INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

al se ovdje nesto kuva..ipak je ovo nase najvrijednije blago [cool]

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/ina-zapocela-prodaju-crobenza,60848.html

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je naložila prodaju zbog prevelike koncentracije!
[/quote]
[lol]
Sta je ovo? H.C. Andersen Carevo novo ruho?
Prevelika koncentracija cega? Laganja, hipokrizije i kriminala?

INA je u rasprodaji.
Rusi su srbe kupili ca cca 2milijarde kuna a trenutni mcap ine je 27. Jest da vrijedi ali se ipak cini "skupo". Mozda je bolje prodavati na dijelove?

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

Dopusti li Kosor Putinu kupnju MOL-ovih dionica INA-e, Moskva će nam dati svoj plin i naftu
http://www.jutarnji.hr/dopusti-li-kosor-putinu-kupnju-mol-ovih-dionica-ina-e–moskva-ce-nam-dati-svoj-plin-i-naftu/349638/
Teška srca sam prošle godine morao prodati Mađarima svoje dionice.
Sad opet kupuj nazad od pemzića dok nisu pročitali novine. [lol]

who dares, wins

Dopusti li Kosor Putinu kupnju MOL-ovih dionica INA-e, Moskva će nam dati svoj plin i naftu
http://www.jutarnji.hr/dopusti-li-kosor-putinu-kupnju-mol-ovih-dionica-ina-e–moskva-ce-nam-dati-svoj-plin-i-naftu/349638/
Teška srca sam prošle godine morao prodati Mađarima svoje dionice.
Sad opet kupuj nazad od pemzića dok nisu pročitali novine. [lol]

Hrpa gluposti na jednom mjestu ili običan druk. Nema ništa protiv Rusa ali HR će svoju energetsku neovisnost dobiti s LNG terminalom – može se kupovati od svih najvećih proizvođača. S LNG terminalom na Krku smo osigurani do 2020. a do tada bit će još jedan terminal najvjerojatnije u Pločama. Rusi ne mogu prodati ni litre goriva iz Srbije i Broda jer je vrlo loše kvalitete, nema šanse da se rekonstruiraju do 2015. pa neće moći zadovoljiti normu EURO V. Ina će to uspjeti do konca slijedeće godine. Nije mi jasno tko bi financirao jedan takav projekt u HR.

Da li je članak druk ili nije vrijeme će pokazati. U opće o tome ne mislim polemizirati sa vama ali da se do 2015 nešto može ili ne može napraviti to valjda jedino Vi shvaćate. LNG se postavi za tren oka a ovo ne može… Ja u opće ne gledam 5 godina unaprijed jer tako daleko ne vidim ma koliko god se trudio pa me više zanima šta će biti iduće godine.

who dares, wins

Budući da te samo interesira kratka ročnost a pišeš o INI jedno pitanje:
Koliko je INA u ovoj godini pustila u rad novih bušotina na Jadranu i kolika je njihova dnevna proizvodnja?

Pa kaj ja znam. Ja se ne pravim da sam stručnjak za naftu i nikome ne dociram onako sa visoka kao što ste Vi napali članak koji ima i glavu i rep premda se ništa od toga ne mora obistiniti. Što se tiče Euro-5 normi i rafinerije BB već sam jednom postao taj natpos i sad ću ga ponoviti ekskluzivno za vas.

