kolega, ne pljuvam ja po onima što su “samo” iznosili svoje mišljenje…nego po onima koji su maliciozno širili paniku kako bi što više ljudi odviknuli od kupnje…a zašto? da se oni i njihove obitelji mogu nakrcati…rekao sam im to tada i ponavljam to danas…one koji su stvarno iznosili svoja iskrena mišljenja niti ne prozivam…ali jasno je danas što je stajalo iz svih tih napisa, pa interview u novinama, pa pojavljivanja po televiziji…
izjave tipa, to je isplativo na rok od 5 godina, ne uzimati na kredit, svi će te odnjeti gaće na štapu i sl.
ne vjerujem u slućajnosti i da toliko ljudi može “pogriješiti” samo vam na to želi skrenuti pažnju…
ja sam uzeo i na kredit i za keš…upucao sam puno love i sada mi je kao psu žao što nisam i sav kapital upucao i digao još kredita…ali jako sam lijepo zaradio, o sve one dionice koje sam kupio u IPOu kao što sam i rekao ne namjeravam prodavati još dugo…
a što se tiće ovoga sa kreditom…kada su banke objavile uvjete kreditiranja, sve mi je bilo jasno….pa zar vi mislite da bi banke ponudili najniže moguće kamate na tržištu, da nisu napravile analize i procjenile da je to sigurna stvar?
KuciloOro:
”
Meni ona vrijedi 80 mrld kuna ( prije ili kasnije ). Znam da će me napasti iz svih oružja zbog takve izjave, ali ovo mišljenje nije došlo spontano, već je rezultat dugogodišnjeg praćenja i proučavanja poslovanja Ine, zaliha nafte i plina koje Ina ima ( procjena je oko 30-35 mrld dolara ) i svoje veličine i značaja.
Howgh
”
Nažalost zbog učestalih napada ( osnovanih i neosnovanih ) nisam spreman iznositi svoje analize na Forum. Prvenstveno zbog osobnih uvreda na moj račun i optužbi da lažem i podmećem. Ovo je isključivo moja procjena i ne poziva nikoga da korigira svoj target ,niti da zbog mojeg mišljenja mijenja svoje mišljenje.
Već sam doživio dosta uvreda zbog svojih stavova i procjena oko svojevremene procjene vrijednosti Belja ( kad sam tvrdio da će Belje ( od tadašnjih 33 kuna, narasti u roku godine dana na 300 kuna ) napraviti odličan rast što se i obistinilo. Zatim su me pljuvali kad sam govorio da će Mmtz vrijediti 100.000,00 kuna, a tada je bila na 33.000,00 kn.
Zbog svega navedenog neću više iznositi nikakve analize na Forum.
PS: Neka svatko trči za svojom pameću.
Howgh
Onda da čujemo tu analizu + na koji nacin si procjenio rezerve. [smiley2]
Odlične vijesti sa LSE
INA REGS | Currency USD
All data delayed by at least 15 minutes
As at 15-Feb-2007 10:45:52
525.250 +10.25 +1.99%
Bid Offer Volume High Low Last Close
520.25 530.00 5,725 525.00 510.25 515.00 on 14-Feb-2007
Last 5 trades
Time/Date Price Volume Trade value Type
10:18:55 15-Feb-2007 520.00 200 104,000.00 Ordinary Trade
09:55:09 15-Feb-2007 525.00 150 78,750.00 Ordinary Trade
09:54:41 15-Feb-2007 520.00 1,000 520,000.00 Ordinary Trade
09:52:41 15-Feb-2007 525.00 62 32,550.00 Automatic Trade
09:52:41 15-Feb-2007 525.00 49 25,725.00 Automatic Trade
Ovom prilikom zahvaljujem moderatorima i administratorima što su mi uvijek omogućili da argumentiram svoje stavove. To na drugim Forumima nisam bio uvijek u prilici.
Howgh
Danas je moj prvi dan priključivanja na ovaj forum.
Moram priznati da o dioničarsvu i ekonomiji vrlo malo znam, ali odlučila sam se za kupnju Ininih dionica na kredit (a kako bih drugačije s prosvjetarskom plaćom!!!). Iako sam strepila vidim da mi je to bio super potez. sada pomalo čitam literaturu vezanu uz dionice i sl. i bilo bi mi drago da me vi koji imate više iskustva u svemu uputite u dobre stručne knjige jer vidim da je ekonomija vrlo zanimljiva i bogme i profitabilna::))
Volim čitati zanimljive diskusije i promišljanja na ovim stranicama.
