INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

MOL će sigurno kupovati…ali po malo i preko agenata (bože moj pa već sada kupuje)…ali zašto bi mu se nekamo žurilo i onako zna da će pri kraju morati debelo odriješiti kesu i da bi tada moglo biti i 10k po dionici…ali do tada će pustiti da prođe investicijski ciklus…da se krediti vrate, da se tržište osvoji i stabilizira…a do tada će cijena ići gore dolje (kao posljdenjih par dana)…i na INI će se prije grand finala dati okrenuti lova nekoliko puta…i to je za sve nas dobro…ja se tih radničkih dionica ne bojim…to je privremni efekt koji će proći…a za ovu dionicu nije ni loš što veći freefloat….ljudi moji nemojte se ništa bojati…pa što i ako padne na 2500? za 6 mjeseci biti će opet na 3000, a to je 20% u pol godine…ej!!!!!
ja se ne bojim, jer sam ja za razliku od mnogih to već prošao…prvo sam kupio nekoliko paketića na IPO-u, pa kad sam vidio raspašoj prvog dana, kupovao sam po 2300 i 2400 kn (mnogi su mi govorili da sam kreten)…pa su došli oni famozni agenti stabilizacije…pa sam čekao opet mjesec i pol da se cijena digne na 2400, pa sam kupio opet po 2700 i na kraju sve iskrcao na 3400…sada sam opet kupovao i još ću kupovati…samo je razlika da poslije svakog kruga imam više dionca INE i fala bogu da nisam poznat jer bi sada i moje ime tu po novinama rastezali…samo ne prodajem IPO jer jako hoću onih +2 dionice po paketu…hoću ih jer su besplatne [smiley2]…

trgovina je kao i more…najgora je bonaca

Ja mislim da će Mol i neki fondovi napraviti psihozu prije izlaska tih paketa na burzu,da što prije pojedu te paketiće. Sad Mol ima 30% Ine cca. , čak mislim da mu se i ne žuri previše za preuzimanje jer i sad ima veliki uticaj pri odlučivanju u samoj kompaniji

ja pak mislim da MOL trenutno više brinu Rusi (INA i Energopetrol u tom slučaju idu u paketu i nisu bitni, kao i cijela B. regija)[smiley15]

KuciloOro: ” Mislim da bi ova vijest mogla stabilizirati cijenu dionice Ine, pa i vratiti je na viši nivo http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2007,5,28,ina_dionice,76267.jl ” Bilo je to i za očekivati! Nakon što su uvidjeli da je pola milijuna ljudi osjetilo na svojoj koži pad cijena Ininih dionica i cjelokupnog tržišta, pokušati će to čim prije zagladiti-zato ponavljam nitko od nas nije i taj rasplet događaja ozbiljno uzeo u obzir,i šteta je već počinjena-neki ljudi su prodali svoje dionice

Pa nećemo sad žaliti što su brzopleti prodali. Svakom tko gleda u cjelini bilo je jasno da INA ne može ozbiljno potonuti, i to ne samo jer je izborna godina nego ima još jakih razloga.
Tu će u bližoj budućnosti biti i faktora na koje vlada ne može utjecati : 1. hoće li rusi uzeti MOL i 2. kad će “roknuti” u Iranu.
Volio bih čuti od znalaca što će za INA značiti nagli skok cijene nafte ?

[color=black][/color]

Čuo sam jedino nekoliko zaposlenika INE. “Čim ih dobijem prodat ću ih po ……kolko ide, ide”. Zato ih nisam niti kupio!!!![smiley1][smiley1][smiley1]

marcello

Čuo sam jedino nekoliko zaposlenika INE. “Čim ih dobijem prodat ću ih po ……kolko ide, ide”. Zato ih nisam niti kupio!!!![smiley1][smiley1][smiley1]

To ti je obična šatra, njihove će žene odlučiti o prodaji.

[color=black][/color]

tako da, domaćice su ipak bolji ekonomisti[smiley1]

tako da, domaćice su ipak bolji ekonomisti[smiley1]

Tako je!

Zato će prodati Inine dionice da bi mogle kupiti kiselo zelje i pureća prsica. [smiley2]

La vita e bella!