who dares, wins

Gorivo dostiglo evropski kvalitet
Datum: 19.10.2009 21:12
Autor: Predrag Klincov
BROD – Rafinerija nafte u Brodu od danas će ponovo biti u punom pogonu nakon završetka planiranog i najavljenog remonta koji je počeo 18. septembra, izjavio je Slavko Šćepanović, prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe".
Prema njegovim riječima, tokom remonta zamijenjeni su svi habajući i dijelovi opreme oštećeni korozijom kako bi se obezbijedio siguran, stabilan i kontinuiran rad proizvodnih kapaciteta u sljedećih oko 340 dana.
"Brodska Rafinerija je uspješno završila planirani remont postrojenja i 14. oktobra je počelo fazno puštanje u rad proizvodnih pogona’, kazao je Šćepanović.
Istakao je da su u pogon prvo puštena postrojenja atmosferske i vakuum destilacije koja su u toku prošle sedmice dostigla puni kapacitet. U protekli petak su, dodaje, bile spremne za isporuku prve veće količine mazuta i bitumena iz nove proizvodnje i dostignut je puni kapacitet proizvodnje benzina.
Rafinerija je stavila u funkciju takozvana ekološka postrojenja – za prečišćavanje gasova, za proizvodnju elementarnog sumpora i dodatno prečišćavanja izlaznih gasova, čime se obezbjeđuju ekološki uslovi životne sredine. Pravi efekti rada ovih postrojenja, ističu u preduzeću, građani Broda i okoline osjetiće u narednih nekoliko dana, nakon kontinuirane proizvodnje naftnih derivata.
"Remontovanjem postrojenja hidrokrekinga i hidrodesulfurizacije sumpora omogućena je proizvodnja euro dizela Euro-4 sa sadržajem sumpora do 50 ppm (miligrama sumpora po kilogramu) i Euro-5 sa sadržajem sumpora do 10 ppm", naglasio je Šćepanović.
Nakon remonta, struktura proizvodnje dizel goriva standarda Euro-4 iznosiće oko 30 odsto, dok će učešće Euro-5 iznositi osam odsto u odnosu na količinu sirove naftu koja se prerađuje.
Slobodan Rajlić, savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je, do sada, Rafinerija nafte u potpunosti ispunjavala planove i dinamiku proizvodnje i investiranja.
"Ministarstvo i Vlada RS prate realizaciju obaveza koje je preuzeo ruski kupac, naročito onih koji se tiču upošljavanja kapaciteta i broja zaposlenih, ali i kvaliteta proizvoda", ukazao je Rajlić.
Prema njegovim riječima, brodski kapacitet sa dnevnom preradom 3.600 tona sirove nafte je od velikog značaja ne samo za privredu RS, već i za cijelu BiH. Rafinerijski kapaciteti u Brodu i Modriči, ističe, nude derivate evropskog kvaliteta, sirovinu za građevinarstvo i cestogradnju, ali i dobru sirovinsku bazu za hemijsku industriju.
"Rafinerije Brod i Modriča, ulaganjima u proizvodnju pokazuju da je tržište BiH za njih veoma važno i da građani RS i BiH zaslužuju evropski standard proizvoda koji ovi kapaciteti nude", rekao je Rajlić.

who dares, wins

Pa kaj ja znam. Ja se ne pravim da sam stručnjak za naftu i nikome ne dociram onako sa visoka kao što ste Vi napali članak koji ima i glavu i rep premda se ništa od toga ne mora obistiniti. Što se tiče Euro-5 normi i rafinerije BB već sam jednom postao taj natpos i sad ću ga ponoviti ekskluzivno za vas.

Htio sam ti samo reći da zbog nove proizvodnje u Jadranu Kosorica ide komotnije u Rusiju.
A do konca slijedeće se povezujemo s Mađarima pa se tu nema šta klanjati ruskom plinu.
Niti je sada ta priča o ruskoj dominaciji u regiji aktualna.
Imamo nafte, imamo plina, imamo naftovod, imamo plinovod……šta nam fali!

Daj pusti priče. Ako smo toliko komotni onda ne treba ni ići u Rusiju.
Sigurno će nas Rusi na koljenima moliti. [lol]
Zna se dobro šta nam fali.

who dares, wins

Daj pusti priče. Ako smo toliko komotni onda ne treba ni ići u Rusiju.
Sigurno će nas Rusi na koljenima moliti. [lol]
Zna se dobro šta nam fali.

Šta nam fali?

Čavel v glavi. [bye]

who dares, wins

New Report

Close