksima – 10% i 25% dionica – Vlada ne moze prodati nikome 34% svojih dionica, a da u tom poslu ne sudjeluje MOL sa do tada svojih 35% dionica, ako se MOL za to odluci. Ali vaznije je prvo – nitko ne moze steci 10% ine (jer za to prema ugovoru s molom treba suglasnost Vlade!), a da mol ne dodje sa svoje strane do dodatnih 10%, dakle do 35%[/b]

U Londonu cijena 560 dolara,negdje cca 3.035 kuna.Kko to da je kod nas za 100 kuna veća??![smiley9]

Ono je bio isjecak iz MOLovog roadshowa o partnerstvu s INAom iz 2003, koji sam vec dosta davno postao na ovoj temi. Ja sam dokument shvatio na isti nacin kao i Panamera.

Evo ga opet za one koji ga nisu procitali…

[i][color=gray]Novac je samo koncept. Ukupna vrijednost Zemlje je konstanta[/color][/i]

Mala nadopuna – kada IPO zavrsi, vladi ostaje samo 46%, a ne 54%
1. Vlada = 46%
2. MOL = 25%
3. Freefloat = 29% (IPO 15% + branitelji 7% + zaposlenici 7%)

Od toga ce (navodno) vlada dugorocno zadrzati 25%, a 21% prodati.
Drugim rijecima, JEDINA sansa da netko osim MOLa preuzme INAu, je da pokupi cijeli freefloat prije nego sto Vlada proda svoj paket.

Koliko je to realno? – neznam bas [smiley10]
Kuda ide cijena ako netko ako se netko odluci na taj soping? – svi smo bogatasi [smiley2]

[i][color=gray]Novac je samo koncept. Ukupna vrijednost Zemlje je konstanta[/color][/i]

evo i priloga prethodnom postu…

danas je još jedan dan gdje su prodavali gotovo isključivo mali…većina je žrtvovala inu da bi ušla u npr ipkk i tomu slične…
potvrda tome je da je najveći pojedinačni nalog bio 50 komada

Scio me nihil scire

Barem nešto utješno.INA je dionica na duge staze i ne treba ju prodavati zbog privremenih padova. Pogotovo ne da bi se ušlo u neke nelikvidne dionice . Kod INE strpljen spašen.

Ovo 7% branitelji… Mene zanima kako će i dali će i oni dobiti dividendu? Svatko ima neki udio i po tome će se odrediti?

you think your special you do, i can see it in your eyes

Barem nešto utješno.INA je dionica na duge staze i ne treba ju prodavati zbog privremenih padova. Pogotovo ne da bi se ušlo u neke nelikvidne dionice . Kod INE strpljen spašen.

ma ja sa malim dijelom prodanih dionica ine kupujem koei i ddjh….mislim da necu pogrijesit…al nikad se nezna [smiley5]

DOKUP!

New Report

Close