Hm,dolazimo do pitanja otkud Adrisu novac za Inu ? Adris grupa je najbolja tvrtka na ovim prostorima,ima dio vlastitog kapitala,dobar kreditni rejting i zlatnu koku TDR,ogromnu imovinu.
Može ići na dokapitalizaciju,može uzeti strateškog partnera.Adris je najpotentnija tvrtka od Triglava pa do Skadra.
Biti će tu svašta. Zavrtiti će se milijarde ali ne kn već $. Dioki, Petrokemija. Daj Bože samo jednom pametno da odigraju i eto posla za građevinare, bodogradilišta i masu drugih neslućenih mogućnosti. Ovo s Molom je bila gadna greška jer su oni sitni igrači koji nam nisu tu ni trebali.
Točno, MOL je sitan igrač na globalnom tržištu da bi opstao samostalno, a nažalost INA je još sitnija, stoga će to na ovaj ili onaj način kupiti rusi (najprije Surgut…), kad već OMV-u to svojedobno iz korupcijskih razloga nije bilo dopušteno. Bilo bi fenomenalno u svemu što se događa ispitati i da li je OMV znao da kupnjom 25% dionica kupuje i dvije ruke u NO sa mogućnosti veta na sve strateške odluke (čitaj 50% upravljačkih prava), te tko mu je zatajio tu prevažnu informaciju (S.Linić ili Lj.Jurčić). Sa druge strane ako se ima prihvatiti ova ponuda MOL-a, u tom slučaju Vlada bi mu morala uvaliti i 19% svog paketa, jer je u ovim okolnostima dovoljno zadržati 25% plus jednu dionicu.
Čitam na forumu i razne gluposti o D.Šternu, a čovjek je još davno zagovarao spajanje INA sa MOL-om u omjeru 50%/50%, i da to tada, iz njemu znanih razloga nije spriječio moćni "doktor" Pašalić, danas bi to bila prava firma.
Još nešto, opće je poznato kako je Adris jedina firma u hrvata sa keš lovom na raspolaganju, no taj iznos nije dovoljan za ozbiljniji postotak vlasništva u INA, pa sumnjam da će preiskusna ekipa iz Adrisa ući u tu utakmicu ako sa partnerima ( tu se mogu očekivati jedino mirovinski fondovi) ne mogu imati većinski udio. Volio bi da se varam. Osim toga, MOL je za 8% ponudio cca. 300 miljuna eura, pa za kontra ponudu treba imati mu.. .
[/quote]
Ja se slažem s "mudrim doktorom" Pašalićem da Ini ne treba NITKO! I on je to dobro znao, a možda je zbog toga i završio s političkom karijerom, možda je zato dopuštena prevara Sanadera 2000. da bi se prodala Pliva, Ina, farmaceutika u Podravci a onda i sve ostalo. Pliva je najbolji primjer što će biti s Inom ako MOL uspije u namjeri. Barr je uzeo Pliva Inc i poslovanje u USA, istraživanje i patente Glaxo, pa su onda ostalo bacili pred Tevu. Šta je ostalo Hrvatima – ništa!
Svima je jasno da se Šuker jedini aktivno uključio u borbu protiv Molove namjere – najprije je razotkrio prljave rabote Polančeca, naplatio dug Mola prema državi….Sada ga se preko tiska smjenjuje kao najnepoželjniju osobu u Vladi RH.
Sve šta ste napisali poštovani kolega je istina sve nas u INI je strah ali najviše nas je strah da izgubimo ponos Hrvata koji su se borili u Domovinskom ratu za tu istu državu Hrvatsku za koju bi ponovno uzeli pušku.A DANAS SE POŠUTAVAJU SA NAMA TKO-LJUDI KOJI U TO VRIJEME NISU NI BILI U HRVATSKOJ.Još nešta kako ste napisali male firme, privatizacije ,maknut sve sa države-sve ok,ali pogledajte sve novopečene države članice EU-sve su na koljenima ili pred bankrotom.Na takav način dolazimo do 1 posto turbo bogatih ljudi i 99 posto siromašnih ljudi,srednji sloj građana je uništen,a baš bez tog srednjeg sloja nema niti jedne države na ovom svijetu.Ina kraju tog sraza šta nas vraća u srednji vijek mora puknut-pa zar opet novi rat-treći po redu u 110 godina ?
