sad sam provjerio u bilanci adrisa imaju preko 9 miljardi casha na računu
Sta bi se desilo kada bi ADRIS kupio 19% INA-e:
Za MOL to cak i nije losa opcija. Dobili bi partnera koji sigurno ne investira novac da bi plin prodavao po socijanim cijenama i da bi na placi drzao 5000 nepotrebnih radnika. Dakle partnera koji je zainteresiran za povecanje profita, a ne za kupovanje socijalnog mira. Uz to bolje da drzava proda 19% Adrisu nego Lukoilu. Rosneftu ili nekome drugom ko bi ih na kraju mogao izgurati vani.
Nakon sto im je postalo jasno da nema nista od 30 projekata privlacenja investicija, Vlada se vraca onome sto Hrvatske vlade rade najbolje. Rasprodaji drzavne imovine. Ipak je izborna godina, a s tih 5 milijardi kuna se moze kupiti jako puno glasova. Usput vjerni mediji ce se pobrinuti da narod popusi jos jednu pricu o Jadranki braniteljici nacionalnih interesa koja je sprijecila Madare da se jeftino domognu enormnih hrvatskih rudnih bogastava. Vec dominiraju naslovi sa rijecima: borba, bitka i slicno.
Meni ovo izgleda kao opcija u kojoj sve zainteresirane strane nesto dobivaju. Adris dionice, MOL povecanje profita i rezanje troskova, Vlada puno casha za izbore.
Sta bi se desilo kada bi ADRIS kupio 19% INA-e:
[/quote]
Mislim da je ovo vrlo loše rješenje i za Adris i za HR.
Ako izuzmemo upstream INA je gubitaš u svim ostalim segmentima.
Dakle jedna od solucija je da se eksploatacija nafte i plina u HR riješi putem PSA.
VLADA NEĆE IMATI ŠANSI UKOLIKO OSTAVI SITUACIJU KAKVA JE SADA – 3,5% ROYALTY!!!!!
Nakon sto im je postalo jasno da nema nista od 30 projekata privlacenja investicija, Vlada se vraca onome sto Hrvatske vlade rade najbolje. Rasprodaji drzavne imovine.
[/quote]
Adris treba ulagati u plin ili struju ili i jedno i drugo – ne mora to biti čak ni u HR.
To mu je puno profirtabilnije, a i za državu korisnije. Šta će biti ako se drastično povećaju davanja za rudarsku naknadu? Ponavljam – 30 projekata za budućnost ali niti jedan nije odmakao dalje od novinskih natpisa. A da su pokrenuli SAMO JEDAN – LNG terminal koji je po meni NAJVAŽNIJI OD SVIH, ostali bi se pokrenuli po inerciji.
Puno lijepih riječi – nijedna ODLUKA. A u svijetu koji je dinamičniji no ikada odluke se moraju brzo
donositi i operacionalizirati.
Poslovi u Siriji najveća su Inina vrijednost, veća od rafinerija. Prema mojim saznanjima, već iza Nove godine Sirija bi Ini trebala donositi u prosjeku oko 15 milijuna dolara prihoda mjesečno, što je oko 200 milijuna dolara godišnje.
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=132669
Poštovani kolege——-tu će biti puno više novaca za sve ,više nego bilo ko očekuje i to je gotova stvar.Burza će se naglo oporaviti jer će biti svježeg kapitala za okretanje.Nafta,struja,voda,hrana,turizam jesu i trebaju biti stupovi naše zemlje jer su energija.Imamo to sve ali ne znamo time gospodariti.INA-kad kolega kaže INA je bila gubitaš-diže mi se kosa na glavi-to je čista laž.Ja sam rafinerac 20 godina.Iz moje rafinerije dnevno izlazi 300-tinjak auto cisterni po 30000 litara benzina dizela i crne robe.Još 2 puta toliko željezničkim transportom ili vagonima cisternama po 70000 litara.Tako je svaki dan,svaki dan zadnjih 20 godina od kada sam ja u rafineriji.A ona glupost-auti nisu mogli voziti zbog lošeg goriva-žao mi je šta ne mogu Vam poslati slike sa punilišta auto cisterni pa da se sami uvjerite čije gorivo točite u svoje aute na svim benziskim pumpama u Hrvatskoj.Kad god su postavljene norme koliko sumpora smije biti u gorivu mi smo išli u remonte u izgradnju.Danas smo egal rame uz rame svim rafinerijama u svijetu.Pročitajta moje postove od prije ne da mi se više objašnjavati šta je sve napravljeno.INA je na svojim leđima iznesla cijeli rat jer je to bila jedina proizvodnja tada-gorivo je išlo ko alva.Ina je iznesla poslijeratno razdoblje na svojim leđima jer kod nas su blagajne uvijek pune-odnosno državna blagajna je bila puna jer je INA bila samo Hrvatska.Od kada je Ina prodana 25 posto plus 1 dionica,pa do prije dvije godine kad je prodan ostatak do 47,16 posto HRVATSKA kuburi nema ni za mirovine.ZATO -NEKA SVI SKUPA ZARADE NA DIONICAMA I MAKAR BILA I 5000 KUNA SAMO NEKA SE NEKAKO ,NA BILO KOJI NAČIN VRATI POD HRVATSKO OKRILJE.ONE GODINE KAD JE PRVI PUT PRODANA ZARADA INE JE BILA 500 MILIONA DOLARA TOČNO KOLIKO SU MAĐARI DALI ZA 25 POSTO PLUS 1.SVE VLADE KOJE SU JU PRODAVALE SU DEBELO POGRIJEŠILE I SAD JU TREBA VRATITI POD SVAKU CIJENU………..INA JE STUP HRVATSKOG GOSPODARSTVA….BOŽE USLIŠI NAS.