….dobrodošla….. svi smo mi bili na početku…… neki od nas i više puta ….[smiley2][smiley2]
cekaj, sad mi stvarno niste jasni radujete se ovoj ini kao da to niste ocekivali.
Ina je bila i ostala zicer ja svoje nemam namjeru unovčit…
a sad hidroelektra, transadria…pozdrav sa drugog foruma
Evo jedne pjesme koja objašnjava zašto INA raste:
INA
– evo probijena cijena 3.000kn.
– imaoci ine su dobre volje i pridružujem se čestitkama.
– dobro je kako i mene ne imitiraju ostali ulagači, jer ja ipak nisam stručna ulagačica, ali mi je ipak 50% portfelja u INI, a portfelj veliki.
– i na ovom forumu je dosta investitora kapitaliziralo dobit kad je INA bila na cca 2300kn, neke sam i pohvaljivala kako su pametni i u kratkom roku puno zaradili.
– sad ono što me zanima zbog same buduće cijene.
– koliko se proda 22 paketa mjesečno, koliko je do sad izišlo 22.
– jer veliki koji su to uredno skupljali, računajući i mene ali nažalost ja nisam u lovi kao oni.
– a oni veliki sigurno neće prodavati po ovim cijenama.
– da li ju se isplati kupovati i dalje ? dragi investitori to prepuštam Vama.
Pozdrav !
Već sam doživio dosta uvreda zbog svojih stavova i procjena oko svojevremene procjene vrijednosti Belja ( kad sam tvrdio da će Belje ( od tadašnjih 33 kuna, narasti u roku godine dana na 300 kuna ) napraviti odličan rast što se i obistinilo. Zatim su me pljuvali kad sam govorio da će Mmtz vrijediti 100.000,00 kuna, a tada je bila na 33.000,00 kn.
Zbog svega navedenog neću više iznositi nikakve analize na Forum.
PS: Neka svatko trči za svojom pameću.
Howgh
Ja ovo citam kao “pa kako bi ja mogao procjeniti rezerve, zar mislis da sam s sondom isao po Ininim busotinama i mjerio?!? To sam rekao kao i svi na forumu, otprilike, kad bi svi pisali samo ono sto znamo i mozemo argumentirati forum bi se davno ugasio!!”.
[smiley2][smiley1]
Rezerve su zanimljivo pitanje, jer inace ne dijelim toliko optimisticno razmisljanje (4000kn max, i to u fazi preuzimanja).
Npr. ako zanemarimo rezerve tj. uzmemo one koje su naznacene, da sam CEO Lukoila (ili cak Mola) ne bi ni u snu platio 40 milijardi za INU, naime, Lukoil je drugi u svijetu po zalihama nafte koje ima, jos prije par godina je usao u Srbiju, a nedavno i u Bosnu (kupuje neku rafineriju, nisam stigao prouciti detalje). Logistiku u vidu rafinerija i prijevoza vec ima, usao je u Bosnu, navodno je pred kupovinom 33 Tifonove pumpe za 140 mil. usd, znaci nesto vise od 5 mil. po pumpi, nek ga otvaranje novih pumpi dodje 25 mil. kn po komadu, za 2.5 milijardi kn moze otvoriti jos 100 pumpi diljem Hr + 33 od Tifona = 133 pumpe cime sigurno pokriva Hr trziste. Ukupan trosak ispod 3.5 milijardi, vs. cca. 35 milijardi za preuzimanje INE (kad bi dao javnu ponudu na 4k za dionicu). Sto znaci da ostaje samo pitanje rezervi.
Ako u racunicu uvedemo profitnu marzu i cijenu nafte na svj. trzistu, 831 milijun dobiti je skroz ok iznos, ako vidimo da INA nema bas prostora za sirenje maloprodaje (na susjedna trzista tj. Srbiju, Madjarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Italiju,..), milijarda dobiti je vrhunac, ali budimo optimisti pa podignimo dobit jos 30%, na 1.3 milijarde kuna, s tom dobiti i cijenom dionice od 4.000kn dolazimo do P/E 30, a prosjek u naftnom sektoru je P/E 10, talijanski ENI se znao spustiti na P/E=3 (tri, ne fali nula).