Još samo da se nadovežem da smo tako razmišljali 91 sada ne bi bilo ni ove moje HRVATSKE na koju sam toliko ponosan ,koju sam stvarao sa svim suborcima i stvorio ju nakon tisuća godina.Pa zar sad mogu ili moram pognute glave gledati kako se snovi svih mojih predaka raspadaju zbog naše nesloge i kako Vi poštovani kolega kažete ekonomske isplativosti.Takva ekonomija,birokracija i papirologija nas polagano ubija.INA je firma koja proizvodi i prodaje.To je po svim analitičarima izlaz iz krize-proizvodnja nečega -bilo čega proizvodnja,a ne šverc preprodaja,firme export import-mada i njih treba biti.Srednji stalež mora biti tu jer ako ga nema nema ni turizma ni trošenja nema ničega.A na Vaš način možemo se svi zaposliti u velikim trgovačkim lancima i grbačit za 2000 kn mjesečno-samo tko će onda i dolaziti u te iste i kupovati…………..
Sve šta ste napisali poštovani kolega je istina sve nas u INI je strah ali najviše nas je strah da izgubimo ponos Hrvata koji su se borili u Domovinskom ratu za tu istu državu Hrvatsku za koju bi ponovno uzeli pušku.A DANAS SE POŠUTAVAJU SA NAMA TKO-LJUDI KOJI U TO VRIJEME NISU NI BILI U HRVATSKOJ.Još nešta kako ste napisali male firme, privatizacije ,maknut sve sa države-sve ok,ali pogledajte sve novopečene države članice EU-sve su na koljenima ili pred bankrotom.Na takav način dolazimo do 1 posto turbo bogatih ljudi i 99 posto siromašnih ljudi,srednji sloj građana je uništen,a baš bez tog srednjeg sloja nema niti jedne države na ovom svijetu.Ina kraju tog sraza šta nas vraća u srednji vijek mora puknut-pa zar opet novi rat-treći po redu u 110 godina ?
Uz sve postovanje ljudima koji su nastradali u ratu i koji rade u INA-i. Meni je tesko povjerovati da su djelatnici INA-e vise trpili u ratu od djelatnika drugih firmi. Stoga ne vidim razloga zbog cega bi se drzava trebala angazirati na spasavanju poslova vise u INA-i nego recimo u Beliscu. Grad Belisce je trpio mnogo vise tjekom rata nego Novi Zagreb ili Rijeka. Tamo su ljudi masovno otpustani tokom krize i sada ih je preuzela austrijska firma. Sigurnost njihovog posla je prepustena trzistu.
Ja mislim da INA treba biti privatizirana 100%, inace ce nastaviti sa propadanjem. Isto mislim i za PODR, KOEI, PTKM,…. Ja nemam nista protiv da drzava stavi ogranicenje od 49% ili 30% ili 25% na postotak stranog vlasnistva u INA-i. Ako postoji strah u drustvu da bi strani vlasnik naftne kompanije mogao ugroziti sigurnost zemlje, onda to treba napraviti. Isto tako mislim da INA treba biti prodana, a ne treba biti rasprodana za sitne novce. Jedini razlog zbog kojeg je ponudena cijena dionice bila samo 2800 kn, je jer su Sanader i Polancec eliminirali za MOL svaku drugu konkurentnu ponudu.
Ne posjedujem dionice INA-e.
pejo@ … kolega fond hrvatski branitelja je ima 7 % dionica INE koje su prodali MOL-u a vi radnici u INI ako mislite da ćete biti oštećeni štrajkajte i tražite od vlade da zaštiti vašu tvrtku donošenjem određeni zakona jer ako MOL nije obavjestio vladu RH o svojoj namjeri zbog čega vlada ne može odgovoriti istom mjerom…. mol inače nije u vlasništvu mađarske države a ipak su zaštitili "svoje vlasništvo"… ovo što radi jaca je ludorija i treba je smijenit što prije jer bi mogla jednu zdravu tvrtku adris uvući u grdne probleme
Koliko puta sam si rekao da neću o politici, koja nas je i dovala do ovoga gdje smo sada. Kada je riječ o INI, nevjerojatno kako se zaboravlja da je ona ustvari, pa osudio bi se reći obranila ovu našu domovinu. I kako joj je to vlast vratila, a zna se koja je to bila. Pljačkom uzduž i popreko. Sada neću nabrajat što je sve tada INA imala u vlasništvu, jer bi bio spisak jako dug. Koliko samo puta je INA spašavala vječite gubitaše poput HŽ-a, HEP-a i svega ostalog. Stalno se govorilo kako je INA najveći dužnik, kako ovo i ono. Neka se pokuša pogodit tko je dao sredstva Ukrajni za Migove, Milove, i ostala vojna sredstva tada. Pitajte Rojsa tko je švercao sa našim gorivom i sa kime. Sve se to zaboravlja. Ima toga dosta, ali mislim da je ovo dovoljno. I pored zoga svega 1998 ili 1999 je mogla kupiti MOL, ali jedna osoba je bila protiv toga, a zna se koja. Velika greška Račana nije prodaja 25+1 dionice, nego upravljačka prava koja se stekao MOL time. HDZ-ova