Lock up za prodaju Ininih zaposleničkih dionica
Razdoblja zabrane trgovine ovisit će o godinama staža, a trajat će do godine dana
U šest dana cijena Ine pala je oko 15 postoU model povlaštene kupnje sedam posto dionica Ine za sadašnje i bivše zaposlenike kompanije bit će ugrađena lock up klauzula na iznošenje zaposleničkih dionice na burzu. Trajanje razdoblja zabrane trgovine ovisit će o godinama staža, a protezat će se od nekoliko mjeseci do godine dana. Strmoglavi pad cijene Inine dionice koji prati informacije o tijeku pregovora i modelu povlaštenog otkupa dionica direktan je povod uvođenju lock up klauzule. Naime, unatrag šest dana cijena dionice je pala oko 15 posto, pri čemu je jučer, pola sata prije završetka službene trgovine, bilježila minus od pet posto u odnosu na zaključnu cijenu od petka (3100 kn). Činjenica da tržište nije dobro reagiralo na detalje konstrukcije koju je Vlada ponudila sindikatima dodatno je pojačalo njezin strah (a i strah sindikata) od još jačeg negativnog utjecaja na cijenu u trenutku kad se tržištu pojavi “masa” dionica stečenih po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. Zbog toga su čini se, i sindikati bili popustljivi, čak i sindikat INAŠ koji je još do petka inzistirao na dodjeli paketa od 22 dionice. To istodobno znači da su svi sindikati suglasni s Vladinom ponudom prema kojoj će svi zaposlenici dobiti isti broj dionica po cijeni od 1690 kuna, s diskontom od pet posto i popustom od jedan posto po godini staža. Računice su pokazale da bi, uz pretpostavku 100-postotnog odaziva inaša s pravom na povlaštenu kupnju i uz uprosječene parametre povlastica s obzirom na radni staž, svaki (bivši ili sadašnji) zaposleni dobio po 15 dionica. Budući da se neslužbeno tvrdi kako je prosječan radni staž osoba s pravom na povlaštenu kupnju više od 19 godina, popusti po toj osnovi, kao i polaznih pet posto diskonta upućuju da će dionicu Ine njezini zaposlenici plaćati u prosjeku 1267 kuna. Po paketu od 15 dionica, to ispada nešto više od 25 tisuća kuna. Tako su razgovori o tehničkim detaljima razrade lock upa kao i još nekim “sitnijim” dilemama bili glavni razlog zbog kojeg sporazuma Vlade i predstavnika Ininih sindikata nije postignut već jučer. Jedna od dilema se, recimo, odnosi na definiranje prava za oko 10.000 zaposlenih koji su u Ini ostvarili manje od godinu dana staža. Saznaje se, također, da će na dionice Ine pravo imati više od 1000 građana BiH te nekoliko stotina slovenskih državljana.

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

28.05.2007 20:04

POTRES NA BURZI Pomutnja zbog najave o puštanju na tržište jeftinijih dionica za radnike
Gubitak na Ini u dva dana 600 milijuna!
Autor Snježana Mlinarević

Posve neočekivano, Inina je dionica postala glavni burzovni gubitnik, već dva dana zaredom. Izgubila je na vrijednosti više od deset posto, a cijena od 3300 do 3400 kuna strmoglavila se u jednome trenutku do 2845 kuna. Poslije se malo oporavljala, no ipak je uspjela uknjižiti novi dnevni gubitak od oko pet posto i cijenom od 2911 kuna. Kad se zbroje dvodnevni gubici, ispada da se na dionici Ine ispuhalo čak 600 milijuna kuna u dva dana.

Nastala panika
Pad Inine cijene pratila je golema potražnja za dionicama i u dva dana investitori su u Inu “upucali” više od 40 milijuna kuna. Očito ne očekuju veći pad dionice, a veće količine mogle su se nabaviti jedino u posljednja dva turbulentna dana kada su neki dioničari panično rasprodavali svoje pakete dionica.

Panika je nastala kad je Vlada obznanila da na tržište namjerava staviti čak 700.000 novih dionica koje spadaju u povlašten paket za sadašnje i bivše Inine radnike. Iako se takvo što očekivalo jer po zakonu o privatizaciji Ine do početka lipnja taj se dio morao aranžirati malo je tko očekivao da će Vlada omogućiti bez ikakve zadrške trgovanje dionicama koje će prosječno radnike stajati 1270 kuna.

Pod takvim dojmom jučer je održan sastanak potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i sindikata Ine na kojem su svi bili zabrinuti razvojem događaja. Zbog toga do srijede i novoga sastanka treba smisliti kako ponovno steći kontrolu nad Inom i onemogućiti da se tolika količina dionica u kratko vrijeme sruči na tržište. Prema riječima Maje Rilović, sindikalne čelnice, razgovaralo se o zabrani trgovanja neko vrijeme.

Veliki gubici
Bilo je govora o tri mjeseca pa do godinu dana, a čini se da će zabrana trgovanja biti različita za pojedine kategorije radnika. Starijima s više staža bit će omogućeno da prije stignu do burze i unovče svoje dionice, a mlađima će to razdoblje biti dulje.

Svakako, na novom bi se razgovoru u srijedu mogla donijeti odluka o načinu privremene zabrane trgovanja radničkim dionicama. Vlada je ipak mogla očekivati takav rasplet događaja, a svojim je potezom izazvala velike gubitke na burzi.

Veliki dioničari među malima, Mamić i Zubak, potencijalno su izgubili u dva dana blizu milijun, odnosno Zubak oko 1,3 milijuna kuna. Taj pad vjerojatno ih nije ni štrecnuo jer će čekati oporavak dionice, kao i većina ostalih.

a do kuda će se tek spustiti , ide i ispod 2500

Bitno je kako će London reagirati danas.

a reagirat će kao kod nas samo će sve to biti sa manjim padom , jer na uređenim tržištima se stvari odvijaju malo sporije.

New Report

Close