INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/geoplin-i-gazprom-poceli-izradu-studije-za-juzni-tok,65977.html

Šta se to dogodilo u RH Sisak – neki požar izbio?
Nema ozljeđenih a vatrogasci su pogasili vatru koja je nastala nakon dvije manje eksplozije?

Šta se to dogodilo u RH Sisak – neki požar izbio?
Nema ozljeđenih a vatrogasci su pogasili vatru koja je nastala nakon dvije manje eksplozije?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-rafineriji-sisak-odjeknule-dvije-eksplozije-vatrogasci-pozar-stavili-pod-kontrolu/470646.aspx

who dares, wins

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/sisacka-eko-akcija-ina-i-vlada-krivi-za-pozar-u-rafineriji,66085.html

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/sisacka-eko-akcija-ina-i-vlada-krivi-za-pozar-u-rafineriji,66085.html

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zacepljena-kanalizacija-izazvala-pozar-i-eksploziju-u-rafineriji-/470717.aspx

who dares, wins

Rafinerija u Bosanskom Brodu mora proizvoditi kvalitetu 5 jer u suprotnom kome ( osim Dodigu ) će to gorivo prodavati. Istina i INA ima problem s dvije rafinerije. Svaka modernizacija povezana je s povečanjem kapaciteta. Ovdje na ex-Yu tržištu / kapaciteti + gorivo iz susjednih rafinerija / daleko su iznad potreba i "razumnog" poslovanja. Osim politike ( granica između istoka i zapada ) i novac će igrati važnu ulogu. To je ono što bi nas male dioničare trebalo veseliti.

Rafinerija u Bosanskom Brodu mora proizvoditi kvalitetu 5 jer u suprotnom kome ( osim Dodigu ) će to gorivo prodavati. Istina i INA ima problem s dvije rafinerije. Svaka modernizacija povezana je s povečanjem kapaciteta. Ovdje na ex-Yu tržištu / kapaciteti + gorivo iz susjednih rafinerija / daleko su iznad potreba i "razumnog" poslovanja. Osim politike ( granica između istoka i zapada ) i novac će igrati važnu ulogu. To je ono što bi nas male dioničare trebalo veseliti.

Za Inu je važno da nema granica između sjevera i juga. Ina je dobrodošla u svim Arapskim državama.
Samo teško je sve to izfinancirati – samo u Siriju je po nekim podatcima uloženo milijardu dolara. Ali rezulatati ohrabruju – još ove godine će Sirija preteći proizvodnju plina u HR. A to je tek dio onog što je uspješno započeto davnih dana. A glede Euro V Ina će to imati već polovicom ove godine. A za naše istočne susjede to su još uvjek neostvarivi ciljevi. Modernizacija Pančeva je pomaknuta za jednu godinu a o Novom da i ne govorim – sve da nešto i uspiju kome će to prodavati. Možda će izvoziti u Rusiju!

Gorivo dostiglo evropski kvalitet
Datum: 19.10.2009 21:12
Autor: Predrag Klincov
BROD – Rafinerija nafte u Brodu od danas će ponovo biti u punom pogonu nakon završetka planiranog i najavljenog remonta koji je počeo 18. septembra, izjavio je Slavko Šćepanović, prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe".
Prema njegovim riječima, tokom remonta zamijenjeni su svi habajući i dijelovi opreme oštećeni korozijom kako bi se obezbijedio siguran, stabilan i kontinuiran rad proizvodnih kapaciteta u sljedećih oko 340 dana.
"Brodska Rafinerija je uspješno završila planirani remont postrojenja i 14. oktobra je počelo fazno puštanje u rad proizvodnih pogona’, kazao je Šćepanović.
Istakao je da su u pogon prvo puštena postrojenja atmosferske i vakuum destilacije koja su u toku prošle sedmice dostigla puni kapacitet. U protekli petak su, dodaje, bile spremne za isporuku prve veće količine mazuta i bitumena iz nove proizvodnje i dostignut je puni kapacitet proizvodnje benzina.
Rafinerija je stavila u funkciju takozvana ekološka postrojenja – za prečišćavanje gasova, za proizvodnju elementarnog sumpora i dodatno prečišćavanja izlaznih gasova, čime se obezbjeđuju ekološki uslovi životne sredine. Pravi efekti rada ovih postrojenja, ističu u preduzeću, građani Broda i okoline osjetiće u narednih nekoliko dana, nakon kontinuirane proizvodnje naftnih derivata.
"Remontovanjem postrojenja hidrokrekinga i hidrodesulfurizacije sumpora omogućena je proizvodnja euro dizela Euro-4 sa sadržajem sumpora do 50 ppm (miligrama sumpora po kilogramu) i Euro-5 sa sadržajem sumpora do 10 ppm", naglasio je Šćepanović.
Nakon remonta, struktura proizvodnje dizel goriva standarda Euro-4 iznosiće oko 30 odsto, dok će učešće Euro-5 iznositi osam odsto u odnosu na količinu sirove naftu koja se prerađuje.
Slobodan Rajlić, savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je, do sada, Rafinerija nafte u potpunosti ispunjavala planove i dinamiku proizvodnje i investiranja.
"Ministarstvo i Vlada RS prate realizaciju obaveza koje je preuzeo ruski kupac, naročito onih koji se tiču upošljavanja kapaciteta i broja zaposlenih, ali i kvaliteta proizvoda", ukazao je Rajlić.
Prema njegovim riječima, brodski kapacitet sa dnevnom preradom 3.600 tona sirove nafte je od velikog značaja ne samo za privredu RS, već i za cijelu BiH. Rafinerijski kapaciteti u Brodu i Modriči, ističe, nude derivate evropskog kvaliteta, sirovinu za građevinarstvo i cestogradnju, ali i dobru sirovinsku bazu za hemijsku industriju.
"Rafinerije Brod i Modriča, ulaganjima u proizvodnju pokazuju da je tržište BiH za njih veoma važno i da građani RS i BiH zaslužuju evropski standard proizvoda koji ovi kapaciteti nude", rekao je Rajlić.