Poslovi u Siriji najveća su Inina vrijednost, veća od rafinerija. Prema mojim saznanjima, već iza Nove godine Sirija bi Ini trebala donositi u prosjeku oko 15 milijuna dolara prihoda mjesečno, što je oko 200 milijuna dolara godišnje.
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=132669
Davor Štern – ako je točno što je izjavio – ne zaslužuje mjesto u NO INE.
U Nigeriji u državnoj kasi završava oko 80% prfita od nafte i plina.
U Sirije će se godišnje proizvoditi…….Hayyan gas plant, who approached the company of accomplished entirely in contribute to increase quantities of clean gas in Syria, about three and a half million cubic meters per day and increase the amount of oil produced around 6 thousand barrels per day in addition to the production of 180 tonnes of domestic gas.
Šuker je neki dan bio u Siriji – naši po običaju prešutili.
Syria, Croatia Discuss Cooperation in Oil and Gas Exploration, Power Generation
Posted on: 8-12-2010
Prime Minister Mohammad Naji Otri on Wednesday discussed with Croatian Deputy Prime Minister for Economic Affairs Ivan Suker prospects of Syrian-Croatian cooperation and means of enhancing them.
Kakve Vi odluke očekujete od kamarile koja je nesposobna i bezobzirna do bola. Primjer. Sad je bila HR delegacija u Egiptu šatro tamo nešto dogovarati. Čekalo ju na sastanku 600 eminentnih egipatskih ekonomista. Naša delegacija je na sastanak kasnila puna 2 sata jer su zapeli u saobraćajnom kaosu na povratka sa razgledanja turističkih atrakcija kojih u Egiptu ne manjka. Ne trebam vam valjda govoriti da su na putovanje vodili i supruge o naš trošak. Ne trebam vam valjda govoriti da su Egipćani poludjeli čekajući. Ne trebam vam valjda govoriti da nitko na HTV-u o tome nije ni riječ rekao jer imaju po 20 000 kn plaće za šutnju. Ovu informaciju je javnosti obzanio neki lik koji se je igrom slučaja u to vrijeme zatekao u Egiptu. Sad treba pitati Jacu jel vidla kuma piramide o naš trošak. Tako će i sa Inom da bude. Stvari su već davno dogovorene a sad nam pokušavaju plasirati neke svoje spinove na koje će jedan dio naivaca naravno nasjesti.
Sava bravo za ovo [thumbsup]
Pa kaj ovi novinari prodane duše rade i koga oni za nos vuku? Mađari to naravno znaju jedini koji su trebali ostati neobaviješteni smo onda mi.
Kakve Vi odluke očekujete od kamarile koja je nesposobna i bezobzirna do bola. Primjer. Sad je bila HR delegacija u Egiptu šatro tamo nešto dogovarati. Čekalo ju na sastanku 600 eminentnih egipatskih ekonomista. Naša delegacija je na sastanak kasnila puna 2 sata jer su zapeli u saobraćajnom kaosu na povratka sa razgledanja turističkih atrakcija kojih u Egiptu ne manjka. Ne trebam vam valjda govoriti da su na putovanje vodili i supruge o naš trošak. Ne trebam vam valjda govoriti da su Egipćani poludjeli čekajući. Ne trebam vam valjda govoriti da nitko na HTV-u o tome nije ni riječ rekao jer imaju po 20 000 kn plaće za šutnju. Ovu informaciju je javnosti obzanio neki lik koji se je igrom slučaja u to vrijeme zatekao u Egiptu. Sad treba pitati Jacu jel vidla kuma piramide o naš trošak. Tako će i sa Inom da bude. Stvari su već davno dogovorene a sad nam pokušavaju plasirati neke svoje spinove na koje će jedan dio naivaca naravno nasjesti.
Ali zato u Siriji Šuker odrađuje posao glede Ine ali i šire kooperacije!
Ina će početkom 2011. davati skoro 13% ukupne proizvodnje plina u Siriji.
Sava bravo za ovo [thumbsup]
Pa kaj ovi novinari prodane duše rade i koga oni za nos vuku? Mađari to naravno znaju jedini koji su trebali ostati neobaviješteni smo onda mi.
Sirija će godišnje dati oko 10 milijuna boe ili oko 800 milijuna dolara!
Ili kroz 20 godina 16 milijardi dolara!!!!
Uuuu ovo će sad gužva da nastane opaka. Ode cijena preko ove mađarske ponude. Još ako je netko Ruse kontaktirao a putovalo se je ove godine u Moskvu mogli bi Mađari da se tu zaglave. Ovo je komplesno pitanje jer je u igri sigurno i Družba Adrija, Janaf i pitaj Boga šta još. Sanadera i Polančeca više nema, a ovo se neće moći odvrtjeti bez nekog stranog kapitala samo čijeg je sad pitanje.
Uuuu ovo će sad gužva da nastane opaka. Ode cijena preko ove mađarske ponude. Još ako je netko Ruse kontaktirao a putovalo se je ove godine u Moskvu mogli bi Mađari da se tu zaglave. Ovo je komplesno pitanje jer je u igri sigurno i Družba Adrija, Janaf i pitaj Boga šta još. Sanadera i Polančeca više nema, a ovo se neće moći odvrtjeti bez nekog stranog kapitala samo čijeg je sad pitanje.
Treba zaustaviti trgovanje sve dok se ne riješe određena pitanja……
Npr zašto Ina ne bi otkupila Surgutov udio u MOL-u.
Par milijardi dolara za takvu akciju nakon pokretanja Hayana nije nikakav problem.