vlast mogla je to korigirati, ali radi još veću grešku i 2009 daje puna upravljačka prava MOL-u, mada nema 51% vlasništva. I sada se možemo pitati što Hrvatska ima od toga. Ništa. Inače INA nije zlatna, nego dijamantna koka. To Mađari dobro znaju i za INU će ponudit ako treba i 5-6.000kn samo da dođe do većinskog paketa. Samo da kažem da INA ima svjetske stručnjake za razliku od MOL-a koji nemaju pojma što je bušotina. Sve više ih je na vodećim pozicijama i krešu sve od reda. Evo riješili su se i 1.500 radnika sa otpremninama i sada se već pomalo primijećuje koliko su počeli falit. Druge godine još 2.500 ljudi mora otići i baš me zanima o kojem se to kadru radi. Najbolje su mi ove bajke koje MOL plasira da su uložili u modernizaciju INE milijarde, a ustvari sva sredstva su većinom od same INE. Ja znam da je dioničarima samo u cilju imat jaku dionicu, a za sve drugo im se fučka. Da li će radi toga na burzi biti nekoliko tisuća ljudi više, to nikog ne zanima, pa makar bili to i stručnjaci. Samo lova i lova. Pošto sam ja još uvijek djelatnik, dioničar INE i socijalnog karaktera, možda drugačije gledam na to sve. Isto tako glupo mi je reći da sam i branitelj, pa kada sve to stopim u jedno i počinjem razmišljati, takoreći počnem plakati. I sada na kraju baš me zanima na koji način će Kosorica obraniti svoj "ponos". Mislim da je to sve igra u kojoj će na koncu MOL steći većinski paket, a kasnije to preuzeti Rusi. Najgore u tome svemu je što mi, čitaj država ustvari ni ne zna potencijale INE, jer ih ne zanima riječ naših stručnjaka, već samo govor Eura ili Dollara.
Isto tako glupo mi je reći da sam i branitelj, pa kada sve to stopim u jedno i počinjem razmišljati, takoreći počnem plakati. I sada na kraju baš me zanima na koji način će Kosorica obraniti svoj "ponos". Mislim da je to sve igra u kojoj će na koncu MOL steći većinski paket, a kasnije to preuzeti Rusi.
Bez brige, neće nitko, nikakvi Rusi i sl., ako Adris uspije doći do 25 %. A Adris razmišlja malo šire za razliku od raznih špekulanata kojima je bitna samo dobit DANAS a ne zanima ih kako tu dobit stvoriti sutra, npr. otpuštanjem stručnjaka sigurno se ne pripremamo za sutra.
Iako je i meni glupo ići govoriti sad o "braniteljima" i sl., ako ti to osobno nešto znači, a nadam se da se g. Vanđelić neće ljutiti što spominjem njegov osobni život, ali kojim se on sigurno iznimno ponosi kao i svi časni branitelji, evo ti pogledaj tko vam u siječnju (http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/McZAMwgqdx4JcxeOETr2uw==.pdf) ulazi u Nazdozrni odbor, direktor investicija Adris grupe, g. Damir Vanđelić:
http://tv.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/gospodarstvo/880
Nažalost svi ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata razmišljaju isto.Sisak- Rafinerija Nafte Sisak je bila prva linija obrane.50 posto ininih radnika je otišlo dobrovoljno u rat,za HRVATSKU,za Nezavisnu Hrvatsku.20 posto ih je ostalo na banijskim čukama i sad su na vječnom odmaranju na groblju Viktorovac.
Borili smo se da bi svi mi lijepo živjeli i u pravu ste kolega nema razlike između bilo kojeg branitelja sa bilo kojeg bojišta u Lijepoj Našoj.Postoje samo gradovi koji su bili direktno u ratu i nisu se mogli razvijati kao gradovi koji su nam bili logistika.A INA je bila sve to i prva crta i logistika i nakon rata stup Hrvatske države.INA je danas velika kompanija koja ima isto šta je imala i 1991 dvije rafinerije i naftaplin.Velika kompanija koja je prodana a mi svi izdani i prevareni.
Još je veći paradoks to šta vi poštovani kolega ni nemate dionice INE a tako razmišljate.Rat je nešta najgore na svijetu i nedaj bože da doživite niti jedan dan na prvoj crti obrane.Sigurno bi tada pisali ono šta i ja.Povrijeđen mi je ponos ,dostojanstvo i ljudskost.Ja nisam samo broj u ekonomiji -ja sam Hrvat koji je sa svim ostalima donesao mir u Hrvatsku-u HRVATSKU KOJA JE SADA NA PRODAJU……….
Nažalost svi ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata razmišljaju isto.Sisak- Rafinerija Nafte Sisak je bila prva linija obrane.50 posto ininih radnika je otišlo dobrovoljno u rat,za HRVATSKU,za Nezavisnu Hrvatsku.20 posto ih je ostalo na banijskim čukama i sad su na vječnom odmaranju na groblju Viktorovac.
