Ford: ” Ima li netko informaciju kada će branitelji moći slobodno raspolagati sa svojim udjelom tj. prodavati svoje dionice na burzi? Ima li netko informaciju kada MOL stiće pravo slobodno kupovat dionice na burzi? ” Branitelji neće moći prodavati dionice nego udjele u fondu i to nakon tri godine
Tako je.
Moj prethodni odgovor se odnosio na dionice koje će dobiti radnici!
Hvala na ispravci.
Ford: ” Ima li netko informaciju kada će branitelji moći slobodno raspolagati sa svojim udjelom tj. prodavati svoje dionice na burzi? Ima li netko informaciju kada MOL stiće pravo slobodno kupovat dionice na burzi? ” Branitelji neće moći prodavati dionice nego udjele u fondu i to nakon tri godine
Ima li kakvih konkretnih informacija nakon kojeg vremena će moći radnici raspolagati dionicama?
Iako je već prošlo par dana od alokacije dodatnih 200.000 dionica u Londonu, zanima me što forumaši misle o istoj.
Naime, službeno objašnjenje je da alokacija služi kao stabilizator cijene. Tj. da cijena ne ode previsoko, ili pak da ne ode prenisko. Međutim po tom objašnjanju meni dan danas nije jasno kako bi se ta stabilizacija napravila da je cijena recimo odmah počela padati. Kako onda zaustaviti pad ? Da li bi vlada iz proračuna riskirala lovu da brani cijenu…Ne bi sigurno…
Moram priznati da mi sve tu izglada jako mutno, pa sam pobjegao. (ali ne zauvjek)…
Da li itko ima kakvo logično objašnjenje…
Da, i zasmetalo me to što niti jedan medij (ili bar ja nisam naišao na njega) ovaj potez vlade nije razumljivo obrazložio…
Moram priznati da mi sve tu izglada jako mutno, pa sam pobjegao. (ali ne zauvjek)… Da li itko ima kakvo logično objašnjenje…
mislim da nema potrebe za bježanjem, INA je izvrsna firma i vrijedit će nekoliko puta na sadašnju vrijednost u sljedećih par godina, to što neki misle da je SLDM dobra firma, od takve treba bježati
INA će vrijediti puno, puno više od sadašnje cijene koliko god to neki ne bi htjeli
Poštovani kolega Mauricije evo baš ste me raspisali danas pa ću Vam nešto reći glede INE i SLDM.
Potpuno se slažem da je INA ( kako to na burzi i pokazuje ) naša jedina blue chip dionica i da je INA odlična tvrtka.
Što se tiče SLDM ne znam da li ste upoznati da se na sudu u Splitu, vodi postupak Konstruktora protiv SLDM.
( riječ je o članku kojim je Konstruktor izgubio veliki posao ). Kontruktor vodi gospodin Žderić i ako dobije proces a
on obično na Sudu ne gubi ode nam SLDM.
Prodavali branitelji dionice ili udjele u fondu nema velike suštinske razlike.
Hvala na informaciji da će branitelji moći prodavati udjele nakon 3 godine.
Zanima me od kojeg se datuma računa rok od 3 godine?
ANALIZA
HAAB: Dionica Ine značajno precijenjena
Premija koju trenutno nosi Inina dionica bit će opravdana tek liberalizacijom
energetskog tržišta i završetkom 1,1 milijardi dolara vrijednog programa
restrukturiranja i modernizacije, kažu analitičari Hypo Alpe-Adria banke (HAAB)
Naime, cijena po kojoj se trenutno trguje Ininom dionicom daje toj dionici P/E
(price/earnings) omjer od 24,9 što je znatno više od omjera koji imaju regionalne
naftne kompanije, dakle INA-inom dionicom se trguje uz premiju. Čak je i cijena
javne ponude od 1.690 kuna davala P/E omjer od 19,9, znatno više od prosječnog
regionalnog omjera za naftne kompanije koji iznosi 7,8. Inin je omjer čak bio i
viši od P/E omjera pri javnoj ponudi dionica ruske naftne kompanije Rosneft koji je
iznosio 19,2.
Analitičari HAAB, u redovnom izvještaju o stanju na hrvatskom tržištu kapitala,
pišu kako njihova usporedna analiza pokazuje da je Ina ‘značajno precijenjena’ u
usporedbi sa regionalnim kompanijama.
Ininom se dionicom, inače, u petak oko 12 i 30 sati na Zagrebačkoj burzi trgovalo
oko cijene od 2.165 kuna, što je 1,6 posto niže od 2.200 kuna koliko joj je
iznosila zaključna cijena u četvrtak. Nakon izlistavanja dionice na Zagrebačkoj
burzi prije tjedan dana, Inina dionica je u jednom trenutku dosegnula cijenu od 2.500
kuna i cijena joj je prvih dana trgovanja znatno oscilirala. Od sredine ovog tjedna,
kad je objavljeno da je alociorano i dodatnih 200 tisuća dionica institucionalnim
investitorima te da je završeno razdoblje stabilizacije cijene, cijena na tržištu
se primirila.
Ina je, inače, krajem prošle godine pokrenula projekt modernizacije vlastitih
rafinerija čija bi prva faza trebala biti dovršena 2009. godine, a kompletna
modernizacija dvije godine kasnije. Procjene vrijednosti ovih ulaganja kreću se u
rasponu od 0,9 do 1,1 milijardi dolara.
Kako stoji INA? Mislite li da će vrijednost dionice pasti u idućih 10-ak dana pošto nam se približavaju blagdani?[smiley2]
Ispucat će se uskoro svi ti 22-paketi onih koji žele prodati, sada je već bilo dosta vremena da se snađu s brokerom i vide kako se cijena kreće. Većina ostalih će vjerojatno čekati besplatne dionice nakon godine dana.
Ispucat će se uskoro svi ti 22-paketi onih koji žele prodati, sada je već bilo dosta vremena da se snađu s brokerom i vide kako se cijena kreće. Većina ostalih će vjerojatno čekati besplatne dionice nakon godine dana.
ako su se neki zaletitli prebacili na brokera a sad odustali od prodaje jer im više nije toliko povoljna cijena, i skuže da nema nazad više po onu jednu na deset, bit će plaća, pa će ipak na kraju prodavati, mislim da nas čeka jedan još duži period izlaženja pa se ne bih začudio da još malčice padamo, ali ne predaleko