INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako u racunicu uvedemo profitnu marzu i cijenu nafte na svj. trzistu, 831 milijun dobiti je skroz ok iznos, ako vidimo da INA nema bas prostora za sirenje maloprodaje (na susjedna trzista tj. Srbiju, Madjarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Italiju,..), milijarda dobiti je vrhunac, ali budimo optimisti pa podignimo dobit jos 30%, na 1.3 milijarde kuna, s tom dobiti i cijenom dionice od 4.000kn dolazimo do P/E 30, a prosjek u naftnom sektoru je P/E 10, talijanski ENI se znao spustiti na P/E=3 (tri, ne fali nula).

Što si se dovezao ovog P/E, znamo da kod državnih firmi vrijede neke druge zakonitosti osim profita, pa ću prenijeti ono što sam rekao i na tvojoj stranici:

Cartmanne, kod ovih pokazatelja i pri svojim komentarima stalno zanemaruješ jednu jako bitnu činjenicu. A to je da je INA još uvijek državna firma i da kao takva služi kao socijalna ustanova mnogim granama privrede u Hrvatskoj.
To ti potvrđuje i nalaz agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojim se od države traži da INI plati njene gubitke na plinskom biznisu, odnosno da zaštiti njenu konkuretnost, a ljetos smo svjedočili i ograničenju cijene supera 95 a ribare i poljoprivrednike da i ne spominjem.
Gubljenjem utjecaja države, tj njenom daljnjom privatizacijom otvara se ogroman prostor za rast profita.
S ovolikim prihodima njen EPS bi bio minimalno 220, ako usporediš odnos prihod profit kod konkurenta, a time bi i njen EPS bi u razini konkurenta pri sadašnjoj cijeni dionica.
Ako tomu dodamo i njene podcijenjene rezerve itekako se otvara prostor za još veći rast.

Prihod Ine je oko 22 mlrd kuna, ako usporedimo odnos prihod/profit kod ostalih (privatiziranih) naftnih kompanija vidjet ćemo da on ne ide ispod 10%, što bi u slučaju ine pri cijeni od 3000 kuna dalo P/E od 13,6.
Naravno da je ova procjena okvirna, i da ovisi i o strukturi proizvodnje, vlastite nafte, plin, maloprodaja, ali Ina
po svim tim pokazateljima ne odudara od prosjeka naftne industrije, naprotiv!

@cartmann

Ako je tvoja analiza točna,onda Mol će odustati od preuzimanja Ine, jer je preskupa. Osobno, ne bi mi bilo krivo ( pa makar ne zaradio ništa na Ini ).

Howgh

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Hm nisam expert .. ali imam osjećaj za filing, kolega Cartmann-e, da ovo i podosta sliči na preuzimanje .. mislim zašto bi se cijena ovako razbuktala osim ako netko nema ozbiljnu namjeru uzeti neku zacrtan količinu , postotak dionica …
mislim da je svima odavno jasno da ni fundamenti nisu temelj ovakvoj cijeni ..
jednimo može biti logika ova npr. “realna” cijena je npr 1900 kn i osoba X tj institucija X je kupila 15% dionica po cijeni 1100 kn a imaju cilj 30% dionica onda mogu ovih drugih 15% kupiti i po cijeni od 2700 kn da im prosjećna cijena ukupnog portfelja te dionice ne prelazi ovih realnih 2700 kn ,
dakle kupovinom skuplje dionice investitor i dalje može u prosjeku na realnoj cijeni ..
ili ovako netko ima 48 % dionica, a za kontrolu im treba 50% +1 i ne mogu doći do te količine od 2% dionica onda ovih zadnjih 2% ima punoo veću važnost za ovog investitora i naravno da je spreman platiti i puno više od cijene koja proizlazi iz fundamenata …
meni se čini da je to zapravo drajver za sadašnje stanje Ine na burzi …

kaj mislite ima ovo smisla ? [smiley11]

@cartmann
Ako je tvoja analiza točna,onda Mol će odustati od preuzimanja Ine, jer je preskupa. Osobno, ne bi mi bilo krivo ( pa makar ne zaradio ništa na Ini ). Howgh

Nema veze, kupit ce OMV.