Borili smo se da bi svi mi lijepo živjeli i u pravu ste kolega nema razlike između bilo kojeg branitelja sa bilo kojeg bojišta u Lijepoj Našoj.Postoje samo gradovi koji su bili direktno u ratu i nisu se mogli razvijati kao gradovi koji su nam bili logistika.A INA je bila sve to i prva crta i logistika i nakon rata stup Hrvatske države.INA je danas velika kompanija koja ima isto šta je imala i 1991 dvije rafinerije i naftaplin.Velika kompanija koja je prodana a mi svi izdani i prevareni.
Još je veći paradoks to šta vi poštovani kolega ni nemate dionice INE a tako razmišljate.Rat je nešta najgore na svijetu i nedaj bože da doživite niti jedan dan na prvoj crti obrane.Sigurno bi tada pisali ono šta i ja.Povrijeđen mi je ponos ,dostojanstvo i ljudskost.Ja nisam samo broj u ekonomiji -ja sam Hrvat koji je sa svim ostalima donesao mir u Hrvatsku-u HRVATSKU KOJA JE SADA NA PRODAJU……….
S druge strane
INA je bila leglo lopova oduvjek
Od uprave do svakog onog koji je radio na crpki…upamti, sve do jednog
U INA-i su se samo zapošljavali odabrani
Od djece djelatnika preko politički podobnih do onih koji su plaćali za svoje zaposlenje
Nevjerovatna količina novca je ukradena iz INA-e na svim razinama
I ja sam za hrvatsku INA-u
Samo za nekakvo drugačije poduzeće koje će raditi prvenstveno u cilju profita za svoje vlasnike i koja će pozitivno djelovati u svome mikrookruženju(stipendirati najbolje..ulagati u lokalnu zajednicu pa i šire)
Koje će selektirati svoj kadar i konačno dopustiti svima da sukladno svojim mogućnostima barem dobiju nekakvu šansu da se zaposle tamo
Znači za hrvatsku INA-u ali u privatnim rukama i sa što manjim utjecajem politike(nemoguće je skroz otjerati politiku nažalost..to je jasno)..to bi bilo jedino ispravno IMHo
Samo je veliko pitanje je li to moguće?
Nažalost izgleda da nije ali treba se nadati..
Ova priča sa Adris-om i skupljanjem 25+1 jednog dana mi se kao opcija čini prihvatljivom samo je veliko pitanje je li i realna?
sa sigurnošću mogu reći da je POKRADENO, barem, vrijednosti DVIJE INA-e!!!
Prednjačili djelatnici na svim nivoima sa svoji nadređenima po sisremu ne talasaj i svaki dere na svom nivou. I svi sve znaju i svi šute. Sada je malo bolje jer krađu kontrolira Mađar koji se vrlo brzo prilagodio našem mentalitetu. Naši sada uskračeni za svoj jedini posel u INA-i.
Jedini Dragičević nagrađen za svoj lopovluk koji je prenjeo na Mađare!
Trebalo bi istrest iz gaća SVE ININE DIREKTORE!!!!! da se vidi koliko su jamili!!!
Pa to pišem danima, tjednima dragi moj kolega- zato je Ina i pukla, jer se kralo i još uvijek se krade.Postojimo mi radnici kojih nas je 5-6000 i statak su menadžeri ,šefovi, šefići ,tajnice, savjetnici sa enormno velikim plaćama, menadžerskim ugovorima sa svojim vanjskim izvođačima koji za njih uz debeli postotak rade u INI a nemaju veze sa inom.INA je krava sa četiri sise iz kojih teče med i mlijeko-samo ne za sve.Ali i ta krava neće presušiti nego će med i mlijeko davati Mađarima.Po meni treba obustaviti svaku prodaju,istražiti sve do najsitnijeg detalja sve u zadnjih 18 godina,svakoga ali baš svakoga koji je počinio krivično djelo strpati u ćuzu i oduzeti mu svu imovinu.Prekinuti i dokazati štetan ugovor sa Mađarima i ako treba vodit bitku na svim sudovima svijeta dok se ne otkrije istina.Problem je taj šta Hrvatska nema toliko zatvora ali još uvijek postoji Goli Otok.Otvorimo ga ponovno.Pravo i pravda su kod nas nepoznanice.Uzmeš kolika je moja plaća pomnožiš sa brojem godina rada i dobiješ sve crno na bijelo.I onda dokaži otkuda stanovi, kuće, jahte,vile.lagodan život.Možeš imati i nešta naslijeđeno ali to se sve vidi.DAJTE SVE IMOVINSKE KARTICE NA PREGLED I NEK PRAVDA RADI SVOJE.Nedajmo ljudi ono šta se krvlju branilo pa to je naša zemlja.