evo k/p sa transakcijama:
Iako je već prošlo par dana od alokacije dodatnih 200.000 dionica u Londonu, zanima me što forumaši misle o istoj. Naime, službeno objašnjenje je da alokacija služi kao stabilizator cijene. Tj. da cijena ne ode previsoko, ili pak da ne ode prenisko. Međutim po tom objašnjanju meni dan danas nije jasno kako bi se ta stabilizacija napravila da je cijena recimo odmah počela padati. Kako onda zaustaviti pad ? Da li bi vlada iz proračuna riskirala lovu da brani cijenu…Ne bi sigurno… Moram priznati da mi sve tu izglada jako mutno, pa sam pobjegao. (ali ne zauvjek)… Da li itko ima kakvo logično objašnjenje… Da, i zasmetalo me to što niti jedan medij (ili bar ja nisam naišao na njega) ovaj potez vlade nije razumljivo obrazložio…
Poštovani gospon Flyer,
Napisao sam jedan oštar e-mail na ovu temu ali me je PD cenzurirao.
Napisat ću sad još komentar u blažoj i kračoj formi pa se nadm da će proći.
01.12.2006. dionica INE je na burzi završila na cijeni 2170 kn/kom
Isti taj dan Vlada je prodala 200.000 kom dionica fondovima po 1690 kn/kom.
Najveća pljačka i sramota koju je Vlada napravila u zadnja 3 mjeseca.
Jedini cilj toga je bio da netko u Vladi i netko u Fondovima napuni privatno đepove.
45.000 hrvatskih građana koji su kupili dionice na IPO-u su oštečeni po nekoliko osnova…
Da Vlada nije prodala naknadno 200.000 kom dionica ( ili da ih je prodala po tržišnoj cijeni 1170 kn/kom) danas bi cijena dionica INE bila barem 1450 kn/kom.
flyer: ” Iako je već prošlo par dana od alokacije dodatnih 200.000 dionica u Londonu, zanima me što forumaši misle o istoj. Naime, službeno objašnjenje je da alokacija služi kao stabilizator cijene. Tj. da cijena ne ode previsoko, ili pak da ne ode prenisko. Međutim po tom objašnjanju meni dan danas nije jasno kako bi se ta stabilizacija napravila da je cijena recimo odmah počela padati. Kako onda zaustaviti pad ? Da li bi vlada iz proračuna riskirala lovu da brani cijenu…Ne bi sigurno… Moram priznati da mi sve tu izglada jako mutno, pa sam pobjegao. (ali ne zauvjek)… Da li itko ima kakvo logično objašnjenje… Da, i zasmetalo me to što niti jedan medij (ili bar ja nisam naišao na njega) ovaj potez vlade nije razumljivo obrazložio… ” Poštovani gospon Flyer, Napisao sam jedan oštar e-mail na ovu temu ali me je PD cenzurirao. Napisat ću sad još komentar u blažoj i kračoj formi pa se nadm da će proći. 01.12.2006. dionica INE je na burzi završila na cijeni 2170 kn/kom Isti taj dan Vlada je prodala 200.000 kom dionica fondovima po 1690 kn/kom. Najveća pljačka i sramota koju je Vlada napravila u zadnja 3 mjeseca. Jedini cilj toga je bio da netko u Vladi i netko u Fondovima napuni privatno đepove. 45.000 hrvatskih građana koji su kupili dionice na IPO-u su oštečeni po nekoliko osnova… Da Vlada nije prodala naknadno 200.000 kom dionica ( ili da ih je prodala po tržišnoj cijeni 1170 kn/kom) danas bi cijena dionica INE bila barem 1450 kn/kom.
Možeš li ovo malo objasniti?
Ah sada sam shvatio!
Dogodio ti se tipfeler!
Umjesto 1170 i 1450 trebalo bi stajati 2170 i 2450, jel tako? [smiley2]
Ma, tisuća gore ili dolje… who cares. [smiley11]
Da Vlada nije prodala naknadno 200.000 kom dionica ( ili da ih je prodala po tržišnoj cijeni 1170 kn/kom) danas bi cijena dionica INE bila barem 1450 kn/kom.
Cijena INE ći biti daleko veća od sadašnje, do kraja mjeseca će se mnogi ispucati s onim paketima od 22 komada, prihodi od tih 200.000 dionica će biti dati Vladi, i ne vidim više neka ograničenja rasta naše najveće hrv. kompanije.
LSE, istina koči rast, ali bože moj, ne može nam on ništa, jer jači smo mi od njih.
Prošlo je do danas od početka izlistavanja 139.050 komada INE kod nas na ZSE, zadnjih dana skoro pa samo se trguje s tim paketima od 22 komada. Žao mi je što nisam prodao dio prvi ili drugi dan na 2.400 kuna i lagano sad ponovno u kupnju, ali nema veze, to je ipak dobra dugoročna investicija.
Sada oni koji su kupovali po 1.690 kuna ako žele prodavati mogu po 2.150 kuna ili 450 kuna zarade po dionici * 22 = 9.900 kuna. Još ako imaju 3 paketa, zarada je 29.700 kuna bez brokerske provizije.
Ah sada sam shvatio! Dogodio ti se tipfeler! Umjesto 1170 i 1450 trebalo bi stajati 2170 i 2450, jel tako? [smiley2] Ma, tisuća gore ili dolje… who cares. [smiley11]
Posejdone,
Upravo tako, dogodila mi se greška u tipkanju.
Bio sam malo frustriran jer sam jutros napisao cirka 25 rečenica i to mi PD nije objavio pa sam morao pisati ponovo…
Dakle, tržišna cijena je bila 2170 kn a Vlada je prodavala ( poklanjala) po 1690 kn.
Da nije bilo toga danas bi dionica bila bar na 2450 kn
ako su se neki zaletitli prebacili na brokera a sad odustali od prodaje jer im više nije toliko povoljna cijena, i skuže da nema nazad više po onu jednu na deset, bit će plaća, pa će ipak na kraju prodavati, mislim da nas čeka jedan još duži period izlaženja pa se ne bih začudio da još malčice padamo, ali ne predaleko
Slažem se, a ne vjerujem da ćemo ispod psihološke granice od 2.000 kn.
…
napravila da je cijena recimo odmah počela padati. Kako onda zaustaviti pad ? Da li bi vlada iz proračuna riskirala lovu da brani cijenu…Ne bi sigurno…
…
jednom sam vec postavio pitanje, ali nisam naisao na odaziv: da li sam ja nesto krivo shvatio da mislim da ce nakon 30 dana agenti vratiti vladi 200k dionica a ne lovu. U tom slucaju, vlada ne riskira nikakvu lovu iz proracuna. U stvari, i da dobije nazad lovu (manju ili vecu), teoretski, nema rizika jer dionice ni od koga (iliti niotkoga) nije ni kupovala, vec vlasnistvo otela od samoupravljaca pocetkom devedesetih. Dakle, da dobije i 1kn/dion, u plusu je. [smiley2]
Naravno, tuzno je sto ce se u Londonu omastiti na “stabilizaciji” ali tu se nista ne moze, tko je jaci – kvaci.
Ja cekam na 1999k [smiley2]
To je tako. Agenti bi trebali vratiti lovu, a prije eventualno s tom lovom braniti cijenu. Međutim ostaje nejasno ako su već odredili raspon cijene koju ne smije preći dionica, kako bi branili cijenu da je ista odmah počela padati. S 200.000 novih dionica sigurno ne.
Zašto se o tome uopće ne piše ? Tu su neke druge igre…Zato sam se sklonio. A napisao sam i da ću se vratiti