pozdrav forumašima,friški sam i ulazim u žrvanj novopečenih hr.yapija.
pitanje za stare forumaše vezano za mol-inu,nemali mol obavezu kupnjom prve dionice ine na tržištu obavezan dati javnu ponudu!!!!
točno, i vjerujem da MOL neće igrati tako, jer mu to trenutno nije u fokusu, ima on većih briga oko Rusa(osim ako se situacija promijeni)
…dakle ovisi o razvoju situacije u regiji, šire gledano.
ZAGREB- Ruski predsjednik Vladimir Putin priprema se za energetski summit u Zagrebu 24. lipnja i velika je vjerojatnost njegova dolaska, izjavio je u petak u Zagrebu opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika za Središnji federalni okrug Georgij Poltavčenko.
“Putin se priprema i postoji realna mogućnost i velika vjerojatnost njegova dolaska na summit”, najavio je Poltavčenko.
Ako dođe na summit, Putin će održati bilateralne susrete s hrvatskim predsjednikom i premijerom, dodao je Poltavčenko u izjavi za novinare po završetku svog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj koji je, prema njegovim riječima, bio i svojevrsna priprema za dolazak ruskog predsjednika.
Tijekom posjeta Zagrebu Poltavčenko se sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem, potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom i ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.
Ocijenivši svoj posjet i vođene razgovore vrlo uspješnim, Poltavčenko je rekao da je glavna tema i cilj svih održanih susreta bilo daljnje unaprijeđenje gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Središnjeg federalnog okruga koja se posljednjih pet godina aktivno razvija.
Ruska Federacija podijeljena je na osam okruga, a Središnji federalni okrug obuhvaća Moskvu i širu okolicu. Središnji federalni okrug je gospodarski najrazvijeniji okrug u Rusiji, a obuhvaća četvrtinu europskoga dijela Rusije s Moskvom kao središtem. U tom okrugu, koji proizvodi 30 posto ukupnog ruskog BDP-a, živi 38 milijuna ljudi.
“Mi smo potvrdili naša obostrana stremljenja k razvoju gospodarskih veza i njihovu širenju”, rekao je Poltavčenko izrazivši zadovoljstvo što se o nekim pitanjima koja su se pojavila u tim odnosima konkretno razgovaralo. Tako je naveo primjer ruskih poduzetnika koji planiraju izgraditi turističke objekte na hrvatskoj obali i njihovih problema s dobivanjem dozvole za gradnju.
Također je istaknuo da hrvatska tvrtka Nexe Grupa počinje izgradnju velike cementare u Rusiji.
Što se tiče privatizacije INA-e, Poltavčenko je rekao da je bilo riječi o mogućnosti sudjelovanja ruskih tvrtki Lukoil i Gazpromnjeft u privatizaciji te da to “više nije samo želja nego se razgovaralo i o opsegu sudjelovanja”.
Govoreći o projektu Družba Adria, Poltavčenko je rekao kako se razmatrala mogućnost da naftovod zaobiđe Jadran s obzirom na veliku zabrinutost hrvatske javnosti za moguće ekološke posljedice tog projekta.
“U svakom slučaju, ono što je najvažnije, stječe se dojam da nitko ne želi taj projekt ‘pokopati’ nego se traži najoptimalniji put za njegovu realizaciju uzimajući u obzir i ekološku sferu”, istaknuo je Poltavčenko. (Hina)
Pitanje: sto bi ovo trebalo znaciti? Zar Vlada sad jedan paket nudi izravno Rusima???!! Ili im ukazuje na mogucnost kupovine INE na burzi (kao da to sami ne znaju, to su mogli i do sada). Jasno pitanje je i da li taj Poltavcenko uopce zna sto govori. Ili je patka dosla s hr strane, to bi bilo najprihvatljivije objasnjenje!
Ajmo rusi ajmo inače smo nadrljali svi koji smo u INI !