@cartmann

Ako je tvoja analiza točna,onda Mol će odustati od preuzimanja Ine, jer je preskupa. Osobno, ne bi mi bilo krivo ( pa makar ne zaradio ništa na Ini ).

Howgh

Nisam siguran da ce odustati, tj. kao sto sam napisao vec negdje 20tak puta, ocekujem cijenu od 4000kn u trenutku preuzimanja. Znaci ne ocekujem da ce odustati.

Razlozi zbog kojih to ne ocekujem su i naftne rezerve koje su izuzetno cijenjene, a postat ce jos cijenjenije sto nafte bude manje (iz godine u godinu). Drugi razlog je razgranata mreza od cca. 240 benzinskih stanica te cilj MOL-a da i sam postane meta preuzimanja, pri cemu mu dosta moze pomoci akvizicija INE, jer firme poput Lukoila, Exxona i sl. ce radije kupiti u paketu, nego kupovati male firmice, tj. firme koje pokrivaju uze podrucje, poput INE.

Što se cijene trenutne INE tiče, situacija je takva da dok ima kupaca na sve većim razinama cijena će rasti. Pitanje je samo tko kupuje, jer se ovdje ne radi o nekim malim investitorima, mislim da u tom grmu leži zec.

Po meni je ova cjena INE na burzi napuhana od strane fondova. INU sam imao i prodao (prerano) i svaka čast svima koji ste do sada ostali unutra . Ovo sada ipak je igra fondova pa je samo pitanje koji če od njih prvi iskočiti iz ovog brzovoznog vlaka i srušiti cjenu jer mislim da je cjena od 3000 KN neodrživa – za preuzimanje sve manje atraktivna .

Ignore: KressoM, delux

Po meni je ova cjena INE na burzi napuhana od strane fondova. INU sam imao i prodao (prerano) i svaka čast svima koji ste do sada ostali unutra . Ovo sada ipak je igra fondova pa je samo pitanje koji če od njih prvi iskočiti iz ovog brzovoznog vlaka i srušiti cjenu jer mislim da je cjena od 3000 KN neodrživa – za preuzimanje sve manje atraktivna .

A koja je cijena po tebi više atraktivna?

…cijenjeni kolega sami ste rekli…prerano ste prodali…. i to je jedina istina… više sreće drugi put… a nećete se načekati… brzo će mjesec maj[smiley2]

Scio me nihil scire

As at 15-Feb-2007 12:59:55
517.750 +2.75 +0.53%

Bid Offer Volume High Low Last Close
515.25 520.00 10,425 525.00 510.25 515.00 on 14-Feb-2007

Last 5 trades

Time/Date Price Volume Trade value Type
12:29:33 15-Feb-2007 520.00 300 156,000.00 Automatic Trade
12:12:15 15-Feb-2007 520.00 3,000 1,560,000.00 Ordinary Trade
12:01:45 15-Feb-2007 520.00 200 104,000.00 Automatic Trade
11:24:29 15-Feb-2007 520.00 500 260,000.00 Automatic Trade
11:24:29 15-Feb-2007 520.25 500 260,125.00 Automatic Trade

Prije svega INA nije špekulativna dionica već dugoročna dobra i sigurna investicija. Mnogi ovdje se hvale vikajući prodao INU, eto to mi nije jasno.
Ako su je već prodali znači da su vidjeli negdje drugdje bolju priliku, ali vidim da avax10 očito je nije imao, mislim priliku, niti mu je jasno zašto je prodao INU pa sad sve su igre fondova.
Lijepo je mreich rekao, a to se ostvaruje, treba uživati u plodovima što nam je pružila naša “napuhana” HDZ-ova vlada.
Jedino sam siguran da kod sljedećeg IPO-T-HT više neće biti niti jednog sudionika koji će govoriti protiv IPO već će kupovati sve što može.

….kažem… kada dođe mjesec maj…[smiley2]

Scio me nihil scire

New Report

Close