pa ljudi, što bi vi 100% u tjedan dana? normalno da cijena malo pada kad naši ljudi nemaju puno iskustva sa dionicama. trebate vi koji ste uzeli inu prestati pratiti kretanje cijene i početi pratiti tek za godinu, dvije. šta vas briga jel pala na 1900 kad znate da ćete za godinu dana, ili dvije zaraditi duplo od uloženog. Bitan je cilj a ne put do cilja (barem na burzi)
Kod INA-e ipak se glavna stvar odvija u Londonu. Naše tržište s blagim zakašnjenjem reagira na Lon. transakcije. A svi znamo da je dolar danas na 5,52. Osobno mislim da će on uskoro na 6 kn. A s njim i INA prema gore…
Danas je prvi mirniji dan za INU i cijena se stabilizirala na 2200kn uz minimalan pad u odnosu na jučer.
Hm, ja bi rekao da ce se na neko vrijeme ustabilit na 2100-2150. Ako ne bude nekih iznenadjenja na LSE.
Povlasteni sumnjam da ce prodavat puno ispod 2100 (1900 + 10%), to je neka psiholoska granica.
Gospodo da nije uloge agenata stabilizacije ( Merril Lynch i RBA ), koji su ubacivali svjeze kolicine dionica ( od ukupno 200.000 komada koje im je vlada stavila na raspolaganje, i time hladili cijenu , dionica Ine bi vec sada bila preko 3.000,00 kuna.
Uostalom vidjeti cemo kakva ce biti cijena kad istekne 30 dana nakon kojih agenti stabilizacije moraju vratiti dionice i zaradu koju su ostvarili trgovinom dionicama Ine.
Rok je 01.01.2007. i nije jako daleko.
Gospodo da nije uloge agenata stabilizacije ( Merril Lynch i RBA ), koji su ubacivali svjeze kolicine dionica od ukupno 200.000 komada koje im je vlada stavila na raspolaganje, i time hladili cijenu …
Misilm da tih 200k dionica nema veze (barem ne direktne) sa današnjom stabilizacijom. Naime rečeno je da će se tih 200k dionica prodati po 1690 – dakle sumnjam da agenti hlade cijenu.
Uostalom čemu panika? Potpisao bih doživotno da na svakoj dionici u mjesec dana imam 30% prinosa
[smiley11]
Gospodo da nije uloge agenata stabilizacije ( Merril Lynch i RBA ), koji su ubacivali svjeze kolicine dionica ( od ukupno 200.000 komada koje im je vlada stavila na raspolaganje, i time hladili cijenu , dionica Ine bi vec sada bila preko 3.000,00 kuna. Uostalom vidjeti cemo kakva ce biti cijena kad istekne 30 dana nakon kojih agenti stabilizacije moraju vratiti dionice i zaradu koju su ostvarili trgovinom dionicama Ine. Rok je 01.01.2007. i nije jako daleko.
Kolko sam ja skuzio , 200.000 dionica je podjeljeno institucionalnim dionicarima, a stabilizacijski period je zavrsen:
“THIS ANNOUNCEMENT IS NOT FOR RELEASE, PUBLICATION OR DISTRIBUTION IN OR INTO THE UNITED STATES, CANADA, JAPAN OR AUSTRALIA.
End of Stabilisation: INA – INDUSTRIJA NAFTE, d.d.
Pursuant to Article 9(3) of Commission Regulation (EC) No. 2273/2003 implementing the Market Abuse Directive (2003/6/EC), Merrill Lynch International (Contact: Mark Gwynne; Telephone: 020 7995 3700) hereby gives notice that the stabilisation period (within the meaning of the rules of the Financial Services Authority) in relation to the offer of the following securities, as set out below, has now ended.”
“INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d. – announcement of exercise of over-allotment option
In connection with the Offer in relation to the following ordinary shares:
INA-Industrija Nafte, d.d. ordinary shares of HRK 900 each (comprising ordinary shares listed on the Zagreb Stock Exchange and Global Depositary Receipts (“GDRs”) listed on the London Stock Exchange)
ISIN Code: US45325E2019 (Reg S GDRs) and US45325E1029 (Rule 144A GDRs)
INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d. (the “Company”) announces that, in connection with its initial public offering of 1,500,000 ordinary shares of nominal value HRK 900 (the “Offer”), Merrill Lynch International and Raiffeisen Centrobank AG, as joint bookrunners, have today given notice to exercise the over‑allotment option in respect of 200,000 ordinary shares in the Company (the “Over‑allotment Shares”).
The Over‑allotment Shares have been placed with institutional investors at the offer price of HRK 1,690 per Over‑allotment Share (U.S. $303.41 per GDR) (the “Offer Price”), raising additional gross proceeds of HRK 338 million. None of the additional gross proceeds will be received by the Company.
Including the exercise of the over‑allotment option, the total size of the Offer was U.S. $478.4 million (1,619.632 ordinary shares, in total representing 17 per cent. of the ordinary shares of the Company in issue).”
Što će se dogoditi ako bivši i sadašnji zaposlenici dobiju od vlade dionice INE po početnoj cijeni od 1690 kuna, umanjenoj za startnih 20% popusta + 0,5% popusta za svaku godinu radnog staža? To znači da bi u prosijeku zaposlenici INE kupili dionice po cijeni od cca. 1000 kuna. Da li bi tada dionice na burzi rasle u cijeni ili padale? Tko na ovo može kompetentno odgovoriti?
Zahvaljujem, bivša zaposlenica INE
Mađarska uspješno prodala preostale dionice Mola
Mađarski privatizacijski holding APV je na današnjoj aukciji prodao 1,73 milijuna dionica najveće mađarske naftne kompanije i strateškog partnera Ine, Mola, po prosječnoj ponderiranoj cijeni od 21.591,41 mađarskih forinti odnosno 620 kuna. Raspon cijene u kojem je teklo trgovanje je bio između 21.400 forinti (616 kuna) i 22.000 forinti (633 kune). Postignuta prosječna cijena je u rasponu očekivanja tržišni analitičara.
Time je uspješno završen proces prodaje čitavog državnog paketa od 1,893.476 dionica Mola. Da podsjetimo, na javnoj ponudi dionica Mola od 21. studenog do 1. prosinca je prodano svega 159.910 dionica ili 8,5 posto ukupnog državnog paketa od 1,73 posto Mola.
Dobro,radnici će čekati na dionice još šest mjeseci (a i tada možda bude klauzule o neprodavanju na određeni period) …
Ma to ti nije “možda”, to ti je sigurno.
Ali su u dosta povoljnoj situaciji jer će vidjeti sve efekte na tržištu kroz koje upravo prolazimo, a kako sam negdje pročitao u najgorem slučaju će je plaćati 1690 kn (kao i mi), dok se sindikat bori za cijenu od 1.200 kn. Neloše za njih, rekao bih.. [smiley2]
Što mislite kuda će sutra krenuti INA. Po cijeni za Lodre danas na zatvaranju ja je mislim dokupljivati na 2150 i 2100[smiley1]