– inu prodaju mali ulagaći 22, a kupuju investicijski fondovi, a oni su ti koji će i određivati do koje će granice ina ići. – TV i novine su prije morali educirati ljude, a ne da se oni i ostalo pučanstvo čudi tome. – Kod nas je još jako dobra investicija kupiti novi auto na kredit. – Kupiti dionice na kredit, to je jako rizično i u ovoj zemlji se pametnim ljudima to ne preporučuje. Pozdrav !
Fondovi ne diktiraju cijenu Ine vec London. Investicijski sumnjam da kupuju na Londonu; vjerojatno mirovinski i oni mogu jedini imati neki utjecaj.
Mali ulagaci prodaju kod nas; dakle, ne diktiraju cijenu Ine. Kako plese London tako ce i Zagreb.
Glupo je usporedjivati kredit za auto i kredit za dionice.
U Hrvatskoj mozda 2% ljudi investira; previse sam rekao; direktno na burzi tako da je i jasno da su auto krediti popularniji.
Ali naravno, dionice su za maloga, prosjecnog covjeka i rizicnije. Prosjecan hrvat ne gleda BV, P/E. Gleda kako stici sa autom na posao.
A nije to samo kod nas nego u cijelome svijetu.
Ne komentiram puno ali na gluposti reagiram.
Stojic kaze da je cijena na IPO-u bila precijenjena. Par dana kasnije isao je report (madjar, mislim, nisam siguran) da je realna 2200. Tko tu koga mulja.
[smiley13]
Da, slazem se. Jutarnji nije nista navlacio. Samo je konstatirao.
Molim medvjedića Mreicha da mi kaže što će biti sa 24000 bonus dionica koje je ostalo u državnom portfelju a koje mali novopečeni dioničari neće dobiti jer su navodno već rasprodali 12000 paketa po 22 dionice
da odgovorim o navlačenju Londona, to netko sa foruma svako večer prevede sve naše postove na engleski i onda ih reposta na engleskim popslovnim forumima [smiley2][smiley2]
zato i imamo ovakvo simultano navlačenje i tu i u londonu.
ma jok. to im sve kompjutori odrade – izanaliziraju sve na netu o ini pa odluče. vidiš da je sve Automatic trade [smiley2] a i jedan sat su iza nas pa imaju vremena.(samo kako onda diktiraju cijenu ak zaostaju sat vemena [smiley11])
nego, ak to dobrim dijelom mirovinci kupuju, a ina, ne daj bože, napuhana, jel su to naše mirovine u opasnosti? [smiley2]
…. da odgovorim o navlačenju Londona, to netko sa foruma svako večer prevede sve naše postove na engleski i onda ih reposta na engleskim popslovnim forumima [smiley2][smiley2] zato i imamo ovakvo simultano navlačenje i tu i u londonu.
LOL… kolega beholder je zasigurno u pravu.. samo kaj je zavjera jos malo sirih razmjera.. nisu tu ukljuceni samo forumi.. vec i mediji.. kompletni…
Sad sam pročitao članak i moram priznati da sam zgrožen ovim legalnim navlačenjem ljudi na prodaju [smiley9] ali kako već imam puno keša, neka, neka…ajmo ljudi sad je pravo vrijeme za prodati…moji vas nalozi čekaju [smiley2][smiley2]
To je za nas providan pokušaj navlačenja na prodaju
ali nas ne mogu navući jel znamo koliko će vrediti Ina.
Druge također neće uspjeti navući ,oni čekaju svoje 2 dionice gratis
Tko kupuje Inu u ogromnim količinama?
Isti oni koji šire glasine na TV i tisku, da je Ina precjenjena
ZAKLJUČAK: Čuvati INU kao zjenicu oka(netko je već napisao)!
09:37:00 16-Feb-2007 530.00 50 26,500.00 Automatic Trade
09:30:36 16-Feb-2007 520.00 65 33,800.00 Automatic Trade
09:26:37 16-Feb-2007 520.00 300 156,000.00 Automatic Trade
16:02:39 15-Feb-2007 517.91 5,000 2,589,530.00 Ordinary Trade
16:01:59 15-Feb-2007 515.00 715 368,225.00 Ordinary Trade
krenulo jwe i danas na LSE[smiley2]
– Kod nas je još jako dobra investicija kupiti novi auto na kredit. – Kupiti dionice na kredit, to je jako rizično i u ovoj zemlji se pametnim ljudima to ne preporučuje. Pozdrav !
Mislim da kupovina auta na kredit nije investicija već potreba odnosno luksuz ovisno o autu, a kupovina dionica na kredit je ipak rizik. Možemo to gledati i sa psihološke strane – vi unaprijed znate da onaj dan kad izvezete auto iz salona on vrijedi 20% manje i tu nema nikakvog rizika (vi ste spremno pristali na takve uvjete) kod dionica je stvar drugačija – ljudi se nadaju dobiti a ne percipiraju da im je za dobit ljestvica postavljena na minimalno (sa kamatama i naknadama) +15% od osnovne cijene (kod nekih je ta ljestvica postavljena na +40%) Tu leži bit problema.
Lako je sada govoriti o tome kako je to bio pravi potez, no koliko od vas se moglo u 10 mjesecu zakleti u to. Ako ćemo ići u ekstremne primjere (a INA je svakako jedan od njih – onaj pozitivan) da ste u Q3 2001 uložili u investicijski fond Splitske Banke određenu svotu i to na kredit dogodila bi vam se katastrofa … nije to usamljen primjer npr. dionice Plive ’96 (ako se ne varam), koliko biste trebali čekati na povrat i da ste uložili nedavno u jednu fantastičnu dionicu kakva je ERNT (kada je mjesecima oscilirala između 1800 i 2000).
Bez ikakve dvojbe onaj tko je spreman čekati koliko treba gotovo uvijek će se izvući sa dobiti (govorimo o ‘normalnim’ likvidnim dionicama), samo smo ipak ograničeni vremenom i željama.
ja sigurno necu prodavati dok mi Sanader ne isplati moj zasluzeni bonus!pa makar se popelo do 10k!a onda,kuda koji,mili moji[smiley1]
samo bojim se da vecina razmislja kao ja i da ce onda cijena debelo pasti!mozda prodam dan prije isplate bonusa i zaradim vise nego s njima..kratkorocno[smiley1]
ako bi mogli ostali kolege i kolegice reci svoj target s INAom?
hvala!
sitni su pali pod utjecaj jutarnjeg lista
a veliki samo laganini dokupljuju
po bidu idu samo paketići,
a sa aska se skidaju veće količine ,a li opet pazeći da ne dignu previše
čim kupe odmah 5 kom spuste po asku i mali se istovaraju
misleći da je krenulo nizbrdo..
Na londonskoj je stanje nepromjenjeno
trži se po istim cjenama od jučer
kod nas se danas lovi u mutnom
vidićemo pred kraj dali će se vratit blizu 3000.
ja ne prodajem dok HT ne izađe , pa bila cjena 3000,4000,5000..svejedno..i sad sam vec vise nego zadovoljan
ja ne prodajem dok HT ne izađe , pa bila cjena 3000,4000,5000..svejedno..i sad sam vec vise nego zadovoljan
Ja ne prodajem dok MOL ne da pare……..ili LUKOIL ,sasvim svejedno[smiley2]