Geotermalna polja
•Zagreb
Utvrđena temperatura geotermalne vode na Geotermalnom polju Zagreb iznosi 80°C, a zalihe oko 77 l/s. Geotermalno polje Zagreb funkcionalno je posijeljeno na dva tehnološka sustava: Mladost i Klinička bolnica Novi Zagreb. Bušotine na Mladosti koriste se za zagrijavanje bazena i kompleksa SRC Mladost (prosječno 5 l/s od planiranih 25 l/s), a bušotine KB Novi Zagreb za zagrijavanje skladišta (do 2 l/s od planiranih 50 l/s). Nedovoljno iskorištenje oba sustava rezultiralo je novim planovima za iskorištavanje geotermalne vode, prvenstveno na KB Novi Zagreb, gdje bi se uz opskrbu toplinskom energijom Sveučilišne bolnice, geotermalna voda iskoristila stupnjevito za razvoj dviju djelatnosti: plasteničku proizvodnju cvijeća i opskrbu vodom vodenog parka.
Inače ne volim u prvi plan isticati negativnosti, za mene je Ina oduvjek bila i bit će jedna od perjanica, ali ako hoćemo istaknuti nešto što ne štima evo jednog detalja.
Postavljam pitanje ZAŠTO Ina ne pokrene projekt isporuke toplinske energije Domu odbojke i Studenstskom domu Stjepan Radić.
Šta misliš koliko energije ostaje u zemlji, neiskorišteno?
Zalata-1 i Dravica-1 donose MOL-u i Ini više od 1,5 milijardi kubika plina
http://www.vecernji.hr/vijesti/zalata-1-dravica-1-donose-mol-u-ini-vise-1-5-milijardi-kubika-plina-clanak-54074
Zalata-1 i Dravica-1 donose MOL-u i Ini više od 1,5 milijardi kubika plina
http://www.vecernji.hr/vijesti/zalata-1-dravica-1-donose-mol-u-ini-vise-1-5-milijardi-kubika-plina-clanak-54074
Neka samo buše, u velikom su zaostatku.
Reći će nema se love – nema se upravo zato što se zaostaje u istraživanju.
Mi smo valjda jedina država u svijetu koja donosi energetsku strategiju a da se uopće ni približno ne zna što to imamo u Podravini, Posavini, Dinaridima, Srednjem i Južnom Jadranu…..
Negdje 2005 je Mol vršio mjerenja na području cijele SZHR i vjerojatno vrlo dobro znaju šta tamo ima.
Još se poznaju tragovi od onih njihovih kamiona koji su propadali po metar u zemlju.
MOL planira kapitalna ulaganja od 1,98 milijardi dolara u 2010.
http://seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/mol-planira-kapitalna-ulaganja-od-1,98-milijardi-dolara-u-2010.,61566.html
Malo mi je izvor ove informacije neozbiljan ali možda i nije to bez vraga. Šta je onaj sirijsku Bašar El Asad bio nedavno u HR.?! Nije se valjda Mesića zaželio !? Sa kim se je ono iz vlade sastao?
Oćito ova Vlada shvaća značaj bazne industrije, prvenstveno tu mislim na energetiku petrokemijski sektor.
Nakon što se promptno iz Diokija na Žitnjaku izvukao skladišni kompleks za naftne derivati – oko 40.000m3, da slučajno ne padne u krive ruke slijedi raščišćavanje odnosa s mađarskim partnerom u Ini.
Ima tu puno nepoznanica kao npr šta je to ova Vlada shvatila u nekoliko mjeseci što ona Vlada nije mogla shvatiti godinama. Šta se to preko noći promjenilo da se sada po svaku cijenu pokušava ostvariti kontrola u upstreamu i downstreamu nafte i plina.
I ne samo Vlada nego i jaki gospodarski subjekti su postali puno slobodniji u kreiranju vlastite ali općehrvatske budućnosti.
Postavlja se i pitanje da li je tu bilo mutnih igara glede Ininih gubitaka te procjena potvrđenih rezervi nafte i plina u Siriji ali isto tako na polju Moghan-2 u Iranu. Posebice bih apostrofirao Iran gdje se ne može promašiti – polje se nalazi u Kaspidskoj uoni na granici prema Azerbajdžanu a poznato je da se najveće svjetsko plinsko polje Šah Deniz nalazi vrlo blizu Moghanu.
Moj je prijedloh Vladi da pod svaku cijenu to preuzmu domaći koncesionari po cijeni koja je bila navedena kada se radio drugi krug privatizacije Ine.
u BIH se kupuje, doma se prodaje