Ispravak cifre:1.svibnja 3.295,1.lipnja 3.075!Dakle,svaki mali paketić-dioničar u mjesec dana izgubio na svoje 22 dionice 4840 kuna,odnosno prosječnu netto plaću u Hrvatskoj[smiley6]
Pitanje: sto bi ovo trebalo znaciti? Zar Vlada sad jedan paket nudi izravno Rusima???!! Ili im ukazuje na mogucnost kupovine INE na burzi (kao da to sami ne znaju, to su mogli i do sada). Jasno pitanje je i da li taj Poltavcenko uopce zna sto govori. Ili je patka dosla s hr strane, to bi bilo najprihvatljivije objasnjenje!
to sam ja još davno rekao.rusi ne moraju imati stvarne namjere kupovanja INE ali zašto se ne uključiti i dići cijenu?njih nebi mnogo koštalo, a mol bi pretrpio veliku financijsku štetu.ni ja ne vjerujem u tu suludu soluciju ali nikad ne znaš.ti rusi kad se napiju…[smiley2]
to sam ja još davno rekao.rusi ne moraju imati stvarne namjere kupovanja INE ali zašto se ne uključiti i dići cijenu?njih nebi mnogo koštalo, a mol bi pretrpio veliku financijsku štetu.ni ja ne vjerujem u tu suludu soluciju ali nikad ne znaš.ti rusi kad se napiju…[smiley2]
Kakvu financijsku štetu? Ne znam zbog čega svi misle da se INA mora prodati MOL-u. Vlada ima još 54% dionica i još uvijek je večinski vlasnik. Ako se i odluči na prodaju svoga paketa prodati će ga onome tko ponudi najviše. U tom slućaju mogao bi se ponoviti scenarij Plive, odnosno tržišna cijena u trenutku prodaje uopće nije bitna.
Pozdrav
tsunami:
”
”
Kakvu financijsku štetu? Ne znam zbog čega svi misle da se INA mora prodati MOL-u. Vlada ima još 54% dionica i još uvijek je večinski vlasnik. Ako se i odluči na prodaju svoga paketa prodati će ga onome tko ponudi najviše. U tom slućaju mogao bi se ponoviti scenarij Plive, odnosno tržišna cijena u trenutku prodaje uopće nije bitna.
Pozdrav
Kakav god scenarij bio odlično je za naš dioničare INE
financijsku štetu da mora preuzimati paket po većoj cijeni nego je planirao.bez drugog igrača vlada može prodati paket i po 2500 kn/dionici (a na tako nešto vjerojatno u molu i računaju)al kad se uključi drugi onda nejde baš tako.
ja ne vjerujem u prodaju rusima.pliva nije bila obećana udavača za razliku od ine a mislim da bi i europa lobirala (i vršila pritiske) za mađare. kako god bilo ja se nadam da će biti nerazumnih cifri i nemoralnih ponuda [smiley2]
vorda: ” Kakvu financijsku štetu? Ne znam zbog čega svi misle da se INA mora prodati MOL-u. Vlada ima još 54% dionica i još uvijek je večinski vlasnik. Ako se i odluči na prodaju svoga paketa prodati će ga onome tko ponudi najviše. U tom slućaju mogao bi se ponoviti scenarij Plive, odnosno tržišna cijena u trenutku prodaje uopće nije bitna. ” financijsku štetu da mora preuzimati paket po većoj cijeni nego je planirao.bez drugog igrača vlada može prodati paket i po 2500 kn/dionici (a na tako nešto vjerojatno u molu i računaju)al kad se uključi drugi onda nejde baš tako. ja ne vjerujem u prodaju rusima.pliva nije bila obećana udavača za razliku od ine a mislim da bi i europa lobirala (i vršila pritiske) za mađare. kako god bilo ja se nadam da će biti nerazumnih cifri i nemoralnih ponuda [smiley2]
Može prodati , ali ne mora i neće. Zašto prodat zlatnu koku jeftino ili đaba.
…Kakvu financijsku štetu? Ne znam zbog čega svi misle da se INA mora prodati MOL-u. Vlada ima još 54% dionica i još uvijek je večinski vlasnik. Ako se i odluči na prodaju svoga paketa prodati će ga onome tko ponudi najviše….
nije bas tako:
Conserving MOL’s position as strategic investor: opportunity to buy additional 10 % from the Government in case a third party gets the Government’s consent to acquire a 10%+ stake in INA
Tag-along right: Government undertakes that in case of a sale of shares to a third party which would result in accumulating a minimum 25% stake, MOL is granted tagalong rights
tsunami: ” vorda: ” Kakvu financijsku štetu? Ne znam zbog čega svi misle da se INA mora prodati MOL-u.
” Može prodati , ali ne mora i neće. Zašto prodat zlatnu koku jeftino ili đaba.
zar HT nije bio zlatna koka koja je otišla samo tako ?
[smiley8]