U trenutku kad Mol preuzme Inu, pojavit će se top igrač u regiji. BP,Shel, Exon … i uzeti sve , tako da “naša” Ina neće biti dugo Mađarska !
Pa ako nismo uspjeli zajedno sa Mađarima u akviziciji za Euro,bilo bi lijepo da uspijemo u akviziciji da nas preuzme BP ili netko sličan.Ne znam zašto,ali imam blagi osjećaj da nas zato Mađari žele što prije što više..mislim na dionicu INE,naravno…[smiley2][smiley2]
To su multinacionalke koje su zadnjih godina natukle profit zbog ovih ludih cijena.
Ina je dobila 1 mlrd usd kredita, budimo realni to je već top transakcija i u svjetskim okvirima.
Što smo dali za zalog ? Imovinu, garanciju vlade ( što nismo) sve je nekako preglatko prošlo.
Sve mi miriši na neki big game![smiley1]
23.04.2007 18:47
INA U lipnju prodaja dionica zaposlenicima
Po dioničaru Ine 5000 eura vrijednosti dionica
Autor Snježana Mlinarević
U lipnju, za nešto više od mjesec dana, Vlada bi trebala realizirati drugi dio masovne prodaje dionica Ine. Ovaj put u pitanju su zaposleni kojima se dionice trebaju prodati po povlaštenim uvjetima šest mjeseci od početka IPO-a koji je okončan potkraj studenoga prošle godine. Zasad sindikati i Vlada još pregovaraju o uvjetima kupnje, a nije definiran ni broj budućih dioničara ili onih koji imaju pravo na te povlaštene dionice.
Jedna je opcija da u kupnji dionica sudjeluju samo zaposlenici Ine, a druga – svi koji su stvarali Inu, dakle umirovljenici i radnici ostalih poduzeća koja su se u međuvremenu odvojila od Ine. Ova varijanta, prema razmišljanjima unutar Ine, bila bi više fer, a takvih potencijalnih dioničara je oko 40.000. Sindikati koji vode glavnu riječ uime zaposlenih, dakako, zastupaju interese zaposlenih jer se uključivanjem drugih smanjuje udjel po dioničaru od ukupno sedam posto dionica Ine, koliko će im biti na raspolaganju.
Ako prođe druga varijanta, dioničari Ine imat će na raspolaganju paket dionica (novčano vrijedan) kao i građani Hrvatske od 5000 eura po osobi. Za taj novac oni će možda dobiti više dionica, jer se očekuje da cijena bude manja nego što je bila u javnoj ponudi. Početkom lipnja, prema Zakonu o privatizaciji Ine, nastupa zanimljivo vrijeme za Mol.
Naime, ta kompanija, koja ima 25 posto dionica Ine, može početi kupovati dionice na otvorenom tržištu, što je bilo zabranjeno raditi u prvih pola godine. Očekuje se ipak da Mol neće krenuti u kupnju dionica jer na takav način ne može ostvariti svoj cilj, većinski paket dionica. O tome tek treba pregovarati s državom i Fondom branitelja.
Edo, prihvaćam ispriku!
[smiley2]
Da pojasnim MOL vec odavno kupuje dionice INAe iz “druge ruke” tako da po mome ne treba ocekivati
neki veliki skok INAe po isteku 6mj.
To da se očekuje da Mol neće krenuti u kupnju INE….to je jednostavno priča koja ne drži vodu….naime isto su nas tako prije IPO-a INE uvjeravali da tu dionicu ne kupuju oni koji misle zaraditi na kratki rok- a ispalo je upravo suprotno- 100 % za cca. 4 mjeseca!!!
Mišljenja sam da se upravo takve priče plasiraju iz razloga da Mađari čim jeftinije prođu- no : neće moći ove noći !!!
Edo, prihvaćam ispriku! [smiley2]
drago mi je uistinu!
[smiley2]
To da se očekuje da Mol neće krenuti u kupnju INE….to je jednostavno priča koja ne drži vodu….naime isto su nas tako prije IPO-a INE uvjeravali da tu dionicu ne kupuju oni koji misle zaraditi na kratki rok- a ispalo je upravo suprotno- 100 % za cca. 4 mjeseca!!!
Da upravo tako i ja mislim, potpuno se slazem. Isto tako su rekli, ja sam zapamtio jednu recenicu, kaze: ” kupnjom Ininih dionica gradani mogu ocekivati zaradu kroz duzi period, a predviđa se da bi njena maksimalna cijena trebala biti oko 4000kn” ha stvarno kako sam se tada nasmijao, i to jos predvida neki analiticar od 70 godina..komedija, pa INA je nase najvece poduzece koja jos uvijek nije iskoristila ni 20% svojih mogucnosti a koje namjerava uciniti u sljedecih 7 godina. Tada INA postaje jedna od najboljih poduzeca u Europi.. za 7 godina Inina dionica ce imati vrijednost preko 15 puta vecu od njene pocetne cijene, u to sam siguran
krenulo mrežarenje na INI…moralo se i to jednom dogoditi…
netko već par dana koći rast velikim nalozima na 3300 i skuplja sve što mu se ulovi ispod toga…
krenulo mrežarenje na INI…moralo se i to jednom dogoditi… netko već par dana koći rast velikim nalozima na 3300 i skuplja sve što mu se ulovi ispod toga…
Mađarska posla[smiley2]
Sa B92 [smiley2]
Makedonska nafta ne može na Kosovo
Skoplje — Vlada Makedonije traži od Vlade Kosova objašnjenje za zabranu uvoza makedonskog goriva.
Priština je pre četiri dana zabranila ulaz makedonskog goriva na Kosovo. Na carinskom terminalu na prelazu Blace više od 100 cisterni s gorivom skopske rafinerije Okta čeka dozvolu da uđe na Kosovo.
Portparol makedonske vlade Ivica Bocevski kaže da se zabrana mora poštovati ako je posledica uvođenja eko-standarda na Kosovu, ali da se očekuje odgovor prištinskih vlasti.
Skopska TV A1, pozivajuči se na svoje izvore, tvrdi da je zabrana za makedonsko gorivo rezultat bitke koju vode dve lobističke grupe u vladi u Prištini, jedne koja lobira za skopsku rafineriju Okta i druge koja želi da se kosovsko tržište snabdeva gorivom iz Hrvatske.
“Lobi koji radi za Hrvatsku uspeo je da izdejstvuje zabranu uvoza goriva iz Makedonije”, tvrdi TV A1.
Skopska rafinerija Okta, koja je u vlasništvu grčkog Helenik petroleuma, godišnje na Kosovo plasira 300.000 tona goriva, vrednog 200 miliona dolara.
zaključna cijena u LONDONU 610$x5,46kn=3330 kuna
zaključna cijena u ZAGREBU 3282, prosječna 3294 kune
Razlika je ogromna cca 40 kuna ili 8 $.http://www.poslovni.hr/img/Forum/PostSmilies/12.gif
http://www.poslovni.hr/img/Forum/PostSmilies/12.gif
Mađari skupa s fondovima igraju se na tržištu s cijenom dionice.
Strpljen spašen !!!!