who dares, wins

Kako ste vi ljudi naivni da ja to prosto ne mogu vjerovati. Živite u jednom svom Svijetu iluzija koje vam palasiraju polupismeni političari i vi to uzimate zdravo za gotovo. Spremni ste sa visoka pogledati na istočne susjede jer su vam isprali mozgove sa trećerazrednim TV programom umjesto da shvatite da je ovo sve što se oko nas dešava ruski projekt a ne Dodikov ili pitaj Boga čiji. Mi smo tu zadnji pik zibneri i šanse su nam ko glinenim golubovima. Pričice oko remonta rafinerije koji traje 5 godina može popušiti samo onaj koji ima 5 razreda Osnovne. Kinezi su za dvije godine napravili čeličanu vrijednu 18 milijardi $ a ovi ne mogu popraviti jednu smrdljivu rafineriju. Daj pare na stol i imati ćeš za godinu dana ganc novu rafineriju doma u dvorištu. 21. stoljeće je i za novce ti naprave šta god hoćeš.

who dares, wins

Kako ste vi ljudi naivni da ja to prosto ne mogu vjerovati. Živite u jednom svom Svijetu iluzija koje vam palasiraju polupismeni političari i vi to uzimate zdravo za gotovo. Spremni ste sa visoka pogledati na istočne susjede jer su vam isprali mozgove sa trećerazrednim TV programom umjesto da shvatite da je ovo sve što se oko nas dešava ruski projekt a ne Dodikov ili pitaj Boga čiji. Mi smo tu zadnji pik zibneri i šanse su nam ko glinenim golubovima. Pričice oko remonta rafinerije koji traje 5 godina može popušiti samo onaj koji ima 5 razreda Osnovne. Kinezi su za dvije godine napravili čeličanu vrijednu 18 milijardi $ a ovi ne mogu popraviti jednu smrdljivu rafineriju. Daj pare na stol i imati ćeš za godinu dana ganc novu rafineriju doma u dvorištu. 21. stoljeće je i za novce ti naprave šta god hoćeš.

Kolega verdi, pustite ih nek žive u neznanju.
Pa potpuno je jasno da će se zatvoriti i rafinerija Sisak i Rijeka.
Tim redoslijedom.
Kakva crna modernizacija.

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

@ sava,
za tebe znam da si pročitao ovaj post gdje se govori o kvaliteti jer sam ga izvukao kao argument u diskusiji sa tobom i sad sam ga išao potražiti radi kolege Nikl -a koji ga možda nije bio pročitao.
Ti možeš to pročitati deset puta pa ćeš i dalje tu nastaviti mlatiti praznu slamu jer ti je to stari običaj.
Ako hoćeš živjeti u neznanju to je tvoj problem i mene ne tangira ni malo jer sam te davno pročitao no imaj ipak razumjevanja da je ovo javni prostor koji koristi puno ljudi i da spamaš temu sa bedastoćama.
Još bi si netko mogao pomisliti da se u nešto razumiješ pa na osnovu toga kupiti neku dionicu. To mu ne bi bio pametan potez. [bye]

who dares, wins

Kolega verdi, pustite ih nek žive u neznanju.
Pa potpuno je jasno da će se zatvoriti i rafinerija Sisak i Rijeka.
Tim redoslijedom.
Kakva crna modernizacija.
[/quote]
Kolega Feđa ja veliku većinu onakovih postova preskočim ili prešutim no nekad mi pukne film pa moram posegnuti za argumentima. Radi se ipak o kvaliteti foruma i dostupnosti kvalitetnih informacija svim onim dobronamjernim ljudima koji se ponekad rukovode svakakvim napisima da bi uložili malo svoje imovine za budućnost. I onda ti se pojavi lik tipa sava koji nikad ništa točno nije napisao i svjesno piše neistine. Da nije znao ja bi to razumio ali ovako baš i ne.
Aloo dečko daj se skockaj malo.

who dares, wins

New Report

Close